Çocuklarda kekemelik nedenleri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Çocuklarda kekemelik nedenleri ve tedavisi
Kekemelik, çocukların düzgün konuşmalarını zorlaştıran bir konuşma problemidir . Kekeleyen bir çocuk sesleri, heceleri veya kelimeleri tekrarlar veya uzatır. Kekelemek, konuşmayı öğrenirken tekrar edilen sözcüklerden farklıdır. Kekemelik , bir çocuğun başkalarıyla iletişim kurmasını zorlaştırabilir.Küçük çocuklar, zaman zaman, konuşmak için doğru sesleri ve kelimeleri toplamaya çalışırlar ve bu bir öğrenme sürecidir. Bununla birlikte, bazı çocukların sorunsuz iletişimde alışılmadık bir mücadele ile karşılaştıkları durumlar vardır. Kekemelik genellikle ilk olarak 18 ay ile 5 yaş arasında görülür. Çocuğunuzla konuşma ve dil üzerinde çalışmak problemi etkili bir şekilde yönetmenize yardımcı olacaktır. Kekemeliğin şiddeti ve türü, farklı durumlarda ve kişiden kişiye değişebilir. Konuşma akışına kesintiler, gerginlik ve utanç, korku, utanma ve kaygı belirtilerine eşlik edebilir.




çocuklarda kekemelik.jpg







Kekemelik, genel olarak konuşma akışındaki istemsiz kesintilerle karakterize bir iletişim bozukluğudur Çocuklarda kekemeliğin nedenleri arasında nöromüsküler komplikasyonlar, konuşma organlarının kaslarını kontrol edememe, dudakları ve dilleri hareket ettirmede güçlük sayılabilir. Her çocuğun gelişimi farklıdır. Bir çocuğun normal konuşmasının ve dil gelişiminin bir parçası olan kekemelik belirtileri olabilir. Semptomlar 3 ila 6 ay sürerse, gelişimsel kekemeliği olabilir. Kekemelik belirtileri gün içinde ve farklı durumlarda değişebilir.



Kekemelik komplikasyonları şunları içerebilir:



Bazı faaliyetlere sınırlı katılım

Düşük benlik saygısı

Kötü okul performansı

Sosyal problemler


Kekeme sınıflandırması, bir dizi iletişim bozukluğunu kapsar. Gelişimsel kekemelik genellikle erken çocukluk döneminde başlar, iki buçuk ve dört yaşları arasında.Bu süre zarfında çocuklar kelime hazinelerini hızla genişletiyor ve karmaşık dil kurallarını öğreniyorlar. Ara sıra kekemeliğin olması normaldir.Problem hafif ila şiddetli arasında değişebilir.Kekemelik için tedavi genellikle ebeveynler için danışmanlık ve çocuk için konuşma terapisini içerir. Tedavinin ana amacı çocuğunuzun olabildiğince sorunsuz konuşmayı öğrenmesine yardımcı olmaktır.




Gelişimsel kekemelik, küçük çocuklarda hala konuşma ve dil becerilerini öğrenirken ortaya çıkar. Kekemenin en yaygın şeklidir.Çeşitli stratejiler günlük olarak kekelemenin yönetilmesine yardımcı olabilir.Kekemelik, birçok farklı deseni alan normal konuşma akışının kesintiye uğramasıdır. Yaygın olarak, ya tekrarlanan seslerden oluşan bir dizgeden söz etmek ya da konuşma sırasında anormal duraklamalar yapmaktan ibarettir.Erken çocukluk döneminde, kekemelik bazen normal konuşma gelişiminin bir parçasıdır. Aslında, tüm küçük çocukların yaklaşık % 5'i, konuşmayı öğrendiklerinde kısa bir kekemelik dönemi geçirirler. Kekemelik genellikle ilk 2 ve 5 yaşları arasında fark edilir. Genellikle aylar içinde kendi başına geçer. Kalıtsal faktörler kekemeliğe neden olabilir. Bazı araştırmalar problemin, konuşma ve dili işleyen beyin yollarındaki ince değişikliklerden kaynaklandığını düşündürmektedir. Duygusal faktörler, kekemeyi daha belirgin hale getirebilir, ama neden değildir.



Belirtiler


Çene titriyor

Yüz kırmızı oluyor

Ses ve yüzdeki gerginlik

Kelimelerin veya kelime öbeklerinin tekrarı

Kelimeler arasında ekstra seslerin eklenmesi.

Bir kelimeyi başlatmada zorluk.

Bir kelimedeki kelimelerin veya seslerin uzatılması.

Konuşurken gözlerin hızla açılıp kapanması





Kekeleyen çocuk kelimenin başındaki harfi tekrarlayabilir Aaaanne , Aaaabla gibi.


Çocuk kelimeyi heceleyebilir An--------ne , Ab-----la gibi


Normal konuşma akışında uzun duraklamalar veya tereddütler olabilir.


Çocukta yüzünü buruşturmak, sıkı yüz kaslarını, ağız çevresinde titreme ve göz kırpması da dahil olmak üzere fiziksel işaretler görülebilir.



Nörolojik kekemelik



Bu çoğunlukla sinirleriniz ve kaslarınız düzgün çalışmadığında oluşur. Bu çoğunlukla çocukları etkiler fakat bazen inme sonrası yetişkinleri veya kafa travması, tümörler, iskemik tümörler gibi bazı ciddi beyin kazaları da etkiler.



Psikojen kekemelik


Travmatik bir olaydan kaynaklanan kekemelik olarak tanımlanır. Eğer psikolojik rahatsızlık veya duygusal olarak travmatik olay yaşanırsa, sonuç psikojenik kekemelik olabilir



Cinsiyet: Erkekler kızlara kıyasla daha fazla kekeliyor.



Önleme


Doktorlar çocukların neden kekelediğini bilmedikleri için, bu konuşma bozukluğunu önlemenin bir yolu yoktur. Bununla birlikte, kekemeliğin erken tedavisi semptomların kötüleşmesini ve uzun süreli problemleri önleyebilir.



Kekemeliğe ne sebep olur?



Farklı insanlar için kekemeliğin farklı sebepleri var gibi görünüyor. Kalıtsal faktörler, çevresel etkiler de önemli bir rol oynamaktadır. Dil ile ilgili sorunlar, kekemelik ile de ilişkili olabilir.



Kekemelik duygusal bir sorundan mı kaynaklanıyor ?



Hayır. Kekemelik , alay veya utanç nedeniyle duygusal sorunlara neden olabilir, ancak duygusal problemler kekemeliğe neden olmaz.



Kekemelik bulaşıcı mıdır?


Hayır - diğer insanlardan gelen baskı onu daha da kötüleştirebilir.


Kekemelik genellikle çocukluk döneminde başlar, genellikle yeni fiziksel ve zihinsel becerilerin hızla gelişmesiyle ortaya çıkar.Kekemelik bir çocuğun hayatında farklı aşamalarda başlayabilir. Bu hem çocuk hem de ailesi için gerçekten çok endişe verici olabilir.En etkili tedaviler çocuğun konuşma kalıplarını doğrudan etkilemeye odaklanır. Ebeveynler için kekemeliğe yeni başlayan bir çocuğa en uygun şekilde uyarlanmış bir iletişim tarzı önerilmektedir.




Çocuğunuzun kekemeliği yönetmesine yardımcı olacak ipuçları:




Rahat bir ortam sağlamaya çalışın.

Çocuğunuzla konuşmak için zaman ayırın.

Çocuğunuzun sözlerini veya cümlelerini bitirmeyin ve kesmeyin.

Çocuğunuzu eğlenceli ve kolay konular hakkında konuşmaya teşvik edin.

Olumsuz tepki vermemeye çalışın. Bunun yerine, çocuğunuzu doğru konuşması için övün.

Konuşurken çocuğunuzu rahatsız etmeyin.

Çocuğunuzla yavaş ve sakin konuşun. Bu, onun da rahat konuşmasına yardımcı olabilir.

Çocuğunuza konuştuğunda dikkat edin.

Çocuğunuzun kelimeleri söylemesini bekleyin. Müdahale etmeyin

Çocuğun konuyu gündeme getirmesi durumunda, kekemelik hakkında açıkça konuşun.

Çocuğunuzun öğretmenlerini bilgilendirin

Ailenizde konuşma ve dil bozuklukluğu varsa sağlık uzmanınızla paylaşın.

Sabırlı olun, özenli bir dinleyici olun.





Çocuğunuzun söylediklerine dair yorum yapın, böylece konuşmaya devam etmeye teşvik edebilirsiniz.Kekeleyen çocuklar sıklıkla utanır.Destekleyici ve sabırlı olun. Çocuğunuzun güvenini ve öz saygısını oluşturun . Çocuğunuzun kendi cümlelerini sahiplenmesini sağlayın asla konuşurken müdahale edip konuşmasını kesmeyin.Çocuğunuzla etkileşime girenleri bilgilendirin. Bu, çocuğunuzun öğretmenini, bakıcısını, ailesini, çocuğunuzu düzenli olarak gören herkesi içerebilir. Çocuğunuzun konuşma terapisti bu alanda uzun yıllara dayanan deneyime sahiptir, bu yüzden çocuğunuzla ilgili gereken bilgilendirmeyi yapın.




Kekemeliğin gelişimi için daima bir sebep vardır.Kekemelik, normal konuşma akışının bozulduğu bir konuşma problemidir.3 çeşit kekemelik vardır. Gelişimsel kekemelik, nörojenik kekemelik ve psikojen kekemelik.


Kekemelik, genetik yatkınlık ve çevresel tetikleyicilerin birleşiminden kaynaklanan bir konuşma bozukluğudur. Çocuğun 2 kelimeden oluşan cümleleri karmaşık cümlelerin kullanımına doğru ilerlemesi, genellikle yoğun konuşma ve dil gelişimi sırasında başlar . Kelimelerin üzerine gelmek normaldir. Çoğu çocukta zamanla geçer. Bazılarında, sorun, korku, utanç ve hayal kırıklığı ile karmaşık hale gelir. Bir alışkanlık bozukluğu olabilir.Erken dönemde başlanırsa konuşma terapisi çok etkilidir.Dil gelişimi, rahat ve destekleyici bir ortamda sorunsuz şekilde ilerler.Burada kilit nokta ebeveynlerin tutumu ve davranışıdır.
 
Kekemelik, konuşma akışının kesintiye uğradığı bir konuşma bozukluğudur. Seslerin, kelimelerin veya hecelerin tekrarı veya uzaması ,Bir kelimeye başlayamamak gibi.Küçük çocuklarda, odak genellikle ebeveynlere evde çocuğa nasıl yardımcı olacakları öğretmektir. Ebeveynlerin genellikle rahat bir tutum sergilemeleri ve çocuklarına konuşma şansı vermeleri söylenir. Çocuklarının konuşma sorunlarını eleştirmemeleri tavsiye edilir.Genler, vücut hücrelerinde bulunan kromozomlarda, diş benzeri yapılarda bulunur. Bir kişinin genleri, ailesinden miras alınır.insanın saç veya göz rengi gibi özelliklerini belirlemeye yardımcı olan ve aynı zamanda bazı sağlık koşullarını belirleyen kimyasal maddeler olan genler ile ilgisi vardır. Daha büyük çocuklarla, gençlerle ve yetişkinlerle konuşma terapisi, onların nasıl konuşulacağını ya da yanlış konuşma biçimlerini nasıl çözeceğini öğrenmelerine yardımcı olabilir. Kekeleyen bazı insanların, toplumda konuşma korkusu gibi, bozukluğa ilişkin korkuları vardır. Bu durum çocuklarda öz güveni sarsabilir.İki temel kekeme türü vardır: gelişimsel ve nörojenik. Her türün nedenleri farklıdır.Pek çok çocuk gelişimsel kekemelik dönemini deneyimliyor.Kekemelik, bir inme veya bir travmatik beyin hasarı gibi durumlardan kaynaklanabilir. Tedavi mevcuttur ve erken müdahale önemlidir.Kekemelik için en yaygın tedaviler davranışsaldır ve tipik olarak konuşma terapistive ebeveynler arasında aktif bir ortaklığı içerir.
 
Geri
Üst