Diabet Tipleri...

kördügüm

Tatlı ve Çalışkan Melek
Üye
Diabet Tipleri...
diabet tipleri
Başlıca 2 tip diyabet vardır.Farklı diyabet tiplerinin, farklı nedenlere bağlı olarak geliştiğ
düşünülmektedir.

Tip I diyabet - Vücut çok az insülin yapar veya hiç insülin yapmaz.
Tip II diyabet - Vücut insülin yapar, fakat gerektiği gibi kullanamaz.
 
Ce: Diabet Tipleri...

Tip I diyabette vücut çok az insülin yapar ya da hıc insülin yapamaz. Çünkü insülin yapan hücreler fonksiyonlarını tamamen kaybederler ve bunu geriye kazanamazlar, insülin mevcut olmadığından şeker, enerji elde edilmesinde kullanılmak üzere hücrelere giremez, insülin olmadığı sürece, kan şekeri yüksek kalır (Şekil 4). Bu hastalarda insülinin kana verilmesini düzenleyen hapların hiçbir etkisi
olmayacağından hastalığın başlangıcından itibaren cilt altına yapılacak insülin tedavisine ihtiyaç vardır. Bu nedenle Tip I diyabet, aynı zamanda “insülin gerektiren diyabet” olarak da adlandırılır.
Yaklaşık her 10 diyabetlinin 1 ‘inde tip I diyabet vardır. Bu tip diyabet gerçi çoğu zaman genç yaşlarda başlar ama, daha ileri yaşlarda da ortaya çıkabilir.
 
Ce: Diabet Tipleri...

Tip I Diyabet Belirtileri...

Semptomlar, bir sağlık sorunundan kaynaklanan hislerdir. Tip I diyabetin semptomları hemen her zaman birdenbire ortaya çıkar.
 
Ce: Diabet Tipleri...

Tip I Diyabetin Nedenleri...

Tip I diyabetin gerçek nedenini hiç kimse bilmemektedir. Ancak doktorlar, aşağıdaki faktörlerle Tip I diyabet arasında bağlantı bulunduğunu düşünmektedirler:
Hastanın ailesinde başka Tip I diyabet hastalarının mevcut olması (Tip I diyabetin ailesel geçişi Tip ll’den daha seyrektir.) Pankreasa zarar veren virüsler ücudun kendini savunma sisteminde oaşgösteren ve pankreastaki insülin yapan hücrelerin tahribiyle sonuçlanan bir sorun
 
Ce: Diabet Tipleri...

Tip II Diyabet...

Bazı diyabetiklerde insülin pankreastan kana yeterli kontrolü sağlayacak kadar verilemez ve yeterli derecede kullanılamaz (Şekil 3). Bu tür diyabeti olanlara biz Tip II diabetes mellitus veya insülin gerektirmeyen diyabet diyoruz. Bu tür kişiler, beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi veya buna ek olarak insülinin kana verilmesini düzenleyen bazı hap şeklindeki ilaçları kullanarak bu bozukluğu kısmen düzeltebilirler. Zaman içerisinde hastalarda bozukluk hapla düzeltilemeyecek hale gelebilir. Bu durumda insülin ihtiyacı ancak cilt altına İNSÜLİN yapılarak temin edilebilir. Tip II, en sık görülen diyabet tipidir. Genç insanlarda da görülebilmesine rağmen bu diyabet tipi çok zaman 40 yaşından sonra başlar.
Şeker hücreye yalnızca özel girişlerden geçerek girebilir. Tip II diyabet hastalarında bu girişlerle ilgili bir sorun da vardır. Sonuç olarak kanda yeterince insülin bulunmasına rağmen hücrelere pek az şeker girebilir. Hücrelere giremeyen şeker kanda birikir.
 
Ce: Diabet Tipleri...

Tip II Diyabet Belirtileri...

Yorgunluk hissetmek (Hücrelerdeki enerji yetersizliği hücre fonksiyonlarında yavaşlama ve azalmaya yol açar. Bu durum genel vücut gücünde düşmeye neden olur.)
Ciltteki kesiklerin veya yaraların çok yavaş iyileşmesi (Hücreler yeteri kadar beslenemedikleri ve savunma sistemi bozuk olduğu için yara iyileşmesi geç olur.)
Kuru ve kaşıntılı bir cilt
Sık sık infeksiyon gelişmesi (Vücut savunma sistemleri yeterince iyi çalışmadığı için infeksiyonlar sık görülebilir.)

Sık idrar yapma (Poliüri:ldrarla şeker atılırken idrarın içinde erimiş olarak şeker bulunacağı için idrarla bol miktarda su da çıkar.)
Bulanık görme (Şeker düzeyindeki değişikliklerle beraber göz merceği ve göz sıvısının yoğunluğunun değişmesi ile ortaya çıkar.)
Cinsel sorunlar
Ellerde veya ayaklarda uyuşma, karıncalanma
Açlık hissinin fazlalaşması ve çok yeme (Polifaji: Hücrelerin içine yeterince şeker girememesi sonucu hücrelerden beyindeki doyma merkezine devamlı açlık uyarısı gönderilir. Bu durumda yemek yenilse bile açlık hissi devam eder. Yemek yediği halde şeker yeterince kullanılamadığı için kişi zayıflar)
Ağız kuruluğu ve çok su içme (Polidipsi: Vücuttan idrarla çok su atıldığı için vücutta su azalır ve çok su içme ihtiyacı doğar.)

 
Ce: Diabet Tipleri...

Tip II Diyabetin nedenleri...

Tip II diyabetin gerçek nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak aşağıdaki kişilerde görülme olasılığı daha yüksektir.Yaşı40′ın üzerinde olanlarŞişmanlarAilelerinde başka diyabet hastalarıbulunanlarGebelik sırasında diyabet gelişenler4.5 kg’dan daha ağır bebek doğuranlarBir hastalığın veya yaralanmanınstresini yaşayanlarTansiyonu yüksek olanlarBunlar diyabetle ilgili risk faktörleridir. Yakın aile bireylerinizden (ana, baba, kız ” veya erkek kardeş, çocuk) herhangi birinde bu risk faktörlerinden en az 2 tanesi varsa, kendisinde mutlaka diyabet testleri yapılmalıdır. Hastalığınız ister Tip I, isterse Tip II diyabet olsun, kendi bakım ve tedavinizde önemli role sahipsiniz. Bu kitabın diğer bölümlerinde, diyabeti kontrol altına almak için neler yapabileceğiniz açıklanmaktadır. Öğrenmeye devam etmeniz önemlidir. Ne kadar çok bilirseniz, diyabetinizi tedavide o derece başarılı olursunuz.
 
Geri
Üst