Çocuklarda menenjit nedenleri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Çocuklarda menenjit nedenleri ve tedavisi
Menenjit, vücudun beyin ve omuriliğini etkileyen bir hastalıktır. Bu dokularda sahip olduğu birincil etki, beyni doğrudan etkileyebilen aşırı inflamasyondur. Bu bölgede mevcut olan zarlar, meninksler olarak adlandırılır ve onların görevi, beyin ve omuriliği korumaktır. Beyni veya omuriliği çevreleyen zarların iltihaplanmasını tanımlamak için kullanılan bir terimdir . Menenjit , özellikle bakteriyel menenjit, kalıcı beyin hasarına, nörolojik sorunlara ve hatta ölüme hızla ilerleyen potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir durumdur. İlk belirtiler genellikle ateş, kusma, baş ağrısı ve kendini iyi hissetmemektir.



menenjit.jpg






Bakteriyel menenjit, beyin ve omuriliği ( meninksleri ) örten doku tabakalarının enfeksiyonudır . Bakteriyel menenjit genellikle solunum sisteminde taşınan bakterilerden kaynaklanır ve yenidoğanda menenjit genellikle kan dolaşımında ( sepsis ) bakteriyel bir enfeksiyondan gelir . Menenjit belirtileri yaşa göre değişir. Çocuklar beyinlerini (anormal uyuşukluk veya kafa karışıklığı gibi) içeren semptomları geliştirdikten sonra, menenjit çok hızlı bir şekilde ilerleyebilir. Bakteriyel menenjitli çocukların yaklaşık % 15 i bilinçsizdir (koma) veya neredeyse bilinçsiz olarak hastaneye kaldırılırlar.Bakteriyel menenjit, en kötüsüdür. Menenjite neden olan iltihap, normal olarak, ya bir bakteriyel enfeksiyon ya da viral bir enfeksiyonun doğrudan bir sonucudur. Bununla birlikte, iltihaplanma, kanser , ilaç reaksiyonu, bağışıklık sistemi hastalığı veya mantarlar veya parazitler gibi diğer enfeksiyöz ajanlar gibi daha nadir durumlardan da kaynaklanabilir.




Normal olarak, menenjit ateş , uyuşukluk ve zihinsel durumun azalmasına (düşünce problemleri) neden olur, ancak bu semptomların küçük çocuklarda tespit edilmesi genellikle zordur.Enfeksiyon veya bunun sonucu olarak ortaya çıkan iltihaplanma beyin veya omurilik zarlarından geçiyorsa, bu süreç ensefalit (beynin iltihabı) olarak adlandırılır.Bakteriler ve virüsler , bebeklerde ve çocuklarda menenjit hastalığının büyük çoğunluğuna neden olur. Menenjitin en ciddi oluşumları bakterilerden kaynaklanır; viral nedenli menenjit yaygındır, ancak genellikle daha az şiddetlidir .Menenjit normal olarak kan dolaşımındaki bir enfeksiyondan kaynaklanan bir komplikasyon olarak ortaya çıkar.Menenjit ayrıca bir kulak enfeksiyonu ( orta kulak iltihabı ) veya bir burun sinüs enfeksiyonu ( sinüzit ) gibi yakın bir şiddetli enfeksiyonun doğrudan yayılmasından da kaynaklanabilir . Bir enfeksiyon , kafaya doğrudan travma veya herhangi bir kafa ameliyatı sonrasında herhangi bir zamanda da oluşabilir . Genellikle, en çok sorun yaratan enfeksiyonlar bakteriyel enfeksiyonlara bağlıdır.



Menenjit enfeksiyonunun çoğu, organizmalar kişiyi doğrudan temas yoluyla enfekte edebildiğinde ortaya çıkar. Bu enfektörler, enfeksiyonu olan veya mikroplar tarafından kirlenmiş olan cisimlere ve yüzeylere sahip kişilerle temas ettikten sonra, oluşur.Solunum yolundan başlayarak, enfeksiyon, beyne ve omuriliğe doğru yol alarak, kan yoluyla vücuda girer.



Belirti ve bulgular



Bebeklerde menenjit belirtileri aşağıdaki belirtilerle tespit edilebilir


Çocukta aniden iştahın kesilmesi ve sürekli kusma olabilir.

Çocukta düşük enerji ve yorgunluk görülebilir.

Bazı çocuklar aşırı ruh hali dalgalanmaları yaşayabilir ve nöbet geçirebilirler .

Vücutta minik kırmızı ve mor lekeler göstermeye başlayabilir. Bunlar deri altındaki iç kanama nedeniyle ortaya çıkar ve bakteriyel menenjitin güçlü bir belirtisidir.

Ateş

Şok

Baş ağrısı





Bebekler ve küçük çocuklar, özellikle bağışıklık sistemi henüz tam olarak gelişmediği için enfeksiyonla kolayca mücadele edemedikleri için menenjite karşı hassastır.Menenjitin en yaygın nedenleri bakteriler ve virüslerdir.Viral menenjit çok nadiren hayati tehlikedir, ancak yine de genç çocukları çok rahatsız edebilir. Çoğu çocuk iyi bir iyileşme sağlar, ancak iyileşme yavaş olabilir.Bakteriyel menenjit ölümcül olabilir . Aşılar , menenjit gibi ciddi hastalıkları önlemenin tek yoludur.Bakteriyel menenjit, ciddi hastalık ve hatta ölüm riskini en aza indirmek için hızla tedavi edilmesi gereken tıbbi bir acil durumdur. Uygun şekilde tedavi edildiğinde bile, bakteriyel menenjitten kurtulan çocukların bazen uzun süreli komplikasyonları vardır.Bakteriyel menenjit derhal tedavi edilmesi gereken tıbbi bir acil olduğundan, çocuğun semptomlarının nedenini olabildiğince çabuk belirlemek önemlidir. Viral menenjitli çocukların çoğu uzun süreli komplikasyonlar olmadan iyileşir. Semptomlar genellikle bir hafta içinde gelişmeye başlar, ancak bazı çocuklar yorgunluk, sinirlilik, konsantrasyon, kas güçsüzlüğü, spazm ve birkaç hafta veya daha uzun bir süre boyunca koordinasyon ile güçlük çeker. Viral menenjitli çocuklarda ölüm nadirdir.




Çocukta Menenjit Komplikasyonları



Bakteriyel menenjit, en yüksek düzeyde, uzun vadede de olabilen çeşitli komplikasyonlara yol açabilir. Bunlar beyin hasarı, işitme kaybı , nöbetler ve bazı durumlarda sakatlıkta olabilir. Son derece ciddi vakalarda, menenjit de ölümcül olabilir.

Menenjit, beyin ve omuriliği örten dokuların iltihaplanmasıdır. Enflamasyon bazen beynin kendisini etkiler. Erken teşhis ve uygun tedavi ile, menenjitli bir çocuğun iyi bir iyileşme şansı vardır, ancak bazı bakteriyel menenjit formları hızla gelişir ve yüksek bir komplikasyon riski taşır.Hızlı tanı ve tedavi ile bakteriyel menenjit alan 10 çocuğun 7 sinde herhangi bir komplikasyon gelişmeden iyileşir. Bununla birlikte, menenjitin potansiyel olarak ölümcül bir hastalık olduğunu ve 10 vakanın yaklaşık 2 sinde ciddi sinir sistemi problemlerine, sağırlığa, nöbetlere , kolların veya bacakların felç olmasına ya da öğrenme güçlüğüne yol açabileceğini aklınızda bulundurun . Menenjit hızlı bir şekilde ilerlediğinden, erken tespit ve tedavi edilmeli dir.




Menenjit için özel tedavi çocuğunuzun doktoru tarafından belirlenir:


Çocuğunuzun yaşı, genel sağlık ve tıbbi geçmişi

Hastalığın kapsamı

Enfeksiyona neden olan organizma

Çocuğunuzun belirli ilaçlar, prosedürler veya terapiler için toleransı

Hastalığın seyri için beklentiler

Görüş veya tercih






Viral menenjit belirtileri ve belirtileri nelerdir?




Viral menenjit, tükürük, kan, burun drenajı ve bağırsak hareketlerinde bulunan virüslerden kaynaklanır. Virüs, enfekte olmuş bir kişiden diğerine öksürme, öpüşme ya da yiyecek ya da içecek paylaşma yoluyla yayılır.


Aşağıdakilerden herhangi biri birkaç saat içinde birkaç gün içinde gelişebilir:


Yüksek ateş, sert boyun ve şiddetli baş ağrısı

Boyun ağrısı veya titreme

Mide bulantısı ya da kusma

Kırmızı veya mor döküntü

Çocuğunuz parlak ışıklara baktığında göz ağrısı

Uykululuk veya karışıklık




Bazı viral ve bakteriyel menenjit bulaşıcıdır. Öksürme , hapşırma veya yakın temas yoluyla bulaşabilirler .Menenjit, özellikle bakteriyel kaynaklı, hızla ilerleyen, yaşamı tehdit eden bir hastalık olabilir, bu nedenle bir çocukta menenjit şüphesi varsa, acil tıbbi bakım önemlidir. Menenjit potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir enfeksiyon olduğundan, tüm testlerin yapılması gerekir.Antibiyotikler, enfeksiyonun mümkün olduğunca çabuk savaşmasına yardımcı olmak için menenjitin tedavisinde kullanılır.Antibiyotik türü çocuğun yaşına ve bilinen herhangi bir alerjiye bağlıdır . Antibiyotikler viral menenjit için yararlı değildir.



BT taramaları ve MRI taramaları, beynin beyin bölgelerinde herhangi bir iltihap varsa teşhis edilmesine yardımcı olur.Kan testleri, virüsleri ve bakterileri aramaya başlamak ve menenjite neden olup olmadıklarını tanımak için birincil kontroldür.Omurga ya da lomber ponksiyon menenjit için tek kesin testtir. Alt sırtına doğrudan spinal kanal içine bir iğne yerleştirilerek, serebral ve kanal bölgesindeki basınç ölçülür. Doktorlar, enfeksiyonu veya diğer sorunları teşhis etmek için laboratuvar analizinde az miktarda beyin-omurilik sıvısı çekebilir. Uygun tedavi uygulandığında, çocuk sağlığına kavuşmak için yeterince yatak istirahati yapmalıdır.Sıvı alımı, dolaşımını artırmak ve vücutta hidratlanmış seviyeleri korumak için tüm zamanların en yüksek seviyesinde olmalıdır.Yüksek vücut ısısını önlemek için baş ağrısı ve ateşi azaltmak için ilaçlar düzenli olarak verilmelidir.Menenjit tedavisi sonrası, çocuğunuz yorgunluk, baş ağrısı , sakarlık ve hala bir şeyler üzerinde yoğunlaşmakta zorluk çekebilir. İşitme yeteneklerini kontrol etmek için belirli testlerin yapılması gerekebilir.
 
Menenjit çocuklarda sıklıkla görülen bir rahatsızlık. Hastalık erken tedavi edilmez ise çocukta ciddi problemlere yol açıyor.Ebeveynlerin çok dikkatli olması gerekiyor. Erkek kardeşim küçükken menenjit geçirdi bel kemiğinden su aldılar. O günden beri bayılıyor .Kalabalık ortamları çok konuşmayı sevmiyor. Sıklıkla baş ağrısı çekiyor. Bazı çocuklarda beyin hasarına neden olabiliyor. Biz bu durumu yaşadık Allah kimseye yaşatmasın.
 
Geri
Üst