Dhyana

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Dhyana
İki tip meditasyon çeşidi vardır:
Saguna Meditasyonu: Somut objelere yapılan meditasyondur. Somut objelere yapılan meditasyona örnek olarak mum ışığının gözler kapalıyken göz önüne getirilmesi verilebilir. Tratak gözlerin bir objeye dikilmesidir, gözler kapatıldıktan sonra bu objenin gözde canlandırılmaya çalışılması ise somut meditasyondur.
Bunun dışında, güzel bir doğa manzarasının veya okyanusun gözünüzde canlandırılması da Saguna meditasyondur.
Nirguna Meditasyonu: Soyut meditasyondur. Örneğin Tanrı'nın sonsuz sevgi, şefkat, vb özelliklerinden bir tanesi seçilerek yapılan meditasyondur. Ya da bu dünyanın bir ilizyon olduğunun, gerçek olan tek şeyin saf bilinç olduğuna konsantre olunması da Nirguna meditasyondur.
Bu iki meditasyon tipinin sonu hep tekrar ettiğim gibi, aynı yere çıkan farklı yollardır. Bu yollardan hiçbiri diğerinden üstün değildir. Bu nedenle, kendinize en uygun olanını seçin.

Mantra Meditasyonu: Mantra'lar Sanskritçe heceler, kelimeler ya da cümlelerdir. Sesin yaydığı titreşim bir enerjidir ve kişi, bir mantranın tekrarıyla bu titreşimden faydalanıp daha yüksek bir bilince ulaşmayı hedefler.

Üç çeşit Mantra vardır:

Saguna Mantra: Mutlak olanın özelliklerini içerir.
Sivenanda'nın bu mantraya verdiği örneklere bakalım: Ram (Rahm diye okunur) , Sita (Siitah diye okunur) , Shyam (şiyam diye okunur) , Radha (rahdah diye okunur) , Om Namah Sivaya (ohm nah mah şivay-ah diye okunur) vb.
Nirguna Mantra: soyut mantralardır. Yine bir kaç örnek vermek gerekirse; Om (ohm diye okunur) ve soham (soh-ham diye okunur) .
Bija Mantra: Tohum matralardır, Om mantrasının suretleridir ve elli ilksel sesten türemiştir.
--------------------

Tüm mantralar arasında Om mantrasının yeri diğerlerinden farklıdır. Bu mantraya ayrı bir önem verildiğinden çalışmalar özellikle bu mantra üzerinde yoğunlaştırılır. Om mantrası aynı zamanda Ajna çakranın mantrasıdır.



Yukarıdaki resim, Om mantrasının sanskirtçe yazılışını göstermektedir. Uyanışın 4 ayrı evre vardır, uyku evresi, uyanma evresi, derin uykusuz evre ve fizik ötesi (transandantal) evresi. Öğrenci, tüm evrelerden geçerek fizik ötesi evreye ulaşmayı hedefler. Maya yani ilüzyon fizik plandır.

Om mantrasının nasıl söylendiğine bir bakalım:
1. aşama:
Öncelikle dudaklarınız ayrık derince bir nefes alın. Nefesinizi hızla ağzınızdan verin. Nefes verirken çıkardığınız 'oooo-h' sesine dikkat edin.
2. aşama:
Şimdi mantrayı söyleyebilirsiniz. Sırtınız dik oturun. Dudaklarınız ayrık, derince bir nefes alın ve nefesinizi hızla verirken 'ooooh' sesini çıkarmaya başlayın. Ciğerlerinizde hava kalmayana dek bu sesi çıkarmaya devam edin. Havanız tamamen tükendiğinde ağzınızı kapatın ve aynı sesi çıkarmaya devam ettiğiniz halde dudaklarınız kapalı olduğundan çıkan sesin 'm' sesini almasını izleyin.
Bu mantrayı bu şekilde beş dakika kadar tekrar edin.

Mantra meditasyonlarının aşamaları:
Mantrayı söylerken farklı yollar deneyebilirsiniz. Geleneksel olarak mantra tekrarı aşağıda belirtilen aşamalarla tekrar edilir. Manrayı öğrenme safhasındayken, öğrenci, bir aşamadan diğerine, mantraya hakim oldukça gün be gün geçilebilir. Mantra iyice kavrandıktan sonra ise, tek bir meditasyon sırasında kademesel olarak birinci aşamadan başlayarak, üçüncü aşamaya geçilebilir.


1. Vaikhari Japa: Mantra sesli olarak söylenir.
2. Upamsu Japa: Mantra sadece söyleyenin duyabileceği bir fısıltıyla söylenir.
3. Manasik Japa: Mantra içsel olarak (sessizce zihnen) tekrar edilir.
 
Geri
Üst