Çocuklarda obezite nedenleri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Çocuklarda obezite nedenleri ve tedavisi
Çocuklarda obezite son on yılda ya da teknoloji alanında yapılan yeniliklerle katlanarak artmıştır. Çocuğun obez olarak adlandırılabileceği ölçüde aşırı kilolu olması hem fiziksel hem de psikolojik olarak çocuğun genel sağlığı ve iyiliği üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Olguların çoğunda, obez bir çocuk yetişkinlik döneminin sonunda obez kalacaktır ve bu da erken yaşlarda çeşitli tıbbi durumlar için risk olacaktır. Çocuğun aşırı kilolu veya obez olmasına bağlı birçok sebep vardır. İlk ve en önemli neden sedanter yaşam tarzıdır. Ayrıca durum genetik olabilir. Ancak bu, çocuklarda obezitenin gelişmesinde sadece küçük bir rol oynamaktadır. Bu birlikte hareketsiz yaşam tarzı ve abur cubur ile bir araya getirildiğinde, bir çocuk aşırı kilolu ve obez olabilir.



çocuklarda obezite.jpg






Ayrıca, alkolsüz içeceklerin aşırı alımının, pizza ve hamburger gibi yağlı gıdaların alımının artmasının, dünyanın dört bir yanındaki çocuklarda obezite nin gelişiminde rol oynadığını gösteren kanıtlar da bulunmaktadır. Bu makale, obezitenin çocukta sahip olabileceği çeşitli olumsuz etkilere ışık tutmaktadır. Çocuğun bir hormonal problemden dolayı ya da çocuğun kilo almasına neden olan tıbbi bir durumda obeziteye sebep olabilir. Bir çocuğun genetik yapısı da çocuklarda obeziteye katkıda bulunur. Ebeveynleri obez olan bir çocuğun obez olma olasılığı daha yüksektir.





Çocukların video oyunlarına müptela olması , internet ve televizyon bağımlılığı yenilikçi teknolojiyle birlikte çocuklarda obeziteye yol açıyor. Saatlerce Tv ve bilgisayar başında oturmak, otururken abur cubur tüketmek obeziteye neden olabiliyor. Okul veya topluluk tarafından düzenlenen spor etkinliklerine katılan çok az çocuk var. Bu fiziksel aktivite eksikliği, çocuklarda şişmanlığa neden olbiliyor. Etkinlik eksikliği ile birlikte, çocukların beslenme alışkanlıkları da aşırı kilolu olmalarında katkıda bulunan bir faktör haline gelmiştir. Çocukların çoğu, vücudun emmediği doymamış yağlarla yüklü olan pizza, hamburger ve diğer abur cuburları tüketmekte. Bunlar da çocuğun çok hızlı kilo almasına ve obez olmasına neden oluyor.



Obezitenin bir çocuğun genel sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinden bazıları şunlardır:




Hipertansiyon Bu, obezitenin bir çocuk üzerinde sahip olduğu en yaygın etkendir . Obez bir çocuk, genç yaşta hipertansiyon ve hiperkolesterolemi geliştirme riski altındadır; bu durum, çocuk erişkinliğe doğru adım atarken kardiyovasküler hastalık riskini artırır.

Diyabet: Obez bir çocuk, glukoz intoleransı ve insülin direncini geliştirmek için iki kat daha fazla risk altındadır; bu durum, çok küçük bir yaşta diyabetin başlamasına neden olan bozulmuş glukoz toleransı ve insülin direnci riskini artırır .


Uyku Problemleri: Çocuklarda şişmanlık da normal nefes almada problemlere neden olur. Obez çocuklarda astım veya uyku apnesi septomları sıklıkla görülür.


Kas-iskelet Koşulları: Obez bir çocuk alt ekstremite özellikle vücudun tam ağırlığını taşıyan diz ve ayak bileklerine fazladan baskı uygular. Bu, dizlerin erken kaymasıyla sonuçlanacak ve çocuk 30 lu yaşlara ulaştığı zaman diz eklemlerinin artriti devreye girebilir.


Anksiyete ve Depresyon: Bir çocuğu fiziksel olarak etkilemekten başka, obezite de çocuğu psikolojik olarak etkiler. Obez bir çocuk , ağırlığın bir sonucu olarak depresyona girebilir ve diğer akranları tarafından alay konusu olabilir. Bu aynı zamanda çocuğun genel güvenini de etkileyebilir ve çocuğun Obezite ile yaşam kalitesini etkileyebilir.



Çocuklar ekstra kilo aldıklarında, onları kalp hastalığı, diyabet ve astım gibi büyük sağlık rahatsızlıklarına yakalanma riskine artar . Çocuklar obez olduğunda, davranışları üzerinde duygusal bir etkisi vardır. Kilolu çocuklar genellikle spor aktivitelerinden alıkonulur ve tutulur. Bu genellikle olumsuz vücut imajına, düşük benlik saygısına, depresyona ve daha fazlasına yol açar. Olumlu bir rol modeli olmanın yanı sıra doğru teşviki ve desteği ile, çocuklara sağlıklı bir diyet yapmaları ve kilo problemlerini kontrol altına almaları için yardımcı olabilirsiniz.



Kilo sorunları olan çocuklar, aşağıdaki gibi ciddi sağlık sorunlarının gelişmesi için daha büyük bir tehdit altındadır:


Yüksek tansiyon
Kemik ve eklem sorunları
Karaciğer ve safra kesesi hastalığı
2 tip diyabet
Astım
Huzursuz veya dağınık uyku düzenleri
Yüksek kolestorol
Düşük benlik saygısı ve depresyon.




Çocuklarda Obezite Nedenleri



Çocuklarda obezitenin çeşitli nedenleri vardır, en popüler genetik faktörler ve sağlıksız bir yaşam tarzıdır. Bunların yanı sıra, fiziksel aktivitelerin olmaması, uygun olmayan diyet veya bunların hepsinin bir araya gelmesi çocuklarda artan obezitenin sebebi olabilir. Çok nadir durumlarda, hormonal dengesizlik gibi tıbbi bozukluk çocuklarda obezitenin ardındaki sebep olabilir.



Çocuklarda obezite ve aşırı kilo ile ilişkili problemleri tanımak ve tedavi etmek, gözlemlendiği anda yapılmalıdır. Bu, yaş ilerledikçe ciddi tıbbi durumlardan ve diğer sağlık risklerinden muzdarip olma tehdidini azaltabilir. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları evde başlar. Çocuklarda obezite sorunlarını önlemenin en iyi yolu, tüm aileyi sağlıklı beslenmeye teşvik etmektir. Gıda hakkında daha iyi seçimler yapmak ve fiziksel olarak aktif kalmak, ailenin tüm üyelerine fayda sağlayabilir. Bu rutin korunursa, çocuğunuzun aşırı kilolusuyla başa çıkması ve bazı önemli değişiklikler yapması daha kolay olacaktır.Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını teşvik etmek, çocukluk çağı obezitesini tedavi etmenin doğal bir yoludur.


Bireyin iştahı ve metabolizmasını kontrol eden çeşitli genler, bir bireyde obeziteye bağlanabilir. Yani obezite genetik olabilmektedir. Obezitenin bir diğer nedeni daha önce belittiğimiz gibi çocuğun aşırı derecede abur cubur tüketmeinden kaynaklanmasıdır. Çocukların sağlıksız paketlenmiş gıdalara, gazlı içeceklere ve şekerlere kolayca erişebilmeleri çocuklarda obezite problemine katkıda bulunur. ( Sağlıksız yiyeceklerin reklamları da çocuklarda obeziteye neden olmakta önemli rol oynamaktadır ) Çocuklarda şişmanlık, fiziksel olandan daha fazla psikolojik problemlere neden olabilir. (arkadaşları tarafından alay konusu olmak, dışlanmak ) Bu, düşük benlik saygısı, güven eksikliği, stres ve hatta daha kötü depresyon gibi sorunlara yol açar .

Duygusal olarak acı çekmenin yanı sıra, çocuklarda obezite, kanser, inme ve kalp hastalıkları gibi yaşamı tehdit eden hastalıkları da artırır. Tip 2 Diyabet, yüksek tansiyon ve kolesterol, karaciğer hastalığı ve erken ergenlik gibi yaşam tarzı bozukluklarının artması da çocuklarda obeziteye bağlanmaktadır. Diğer bozukluklar arasında deri enfeksiyonları, astım dahil olmak üzere solunum sıkıntısı bulunur . Okullar ve ebeveynler, çocukluk çağı obezitesini önlemede önemli bir rol oynayabilir. Okullar çocuklar için güvenli ve sağlıklı bir ortamı destekleyen kurallar ve politikalar uygulamalıdır. Evde sağlıklı bir yaşam tarzının izlenmesi söz konusu olduğunda ebeveynlerin örnek olması gerekir. Sadece evde değil, okullarda da fiziksel aktivitenin olmaması ciddi bir endişe kaynağıdır. Okullar, müfredatın bir parçası olarak fiziksel aktiviteye sahip olmalıdır. Aile, düzenli egzersizler, hafta sonları bisiklete binme , yüzme veya yürüyüş gibi açık hava etkinlikleri ve oyunlarla sağlıklı bir rutini teşvik etmelidir . Çocuklar için aktif bir günü planlamak çocukluk obezitesinin önlenmesine yardımcı olabilir.


Çocuklarda şişmanlık giderek artmaktadır ve obeziteden muzdarip olan çocuklar gelecekte bir çok problemle karşılaşacaktır. Her ne kadar ' aşırı kilolu ' kelimesinin kullanımı 'obez' veya 'obezite' kelimesinden daha yaygın olsa da, onunla ilişkili çok fazla damga vardır, gerçek aynı kalır. Çocuklarda obeziteye neden olan faktörleri tanımlamak ve çocukluk çağı obezitesini önlemede yardımcı olabilecek önlemleri öğrenmek önemlidir. Çocuğunuz obeziteden müzdaripse sağlıklı alışkanlıklar geliştirmesine yardımcı olun. Aile olarak sağlıklı besinler tüketin. Çocuğunuzun tv ve bilgisayar karşısında zaman geçirmesini engellemek için onunla birlikte aktivitelerde bulunun. Çocuğunuzun kilosu yaşına göre çok fazla ise mutlaka bir hekime gösterin..
 
Geri
Üst