Cushing sendromu nedir ?

Uzman SühaN

Administrator
Cushing sendromu nedir ?
Cushing sendromu, hormon kortizolünün anormal derecede yüksek olması nedeniyle oluşur. Bunun nedeni çeşitli olabilir. En yaygın neden kortikosteroid ilaçların aşırı kullanımıdır.İnsan endokrin sistemi, vücudun hücrelerinin ve organlarının aktivitesini kontrol eden ve regüle eden hormonlar (kimyasal maddeler) üreten ve salgılayan bezlerden oluşur. Farklı bezler birbirleriyle birlikte çalışırlar. Vücudunuz anormal derecede (adrenal bezlerin ürettiği) kortizol hormonuna maruz kaldığında Cushing sendromu dediğimiz durum gelişir. Cushing sendromu, aşırı kortizol hormonu maruziyetinden kaynaklanır. Tedavinin amacı aşırı maruz kalınmayla başa çıkmaktır. Bu makale Cushing sendromu için en yaygın tedavileri anlatmaktadır.


cushing sendromu.jpg




Adrenal bezler, her böbrek üstünde bulunan bezlerdir.Kendine özgü birçok farklı hormon üretir. Bunlar vücudun metabolizmasını denetleyen hormonlardır. Adrenal hormonlar ayrıca bağışıklık sistemimizi o sodyum ve potasyum düzeylerimizi kontrol eder ve cinsel işlevlerimizde de rol oynarlar. Bu minik miktarda hormonun vücutta neler yapabileceği gerçekten şaşırtıcıdır. En küçük hata ile çok fazla değişiklik yapabilecek yetenektedirler. Cushing sendromu olanların prognozu hastalığın nedenine göre değişir. Çoğu vakada Cushing sendromu iyileşebilir. Cushing sendromlu birçok birey, tedavide önemli ilerlemeler gösterir, ancak bazıları nedensel hastalığın çeşitli yönleriyle komplike hale gelebilir. Bazı tümör türleri tekrarlanabilir.

Cushing Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

Belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterir, ancak bazılarının veya birçoğunun biçimini alırlar:

Obezite
Boyun bölgesi, üst sırt, orta hat boyunca artan yağlanma
Cilt problemleri
Yaralandığında yavaş yavaş iyileşen cilt
Akne
Kas Güçsüzlüğü
Yüksek tansiyon
Glükoz intoleransı
Artan susuzluk
İdrar artışı
Baş ağrısı
Kemik zayıflığı kırıklara yol açar
Ciddi yorgunluk
Kaygı, sinirlilik
Bilişsel sorunlar
Depresyon

Cushing sendromu, hormon kortizol seviyelerinin yüksek olduğu hormonal bozukluklardan oluşan bir durumdur. . Cushing sendromu için başka bir isim de hiperkortizolizm. Astım, lupus veya romatoid artrit gibi inflamatuar durumları tedavi etmek için glukokortikoid hormonları kullandıklarında bazı insanlar Cushing sendromu belirtileri gösterir. Diğer nedenler arasında, hipofiz ve adrenal bezlerin tümörleri ve vücudun diğer bölgelerindeki tümörler bulunur.Cushing sendromunun teşhisi, yüksek kortizol düzeyleri keşfetmek ve nedeni açığa çıkarmayı içerir.


Erkekler de erektil disfonksiyona, doğurganlığın azalmasına neden olabilir. Kadınlarda tüylenme ve düzensiz adet görülebilir. Bazı diğer, ilgisiz koşullar, aşırı kortizol olmaksızın benzer belirtilere neden olabilir. Mesela aşırı tüylenme probleminiz Polikistik over sendromun dan kaynaklanabilir. Cushing hastalığı östrojen ve testosteron hormonlarını etkileyebilir. Bu hastalığın belirtileri bireyden bireye farklılık gösterir. Kullanılan ilaç, ilacın miktarı , genetiği, cinsiyeti ve yaş önemli detaylardır.

Komplikasyonlar

Cushing hastalığı olan insanlar, kemik kaybı, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, yüksek kolestrol, cinsel hormon dengesizlikleri ve daha fazlasını içeren diğer sağlık sorunları için artmış bir risk altındadır. Tedavi edilmediğin de Cushing sendromu aşağıdakilere yol açabilir:

kemik kaybı
kemik kırıkları
kas kaybı ve zayıflık
yüksek tansiyon
2 tip diyabet
enfeksiyonlar
miyop tümörün genişlemesi
böbrek taşı


Teşhis ve tedavi

Özellikle artrit, enflamatuar bağırsak hastalığı, astım vb. Gibi diğer durumların tedavisinde kortikosteroid ilaçlar kullanırken en yaygın işaret, boyun, üst sırt, yüz ve bel çevresindeki kilo artışı yağ birikimidir. Deri değişiklikleri kollarda , uylukta , karında göğüslerde , sivilce ve lekelenmeleri de içerir. Ayrıca yorgunluk, kan basıncının yükselmesi gibi durumlar hastalığa işaret edebilri. Bu durum da yapmanız gereken hekime görünüp muayene olmaktır. Hekim fiziki muayenenin yanı sıra bir takım tstlerde isteyebilir. Kesin bir cevap sağlayacak tek bir test olmadığından, doktorlar genellikle birden fazla test isteyebilir.Cushing sendromunun optimal tedavisi, nedensel tümörün doğrudan cerrahi olarak çıkarılmasını içerir. Etkili tedavi, kortizol düzeylerinin normalleştirilmesini hedefler.

Besin değeri yüksek, işlenmemiş bir diyet komplikasyonları önlemeye yardımcı olabilir ve hormonları doğal olarak dengeleyerek , sindirimi iyileştirerek ve iltihabı düşürerek semptomları hafifletir . Somon ve sardalya gibi balıkları tüketin. Omega 3 yağ asidi içeren bu balıklar yüksek kortizolla mücadele edebilir. Beyin işlevini desteklemek için B vitamini içeren besinleri tüketin. Yorgunluğunuz için kalsiyum, potasyum ve magnezyum içeren besinleri tüketmeye çalışın. Aşırı derecede strese maruz kalıyorsanız stres yapmaktan kaçının. Her gün düzenli olarak egzersiz yapın. Düzenli egzersiz hormonlarınızı dengeler ve bir çok problemi ekarte eder. Yeterli uyku almanın, kortizol ve diğer hormonların kontrolü için önemlidir. Uykusuzluk normal hormonal fonksiyonları bozar, kortizolü artırır, iştahınızı değiştirebilir ve kronik yorgunluk , kilo alma, huysuzluk ve diğer semptomlara neden olabilir. Bu yüzden kaliteli uyku aldığınızdan emin olun. Bunların yanı sıra meditasyon yapın , akapunktur tedavisi alın ve masaj yaptırın. Bunlar rahatlamanızı sağlayarak hastalığı yönetmenizde yardımcı olacaktır..
 
Cushing sendromu vücutta çok fazla kortizol hormonunun varlığıdır.Kortizol, normalde adrenal bezler tarafından yapılan bir hormondur ve yaşam için gereklidir.İnsanın hastalık ve stresli anlarında yanıt verir. Çok fazla kortizol üretimi cushin sendromu olarak adlandırılır.Kadınlarda erkeklerden daha sık bulunur . Doktorlar Cushing sendromunu teşhis etmeye yardımcı olmak için laboratuvar testleri kullanır . Bu testler, fazla miktarda kortizolün kendiliğinden oluşup oluşmadığını veya hormonların normal kontrolünün düzgün çalışıp çalışmadığını belirler. En sık kullanılan testler tükrük veya idrardaki kortizol miktarını ölçer . Ana belirti ve semptomlar makalemizde yer almaktadır. Bu septomların çoğuna sahipseniz mutlaka hekime görünün.
 
Geri
Üst