Çoğul Gebelik Hakkında Detaylı Bilgi En Çok Merak Edilenler

LaViNYaM

>>>ιкιz αηηєѕι<<<
Çoğul Gebelik Hakkında Detaylı Bilgi En Çok Merak Edilenler
Çoğul Gebelik Hakkında Detaylı Bilgi edinebileceğiniz bilmediğiniz ufak detayları öğrenebileceğiniz bir yazı sunacağım sizlere. Sizlerle hem çoğul gebelik hakkında bilinmeyenleri anlatırken hem de ikiz bebek sahibi biri olarak tecrübelerimi de sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Bebek sahibi olmak hayatta en büyük emelimizdir aslında hele ki bir de çoğul hamile olduğunuzu öğrendiğinizde bu mutluluk paha biçilemez.

cogul gebelik hakkinda.jpg


Çoğul gebelik rahim içerisinde birden fazla bebeğin oluştuğu durumdur aslında. Halk arasında da buna iki bebek olduğunda ikiz, üçüz bebekte üçüz diye adlandırılır. Aslında bu ihtimal çok düşük bir ihtimaldir. Normal bir gebelikte 80'de 1 gebelik çoğul gebelik olabilmekteyken bu son yıllarda tüp bebek sayısının artmasıyla ikiz üçüz yani çoğul gebelik oranı da artmıştır. Genetik durumlar haricinde yine tüp bebek dışındaki normal gebeliklerde de çok az ihtimalle çoğul gebelik görülür. Çoğul gebeliklerin en yaygın biçimi ikiz olandır. İkiz gebelik yaşayan biri olarak çoğul gebelik riskli bir gebelik durumudur. İlk aylardan doğuma kadar zorlu bir süreç geçirdim ama çok şükür yavrularımı kucağıma aldım. İkiz gebeliklerde çift ve tek yumurta türleri vardır. Çift yumurta çoğul gebeliklerde riski en az olan gruptur. Çift yumurta ikizlerde kardeşler farklı yumurtada geliştikleri için birbirlerine zararlı bir durumları yoktur. Kardeşler birbirine çok benzemezler. Kız ya da erkek olabilirler. Yani cinsiyet farklılığı görülebilir. Tek yumurta ikizleri ise tek yumurtada gelişirler ve ikiz gebeliğin en riskli grubudur. Burada kardeşler birbirinin aynısıdır. Tüp bebek yaptıranların %25-30 gibi bir oranda ikiz gebelik oluşabiliyor. Normal oluşan çoğul gebeliklerde de yine genetik faktörler de etkili olabiliyor. Örneğin annesinin teyzesinin yakınında ikiz doğum yapmış olan biri varsa o kişide de ikiz gebe kalma olasılığı artıyor. En azından halk arasında böyle bir kanıya varılmış.

Benim ikiz gebelik maceram da tüp bebek tedavisinin olumlu sonuçlanması ile başladı. 5 yıl boyunca bebek istedik ama doğal yollarla olmadı ta ki biz tüp bebek tedavisinde başarı yakalayana kadar. 5 yıl öncesine kadar klomenle başlamıştı ilk tedavimiz. Başarılı olamayınca artık aşılama yaptırmadan direkt olarak tüp bebek denemek istedik. Biraz masraflı oldu ama sonucunda başarıyı yakalayınca değdi doğrusu. Bence bu mutluluk ertelenmemeli diye düşünüyorum. Sonuçta yıllarca beklemek te pek doğru değil. Kadınların yaşı ilerledikçe doğurganlık durumları azalıyor. Her şeyin bir zamanı var demişler ya işte o zaman kadının en doğurgan olduğu hücrelerinin en taze canlı olduğu 30 lu yaşlarıdır. Tüp bebek masraflı deyip yaptırmayanlar için devletin bu konuda yardımı da dokunuyor belirtmek istedim. Ama devletin tüp bebeğe yardım etmesi için 3 kez aşılama şartı aradığını biliyorum ve yine tamamını karşılamıyor sadece destek oluyor size. Tüp bebekte devlet yardımı konumuzu detaylı olarak buradan inceleyebilirsiniz. Yine de hiç yoktan iyidir. Şunu demek istiyorum ki hayatta hiç bir şeyi ertelemeyin hele ki bu evladınız ise...

ikiz bebekler.jpg


Tüp bebek başarımızdan sonra çok şükür ikiz bebeklerimizi 36 haftalık iken kucağımıza aldık. Ama dediğim gibi ikiz gebelikler çoğul gebelikler çok risk görülen bir grup. Doktorunuzun verdiği talimatlara mutlaka uymalı sakıncalı durumlardan mutlaka kaçınmalısınız. Normal gebelikleri riskli geçenler var ki hele ki bu çoğul bir gebelik ise daha da işiniz zor. Güzel tarafları da olacak elbet ama anneliğin en zor kısımlarını da yaşayacaksınız. Çoğul gebeliklerde kendim yaşadığım kadarıyla söylüyorum ki düşük riskiniz erken doğum riskiniz ikiye katlanıyor. Yine hormonlar tavan yapıyor. Benim değerlerim o kadar yükselmişti ki karaciğer enzimlerim tavan yapmıştı kaşıntı bir yandan ağrılarım bir yandan şükür bu günümüze ki şuan ikizlerim 18 aylıklar. Korkmayın sadece zamanı ertelemeyin ve gerisini Allah'a bırakın.

İkiz (Çoğul) gebeliklerdeki risk faktörlerine yine göz atalım...

Düşük riski erken doğum riski artmaktadır. İkiz gebeliklerde prematüre bebek doğurma oranı yüksektir. Yani 40 haftalık normal doğum yapan çoğul gebeler neredeyse çok azdır. Normal doğum yapan çoğul gebelerin en fazla gördüğü hafta 37 hafta olmakta.

Doğum kiloları normal tekil gebelere göre bebeklerin kilosu daha düşüktür. Benim ikizlerim de 36. haftada biri 2.800kg diğeri ise 2.140kg olarak doğdu. Tabii doğum sonrası birkaç kilo daha azalım olabiliyor.

Çoğul gebelik yaşayan anne adaylarında anemi, preeklampsi (yüksek tansiyon), karaciğer enzimleri gibi diğer değerlerinde de oldukça yükselmeler olabiliyor.

İkiz bebekler erken doğduğunda ciğerlerinin az gelişimine bağlı olarak solunum sıkıntıları olabilmekte. Bunun için hamilelik sırasında sık sık kontrollerinize gidip doktorunuzun önerdiği ilaçları kullanmanız gerekmektedir. Özellikle hamilelik sırasında ciğer geliştirici iğne sayesinde benim ikizlerimin solunum sıkıntısı yaşama gibi durumları olmamıştı. Erken doğan ikizlerde yoğun bakım ünitesi de mutlaka olan bir hastanede doğum düşünülmeli diye eklemek istiyorum.

Yine erken doğum olabileceğinden sezaryen oranları da fazladır ikiz çoğul gebeliklerde. Epidural sezaryen hakkında buradan bilgi edinebilirsiniz. Ben de epidural sezaryen ile doğum yaptım gerçekten paha biçilemez bir mutluluktu bebeklerimin doğum anını yaşamam.. Siz de normal olsun çoğul gebelik olsun epidural sezaryeni düşünmelisiniz mutlaka...
 
Sen iyiki bu yola çıktın lavişim. Biribirin den şeker , ikiz kız annesi oldun . Allah sana bağışlasın , darısı tüm evlat isteyenlere olsun.

Allah razı olsun ablacım valla Rabbim'in bir mucizesi bizim de aklımızın ucundan geçmezken oldu büyüdüler bile şükür olsun Rabbim tüm isteyenlere nasip etsin inşallah :asskim::utan:
 
Geri
Üst