Dikişli doğum nedir?

Uzman SühaN

Administrator
Dikişli doğum nedir?
Vaginal yolla yapılan doğumlarda yani normal doğumlarda bebek başı vagenden çıkarken belli bir direnç ile karşılaşır. Bu direnç hem bebek doğumunun geçikmesine ve bebeğin oksijensiz kalmasına yol açar hemde bu zorlama sonucu vagende çok büyük ve tamir edilmesi son derece zor olan yırtılmalar meydana gelebilir.

Bu risklerden kaçınmak için epizyotomi denen vagene uygulanan bir kesi yapılır. Bu 3 türlü yapılabilir.1)lateral: Burada kesi vagen arka ucuna sağa doğru ve 90 derecelik dik açıyla yapılır. Pek kullanılmaz.

2)Mediolateral. Burada açı 45 derecedir ve yine sağa doğru yapılır.En çok tercih edilen yöntemdir. Dikilmesi nispeten daha zordur. İstenmeyen etkisi disparoni denen ilişki ağrılarına yol açabilmesidir.

3)Medial:Burada vagen arka ucu anusa doğru kesilir. Tamiri en kolay olan budur. İlişki ağrılarına yol açmaz. Ancak yırtık ilerlerse anus ve rektum yırtılabilir. Bu riskten dolayı daha az tercih edilir.





2.jpg



GEBELİKLE İLGİLİ TÜM KONULAR AŞAĞIDAKİ LİNKTE

https://www.meleklermekani.com/forums/gebelik.59/

Açılan bu kesi doğum esnasında bebeğin rahat çıkmasını sağlar. Kendi kendine yırtılmaları ve aşırı kanama risklerini en aza indirir. Tamiri eriyebilen dikiş malzemesi ile yapılır. Bu malzeme türüne göre 2-3 haftada eriyerek dökülür. Bu arada enfeksiyon riski varsa antibiyotik verilir. Lokal pansuman için betadin ve banzeri ilaçlar kullanılır. Ağrı kesicilerle ağrı kontrolü yapılır. Kullanılan ilaçların anne sütüne geçebileceği ve bebeği etkileyebileceği unutulmamalıdır. Tercihler bu prensibe göre yapılır.

Epizyotomi özellikle ilk doğumlarda yapılır. Daha sonraki doğumlarda vagen genişlemiş olduğu için gerek duyulmayabilir.Normal doğum yapılmasında oluşabilecek bazı problemlerin önlenmesi beraberinde dikişli doğum olarak adlandırılan durumu getirebiliyor. Özellikle bebeğin doğumunun daha kolay gerçekleşebilmesi yahut anne adayında doğum esnasında vajinada ve dış bölümde yırtılmalar meydana gelmesinin önlenmesi amacıyla hekim tarafından söz konusu bölgeye bir kesi uygulanması gerekiyor. Doğum sonrasında ise bu kesi bölgesine dikiş atılıyor. İşte dikişli doğum olarak adlandırılan uygulama bu şekilde gerçekleşiyor. Tıp literatüründe epizyotomi dikişli doğum nedir şeklinde kullanılan kavramlar aslında toplum tarafından bilinen normal doğumun dikiş uygulaması eşliğinde gerçekleşmesi oluyor.

Vajinanın epizyotomi olarak adlandırılan bölümünde genellikle ilk kez doğum yapan kadınlarda yeterli açılma meydana gelmiyor. Dolayısıyla doğumun sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için bu bölgeye hekim tarafından müdahale edilmesi gerekiyor. Aksi halde özellikle bebeğin doğması esnasında söz konusu bölgede yırtılmalar meydana geliyor. Düzensiz yırtılmalar ise dikişli doğum sonrası annelerin ciddi sıkıntılar yaşamalarına sebebiyet verebiliyor. Bu sıkıntılara mahal vermemek adına hekim kesi uyguluyor ve düzenli bir yırtık oluşması sağlanıyor. Diğer dokuların, özellikle de anüsün ve kalın bağırsakların yırtılmasının önlenmesi için bu kesi uygulamasının yapılması zorunlu olarak gerçekleşiyor.

Epizyotomi Avantajları ve Dezavantajları

Genellikle dikişli doğum gerçekleşmesi nahoş bir durum olarak düşünülse de aslında bebeğin doğum esnasında başının rahat bir şekilde çıkabilmesi için bu uygulamanın son derece faydalı olduğu belirtiliyor. Sadece bebek için değil annenin doğum sonrası iyileşme sürecinin hızlı ve daha az sıkıntılı gerçekleşmesi adına da dikişli doğumun gerçekleşmesi zorunlu olabiliyor. Bu işlem aynı zamanda vajinadaki gevşemeleri önlüyor ve rahim ile idrar kesesi sarkmalarının meydana gelmesine de müsaade etmiyor. Tüm bunlar uzun dönemde meydana gelen rahatsızlıklardır. Bu nedenle pek çok anne tarafından dikişli doğum olmamasının dezavantajları çok sonra anlaşılıyor da diyebiliriz.
 
Geri
Üst