Dicle Üniversitesi

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Dicle Üniversitesi
18 Aralik 1966 tarihinde Ankara Tıp Fakültesi bünyesinde ögretime açılan Diyarbakır Tıp Fakültesi ile 21.11.1973 tarihinde Diyarbakir'da kurulan Fen Bilimleri Fakültesi, bu günkü Dicle Üniversitesinin oluşmasında temel teşkil etmistir. Önceleri Diyarbakır Üniversitesi olarak faaliyet gösteren Üniversitemiz bünyesinde 1976 yılında Dış Hekimliği Fakültesi, 1981 yılında da Şanlıurfa Ziraat Fakültesi kurularak hizmete girmistir.

2547 sayili Yüksekögretim Kanunu'nun yürürlüğe girmesinden sonra 20.7.1982 tarihinde çikartilan 41 sayili Kanun Hükmünde Kararnamenin 32. maddesi uyarinca Diyarbakır Üniversitesinin adı Dicle Üniversitesi olarak değistirilmiştir. Aynı Kanun Hükmünde Kararnameyle Hukuk Fakültesi ile Mühendislik-Mimarlik Fakültesi kurulmuş ve Milli Egitim Bakanlığından devralınan Yüksekokullar Dicle Üniversitesine bağlanmıştır.

Dicle Üniversitesi bünyesinde daha sonra 1988-1989 ögretim yılında Mardin Meslek Yüksekokulu, 1990-1991 ögretim yilinda Saglik Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, 1992-1993 ögretim yılında da Atatürk Saglik Hizmetleri Meslek Yüksekokulu hizmete girmistir. Hizmete giren bu birimlere ilave olarak Şırnak, Bismil, Batman ve Çermik'te birer Meslek Yüksekokulunun daha kurulmasi uygun görülmüstür.11.7.1992 tarih ve 21281 sayili Resmi Gazetede yayinlanan 3837 sayili kanunla yapılan değişiklikle Şanlıurfa Ziraat Fakültesi ve Şanlıurfa Meslek Yüksekokulu Harran Üniversitesine bağlanmis ve Üniversitemiz bünyesinde Veteriner Fakültesi, İlahiyat Fakültesi ve Ziraat Fakültesi adı altında üç yeni Fakültenin kurulmasi kararlaştırılmıştır.

Söz konusu Fakültelerle birlikte Bismil Meslek Yüksekokulu, Çermik Meslek Yüksekokulu ve Batman Sağlik Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 1993-1994 ögretim yilinda, Şırnak Meslek Yüksekokulu ise 1995-1996 ögretim yilinda hizmete girmistir. Mevcut Fakülte ve Yüksekokullarimiza ilave olarak Ergani Ve Çüngüs'te birer meslek yüksekokulu, Diyarbakir Siirt ve Mardin'de birer Saglik Yüksekokulunun ögretime açilmasi için baslatilan çalismalar sonuçlanmis olup,1997-98 ögretim yilinda hizmete girmislerdir.

Ayrica Üniversitemize bağlı olarak Batman'da Teknik Egitim Fakültesi, Diyarbakir'da Beden Egitimi ve Spor Yüksekokulu ile Sivil Havacilik Yüksekokulu kurulmus olup, Beden Egitimi ve Spor Yüksekokulu 1998-1999 ögretim yılında hizmete girmiştir. Üniversitemiz bünyesinde bugün 11 Fakülte, 11 Meslek Yüksekokulu, 5 Yüksekokul, 3 Enstitü , 9 Uygulama ve Araştırma Merkezi, Devlet Konservatuvarı ile 1 Eğitim ve Araştırma Hastanesi yer almaktadir.

FAKÜLTELER:
- Tıp Fakültes
- Fen Fakültesi
- Diş Hekimliği Fakültesi
- Hukuk Fakültesi
- Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi
- Mühendislik Mimarlik Fakültesi
- Siirt Eğitim Fakültesi
- Veteriner Fakültesi
- Ziraat Fakültesi
- İlahiyat Fakültesi
- Batman Teknik Eğitim Fakültesi
YÜKSEKOKUL:
- Atatürk Sağlık Yüksekokulu
- Mardin Sağlık Yüksekokulu
- Siirt Sağlık Yüksekokulu
- Beden Egitimi ve Spor Yüksekokulu
- Sivil Havacilik Yüksek okulu
MESLEK YÜKSEKOKULU:
- Diyarbakir Meslek Yüksekokulu
- Batman Meslek Yüksekokulu
- Mardin Meslek Yüksekokulu
- Bismil Meslek Yüksekokulu
- Çermik Meslek Yüksekokulu
- Cüngüş Meslek Yüksekokulu
- Ergani Meslek Yüksekokulu
- Siirt Meslek Yüksekokulu
- Sirnak Meslek Yüksekokulu
- Atatürk Saglik Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
- Batman Saglik Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
DEVLET KONSERVATUARI
ENSTİTÜLER:
- Saglik Bilimleri Enstitüsü
- Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sosyal Bilimler Enstitüsü
ARAŞTIRMA UYGULAMA MERKEZLERİ:
- Atatürk İlke ve Inklap Tarihi Uyg. Arş. Merkezi
- Çevre Sorunları Uyg. Arş. Merkezi
- G.A.P. Uyg. Ars. Merkezi
- Günes Enerjisi Uyg. Ars. Merkezi
- Karaciger Hastaliklari Uyg. Ars. Merkezi
- Psikolojik ve Sosyal Danisma Uyg. Ars. Merkezi
- Saglik Bilimleri Uyg. Ars. Merkezi[DUSAM]
- Yabanci Diller Ögretimi Uyg. Ars. Merkezi
- Doğal Afetleri Ars. ve İnceleme Merkezi

http://www.dicle.edu.tr/index.php
 
Geri
Üst