Dalaman,fethiye,datça tanıtım

MEÇHUL

Daimi Üye
Üye
Dalaman,fethiye,datça tanıtım
fethiye datça antalya dalaman arası kaç km antalya datça arası kaç km fethiye datca kac dalaman
Ben kesin gidiyorum böyle olmayacak ya.Şu konuyu paylaştıktan sonra daha da bir isteklendim.Bende gitmek istiyorum fethiyeye,dalamana,datçaya....:dp8:


DALAMAN
TARİHÇE:
Rastlanılan bir çok kalıntıdan ilçenin tarihçesinin çok eskilere dayandığı anlaşılmakta ise de; yeterli sayıda kazı ve araştırma çalışmaları yapılmamış olduğundan, tarihçesi hakkında yeterli bilgi mevcut değildir.
ULAŞIM:
Şehre 6 km. mesafedeki Dalaman Havalimanı ve karayolu ile Dalaman’a ulaşmak mümkündür.

GÖRÜLECEK YERLER:
• TARİHİ ESERLER:
Yeterli düzeyde kazı ve inceleme çalışmaları yapılmadığı için çevrede pek önemli tarihi eser görülmemekle beraber, özellikle Kapıdağı Yarımadası civarındaki kalıntılar geçmiş hakkında bir takım bilgiler verebilmektedir.
LYDAİ, LİSSAY ve CRYA bilinen en önemli ören yerleridir.
• DOĞA GÜZELLİKLERİ:
Dalaman’ın dağlık ve ormanlık kesimlerinde yayla ve av turizminin güzelliklerini yaşamak mümkündür. Kıyı şeridi ise ”Mavi Yolculuk” güzergahının en güzel köşeleri olan SARSALA, BÜNGÜŞ, PORUKLU, AKBÜKÜ, BOYNUZBÜKÜ, TAŞYAKA, SIRALIBÜK, HAMAMLAR ve KURŞUNLU koyları ve etraftaki küçük adacıklar, yatçıların özellikle tercih ettikleri dinlenme ve uğrak yerleridir.
Uydu görüntüsü

• YASSICILAR, ZEYTİNLİ, TERSANE, DOMUZ ve GÖCEK adaları görülmeye değer güzelliklerle doludur.
KONAKLAMA İMKANLARI:
Dalaman’da 31.12.2000, tarihi itibariyle Turizm İşletme belgeli 110 adet yatak kapasitesine sahip iki yıldızlı (Dalaman Oteli), Belediye belgeli 12 tesiste 400 yatak kapasiteli, buna ilaveten iki adet 1. sınıf tatil köyü, bir adet beş yıldızlı otel, üç adet Turizm Yatırım Belgeli toplam 2176 yatak kapasitesiyle turizm sezonuna başlamış olacaktır.

ÖNEMLİ TELEFONLAR:
Turizm Danışma : 0 252 692 52 20
Polis imdat : 0 252 692 27 01
Hastane : 0 252 692 50 26-692 54 17
THY : 0 252 792 52 91
Dalaman Havalimanı : 0 252 692 52 91- (4501 Dahili numara)
DATÇA:
” Tanrı, uzun ömürlü olmasını dilediği kulunu Datça’da yaratır.”
TARİHÇE:
M.Ö.VII.Y.Y.’da Ege adalarından gelerek İONYA’nın güney kıyılarına yerleşen DOR’lar tarafından kurulmuştur. Datça ve çevresi çok eski bir tarihe ve medeniyete sahiptir. Ünlü heykeltraş PROKSTEL burada yaşamıştır. Şehirde Apollon ve VENÜS adına yapılmış çeşitli mabetler, büyük tiyatro, oyun ve toplantı yerleri bulunmaktadır. Zamanın en ünlü tıp merkezi DATÇA’dadır. Çevreye göre rutubet oranı az, nefis havası ve şifalı suları ile Datça, yaşanılmaya değer bir yerdir.


ULAŞIM:
Dalaman ve Bodrum-Milas Havalimanı vasıtasıyla Türkiye’ye gelen turistlerin Muğla-Marmaris yolu ile Datça’ya ulaşmaları mümkündür. Ayrıca Bodrum ve Marmaris’ten Datça’ya feribotlarla denizden seferler yapılmaktadır.


GÖRÜLECEK YERLER:
TARİHİ ESERLER:
• KNİDOS:
Meşhur Coğrafya bilgini STRABON’un deyimi ile ”Yarım adaların en güzeli üzerinde tanrıçaların en güzeli” için kurulmuş bir kenttir. Knidos, Datça yarım adasının en batı ucundaki Reşadiye Burnu üzerinde bulunur. Halikarnassos’un Dor Hexapolis (Altı kent)’den çıkarılışından sonra karada kalan tek kenttir. Dor Hexapolis’in en kutsal yeri, Apollon tapınağı buradadır.
Heredotos’a göre Knidos SPARTA’dan gelen kolonistler tarafından kurulmuştur. STRABON, Knidos kentinin teraslar üzerine kurulduğunu ve bir Antik Tiyatro gibi denizden AKROPOLİS’e doğru yükseldiğini belirtir.
Tarihin en önemli Astronom ve Matematikçilerden EUDOKSOS (M.Ö. 4000) ve ünlü mimar SOSTRATO Knidos’ludur.
Knidos kenti ünlü heykeltraş PRAXİTALES’e ait APHRODİTE heykeli ile ünlüdür. Kent’in bir başka heykelcilik şaheseri bugün British Museum’da sergilenen yine PRAXİTALES’e ait (Knidos Aphrodite)’dir.
Eski Knidos kenti, Datça iskelesinin hemen yanında kurulu bulunmaktaydı.
Yeni Knidos’un kent planı ise hipodomik plan özellikleri taşımaktadır. Üç kapıya sahip olan kent suları iyi korunmuştur. Ancak; kentin kuzeyindeki Antik tiyatronun doğu kesimi tamamen yıkılmıştır. Antik tiyatro, 35 sıralı ve 2 diozomadan (Diazoma, Antik Tiyatrolarda oturma sıralarını ayıran gezinti ve geçiş yerleridir) oluşmaktadır. Burada bulunan dikdörtgen biçimindeki tapınağın hangi döneme ait olduğu bilinmemektedir. Tapınağın batısında ikinci bir ODEON, güneyinde dorik bir STOA, yapıların biraz aşağısında DİONİZİNOS tapınağı üzerinde kurulan kilise bulunmaktadır.
• DİĞER TARİHİ ESERLER:
Reşadiye mahallesindeki eski Türk evi ile eski Datça mahallesindeki tarihi eserler görülmeye değer yerlerdir.
• DOĞA GÜZELLİKLERİ:
KARGI, PALAMUTBÜKÜ ve MESUDİYE koyları, Datça yarım adasının görülmeye değer en güzel yerlerdir.


• EL SANATLARI:
Datça yöresinin elde dokunan Halı-Kilim ve El işi oyaları çok ünlüdür.


KONAKLAMA İMKANLARI:
31.12.2000 tarihi itibariyle Turizm Bakanlığından işletme belgeli 8 tesiste 1167, Belediye belgeli 42 tesiste 1012 olmak üzere toplam yatak kapasitesi 2179’dür.
2001 yılında hizmete girecek yatırım belgeli 4 tesisteki 677 yatakla kapasite 2856 yatağa ulaşacaktır.
ÖNEMLİ TELEFONLAR:
Turizm Danışma 0 252 712 31 63-712 35 46
Polis 0 252 712 33 57
Jandarma 0 252 712 46 46-712 30 19
Gümrük 0 252 712 30 13
FETHİYE
TARİHÇE:
Batı Akdeniz’deki antik yerleşim yerlerinin en önemlilerinden biri olan Fethiye (TELMESSOS)’nın tarihi M.Ö. 4.YY.’a dayanmaktadır. Başlangıçta bağımsız bir site olan Telmessos, M.Ö.554’te Perslerin egemenliği altına girmiş, daha sonra ATTİKADELOS deniz birliğine katılmıştır. M.Ö. 362’den sonra Telmessos bir LİKYA şehri haline gelmiştir.
Karyalılara armağan olarak verilen Likya şehirleri arasında bulunan Telmessos, Büyük İskender’in fethine kadar Karya idaresinde kaldı. Likyalılar döneminde Likçe adı "aydınlık ülke" anlamında (Telmessos) olan Fethiye, Orta Çağ’da Rumca ”uzak diyar” anlamına gelen MEĞRİ adıyla tanınmıştır.
Kent tarihinde önemli bir kehanet merkezi olarak tanınır. Likya döneminden günümüze lahit mezarlar ve kaya mezarları kalmıştır. Ortaçağ izlerini taşıyan kale kentin güneyinde yükselir
İKLİM ÖZELLİKLERİ:
Akdeniz ikliminin hakim olduğu yörede hiç kar yağmaz. Körfezin kuzeyinden yüksek dağlarla çevrili olması ve ılık güney rüzgarlarına açık bulunması nedeniyle ısı genellikle 10 oC üzerindedir. Deniz suyu sıcaklığı kış aylarında dahi 15 oC’nin pek altına düşmediğinden, çok yağışlı ve soğuk birkaç günün dışında bütün yıl denizden yararlanmak mümkündür.
Doğal güzellikleri, zengin tarihi ve kültürel mirası ile Fethiye dünya çapında haklı bir üne kavuşmuştur.
ULAŞIM:
50 km mesafedeki Dalaman Havaalanı, çevre illerde düzenli otobüs seferleri ve denizden feribot ve yatlarla Fethiye’ye yılın her mevsiminde ulaşmak mümkündür.
GÖRÜLMEYE DEĞER YERLER:

TARİHİ YERLER:
• LİKYA KAYA MEZARLARI:
Şehir içinde Likya döneminden kalma M.Ö. 4.YY. ve 5.Y.Y.’a ait Kaya mezarları dikkati çeker. Bunlar şehrin simgesi haline gelmiş, doğal kayaya oyulmuş mezarlardır.
• LAHİT MEZARLAR:
Fethiye şehir merkezinde 15 adeti Roma döneminden kalma 16 tane lahit mezar mevcuttur. Bunlardan en önemlisi Postane yanındaki Likya dönemine ait (M.Ö. 4.YY.) lahit mezarlardır.
• FETHİYE KALESİ:
Şehrin güneyinde yükselen kalenin Aziz John’un şövalyelerine ait olduğu sanılmaktadır. Görünen kalıntılar Orta Çağ izlerini taşımaktadır.
• XANTHOS:
Fethiye-Kaş karayolu üzerinde Fethiye’ye 60 km uzaklıktadır. Bugünkü Kınık köyünde kurulmuş olan kent Likya’nın baş kentidir. Tarihi M.Ö. 6. ve 7. YY’a dayanmaktadır. Buradaki pek çok eser 1842 tarihinde İngiliz Fellows tarafından gemi ile İngiltere’ye götürülmüş olup, bugün British Museum’un en ilginç köşelerinden birini teşkil etmektedir.
Ören yerinde Arkaik ve Klasik dönemlerden kalma mezarlar ve Akropol görülmeye değerdir. Ayrıca Roma ve Bizans dönemlerine ait kalıntılara da rastlanmaktadır.
• LETOON:
Fethiye-Antalya karayolu üzerinde Fethiye’ye 55 km uzaklıktadır. Bugünkü Kumluova köyünün bulunduğu yerde kurulmuş bu antik kentte 1962 yılında başlamış kazılar halen devam etmektedir. Kentin kuruluşu M.Ö. 8-7. YY.’a dayanmaktadır. Tanrıça LETO ve çocukları ARTEMİS ve APOLLON’a ait tapınaklar ve tiyatrosu görülmeye değerdir.
• PINARA:
Fethiye’ye 45 km uzaklıktaki Minare köyünün bulunduğu yerde Akdağ’ın eteklerine kurulmuş bu kentteki kayalara oyulmuş kartal yuvası mezarlar çok uzaktan görülebilmekte ve çok görkemli bir manzara sergilenmektedir. Kaya mezarları, Agorası, Odeon, Tapınak, Hamam ve Tiyatrosu ile görülmeye değer önemli bir Likya kentidir. Apollon ve Artemis’e ait pek çok belge ve Likya dönemine ait bilgiler burada bulunmuştur.
• PATARA:
Fethiye’ye 70 km. uzaklıkta, bugünkü OVAGELEMİŞ köyünün bulunduğu yerdedir. M.Ö. 7-6. YY.’da kurulmuştur. Başlıca kalıntılar Antik tiyatro, Fener ve Akropol’dür. Çok sayıda antik mezar bulunmaktadır. Burası ayrıca ıssız bucaksız kumsalı ve sığ denizi ile de eşsiz bir doğal plâjdır.
• KATRANCI KOYU:
Fethiye’ye 17 km uzaklıkta, Muğla yolu üzerindedir. Denize kadar uzanan sık çam ağaçları ile kaplı bir kamping ve dinlenme yeridir.
• TLOS:
Fethiye’ye 45 km uzaklıkta bugünkü Döğer köyünün bulunduğu yerdedir. Kaya Mezarları, Tiyatrosu, Agorası, Kalesi, Hamamı, Kaplıca olduğu sanılan bir yapı ile Roma dönemi abideleri görülmeye değerdir.
• CADİANDA:
Bugünkü Yeşil Üzümlü kasabası yakınında Fethiye’ye 25 km. uzaklıkta, kuruluş tarihi meçhul bir Likya kentidir. Harabeler ovaya hakimdir. İki yanı mabet ve çeşitli abidelerle süslü genişçe bir yol şehri baştan başa kat eder. Tiyatrosu, Hamamı, Stadyumu görülmeye değerdir.
• SİDYMA:
Fethiye’ye 55 km uzaklıkta bugünkü Dodurga köyü yakınlarındadır. Süslü Likya dönemi eserler, mezarlar, idari binalar, tapınaklar, kemerler ve kiliseler vardır.
• KAYA KÖYÜ:
Fethiye’ye 7 km mesafededir.. Köyün tarihi çok eskilere dayandığı bilinmekte ise de yerleşik düzene geçişin kesin tarihi bilinmemektedir. M.Ö. 3. ve 4.YY.’dan kalmış kaya mezarlarının varlığı köyün o yıllarda da iskan görmüş olduğunun delilidir. Köyde bugün için Osmanlı hakimiyetinde yaşamış Rumlardan kalma kalıntılar mevcuttur. Bunlardan iki büyük kilise görülmeye değerdir.
• DİĞER ÖNEMLİ TARİHİ ESERLER:
ARAXA (Ören), ARSANDA (Kayadibi), LYDAE (Kapıdağı), OENOANDA (İncealiler), DAEDELA (İnlice) ve PYDNAİ (Konadere) gibi ören yerleri gezilip görülmeye değer, diğer önemli ören yerleridir.
DOĞAL GÜZELLİKLER:
• ADALAR:
Fethiye körfezinde 12 adalar olarak bilinen pek çok ada ve adacıklar bulunmaktadır. Bunların başlıcaları ŞÖVALYE, KIZILADA, TERSANE, DOMUZ, KATRANCIK, YASSICILAR, GÖÇEK, DELİKLİ, GEMİLER, ŞEYTANLIK ve KARACAÖREN’dir. Adalara ulaşım günlük tekne turlarıyla sağlanmaktadır.
• ÇALIŞ PLÂJI:
Kent merkezine 5 km mesafede, Şövalye adası karşısındadır. 4 km’lik kumsal boyunca Oteller, Pansiyonlar, Kampingler ve Restaurantlar bulunmaktadır. Burası, yeryüzünde gün batımının en güzel izlendiği yer olarak nitelendirilir.
• DEĞİRMENBAŞI:
Fethiye’ye 7 km uzaklıkta Fethiye-Üzümlü karayolu üzerindedir. Ula çam ağaçları, yılın her mevsimi akan deresi, güzel kameriyeleri, salıncakları, nilüfer çiçekleri ile bezeli havuzlarıyla şirin bir orman içi dinlenme yeridir. Geleneksel Hıdırıllez şenlikleri her yıl burada yapılır.
• ÖLÜDENİZ-BELCEKIZ:
”Tanrının Dünyaya bağışladığı Cennet” olarak nitelendirilen ÖLÜDENİZ, 3 km’lik bir kumsala sahiptir. Burada karbeyazından gök mavisine kadar açık ve koyu mavinin, açık ve koyu yeşilin raksettiği bir renk armonisi içinde yüzmenin doyumsuz mutluluğunu tadacaksınız. Yılın on ayı ılık ve durgun suyu ile doğal lagün görünümündeki Ölüdeniz; size kucak açacak.
Fethiye’ye 14 km. uzaklıktaki Ölüdeniz ile BELCEKIZ plâjını milli park Kumburnu, birbirinden ayırır. Belcekız’daki çok sayıda pansiyon, kamp, motel ve restaurant yılın her mevsimi hizmete açık bulundurulmaktadır.
Çam ağaçları ile kaplı tertemiz kumsalı ve berrak denizi ile KİDRAK buraya 3 km uzaklıktadır.
• GÖCEK:
Fethiye’ye 30 km. uzaklıkta, Muğla karayolu üzerinde, şirin bir balıkçı köyü görünümünde, dünya güzeli bir dinlenme yeridir. Muhteşem doğası, tertemiz, pırıl pırıl denizi, enfes havası ile özellikle yatçılar için ideal bir limandır.
Son yıllarda sayıları hızla artan modern konaklama tesisleri ve marinası ile eşsiz bir turizm cenneti olma yolundadır. Dalaman Havaalanı’na 20 km. mesafededir.
• SAKLIKENT:
Fethiye’ye 50 km mesafede Muğla-Antalya il sınırını teşkil eden KARAÇAY deresi kenarında, uzunluğu 18 km., yüksekliği yer yer 600 metreyi bulan muhteşem bir kanyon içine gizlenmiş eşsiz bir doğa harikasıdır.
• GÜNLÜK (KÜÇÜK KARGI):
Fethiye’ye 18 km uzaklıkta, Muğla karayolu üzerindedir. Koy dünyada eşine az rastlanır güzel kokulu ve sık ”Günlük Ağaçları”yla bezenmiştir. Pek çok hastalığın (Kaşıntı, Astım, Bronşit, Ülser ve Mide rahatsızlıkları) tedavisinde ve parfümeri sanayiinde kullanılan SIĞLA YAĞI, günlük ağacının salgısıdır.
• DİĞER DOĞA GÜZELLİKLERİ:
KELEBEK VADİSİ, İNLİCE, KARAOT, TAŞYAKA, ROMA HAMAMI (Kleopatra Hamamı), TURUNÇ PINARI, KALEMYE, BONCUKLU, KULELİ, SAMANLIK ve HEMPAŞA gezilip görülmesi gereken diğer doğa güzellikleridir.
• FOLKLORİK DEĞERLER:
Seydiler, Karaçulha kilimleri, heybeler, çuvallar, Kaya (Makri) halıları, Üzümlü motifli dastarları, yün ve kıldan yapılan kolonlar, bal, tahin, lokum, dağ ve ada çayları, kekik ve çeşitli baharat, çeşitli deniz ürünleri ve bunlardan üretilen hediyelik eşya.
• EĞLENCE İMKANLARI:
Büyük turistlik tesislerde disco ve restaurantların yanında özellikle HİSARÖNÜ’ndeki disco ve restoranlarda gecenin geç saatlerine kadar eğlenmeniz ve buralarda düzenlenen ”Türk Geceleri”nin doyumsuzluğunu yaşamanız tatilinize renk katacaktır.
• KONAKLAMA İMKANLARI:
31.12.2000 tarihi itibariyle, Fethiye’de Turizm Bakanlığı’ndan işletme belgeli 4 tesiste 7.174 yatak, Belediye belgeli 425 tesiste 12.749 yatak mevcut olup; 2001 sezonunda hizmete girecek 130 yatırım belgeli tesislerdeki 10.889 yatakla Fethiye’nin yatak kapasitesi 30.812 yatağın üzerine çıkmış olacaktır. Ayrıca Turizm İşletme belgeli yatlarda 810 yatak kapasitesi daha mevcuttur.

• ALIŞVERİŞ İMKANLARI:
Fethiye çarşısı ve Fethiye pazarında her mevsim günlük taze meyve ve sebzelerin yanında elde yapılma hediyelik eşya, yatçılar için gerekli her türlü malzeme, el yapımı kilim, halı, oya ve benzerleri, deri konfeksiyon ürünlerinden çeşitli süs eşyasına kadar her şeyi satın almanız mümkündür.
ÖNEMLİ TELEFONLAR:
Turizm Danışma 0 252 614 15 27-612 19 75
Polis 0 252 614 13 09-614 36 25
Hastane 0 252 614 40 17-614 40 18
Liman Başkanlığı 0 252 614 11 87-614 42 35
Gümrük 0 252 614 11 63-614 16 20
Türk Hava Yolları 0 252 614 20 34-614 24 43
 
rahatliga bakarim tatilde

slm arkadaslar tepki alicagimi bildigim icin misafir olarak yazmak istedim ben evliyim almanyada yasiyorum normal hayatimda acik giyinen biri degilim calisiyoum ve is yerimin kurallari var bunu yaziyorum akliniza bu nasil insan diye gelmesin cunku tatilde ince eleyip sik dokuyoruz gidecegimiz yer secimi icin cunku tatilde rahat olmak istiyoruz daha rahat giyinmek sosyal hayatin icinde yapamadiklarimizi yapmak birazda evliligimize heyecan katmak icin ve seviyorum boyle seyleri mini etek daha seksi bikiniler elbiseler ama gidilen yerde bunu kaldirmasi lazim hatta ustsuz guneslenmek tamamen bronzlasmak istiyorum o yuzden tum tatil fikirlerinizi paylasimlarinizi okuyorum herkese paylasimlari icin tesekkur ederim
 
Geri
Üst