Çoğul gebelik sorunları

Uzman SühaN

Administrator
Çoğul gebelik sorunları
çoğul gebelik nedir,çoğul gebelikte sık yaşanan durumlar,çoğul gebelikte annenin yapması gerekenler,çoğul gebelikte bebekte oluşan sorunlar,çoğul gebelik hakkında bilgiler

Günümüzde gebelik yaşının giderek daha ileri yaşlara taşınmasından ve yardımcı üreme tekniklerinin kullanılması nedeniyle, çoğul gebeliklerde artış meydana gelmiştir. İkiz gebeliklerde % 25-50 arası bir oranda artış, üçüz doğumlarda 3-4 kat artış yaşanmıştır. Kadınlarda normalde yumurtlama döneminde tek yumurta salınarak, spermle döllenmesinden fetüs oluşmaktadır. Yumurtlama döneminde iki yumurta salınıp, döllenirse çift yumurta ikizi, tek yumurta döllenerek, zigotun gelişmesinde ikiye ayrılırsa, tek yumurta ikizi olur. Tek yumurta ikizinin neden olduğu tam olarak bilinmese de, çift yumurta ikizinde annenin yaşı, yardımcı üreme teknikleri, etnik köken ve daha önceki doğumların fazlalığı etkili olur. Bu gebeliklerde tek plasenta olabileceği gibi, iki plasenta da olabilir.

çç.gif






Su kesesi de aynı şekilde olabilir. Çoğul gebeliklerde yumurta sayısı, plasenta ve amnios kesesinin iki fetusla paylaşılma şekli, bunun neden olduğu ayrı sorunlara sebep olabilir.Hamilelikte birden fazla bebek sahibi olmak aileleri mutlu ettiği kadar, kaygı uymalarına neden olmaktadır. Çoğul gebeliğin aslında riskli gebelik olduğu anlamına gelmesi, onları bu düşüncelere sevk etmektedir. Bu tür gebeliklerde yaşanan sorunlar anne adayına, fetusa, doğum ve yeni doğan dönemine ait olmaktadır. Bu nedenle çoğul gebeliğin başlangıcından itibaren özenle takip edilmesi gerekir. Bu şekilde ortaya çıkabilecek sorunlar kontrol altına alınabilir.

Bebeklerde gelişen sorunlar

Çoğul gebelik sırasında buna bağlı olarak, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kansızlık ve idrar yolu enfeksiyonları daha fazla görülmektedir. Bebeklerde genellikle kromozomal anomali, tek gen efektleri, izole mal formasyonlar görülebilir. Çift yumurta ikizlerinde bunların görülme olasılığı daha fazladır. Çünkü annenin yaşı ve iki fetüs olması riski arttırır. Tek yumurta ikizlerinde ayrılma ilk 3 günde olduğunda sorunlar, geç bölünmelere göre daha azdır. 4-8 günlerdeki bölünmelerde iki tane kese ve tek plasenta, 9 günden sonraki bölünmelerde ise tek kese ve tek plasenta ikizler olur. Bölünme 14 günden sonra olduğunda, siyam ikizleri denilen yapışık ikizler meydana gelir. Bu nedenle tek yumurta ikizlerinde bölünmeden kaynaklanan bel sakatlıkları, omurga anomalileri, ürolojik mal formasyonlar, nefes ve yemek borusu anomalisi gelişebilir. Bunlar oldukça ağır şekilde olabilir. Yaşamla bağdaşmayacak şekilde bebekleri etkisi altına alabilir.

Yardımcı üreme teknikleri ile meydana gelen çoğul gebeliklerde ise, anne adaylarının kaygılanmasına gerek yoktur. Çünkü bu çoğul gebeliklerde bebeklerde anomali artışıyla ilgili kesin veri bulunmamaktadır. Tek plasenta olan ikizlerde, plasentadaki damarsal ilişki yüzünden bebekler arası kan geçişi olmaktadır. Bu durumda kan alan bebek irileşirken, veren bebek daha zayıf kalmaktadır. Bu durum kalp yetersizliği gelişmesine neden olabilir. Bebeklerin tek kese içinde olması da, göbek kordonlarının birbirine karışması, dolaşımın engellenmesi gibi problemlere neden olabilir.

Çoğul gebelikler erken doğuma neden olur mu?

Bu gebeliklerde doğum çoğunlukla beklenenden daha önce meydana gelir. Doğumun oluş şekli ise, gebeliğin son döneminde bebeklerin anne karnında olan pozisyonuna göre değerlendirilir. Doğumda ikinci doğan bebek, ilk bebeğe göre doğum komplikasyonlarına daha yatkındır. Bu bebeklerde kordon sıkışması, perinatal depresyon, uzun anestezi, asfiksi gibi sorunlar olabilir.


Çoğul gebeliğin bebeğin gelişimindeki etkisi nedir?

Çoğul gebelik döneminden sonra, doğumun gerçekleşmesiyle birlikte yeni doğan döneminde bebeklerin ve annenin zor bir dönemi söz konusudur. Yeni doğan dönemindeki sorunlar anne karnında başlamış olan büyüme geriliği ile erken doğumun yarattığı sorunlardan kaynaklanmaktadır. Bebekler 28-29 haftaya kadar tek gebelik gibi gelişim gösterirken, bundan sonraki dönemde büyüme hızları yavaşlar. Anne karnına tek bebeğin sıkıştığı alana, 2-3 fetüs birden sıkışmaya başlar. Bu bebeklerdeki büyümenin yavaşlamasının ana sebebidir. Bebeklerden birinin ağırlığında önemli bir farklılık varsa, bu bebeğin risk altında olduğunu gösterir. Bu durumda erken doğum ya da ölüm riski daha yüksek olur. İkiz bebeklerde doğum 36-37 haftalarda, üçüzlerde ise 32 haftada gerçekleşebilir.

Çoğul gebeliklerde erken doğum riski fazla olduğundan, bunun ne kadar erken olması riskleri arttıran bir etkendir. Bebeklerdeki akciğer sorunları, sindirim sistemi, santral sinir sistemi ve göz sorunları erken doğmasına göre artar. Uzun dönemde ise beyin felci ve bazı nörolojik sorunlar gelişebilir. Beyin felci riski çoğul gebeliklerde % 7-8 arasında etkili olur. Bebeklerin arasındaki kan geçişi, bebeklerin birinin ölümünün diğerine zarar vermesi, bebeklerde bazı nörolojik sorunlara neden olabilir.

Çoğul gebelik sırasında hastaneden yatış süresi tekil gebeliklere oranla 3-4 kat fazladır. Bu dönemde yapılan toplam harcamalarda 5-10 kat fazla olur. Annenin bebeklerini emzirmeye başlaması, bakımında yaşanan güçlükler, bebeklerin sağlığının kontrol altına alınması gibi etkenler dikkate alındığında, çoğul gebeliğin sorunlarının doğumdan sonrada oldukça fazla olduğu görülebilir. Bu nedenle anneler bunların hepsine hazırlıklı olmalıdır. Gerektiği takdirde destek almaları tavsiye edilir.

Çoğul gebeliklerden kaynaklanan sorunlardan korunmak için neler yapılabilir?

Yardımcı üreme yöntemleri ile gebelik elde ediliyorsa, ikiden fazla embriyo transferi yapılmamalı
Bu durumda ikiden fazla gebelik elde edildiyse, bunun sonlandırılması gerekir
Çoğul gebeliğin takibi, tek gebelikten daha sık ve özenli yapılmalıdır.
Hamileliğin 24 haftasından sonra yeni doğan yoğun bakım servisi olan merkezlere yakın olmak ve doğumu bu özellikteki bir hastanede gerçekleştirmek
Çoğul gebeliklerde doğum öncesi eğitim programına katılmak

Bu gebeliklerde ailelerde hem heyecan, hem de kaygı hâkimdir. Bu hamlelikle ilgili duygu ve tepkiler, fiziksel değişimler, doğum korkusu, gebelik komplikasyonları ya da hastanede yatmayı gerektiren sorunlara neden olur. Bebeklerle alakalı kaygı verici duygularda gelişir. Bebeklerin erken doğması, sağlıkları, bakımı gibi kaygılar, çevreden ve aileden yeteri kadar destek alamama, gelir kaybı yaşanması, varsa diğer çocukların buna uyumu gibi sıkıntılarla baş edebilmek çok kolay değildir.

Bu duyguların hepsi, gerçekte çoğul gebeliklerde gelişen normal tepkiler ve duygulardır. Bu gebeliklerde gösterilen duygusal tepkiler ise, kişilerin yapılarından kaynaklanmaktadır. Bunlar kişiden kişiye farklılık gösterir. Çiftlerin her biri bebeklerini beklediği dönemde yaşadığı duyguları ve sıkıntıları kendilerince yöntemlerle çözmeye çalışırlar.

Anne ve babanın yaşadığı sıkıntıların kaynakları arasında, erken doğum riskinin olması, bebeklerin gelişimi nedeniyle duydukları sıkıntı ve endişe, doğumdan sonra onların bakımlarıyla ilgili tereddütler yer alır. Hissettikleri bu endişeler duygu değişimlerine, yorgunluğa, hoşnutsuzluğa dönüşür. Dinlenme ihtiyacı duyarlar, maddi kaygıları artar, işlerinde yeterince performans gösteremezler ve sıkıntıları artış gösterir.

Ani şekilde hastaneye yatma gibi durumların gelişmesi, annenin sağlığı, bebeklerin gelişimiyle ilgili kaygılar, bu konudaki bilgi eksiklikleri duyulan endişelerin artmasına neden olur. Çoğul gebeliklerde anne ve baba, doğum öncesinde ve sonrasında depresyonu birlikte yaşar. Bu nedenle çoğul gebelikleri olan çiftlerin, doğum öncesinde eğitim programına katılarak, yeteri kadar bilgi sahibi olmaları tavsiye edilir. Bu sayede yaşanan zorluklarla daha iyi mücadele edilir.
 
çoğul gebelikler gerçekten sıkıntılı geçebiliyor ama şükür ben sağlıklı bir şekilde kucağıma aldım. Kiloları da hem arasında fark olabiliyor hem de zayıf doğabiliyorlar ama burada öncelik sağlıklı olup olmadıklarına bakmak. Erken doğum çok yüksek oranda muhtemel olabiliyor. Ben de 36. haftada sezaryenle doğum yaptım. Gebeliğin son zamanlarında anne adayları çok dikkat etsinler birçok sorun birden baş gösterebiliyor. Özellikle bende preeklampsi başlangıcı oldu acilen sezaryene girdim. Paylaşmak istedim çoğul gebelik yaşayan anne adayları için...
 
Deneyimli bir anne olarak her bir yorumun çok değerli lavişim. Çoğul gebeliğe sahip olan bir çok anne adayına verdiğin bilgiler çok önemli.Faydalı yorumların için teşekkür ederim canım.
 
çoğul gebelikler gerçekten sıkıntılı geçebiliyor ama şükür ben sağlıklı bir şekilde kucağıma aldım. Kiloları da hem arasında fark olabiliyor hem de zayıf doğabiliyorlar ama burada öncelik sağlıklı olup olmadıklarına bakmak. Erken doğum çok yüksek oranda muhtemel olabiliyor. Ben de 36. haftada sezaryenle doğum yaptım. Gebeliğin son zamanlarında anne adayları çok dikkat etsinler birçok sorun birden baş gösterebiliyor. Özellikle bende preeklampsi başlangıcı oldu acilen sezaryene girdim. Paylaşmak istedim çoğul gebelik yaşayan anne adayları için...
Bende ikizlerimi 36. Hafta da kucağıma aldım dediğiniz gibi dikkat etmek önemli 28 den sonra hep yattım diyebilirim şimdi 4 ayimix doldu şükür isteyen ummedi Muhammed e nasip etsin rabbim inş
 
Geri
Üst