Cuma günü neden önemlidir?

  • Konbuyu başlatan İslami Yazar
  • Başlangıç tarihi
İ

İslami Yazar

Forum Okuru
Cuma günü neden önemlidir?
Bir hadis-i şerif meali şöyledir; Allah katında günlerin efendisi Cuma’dır. O kurban ve Ramazan bayramı günlerinden de faziletlidir.


cuma günü.jpg



Cuma gününün özellikleri!

Cuma gününde şu beş özellik vardır.

1-Hazret-i Âdem o gün yaratıldı.

2- O gün yeryüzüne indirildi.

3- O gün vefat etti.

4- O günde öyle bir an vardır ki, günah veya akrabalarla ilişkiyi kesme konularında olmamak şartıyla kul Allahü teâlâdan bir şey isterse Allahü teâlâ mutlaka onu verir.

5- Kıyamet o gün kopacaktır. Allah’a yakın hiç bir melek, hiçbir gök, hiçbir yer yoktur, hiçbir rüzgar, hiçbir dağ ve taş yoktur ki, Kıyametin kopmasına sahne olacağı için Cuma gününün heybetinden korkmasın.

Cuma gününün güzellikleri nelerdir?

Cuma, müminlerin bayramıdır. Bugün yapılan ibadetlere en az, iki kat sevap verilir. Bugün işlenen günahlar da, iki kat yazılır. Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki: Sevaplar içinde Cuma günü ve gecesinde yapılandan daha kıymetlisi, günahlar içinde de, Cuma günü ve gecesinde işlenilenden daha kötüsü yoktur. Cuma günü günah işlemeden geçerse, diğer günler de selametle geçer.

Cuma günü, kuşlar, vahşi hayvanlar birbirine, Selam size, bugün Cumadır derler. Cuma diğer Cumaya kadar ve fazladan üç gün içinde işlenen günahlara kefaret olur. Çünkü iyi bir amel işleyene on kat sevap verilir. Dört gecenin gündüzü de gecesi gibi faziletlidir. Allahü teâlâ, o günlerde dua edenin isteğini geri çevirmez, onları mağfiret eder ve onlar bu günlerde bol ihsana nail olurlar. Bunlar; Kadir gecesi, Arefe gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi ve günleri. Cuma günü gusleden kimsenin günahları affolur. Cuma günü sabah namazından önce, Estağfirullahelazim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh okuyanın, denizköpüğü kadar da olsa, bütün günahları af olur. Böyle büyük mükâfat verilebilmesi için, o kişinin, düzgün itikada sahip olması, kul hakkını, kazaya kalan farzlarını ödemesi ve haramlardan vazgeçmesi şarttır.

Cuma günü ölenler şehit olur mu?

Cuma günü veya gecesi ölen mümin, şehid olur, kabir azabından kurtulur. Ana-babanın kabrini, Cuma günleri ziyaret eden kimsenin günahları af olur, haklarını ödemiş olur. Cuma günü 80 salavat getirenin, 80 yıllık günahı af olur. Cuma gecesi Yasin suresini okuyanın günahları affedilir. Cuma günü veya gecesi Duhan suresini okuyana Cennette bir köşk verilir. Kendisine Cuma namazı farz olan her müslümanın alışverişini bırakıp namaza gitmesi farzdır. Özürsüz Cumaya gitmemek haramdır. Ezan okunurken de, alışveriş yapmak mekruhtur. Halbu ki alışverişin kendisi helaldir. Yani alınan mal mekruh değil, helaldir. Fakat ezan okunurken alışveriş yapılması mekruhtur. Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki; Allahü teâlâ, bugünden itibaren kıyamete kadar size Cuma namazını farz kıldı. Adil veya zalim bir imam zamanında küçümseyerek veya inkâr ederek Cuma namazını terk edenin iki yakası bir araya gelmesin! Böyle bir kimse tevbe etmezse, onun namazı, zekatı, haccı, orucu ve hiçbir ibadeti kabul olmaz. Kadınların Cuma günü, öğle namazını evlerinde kılmak için cemaatin camiden çıkmasını beklemeleri şart değildir.

Cuma günü oruç tutmak!

Cuma günü oruç tutmak müstehaptır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: Cuma günü oruç tutana, on ahiret günü oruç sevabı verilir. Bazı âlimlere göre de yalnız Cuma günü oruç tutmak mekruhtur. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: Yalnız Cuma günü oruç tutmayın! Bir gün öncesi veya bir gün sonrası ile tutun. Sünnet ve mekruh olduğu bildirilen bir işi yapmamalıdır! Bunun için Cuma günü orucu perşembe veya cumartesi ile birlikte tutmalıdır.

Cumanız mübarek olsun. Selam ve dua ile
 
cuma günü dua kapıları açık olur . her müslümanın bu günü fırsat bilerek dua etmesi lazım . sayenizde cuma günüyle ilgili bilmediğim konularıda öğrenmiş oldum sağolun. hayırlı cumalar .
 
Geri
Üst