Diabet Testleri...

kördügüm

Tatlı ve Çalışkan Melek
Üye
Diabet Testleri...
diyabet testleri diyabet testi şeker sınırı sınırı şeker hastalığı testi
Idrar Testi...

İdrar Şekerinin Kontrolü:idrarın şeker için kontrolü kan şekerinin tahmini için kullanılabilecek en hassas yöntem değildir. Ancak kan şekerinin ölçülemediği
durumlarda da hiç bir test yaptırmamaktan daha iyidir. Eğer kan şekerinizin yüksek olduğundan şüphe ediyorsanız bunu idrar şekerine bakarak kontrol edebilirsiniz (Tablo 18). İdrardaki şeker, idrar mesaneye (idrar orbası) toplandığı sıradaki kan şekerinin bir göstergesidir, idrar şekerine bakmanın avantajları bunun basit, alet gerektirmiyen ve kan şekerine kıyasla ucuz bir yöntem olmasıdır. Ancak bu yöntemin ana dezavantajı ise alınan sonucun kan şekerinin idrar alındığı sıradaki kesin olarak doğru göstergesi olmamasıdır. Bunun sonucunda da diyabetin takibinde, insülin dozlarının ayarlanması , yiyecek / kalori hesabının yapılması gibi konularda karar verirken idrar şekerinizin fazla bir yardımı olmayacağını söylemek doğru olur.
İdrarda şeker, kan şekerinin belli bir eşik değeri (böbrek eşiği) geçtikten sonra
idrarla atılması sonucu oluşmaktadır. Böbrek eşik değerinin her insan için ve değişik yaş grupları için ayrı değerlerde olması idrar şekeri ölçümünün kan şekerini tam olarak neden yansıtmadığını açıklamaktadır. Örneğin bir kişide kan şekeri normal sınırlar içindeyken idrarda şeker belirirken bir başka kişide yüksek sayılabilecek kan şekeri değerlerinde idrarda şeker görülmeyebilir, işte kişiden kişiye böbrek eşiğindeki farklılıklar idrar şekerinin sonuçlarına göre kan şekerini hesaplama olanağını mümkün kılmamaktadır.
Ortalama böbrek eşik değeri 180 mg/dL dir. Genelleme yapılacak olursa kan şekeri bu değeri geçene kadar idrarda şeker pozitif çıkmayacaktır.(Normal kan şekeri sınırı 70-110 mg/dl) Böbrek eşik değerinin yaş ilerledikçe yükseldiği unutulmamalıdır.

 
Ce: Diabet Testleri...

Keton Testi...

Keton testi, ketoasidozu önleme olanağını sağlaması nedeniyle Tip I diyabet hastaları açısından özellikle önem taşır. Ketoasidoz, Tip I diyabetin ağır ve tehlikeli bir komplikasyonudur. Mevcut insülin miktarı çok az olduğu, kan şekeri çok yükseldiği zaman gelişir.
Ketoasidoz aynı zamanda diyabet koması olarak da adlandırılır. Keton testleri ayrıca, diyabetin kontrol altında tutulmasıyla ilgili ağır sorunlar çıkmasının önlenebilmesi için hastalıkla veya stresle başetmek bakımından Tip II diyabet hastalarına da yardımcı olabilir.
 
Geri
Üst