Depresyon nedir ? Depresyona girdiğimi nasıl anlarım ?

Uzman SühaN

Administrator
Depresyon nedir ? Depresyona girdiğimi nasıl anlarım ?
Çoğu kişi zaman zaman kaygılı ya da depresif hissederler. Sevilen birini kaybetmek, işten kovulmak, boşanmak ve diğer zorlu durumlarda bir insanın üzgün, yalnız, korkmuş, gergin veya endişeli hissetmesine yol açabilir. Bu duygular yaşamın stres faktörlerine normal tepkilerdir.Fakat bazı insanlar, normalde günlük işlerlikle devam etmeyi zorlaştıran hiçbir nedeni olmayan bu duyguları günlük ya da neredeyse her gün yaşarlar. Bu insanlara anksiyete bozukluğu, depresyon veya her ikisi de olabilir.Anksiyete bozukluğu olan birinin depresyondan da muzdarip olması nadir değildir. Depresyon teşhisi konanların yaklaşık yarısına bir anksiyete bozukluğu tanısı konuyor. İyi haber, bu bozuklukların ayrı ayrı ve birlikte tedavi edilebilir olmasıdır.


depresyon.jpg






Depresyona yakalanma riskiniz var mı? Hangi faktörlerin büyük bir depresyon riskini artırdığını bilmek, ihtiyacınız olan en iyi tıbbi yardımın alınmasına yardımcı olabilir.Birçok farklı depresyon türü vardır . Hayatınızdaki olaylar bazılarına neden olur ve beyindeki kimyasal değişiklikler başkalarına neden olur.Depresyon (majör depresif bozukluk ya da klinik depresyon) yaygın fakat ciddi bir duygudurum bozukluğu.Uyku, yemek veya çalışma gibi günlük faaliyetlerinizi nasıl hissettiğinizi, düşünebileceğinizi ve etkileyebilecek ciddi semptomlara neden olur. Depresyon teşhisi konması için semptomların en az iki hafta süreyle mevcut olması gerekir.


Depresyon, kişinin genel olarak hayatta cesaretini kırmış, üzgün, umutsuz, motive olmamış veya ilgisiz hissettiği bir durumdur. Majör depresyon, bir insanın düşünce, his, davranış ve fonksiyonlarını etkileyen tedavi edilebilir bir hastalıktır. Herhangi bir noktada yetişkinlerin yüzde 3 ila 5 inde majör depresyon görülür; Yaşam boyu risk yüzde 17 civarındadır. 100 genç çocuğun 2sinde ve 100 gençten 8 inde ciddi depresyon olabilir.


Depresyonda Rol Oynayan Faktörler

Genetik, beyin biyolojisi ve kimyası, travma, sevilen kişinin kaybı, zor bir ilişki, erken çocukluk deneyimi veya stresli durum gibi yaşam olayları gibi birçok faktör depresyonda rol oynayabilir.

Depresyon her yaşta olabilir, ancak genellikle gençler veya 20lerin başında veya 30lu yaşlarda başlar. Yetişkinlerde görülen kronik ruh hali ve kaygı bozukluklarının çoğu, çocuklarda yüksek düzeyde anksiyete düzeyine başlar. Aslında, çocukluk kaygı düzeyinin yüksek olması, bir yetişkin olarak depresyon riskinin yüksek olabileceği anlamına gelir.Depresyon diyabet, kanser, kalp hastalığı ve Parkinson hastalığı gibi ciddi tıbbi hastalıklarla birlikte görülebilir. Depresyon bu koşulları daha da kötüleştirebilir ve bunun tersini de sağlayabilir. Bazen bu hastalıklar için alınan ilaçlar, depresyona katkıda bulunan yan etkilere neden olabilir. Bu karmaşık hastalıkların tedavisinde deneyimli bir doktor, en iyi tedavi stratejisinin geliştirilmesine yardımcı olabilir.

Depresyon Türleri


Bazı depresyon biçimleri biraz farklıdır veya benzersiz koşullar altında gelişebilirler:


Kalıcı depresif bozukluk (distimi olarak da adlandırılır) en az iki yıl süren depresif bir ruh durumudur. Kalıcı depresif bozukluk tanısı konan bir kişinin, daha az şiddetli semptomlarla birlikte majör depresyon atakları olabilir, ancak belirtiler kalıcı depresif bozukluk olarak düşünülmek üzere iki yıl sürmelidir.

Majör depresyon

Düşük duygudurum ve her zamanki faaliyetlerdeki ilgi ve zevk kaybı ile diğer semptomları içerir . Depresyon belirtileri, iş ve sosyal ilişkiler de dahil olmak üzere kişinin hayatının her alanına müdahale eder. Depresyon hafif, ılımlı veya şiddetli olarak tanımlanabilir; Melankolik veya psikotik

Doğum öncesi ve doğum sonrası depresyon

Kadınlar, gebelik sırasında (doğum öncesi veya doğum öncesi dönem olarak bilinir) ve doğumdan sonraki yılda (postnatal dönem olarak bilinirler) artmış bir depresyon riski altındadır. Bu zamanda depresyonun nedenleri karmaşık olabilir ve genellikle faktörlerin bir kombinasyonunun sonucudur.

Depresyon ve Anksiyete Bozuklukları Aynı değil

Depresyon ve anksiyete bozuklukları farklıdır, ancak depresyonu olan insanlar sıklıkla sinirlilik, sinirlilik ve uyku ve konsantrasyon sorunları gibi anksiyete bozukluğuna benzer belirtiler yaşarlar. Ancak her bozukluğun kendi sebepleri ve kendi duygusal ve davranışsal belirtileri vardır.

Depresyon geliştiren birçok insanın hayatının başında anksiyete bozukluğu öyküsü vardır. Bir bozukluğun diğerine neden olduğuna dair bir kanıt bulunmamaktadır, ancak birçok insanın her iki rahatsızlıktan muzdarip olduğuna dair açık kanıt bulunmaktadır.

Tedavi ve Terapiler

Depresyon, hatta en şiddetli vakalar tedavi edilebilir. Tedaviyi ne kadar erken başlatırsa, o kadar etkili olur. Depresyon genellikle ilaçlarla , psikoterapiyle veya ikisinin kombinasyonu ile tedavi edilir . Antidepressanlar, depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlardır. Beyninizin ruhsal durumu veya stres kontrol eden belirli kimyasalları kullanma biçimini geliştirmeye yardımcı olabilirler
 
Sevilen birinin ölümü, bir iş kaybı veya bir ilişkinin sona ermesi bir kişinin katlanılması zor deneyimlerdir. Bu tür durumlara tepki olarak keder veya üzüntü duygusu gelişmesi normaldir.Ancak üzülmek depresyonla aynı değildir.Kederde, acılı duygular dalgalar halinde gelir . Kederde benlik saygısı genellikle muhafaza edilir. Büyük depresyonda, değersizlik hissi ve kendinden nefret olabiliyor.Tanı veya tedaviden önce, hekim , bir röportaj ve muhtemelen fiziki muayene dahil olmak üzere kapsamlı bir teşhis değerlendirmesi yapmalıdır.Depresyon hastalarının yüzde 80 ila yüzde 90 ı tedaviye cevap verirler.
 
Kadınlar depresyonu erkeklerinkinin iki katı kadar yaşar. Biyolojik, yaşam döngüsü, hormonal ve kadınlara özgü diğer faktörler, depresyon oranlarının yüksek olması ile bağlantılı olabilir. kadınlar, doğumdan sonra depresyona özellikle savunmasızdır; hormonal ve fiziksel değişiklikler ile yeni doğan bebeğe bakım sorumluluğu, ezici olabilir.Bazı çalışmalar, doğum sonrası depresyon geçiren kadınların daha önce depresif dönemlere sahip olduklarını ileri sürmektedir.
 
herşeyi kafasına takan hassas yapılı biri olarak banada depresyon tanısı konuldu son zamanlarda aşırı halsiz agresif ve sürekli uyuyan biriydim bunun yanında sebebsiz mide ağrılarım ve baş ağrılarım oluyordu tahlillerimin hepsi temiz çıkınca depresyon dedi doktor antidepresan verdi şimdi onu kullanıyorum bazı ağrılarım hafiflesede şu uyku durumum halen düzelmedi yine halsizlik ve sinirlilik hali devam ediyor gittiğimde belki ilacımı değiştirir doktor yada dozajı yükseltir
 
Eğer depresyondaysanız, asla karanlık bir gölgenin altından çıkmayacakmış gibi hissedebilirsiniz. Bununla birlikte, en şiddetli depresyon bile tedavi edilebilir. Depresyon tedavi seçeneklerinizi öğrenmek, sizin için en uygun yaklaşımın hangisi olduğuna karar vermenize yardımcı olacaktır. Tedaviden ilaçlamaya, sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerine kadar, depresyonun üstesinden gelmenize ve yaşamınızı geri kazanmanıza yardımcı olabilecek birçok etkili tedavi vardır.İlaçlar ve psikolojik danışma (psikoterapi), depresyon geçiren çoğu insan için etkilidir . Şiddetli depresyonunuz varsa, hastanede kalmanız gerekebilir veya belirtileriniz düzelene kadar ayakta tedavi programına katılmanız gerekebilir.
 
Depresyon (majör depresif bozukluk), hissettiğiniz davranışları, düşünme biçiminizi ve davranış biçiminizi olumsuz etkileyen yaygın ve ciddi tıbbi bir hastalıktır. Neyse ki, aynı zamanda tedavi edilebilir. Depresyon, hüzün duygularına ve bir zamanlar zevk alan etkinliklere duyulan ilginin azalmasına neden olur. Duygusal ve fiziksel problemlere yol açabilir ve kişinin işyerinde ve evde çalışması kabiliyetini düşürebilir.
 
Depresyon spesifik olarak, hüzün duygusu ve ilgi kaybı olan sürekli düşük ruh haliyle karakterize bir ruh hali bozukluğudur . Bir takım psikiyatrik sendromlar, depresyondaki ruh halini ana belirti olarak görür.Depresif bozukluğun bazı biçimleri yukarıda açıklananlardan biraz farklı özellikler gösterir veya eşsiz koşullar altında gelişebilirler Depresyonun farklı alt bölünmeleri farklı tedavi yaklaşımlarına sahiptir.Depresyon her yaştan, ırktan ve sosyo-ekonomik sınıfdan insanları etkileyebilir .Bilinen tek bir depresyon nedeni yoktur. Daha ziyade genetik, biyokimyasal, çevresel ve psikolojik faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklanır.Buna ek olarak, travma, sevilen kişinin kaybı, zor bir ilişki veya stresli bir durum depresif bir olayı tetikleyebilir. Daha sonraki depresif olaylar belirgin bir tetikleyici ile veya olmadan ortaya çıkabilir.
 
Geri
Üst