Dış gebelik , Ektopik gebelik nedir ;?

Uzman SühaN

Administrator
Dış gebelik , Ektopik gebelik nedir ;?
Dış gebelik, döllenmiş bir yumurta rahim ana boşluğundan başka bir yere implante edildiğinde oluşur. Hamilelik döllenmiş yumurta ile başlar. Normalde, döllenmiş yumurta kendisini rahim ağzına bağlar.Ektopik gebelik, yumurtalıklardan uterusa yumurta taşıyan tüplerin birinde (fallop tüpleri) sıklıkla görülür.Ancak bazı vakalarda ektopik gebelik, karın boşluğunda, yumurtalıkta veya rahim boynunda meydana gelir (serviks). Ektopik , ektopik gebelik,ektopik gebelik nedir,ektopik gebelik nedenleri,ektopik gebelik belirtileri,ektopik gebelik tedavisi ile ilgili tüm ayrıntıları makalemizin devamın da bulabilirsiniz.



ektopik gebelik.jpg




Ektopik gebelik, rahim dışında meydana gelen bir gebeliktir . Çoğu gebelikte, döllenmiş yumurta fallop tüpü vasıtasıyla rahmi (uterus) dolaşmaktadır. Yumurtanın hareketi tüpler vasıtasıyla engellenir veya yavaşlarsa, ektopik hamileliğe neden olabilir. Ektopik gebelik için en yaygın alan 2 fallop tüpünün 1'inde görülür. Nadir durumlarda, dış gebelik yumurtalık, karın ya da oluşabilir serviks .Ektopik hamilelik normal devam edemez. Döllenmiş yumurta hayatta kalamaz ve büyüyen doku çeşitli materyalleri yok edebilir. Tedavi edilmeden bırakıldığında, hayatı tehdit eden kan kaybı mümkündür.Ektopik gebeliğin erken tedavisi, gelecekte sağlıklı hamilelik şansını korumaya yardımcı olabilir.

Belirtiler

İlk başta, ektopik hamilelik herhangi bir belirti veya semptom oluşturmaz. Diğer vakalarda, ektopik gebeliğin erken belirtileri ve belirtileri herhangi bir gebelikle aynı olabilir . Kaçırılmış bir süre,(adet gecikmesi ) meme hassasiyeti ve mide bulantısı gibi.Karın veya pelvik ağrı ile hafif vajinal kanama genellikle ektopik gebeliğin ilk uyarı işaretidir.Ektopik gebelik belirtileri görüyorsanız, acil tıbbi yardım isteyiniz, bunlar arasında:Vajinal kanama eşliğinde şiddetli karın veya pelvik ağrı,Aşırı sersemlik veya bayılma.

Tüplü gebeliği , en sık görülen ektopik hamilelik türüdür ,döllenmiş bir yumurta rahim yoluna yapıştığında olur, çoğunlukla fallop tüpü iltihap tarafından zarar gördüğünden veya kusurundan dolayı oluşur. Hormonal dengesizlikler veya döllenmiş yumurtanın anormal gelişimi de rol oynayabilir.

Risk faktörleri

Daha önceki ektopik hamilelik; Ektopik hamileliğiniz önceden varsa, başka bir hamilelik ihtimaliniz daha yüksektir.

İnflamasyon veya enfeksiyon. Fallop tüpünün iltihaplanması (salpingitis) veya uterus, fallop tüpleri veya yumurtalıkların enfeksiyonu (pelvik inflamatuar hastalık) ektopik gebelik riskini arttırır. Genellikle, bu enfeksiyonlara gonore veya klamidya neden olur.

Doğurganlık sorunları. Bazı araştırmalar, doğurganlık ile ilgili ilaçların kullanımı nın ektopik gebelikle ilişkili olduğunu göstermektedir.

Yapısal kaygılar. Doğumsal olarak fallop tüpünde şekil bozukluğu varsa veya fallop tüpü ameliyat sırasında hasar görmüşse ektopik gebelik gelişebilir.

Sigara içmek. Hamile kalmadan önce sigara içmek, ektopik hamilelik riskini artırabilir. Ve ne kadar çok sigara içerseniz, risk o kadar yüksek olur.

Testler ve teşhis

Doktorunuz ektopik hamilelikten şüphelenirse, fallop tüpü veya yumurtalıkta ağrı, hassasiyet veya kitle olup olmadığını kontrol etmek için pelvik muayene yapabilir. Bununla birlikte, tek başına fizik muayene genellikle ektopik gebeliği teşhis etmek için yeterli değildir. Tanı, tipik olarak, ultrason gibi kan testleri ve görüntüleme çalışmaları ile teyit edilir.Standart bir ultrason ile, karın bölgesinde dokulara yüksek frekanslı ses dalgaları yönlendirilir. Bununla birlikte, erken gebelik sırasında uterus ve fallop tüpleri karın yüzeyinden ziyade vajene daha yakındır.. Ultrason büyük olasılıkla vajenize yerleştirilen (transvajinal ultrason) kullanılarak yapılır.

Doktorunuz ayrıca hCG ve progesteron düzeylerinizi belirlemek için kan testi yapabilir. Bunlar gebelik sırasında var olan hormonlardır. Eğer bu hormon seviyeleri birkaç gün içinde azalmaya veya aynı kalmaya devam ederse ve bir ultrasonda gebelik kesesi bulunmazsa, gebelik muhtemelen ektopiktir.


Yukarıdaki risk faktörlerinden herhangi birine sahipseniz, doktorunuzla konuşun. Gelecekte ektopik gebelik risklerini en aza indirgemek için doktorunuzla birlikte hareket edin. Mide bulantısı ve göğüs ağrısı, hem ektopik hem de uterin gebeliklerde sık karşılaşılan belirtilerdir. Her belirtiyi dikkatle izleyin ve not alın aşırı kanamanız olursa zaman kaybetmeden hekime görünün.
 
Pek çok ektopik gebelik, pelvik bir muayene , ultrason ve kan testleri ile saptanabilir . Hemen hemen tüm ektopik gebelik fallop tüpünde oluşur . Ektopik gebelik fallop tüpünün yırtılmasına neden olabilir. Böyle bir durumda, büyük acılar ve ciddi kanamalar olabilir. Baş dönmesi, baygınlık görülebilir.Hafif vajinal kanama ve pelvik ağrı genellikle ilk belirtilerdir, ancak diğerleri şunları içerebilir: Keskin abdominal kramplar, Omuz , boyun veya rektumda ağrı, bulantı ve kusma . Bu komplikasyonlara sahipseniz mümkün olan en kısa zaman da bir kadın doğum uzmanına görünün.
 
Ektopik gebeliğin en korkulan komplikasyonu rüptür, iç kanama, pelvik ve karın ağrısı , şok ve hatta ölümle sonuçlanır. Bu nedenle, bir ektopik gebelikte kanama hemen cerrahi dikkat gerektirebilir. Ektopik gebelik için tedavi seçenekleri arasında gözlem, laparoskopi, laparotomi ve ilaç bulunmaktadır. Bu seçeneklerin seçimi bireyselleştirilmiştir. Bazı ektopik gebelikler, herhangi bir müdahale gerekmeksizin kendiliğinden düzelirken bazıları hayatı tehdit eden kanama nedeniyle acil ameliyatlara ihtiyaç duyacaklardır. Teşhis edilen ektopik hamileliği olan çoğu kadın ilaç veya ameliyatla tedavi edilir.Müdahale gerektiren kişiler için en yaygın tedavi cerrahi yöntemdir.
 
Geri
Üst