Dehidrasyon nedir belirtileri ve tedavisi nasıldır ?

Uzman SühaN

Administrator
Dehidrasyon nedir belirtileri ve tedavisi nasıldır ?
Dehidrasyon, vücudunuz aldığınızdan daha fazla sıvı kaybettiğinde ortaya çıkar.Vücudunuzun normal su içeriği düştüğünde, vücudunuzdaki işlevleri etkileyen minerallerin (tuzlar ve şeker) dengesini bozar. Tıbbi olarak, dehidratasyon genellikle vücudun normal bir şekilde işlevini yerine getirememesi ve daha sonra sıvı kaybıyla ilgili semptomlar üretmeye başlamasını sağlamak için bir kişinin yeterli sıvıyı kaybettiği anlamına gelir. Bebekler ve çocuklar dehidratasyon için en yüksek risk altındadır, ancak birçok yetişkin ve özellikle yaşlılar önemli risk faktörlerine sahiptir.


Dehidrasyon.jpg




Normalde nefes alıp verirken tıpkı suyun buharlaşması gibi su kaybedebilirirz. Ayrıca terleyerek,idarar ve dışkı yaparakta su kaybı oluşabilir.Çok fazla su kaybettiğimiz zaman, vücudumuz dengesizleşebilir ve kuruyabilir. Su kaybı üç aşamaya ayrılır. 1) hafif, 2) orta ve 3) şiddetli. Hafif ve orta dehidrasyon aktivite sırasında kaybedilen elektrolitleri içeren sıvıların oral alımıyla dengelenebilir. Teşhis ve tedavi edilmeyen bazı orta ve şiddetli dehidrasyon vakaları ölümle sonuçlanabilir.Su, vücudun kritik bir unsurudur ve vücudu yeterince sulu tutmak, vücudun işlev görmesine izin vermek için bir zorunluluktur. Vücut ağırlığının% 75 i kadar sudan oluşur. Suyun büyük kısmı vücudun hücrelerinde bulunur

Belirtiler

Birçok koşul hızlı ve devam eden sıvı kaybına neden olabilir . Ateş , ısıya maruz kalma, çok fazla egzersiz veya işle ilgili aktivite, Enfeksiyon nedeniyle kusma , ishal, fazla idrara çıkma, diyabet gibi hastalıklar gibi. Yanıklar: Cilt vücut için koruyucu bir bariyer görevi görür ve ayrıca sıvı kaybının düzenlenmesinden sorumludur. Hasar gören cilt vücuttan sızan sıvıyı engelleyemediğinden kurbanlar susuz hale gelirler. Toksik epidermal nekroliz gibi cildin diğer enflamatuar hastalıkları da önemli sıvı kaybıyla ilişkili olabilir.

Dehidrasyonun erken uyarı işaretlerinden bazıları şunları içerir:
Ağız kuruluğu
Susuzluk nedenli sersemlik yorgunluk, halsizlik
Koyu güçlü kokulu idrar
Daha az idrara çıkma

İklim, yaptığınız fiziksel egzersiz miktarı (özellikle sıcak havalarda) ve diyetiniz dehidrasyona katkıda bulunabilir.Bazen dehidrasyon basit sebeplerden kaynaklanır . Şiddetli, akut diyare, yani ani ve şiddetli şekilde ortaya çıkan ishal, kısa bir süre su ve elektrolit kaybına neden olabilir. İshal ile birlikte kusuyorsanız, daha fazla sıvı ve mineral kaybedersiniz.Genel olarak, ateşiniz ne kadar yüksekse, su kaybı o kadar çok olur. Terlendikten sonra su kaybedersiniz. Kuvvetli bir faaliyette bulunursanız su kaybı yaşamanız olasıdır.. Şiddetli ishal ve kusma, bebekler ve çocuklar için en muhtemel grup dehidrasyona karşı özellikle savunmasızdır. Yukarıdaki belirtiler hızla kötüye gidebilir ve belirti ve semptomlar ile şiddetli dehidrasyon gelişir.Çalışmalar önerilen bir günlük sıvı alımı sağlamaya çalışmaktadır, ancak bireye ve yaş, iklim ve fiziksel aktivite gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir.

Doktor inceleme sırasında çeşitli basit testler yapabilir kan ve idrar örnekleri isteyebilir.Testler ve muayene yoluyla doktor, dehidrasyona neden olan altta yatan nedeni veya nedenleri belirlemeye çalışacaktır.Acil Servis Tedavisinde öncelikle sıvı (kan) hacmi ve elektrolitleri geri kazandırma ve dehidrasyonun altında yatan nedenini / nedenlerini belirlemeye çalışırken hayatı tehdit eden semptomları tedavi etmeyi amaçlar.
 
Dehidrasyon, vücudumuzdaki dokularda yeterli su eksikliğidir ve vücut dokularında vücuttan daha fazla su kaybedildiğinde ortaya çıkar. Bebekler ve küçük çocuklar ile yaşlılarda özellikle endişe vericidir. Hafif ila orta derecede dehidrasyon, daha fazla sıvı içmekle (rehidrasyon) ele alınabilir, ancak ağır dehidratasyon, ciddi sonuçlara yol açabilir, acilen tıbbi bakım gerektirir. Vücudumuzda yeterli su olması, vücudun düzgün çalışması için gereklidir. Sıvı vücudun her tarafından kaybedilir ter, idrar ve dışkı nefes alıp verirken )Dehidrasyon elektrolit dengesizliğine yol açabilir. Dehidrasyon tedavisinin temel amacı, vücudun normal sıvı hacmini ve elektrolit seviyelerini dengelemektir. Günlük sıvı alımı için standart tavsiyeler bulunmamaktadır, çünkü sıvı gereksinimleri insanlar için farklıdır ve yaş, iklim ve fiziksel aktivite seviyesine göre değişir.
 
Geri
Üst