çoğul Gebeliklerde Doğum

M

Misafir

Forum Okuru
çoğul Gebeliklerde Doğum
Çoğul gebeliği olan anne adaylarının erken doğum olasılığına karşı her zaman hazırlıklı olmaları, doğum yapacakları hastaneyi seçerken prematüre bakım hizmeti olan bir hastaneyi seçmeleri son derece önemlidir.

Doğum eylemi başladığında bebeklerden birinde muhtemel bir sıkıntı (fetal distres) gelişimine karşı, bebeklerin her birinin kalp atışlarının ayrı ayrı, tüm doğum eylemi boyunca sıkı bir takipte tutulmaları önemlidir. Teknik nedenlerle bebeklerden birinin kalp atışlarının dinlenemediği durumlarda direkt sezaryan ile doğum uygun bir seçenek olabilir.

Doğum şekli konusunda karar verilmesi

İkiz gebeliklerde direkt olarak sezaryan ile doğum öneren doktorlar olabileceği gibi, bazı koşullar yerine geldiğinde doğumun normal vajinal yoldan sağlıklı ve güvenli bir şekilde gerçekleşebileceğine inanan doktorlar da vardır.

Bu iki yaklaşımdan hangisinin doğru olduğu konusunda yapılan bilimsel çalışmalar sürekli olarak birbiriyle çelişmektedir. Ancak üç veya daha fazla sayıda bebeğin olduğu çoğul gebelikler için çoğunlukla sezaryan ile doğum tercih edilir ve bu uygun bir yaklaşımdır.

İkiz gebelikte normal vajinal doğum imkanı olup olmadığını belirleyen en temel etken, pelvis yapısında bir darlık olmaması şartıyla, bebeklerin rahim içindeki duruş şekilleridir.

İkiz bebekler aşağıdaki şekillerde duruyor olabilirler ve bu duruş özellikleri ultrasonografiyle belirlenebilir:

  • hem ilk bebek (önde gelen) hem de ikincisi baş gelişi,
  • ilk bebek baş, ikinci bebek makat veya yatay,
  • iki bebek birden makat veya yatay

İkizlerde en sık görülen duruş şekli her iki bebeğin de başla gelmesidir ve bu durumlarda vajinal doğum mümkündür.

İlk bebeğin baş, diğerinin makat ya da yatay durduğu durumlarda direkt sezaryan ile doğum gündeme gelebileceği gibi, ilk bebek doğduktan sonra doktorun vajinadan rahim içine ulaşarak bebeği ayaklarından tutup çekerek doğurtması veya ilk bebek doğduktan sonra karın üzerinden yapılan müdahaleyle içerideki bebeğin baş gelişine döndürülerek doğurtulması söz konusu olabilir.

Bu olasılıklar dışında, özellikle de ilk doğumun acil olarak gerçekleştiği, yeterli koşulların olmadığı ve daha da önemlisi içerideki bebeğin düşük kilolu olması nedeniyle makat ile doğumun zararlı olabileceği durumlarda ilk bebeğin vajinal doğumunu takiben ikinci bebek sezaryan ile doğmak durumunda kalabilir.

İlk bebeğin makatla geldiği durumlarda yukarıdaki bebeğin başının ya da ender durumlarda poposunun doğmakta olan bebeğin başının doğum kanalına girerken burayı tıkaması neticesinde oluşması muhtemel “baş takılmasını” önlemek için direkt sezaryanla doğum uygundur.


İkiz Bebek Beklemek Kolay Değil


9 ay boyunca bir bebeği taşımak çok zor, elbette. Hele bir de iki bebek beklemek çok daha zor. Buna bağlı olarak anne adaylarını bekleyen sorunlar değişiyor. Biz de bu hafta ikiz gebelik yaşayan anne adaylarının karşılaştığı sorunlar üzerine Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Cem Fıçıcıoğlu ile söyleştik.

: Çoğul gebeliklerin tanımını yapabilir misiniz?
Doç. Dr. Cem Fıçıcıoğlu Rahim içinde birden fazla fetüsun oluşması olarak tanımlanabilir. Bunlar tek yumurtanın bir sperm tarafından döllendikten sonra bölünme aşamasında ikiye ayrıldığı tek yumurta ikizleri veya iki ayrı yumurtanın spermle döllenmesi ile oluşan çift yumurta ikizleri şeklinde olabilir. Tek yumurta ikizleri aynı genetik yüklü ve aynı cins olurken çift yumurta ikizleri ayrı veya aynı cinsiyette olabilir.

İkiz gebeliklerin görülme sıklığı nedir? Kimlerde görülme olasılığı vardır?
Doç. Dr. Cem Fıçıcıoğlu İkiz gebelikler 85 doğumda bir görülür. Anne ve ya babanın ikiz eşi olma durumunda ikiz gebelik şansı artmaktadır. Tabii ki günümüzde yumurta arttırıcı ilaç kullananlarda veya tüp bebek uygulamalarında çoğul gebelik şansı vardır.

İkiz gebeliklerde anne adayını bekleyen risk faktörleri nelerdir?
Doç. Dr. Cem Fıçıcıoğlu İkiz gebeliklerde annenin yükü artmıştır erken gebelik döneminde bulantı ve kusma şikayetleri artmış olup düşük riski de daha fazladır. Kansızlık, gebelik hipertansiyonu , erken doğum tehdidi, erken doğum, doğumda güçlükler gibi riskler anneyi daha fazla tehdit eder.

: İkiz gebeliklerde bebeği etkileyen risk faktörleri nelerdir?
Doç. Dr. Cem Fıçıcıoğlu Erken doğuma bağlı prematüre riski, ikiz gebeliklerde doğum tartıları tek bebeklere göre daha düşük olur. İkizlerden birinin daha fazla diğerinin daha az beslenme riski, doğumda bilhassa ikinci bebeğin doğumunun yönetimindeki aksilikler gibi riskler mevcuttur.


örneğin yapışık ikiz vs. ) neden oluşur?
Doç. Dr. Cem Fıçıcıoğlu Tek yumurtanın bir sperm tarafından döllendikten sonra bölünme aşamasında ikiye ayrıldığı tek yumurta ikizleri veya iki ayrı yumurtanın spermle döllenmesi ile oluşan çift yumurta ikizleri şeklinde olabilir. Tek yumurtanın bir spermle döllenmesi ve bölünme aşamasında ikiye ayrılması ile oluşan tek yumurta ikizlerinde bu ikiye ayrılma aşması önemlidir, burada geç kalınma yapışık ikiz ihtimalini ortaya çıkartır.

: İkiz gebeliklerde doktor muayenesinde dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir
Doç. Dr. Cem Fıçıcıoğlu İkiz gebelikler yüksek riskli takibi gereken gebelikleridir. Burada gebenin takibinin düzenli olarak yapılması gerekir. Bu düzenin dışında annenin beslenmesi kansızlığı önleyici ilaç tedavisinin muntazam kullanılması önemlidir. Bilhassa erken doğum tehdidinde yönetim ve doğum yapacağı merkezin bu konudaki deneyim ve yeterliliği önem kazanır.

En uygun doğum şekli nedir?
Doç. Dr. Cem Fıçıcıoğlu En uygun doğum şekli anne adayından adayına değişir. Genelleme yapılacaksa çok iri olan bebeklerde. anne çatısı bebekler arası uyumsuzluk varsa , ikinci bebek ilk bebekten daha iri ise., ilk bebek ayak veya makat geliyorsa, annenin sağlık durumu veya bebeklerin anne karnındaki durumu normal doğum için elverişli değilse sezaryen tercih edilir.
 
Geri
Üst