Çocuklarda kusma nedenleri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Çocuklarda kusma nedenleri ve tedavisi
çocuklarda kusma.jpg



Kusma, çocuklarda çok yaygındır. Gıda zehirlenmesi, enfeksiyonlar kusmaya neden olabilir. Çocuklarda ve bebeklerde kusmanın en sık nedeni gastroenterittir . Bu genellikle ishale neden olan bir virüs veya bakterinin neden olduğu bağırsakların bir enfeksiyondur . Semptomlar hoş olmayabilir, ancak çocuğunuz genellikle bir kaç gün sonra kendini daha iyi hissetmeye başlar.Ancak, sürekli kusma bazen çocuğunuzun aşırı derecede susuz kalmasına neden olabilir ve bazen menenjit gibi daha ciddi bir şeyin belirtisi olabilir .



Genellikle bakteriler, virüsler veya gıda toksinleri nedeniyle meydana gelen zehirlenme, başka bir kusma nedeni olabilir. Bu durumda, çocuğunuzda ishal, karın krampları, ateş, boğaz ağrısı gibi grip benzeri semptomlar da olabilir.Pek çok çocuk hareket halindeyken mide bulantısı yaşayabilir. Süt ürünleri gibi bazı alerjik gıdaların tüketilmesi, çocuğun gıdaya karşı toleranssız olması durumunda kusmaya neden olabilir. Bu, çocuklarda bazen düzensiz aralıklarla ortaya çıkan kusmanın başka bir nedenidir. Makalemizin devamında çocuklarda kusma, çocuklarda kusmanın nedenleri,çocuklar neden kusar, çocuklarda kusmanın tedavisi hakkında bilgiler verilecektir. Daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin..



Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda kusmanın en yaygın nedeni , gastroenterittir . Diğer nedenler arasında gıda alerjisi, zehirlenme, reflü, menenjit, aşırı yeme, stres, enfeksiyon veya hastalık yer alır. Devam eden kusma, tehlikeli olabilecek dehidrasyona yol açabilir. Çocukta ishal ve kusma olduğunda aynı zamanda dehidrasyon riski artar. Çocuğunuzun süt, buğday, yumurta, balık veya yer fıstığı gibi belirli yiyeceklere karşı alerjisi olabilir ve bu da tükettiğinde bir tepkiye neden olabilir. Şiddetli karın ağrısı yaşayabilir ve bunu mide bulantısı ve kusma izleyebilir.


Çocuklar genellikle bu enfeksiyondan etkilendiklerinde kusma gerçekleşir. Bakteriler, virüs ve parazitler çocuklarda gastroenteritin başlıca nedenleridir ve ishale yol açarlar .Mide asid reflüsü de çocuklarda kusmanın nedenlerinden biridir. Gıda zehirlenmesi çoğu zaman eski veya az pişmiş et, kümes hayvanları veya balıklarda bulunan zararlı bakterilerin sonucudur. Gıda zehirlenmesinden şüpheleniyorsanız, çocuğunuzda bulantı, karın ağrısı ve ishal gibi yaygın belirtilere dikkat edin. Çocuklarda aşırı streste kusmaya neden olabiliyor..



Çocuklarda Kusma Belirtileri


Ebeveynler çocuklarda aşağıdaki belirtileri ve semptomları gözetmelidir.

Şiddetli baş ağrısı

Mide bulantısı

Artan kalp atışı

Soluk ten

Tükenme ve isteksizlik

Düşük iştah

sinirlilik

İshal

Düşük dereceli ateş

Baş dönmesi

Karışıklık ve uyuklama

Karın ağrısı veya şişme




Mevsimsel alerjiler, mide asidi reflüsü, domuz gribi ve kulak enfeksiyonları, küçük çocuklarda kusmaya neden olabilen bazı hastalıklardır. Apandisit, küçük çocuklarda kusmaya neden olabilecek şiddetli karın ağrısına neden olur. Çoğunlukla bir çocuğun duygusal bir travmaya (aile içinde ölüme ya da boşanma ya da ebeveynlerin ayrılması) maruz kalması halinde aşırı kusmaya neden olduğu görülür. Genellikle zihinsel stres veya bununla ilişkili uyku eksikliği mide rahatsızlığına kusmaya neden olabilir. Sindirim sorunları hazımsızlık kusmaya yol açabilir.Çocuğunuz kafasına darbe aldığında kusmaya başlayabilir. Soğuk algınlığı ve öksürük gibi enfeksiyonlar da kusmaya neden olabilir. Çocuğunuz hiçbir şey yememişse, kusma açlıktan kaynaklanabilir.Bununla birlikte, kusma da bazı daha ciddi sağlık sorunlarının bir sonucu olabilir.


Çocuklarda en çok kusma, viral mide hastalığından ( gastroenterit ) kaynaklanır. Mide rahatsızlığı olan bir çocukta ishal, ateş ve mide krampları gibi başka semptomlar da olabilir. Rotavirüs ciddi kusma ve ishale neden olabilen bir virüstür. Rotavirüs aşısı, rotavirüs hastalığına karşı korunmaya yardımcı olur .Kusma ayrıca , pnömoni veya idrar yolu enfeksiyonu gibi vücudun başka bir bölgesindeki bir enfeksiyondan da kaynaklanabilir . Nadir durumlarda, kusma, sindirim sisteminin bir tıkanıklığından kaynaklanabilir.Kusma, çocuklarda ve bebeklerde birçok hastalığın bir parçası olabilir. Çocuklar idrar yolu enfeksiyonu veya menenjit, bağırsak tıkanıklığı veya apandisit gibi bir enfeksiyonu varsa kusabilirler. Eğer kusma ateş ve ishale dönüşürse, genellikle bir virüs enfeksiyonundan kaynaklanır. Bu 12 saat veya daha uzun süre devam ederse, dehidrasyon muhtemelen olasıdır.

Çocuğunuzun kusması durumunda bazı ihtiyati tedbirlerin alınmaması durumunda ciddi sonuçlar doğabilir. Ebeveynler, sorun işaretlerini izledikleri ve daha büyük bir soruna dönüşmeden önce bunları ele aldıkları takdirde durumun kontrol altında tutulabileceğini hatırlamalıdırlar. Çocuğunuz gün içinde çok fazla kustuysa mutlaka en kısa zamanda doktora götürülmelidir. Çocuklarda kusma ile ilgili makalemizi incelediniz. Konuya dair soru ve yorumlarınızı bizlerle bu başlık altından paylaşabilirsiniz.
 
Kusma, mide içeriğinin ağızdan istemsiz çıkmasıdır.. Çoğu zaman kusma ciddi değildir.Bir çocuğun mide bulantısı veya kusması olduğunda bazen ateş gelişebilir. Kusma bir enfeksiyonla savaşmaya çalışırken vücudun normal reaksiyonudur. Çocuklarda en çok kusma, viral mide hastalığından ( gastroenterit ) kaynaklanır. Mide rahatsızlığı olan bir çocukta ishal, ateş ve mide krampları gibi başka semptomlar da olabilir. Rotavirüs ciddi kusma ve ishale neden olabilen bir virüstür. Rotavirüs aşısı, rotavirüs hastalığına karşı korunmaya yardımcı olur . Kusma ayrıca boğaz , pnömoni veya idrar yolu enfeksiyonu gibi vücudun başka bir bölgesindeki bir enfeksiyondan da kaynaklanabilir . Kusma, bir dizi farklı problemden kaynaklanabilir. Olası kusma nedenleri çocuğun yaşına bağlıdır. Çocuğunuzun gün içinde kusma sayısını nor edin ve sürekli kusma söz konusu olursa hemen doktora götürün.
 
Çocuklarda kusma yaygın olarak görülmektedir. Durum bir çok faktörden kaynaklanabilir.Çoğu durumda kusma, spesifik tıbbi tedavi olmaksızın durur. Vakaların çoğuna bir virüs neden olur . Devam eden kusma olduğunda, dehidrasyonun gerçekleşmediğinden emin olmanız gerekir. Kusma, bir çocuğun sıvı kaybetmesine neden olabilir, bu yüzden dehidrasyonu izlemek önemlidir . Kronik veya uzun süreli mide rahatsızlıkları genellikle bulantı ve kusmaya neden olabilir. Bu durumlar diyare , kabızlık ve mide ağrısı gibi diğer semptomlarla birlikte ortaya çıkabilir . Bu kronik durumlar, çölyak hastalığı ve süt proteini ve laktoz intoleransı gibi gıda intoleranslarını içerir . . Bebeklerde ve çocuklarda kusma ve ishal vakalarının çoğu, boğaz, kulak enfeksiyonu veya solunum sinüs enfeksiyonları gibi diğer virüslerin varlığından kaynaklanır. Tipik olarak, çocuklarda kusmaya genellikle gastrointestinal sistemi enfekte eden bir virüs neden olur.Gün içinde birden fazla kusma meydana geliyorsa çocuğunuzu doktora götürün.Doktorlar ilk olarak çocuğun semptomları ve tıbbi öyküsü hakkında sorular sormaktadır. Doktorlar daha sonra bir fizik muayene yaparlar. Çocuğun semptomları ve kapsamlı bir muayenenin tanımı, doktorların kusma nedenini tanımlamasını sağlar
 
Geri
Üst