Çocuklarda kulak ağrısı neden olur ?

Uzman SühaN

Administrator
Çocuklarda kulak ağrısı neden olur ?
Kulak ağrısı , özellikle çocuklardaki yaygın bir sorundur. Endişe verici olabilir, ancak genelde yalnızca küçük bir enfeksiyon neden olur . Kulak ağrısının en yaygın nedeni, üst solunum yollarında soğuk algınlığına benzer bir enfeksiyondan kaynaklanan orta kulak iltihabıdır (akut otitis media). Enfeksiyon, östaki tüpündeki (orta kulağı boğazın arka tarafına bağlayan boru) mukus zarlarının şişmesine ve kulak zarının arkasındaki basıncın artmasına neden olur. Kulak ağrısı, kulağa gelen keskin, mat veya yanan bir ağrı olabilir; Sadece birinde ya da iki kulakta ağrı olabilir. Makalemizin devamın da çocuklarda kulak ağrısının nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini bulabilirsiniz.


çocuklarda kulak ağrısı.jpg




Kulak enfeksiyonu, çocuklarda sıklıkla görülüyor. Kulak enfeksiyonları nın çeşitli türleri vardır, ancak çocuklar küçük kulak iltihabı olarak da adlandırılan orta kulak enfeksiyonlarına daha yatkındır ve çeşitli koşullar bu duruma neden olabilir. Kulak enfeksiyonlarını anlamak için insan kulağının anatomisini anlamalıyız. İnsan kulağında dış, orta ve iç kulak olmak üzere üç bölüm bulunur. Dış kulak ve iç kulak izole ederken, orta kulak östaki tüpü adı verilen bir tüp vasıtasıyla burun boşluğuna bağlanır. Bu tüpün görevi hava basıncını eşitlemektir. Tüp, çoğunlukla kapalı kalır, ancak yutma veya hapşırma gibi bazı işlevler sırasında açılır.


Çocuklarda kulak ağrısı belirtileri


Bir çocuğun soğuk algınlığı ya da ateşi varsa, birinde ya da iki kulakta ağrı hissedebilir. Daha küçük bir çocuk size acı çektiğini ve ağrının nerede olduğunu söyleyemeyebilir, ancak size sözsüz işaretler verebilir: ani çığlık uyarıları, sinirlilik ve etkilenen kulağı tutma veya çekme gibi . Kulak ağrısına bir kulak iltihabı neden oluyorsa, kulaktan sarı renkli sıvı akabilir. Üç tip orta kulak iltihabı vardır:

Akut otitis media : Orta kulakta bakteri veya virüs nedeniyle ağrı ve rahatsızlık vermeye neden olur.

Efüzyonlu Otitis media : Orta kulakta sıvı içeride birikir ve enfeksiyona neden olan patojenlerle enfekte olur.

Efüzyonlu kronik otitis media: Mukus art arda sıkıştığında ve orta kulakta enfekte olduğunda tekrarlayan enfeksiyonlara neden olur.

Kulak enfeksiyonu her iki kulakta da ortaya çıktığında, buna çift kulak enfeksiyonu denir. Yaygın olarak soğuk algınlığı , çocuklarda görülen enfeksiyon nedenidir. Pnömoni ve veya grip virüsü patojenleri kulak enfeksiyonuna neden olabilir. Sinüzit olarak adlandırılan burun sinüslerinin enfeksiyonu olan sinonazal enfeksiyon, orta kulaktaki basıncı artırabilen şişmiş östaki tüpüne neden olabilir. Şişkinlik aynı zamanda orta kulağın salgılarını boşaltmasını önler ve böylece ağrı ve enfeksiyona neden olur . Tonsillit , boğazın her iki yanındaki bademcik dokusunun bir enfeksiyonudur. Streptokok bakterilerinden kaynaklanan tonsilit, oldukça yaygın olarak otitis media ya neden olabilir. Kulak enfeksiyonu, gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) olarak da bilinen asit reflü komplikasyonunun bir sonucu olabilir. Boğaz ağrısı enfeksiyonuna neden olan bakteri veya virüs (bademcik iltihabı dışında) orta kulak iltihabına neden olabilir. Havadaki irritanlara karşı genel bir alerji sinonazal boşluğun iltihabına neden olabilir. Enflamasyon, orta kulaktaki mukustur ve sekresyonlar bakteri enfeksiyonu geliştirebilir .

Kimler risk altın da ?

Pediatrik uzmanlar erken doğan çocukların orta kulak enfeksiyonu gelişimi açısından daha yüksek risk taşıdıklarına dikkat çekiyorlar. Yüksek risk, bağışıklık sisteminin yavaş gelişimine atfedilir. Sigara dumanına ve kirliliğe maruz kalanlar risk altındadır. Günlük bakım merkezlerinde çoğunlukla vakit geçiren küçükler, soğuk algınlığı ve boğaz enfeksiyonları geçirme riski yüksektir ve bu da kulak enfeksiyonlarına neden olabilir.

Kulakta sarı akıntı, kulaktan kötü koku gelmesi, ateş,kusma iştah kaybı çocukta kulak enfeksiyonunun belirtileridir. Çocuğunuz konuşamayacak kadar küçükse elini sıklıkla kulağına götürür ve çeker. Sürekli ağlamaya başlar. Çocuğunuzun kulağını temizlemeye kalkmayın bir an önce doktora götürün.

Kulak ağrısı genellikle aniden ortaya çıkar ve ağrı oldukça ağır olabilir. Çocuğunuzun da bir sıcaklığı olabilir. Şiddetli ağrı genellikle sadece bir veya iki gün sürer. Kulak birçok parçaya sahiptir ve her biri ağrı, ağrı veya başka rahatsızlıklara neden olabilir. Ağrı, duruma bağlı olarak kulağın bir veya bir bölümünden gelebilir.Tipik olarak, bir çocuk bir kulak ağrısı çekiyorsa, bu bir kulak enfeksiyonunun ilk belirtisidir. Bunlar hem bebeklerde hem de küçük çocuklarda, özellikle orta kulak ve dış kulakta yaygındır. Kulak ağrısı, çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir.Bir boğaz ağrısı bir kulak ağrısı yanında ortaya çıkarsa, biri diğerinin semptomudur. Enfeksiyon sıkıntıya neden olacak derecede ağır olduğunda antibiyotik reçete edilecektir. En şiddetli enfeksiyonlar antibiyotik kullanımını gerektirse de doğal olarak acıyı hafifletecek ve kulakları iyileştirmeye teşvik eden bazı ev ilaçları vardır. Bu ev ilaçlarını doktorunuz önermeden uygulamayın

Kulak enfeksiyonu, kulak zarının arkasında sıvı biriktiğinde ortaya çıkan, genellikle bakterilerin neden olduğu, orta kulaktaki bir iltihaptır. Kulak enfeksiyonlarının üç temel tipi vardır. Her biri farklı belirtiler kombinasyonuna sahiptir. Bir kulak enfeksiyonu genellikle bakterilerden kaynaklanır ve bir çocuğun boğaz ağrısı, soğuk algınlığı veya diğer üst solunum yolu enfeksiyonu sonrasında sıklıkla başlar. Makalede yer alan septomlara çocuğunuz sahipse en kısa zaman da doktora götürün.
 
Benim kızımın kulağı sürekli ağrıyordu herhangi bir enfeksiyona rastlanmadı. Banyo yaparken kulağına su kaçtığından ağrı yapıyormuş.Banyo öncesi Vazelinli pamuk kullansamda işe yaramadı. Bir arkadaşım sakızı çiğneyip kulağına yapıştırmamı söyledi. Gerçekten işe yaradı kızımın kulağına böylelikle su kaçmamış oldu. Bir de kulak ağrısı çeken çocukların kulağına ılık zeytin yağı damlatmak işe yarıyor . Bu yağ hem kulak içindeki kirleri dışarı atıyor hemde çocuğun ağrısını ortadan kaldırıyor. Tabi doktora danışmadan siz böyle uygulamalara girişmeyin.
 
bir problem yoksa bebeğin kulağına zeytin yağı damlatmak faydalı olur . benim küçükken kulağım çok ağrıyormuş annem kulağıma zeytin yağı damlatırmış. Bu arada ecem sakızda iyi fikir bebeğin kulağına su kaçmasını engeller. benim eşimin bir kulak zarı yok vazelinli pamuk kullanmasına rağmen kulağına yinede su kaçırıyor. sakızı eşime önereceğim.
 
Kulak ağrısı çocuklarda sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır. Genelde diş çıkarma, kulak enfeksiyonu , boğaz ağrısı ve östaki tüplerine bağlı durumlardan kaynaklanır. Çocuklarda kulak ağrısı, bir enfeksiyon, basınç ya da kulağa neden olan yaralanmanın bir sonucu olabilir. Östaki tüpü, orta kulak ve burun geçitleri arasındaki bağlantı olan küçük, dar bir tüptür. Östaki tüpü, kulak basıncını dengelemek için sıvıyı orta kulaktan boşaltmaya yardımcı olur. Östaki borusunun iltihaplanması çocuklarda kulak ağrısına sebep olabilir.Orta kulak enfeksiyonları , çocuklarda yetişkinlerden daha yaygındır. sarımsak yağı ve zeytin yağı gibi yağlar, etkilenen kulağa bu yağlardan birkaç damla dökülürse ağrıyı hafifletir. Çok fazla sıcak yağ kullanmamaya dikkat edin ve ayrıca kulak zarında veya kulak tüplerinde delik olması durumunda bu yağları kullanmaktan kaçının. Hekime danışmadan da bu tür uygulamaları da yapmayın.
 
Geri
Üst