D vitamini nedir hangi besinlerde bulunur ?

Uzman SühaN

Administrator
D vitamini nedir hangi besinlerde bulunur ?
Vitaminler vücudunuzun sağlıklı olması için gereken kimyasal maddelerdir. Bunlar herkes için hayati önem taşır ve vücudunuzun iyi çalıştığını, hastalıklarla mücadele edebildiğini ve iyileştiğini garanti eder. D vitamini besin veya takviyeden alabileceğiniz bir vitamidir.Vitamin D vücutta birçok önemli fonksiyona hizmet eder.Kaslarınız, kalp, akciğerleriniz ve beyninizin iyi çalıştığından ve vücudunuzun enfeksiyonla savaşabileceğinden emin olmak için önemli bir faktördür. Bu makale D vitamini, D vitamini nedir, D vitamini nelerde bulunur, D vitaminin faydaları ile ilgili bilgiler vermektedir.


d vitamini.jpg





D vitamininin önemli işlevleri vardır. Belki de en hayati olan şey, kalsiyum ve fosfor emilimini düzenleyen ve normal bağışıklık sistemi işlevini kolaylaştıran faktörlerdir . D vitamini ni yeterli miktarda almak normal büyüme ve kemik ve diş gelişimi için yanı sıra bazı hastalıklara karşı geliştirilmiş direnç için önemlidir.Vücudunuz yeterince D vitamini almıyorsa, yumuşak kemikler ( osteomalazi ) veya kırılgan kemikler ( osteoporoz ) gibi kemik anormallikleri gelişme riski altında bulunur .


D vitamini nedir?


D vitamini karaciğer ve yağ dokularında depolanan yağda çözünen bir vitamindir. Bu artan vücut yağının D vitaminini emme ve vücudumuzda kullanılmasını önlemez. D vitamini diğer vitaminlerden biraz farklıdır; çünkü vücudumuz sadece D vitamini'mizin çoğunu tek başına gıda kaynaklarına dayanmaksızın yapar.


D vitamini aslında vücudumuzda hormon haline gelir, özellikle de bir sekonder steroid hormonu. D vitamini olarak bildiğimiz şey aslında bir steroid hormonunun öncüsüdür. Sadece iskelet yapımızı değil aynı zamanda kan basıncını, bağışıklığını, ruh halimizi, beyin fonksiyonunu ve kanserden korunma kabiliyetimizi de etkiler.



D vitamini nin önemi


D vitamini, vücudun bir çok sistemi üzerinde güçlü etkilere sahip olan son derece önemli bir vitamindir . D vitamini eksikliği, güneş ışığına yetersiz maruz kalınması sonucu olabilir; D vitamini ve kuvvetli sağlıklı kemikler arasındaki bağlantıdır. Günümüzde D vitamini, sağlığın vazgeçilmez bir parçası olarak görülüyor ve sadece kemiklerin sağlığı için değil. Son zamanlarda yapılan araştırmalar, şimdi D vitamininin bir takım ciddi uzun vadeli sağlık sorunlarının önlenmesi ve tedavisinde önemli olabileceğini gösteriyor.D vitamini diğer vitaminlerin çoğuna benzemez. Cildinizi güneş ışığına maruz bıraktığınızda vücudunuz kendi D vitamini yapabilir. Ancak vücudunuz başka vitaminler yapamaz. D vitamini güçlü kemikler için çok önemlidir. Kemiklerinizin yapısını ve kuvvetini geliştirmek için kalsiyum ve fosfor önemlidir ve bu mineralleri absorbe etmek için D vitamini gerekir.


Sivilce ve D Vitamini


Hormonal denge ve genel hijyen aknenin birincil nedenleri olmakla birlikte, sisteminizdeki düşük miktarda D vitamini nedeniyle zayıf bir bağışıklık sistemi cilt hücrelerinizdeki yağ üretimini de artırabilir. Sivilce yağ bezleri tıkandığında oluşur ve bu tıkanmış, yağ üreten hücreler, yaşamınızdaki herhangi bir zamanda size zarar verebilecek çirkin lekelere neden olur. Cildiniz D vitamini üreten bir kimyasal açığa çıkardığı için güneş maruziyeti D vitamini seviyenizi yükseltir. Bu, bağışıklık sisteminizi artırarak, akne seviyesini düşürerek sisteminizdeki bakteri miktarını azaltır.


D vitamini eksikliği semptomları, kalp rahatsızlığı , depresyon ve hatta kanser gibi sayısız sağlık problemleriyle ilişkilendirilmiştir . En sık görülen D vitamini eksikliği semptomunun listesini sıralayalım.

osteoporoz

Kalp hastalığı

Yüksek tansiyon

Kanser

Otoimmün hastalıklar

Depresyon

Uykusuzluk hastalığı

Artrit

Diyabet

Astım

Çoklu skleroz

Kronik ağrı

sedef hastalığı

Fibromiyalji

Otizm


En İyi Vitamin D Kaynakları


Bazı gıdalar D vitamini sağlarken , güneş ışığına maruz kalma hala D vitamini almak için en iyi yoldur. D vitamini açısından zengin gıdaları yemeniz kesinlikle daha fazla kazanmanıza yardımcı olur, bu nedenle düzenli olarak iyi kalitede, doğal kaynakları diyetinize eklemeyi deneyin.Güneş ışınları D vitamininin başlıca kaynağı olmasına rağmen besin, balık (somon, orkinos, uskumru ve morina), istiridye, karides, sığır karaciğeri ve yumurta gibi gıdalarda da bulunabilir.



D vitaminin eksikliği kanser, astım, tip II diyabet, yüksek tansiyon, depresyon, Alzheimer ve multipl skleroz gibi otoimmün hastalıklar, Crohn ve tip I diyabet gibi diğer bazı durumlarla da ilişkilendirilmiştir.


Birçok kişi, D vitamini edinmenin en iyi yolunun süt içmek, balık yemek gibi takviyeleri almak olduğunu düşünüyor . Bununla birlikte, güneşe doğrudan maruz kalmak aslında D vitamini emmek için en iyi yoldur. D vitamini eksik olup olmadığını öğrenmenin tek yolu doktorunuza bir test yaptırmanızdır. Bu size eksik olup olmadığını ve ne kadar ciddi olduğunu söyleyecektir.D vitamini seviyeniz düşükse ve bir kemik ağrısı belirtileri yaşıyorsanız, doktor kemik yoğunluğunu kontrol etmek için özel bir tarama önerebilir .
 
D vitamini, D3 vitamini ( kolkalsiferol ) olarak deride sentezlenir . D vitamini D3 veya Vitamin D2 ( ergokalsiferol ) formundaki beslenme kaynakları veya takviyeleri ile elde edilir . Bitki kaynakları size Vitamin D2 sağlar. Daha yararlı Vitamin D3, vücudunuz tarafından doğal olarak üretilen formdur ve yalnızca hayvan / balık kaynaklı kaynaklar yoluyla elde edilebilir. D vitamini, kalsiyum ile birlikte yaşlı yetişkinlerin osteoporozdan korunmasına da yardımcı olur.Doğada bulunan çok az gıdada D vitamini bulunur. Yağlı balıkların eti (somon, orkinos ve uskumru gibi) ve balık karaciğeri yağları en iyi kaynaklar arasındadır
 
D vitamini bir çok besinde bulunur fakat en iyi şekilde bu vitamini güneşten sağlayabiliriz. Günün erken saatlerin de güneşte durmak vücut için gerekli vitamini sağlayacaktır. Bunun dışın da konu da yer alan besin takviyelerini tüketmek gerekir. D vitamininin kemiklerimiz için önemli olduğunu da vurgulayalım. Özellikle küçük bebeklerinizi sabahın erken saatlerin de güneşlendirmeye özen gösterin.
 
Benim sürekli eklemlerim ağrıyor. Tesettürlü biriyim sanırım güneşten mahrum olduğum için bundan müzdaribim. Elimden geldiğince güneşten faydalanmaya çalışıyorum . D vitamini eksikliğinin bir çok zararları varmış bunuda bu makale sayesinde öğrenmiş oldum. Sanırım doktora görünsem iyi olucak D vitamini takviyesine muhtemelen ihtiyacım var.
 
D vitamini genel sağlık ve güçlü ve sağlıklı kemikler için önemlidir.D vitamini eksikliği zararlı olabilir.D vitamin seviyesinin düşük olmasının göğüs , kolon , prostat , yumurtalıklar, yemek borusu ve lenfatik sistemin tip 1 diyabet , kas ve kemik ağrısı ve belki de daha ciddi kanserler ile ilişkili olduğuna dair son zamanlarda ortaya çıkmakta olan kanıtlar mevcuttur. . Diyabet riskinizi azaltmaya çalışıyorsanız veya kalp krizi , romatoid artrit veya multipl skleroz olasılığını düşürmeye çalışıyorsanız , D vitamini, günlük ek reçetenizde ön sıralardadır.D vitaminin beş şekli var - D1, D2, D3, D4 ve D5. Vücut tarafından kullanılan en önemli formlar D2 ve D3 tür.
 
D vitamini, vücudunuzun kalsiyumu emmesine yardımcı olur; bu mineral, bebeğinizin kemik, diş, kalp, kas ve sinirlerinin gelişimine yardımcı olur. Gebelik sırasında bir D vitamini eksikliği , büyüme ve iskelet bozukluklarında sorunlara neden olabilir . D vitamini gıdalar yoluyla ek formda veya doğal formda bulunabilir ve ayrıca güneşe maruz bırakıldığında üretilebilir. D vitamini ve D vitamini açısından zengin bir diyet içeren bir takviyenin yanı sıra, öğlen güneşinin de 10 dakikasını almayı hedeflemelisiniz.
 
Diyetinizden yeterli D vitamini almak önemlidir, çünkü vücudumuzun güçlü kemikler ve dişler için kalsiyum ve fosforu emmesine ve kullanmasına yardımcı olur. D vitamini yaşlı yetişkinleri osteoporoza karşı korumaya yardımcı olabilir.D vitamini, bağışıklık sisteminizi sağlıklı tutarak enfeksiyonlara karşı da koruyabilir. D vitamini, çoğu tüketilen gıdalarda doğal olarak bulunmaz.Ringa balığı, uskumru, somon ve ton balığı gibi yüksek oranda yağ içeren balıklar mükemmel bir D vitamini kaynağıdır. Mantarlar D vitamininin en iyi kaynaklarından biridir. Zengin bir D vitamini ürünüdür.Soya , süt , peynir,yumurta , portakal suyu, yulaf ve tofu gibi soya ürünleri, kalsiyum ve D vitamini açısından zengin gıdalardır. D vitamini eksikliği, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. D vitamini diyetinize dahil etmenin bir başka yolu da takviyeleri tüketmektir. Ayrıca sabahın ilk saatlerinde güneş ışığın dan faydalanabilirsiniz. D vitamini eksikliğinizin olduğunu düşünüyorsanız hekime danışarak takviyeler kullanabilirsiniz.Bu koşullar genellikle fazla D vitamini takviyeleri aldığınızda ortaya çıkar. Bulantı, iştahsızlık, kabızlık, kilo kaybı, halsizlik ve böbrek hasarı gibi bir dizi duruma neden olabilir.
 
Geri
Üst