Dış gebelik geçirdiğimi nasıl anlarım?

Uzman SühaN

Administrator
Dış gebelik geçirdiğimi nasıl anlarım?
dış gebelik nedir,dış gebelik belirtileri,dış gebelik nedenleri,dış gebeliğin tedavisi varmı,dış gebelik normal gebeliğe dönermi,dış gebelik tedavisi,dış gebelik hakkında bilgiler

dş.jpg


Dış gebelik, döllenmiş yumurtanın fallop tüpünde veya rahim dışında bulunan bir yerde gelişmeye başladığı gebelik durumudur. Dış gebelikte , idrarda yapılan gebelik testleri negatif olabilmesine rağmen kadında tüm gebelik belirtileri görülebilir .Bu nedenle, dış gebelik şüphesinde daha hassas ve güvenilir olması nedeniyle , kanda yapılan gebelik testleri tercih edilmelidir.
Dış gebelik aynı zamanda, geç farkedildiğinde yaşamı tehdit eden bir durumdur. Bu nedenle, bu tür bir şüphede, ileri tahlillerin yapılması için bir kadın doğum uzmanına başvurulmalıdır.

Dış gebeliğin en çok rastlanan sebebi fallop tüplerinde, daralmaya ve tıkanmaya neden olan zedelenmedir. Bunun yanında döllenmiş yumurtayı rahme götüren tüpün duvarında da bir problem olabilir. Apandisit veya kadın hastalıkları gibi sorunlar, tüpte kıvrımlara ve yapışmalara neden olur. Yumurtanın geçişi böylece gecikir ve yumurta tüpte yerleşir. Fakat bunun nedeni tam olarak bilinmemektedir.

Dış gebelik genellikle ağrılı kanamalarla sonlanır. Döllenmiş yumurta erken dönemde düşer. Çoğu durumda dış gebeliğin teşhisi yapılamaz. Eğer dış gebelik devam ederse tüpün ince duvarları gerilecek ve karın ağrılarına neden olacaktır. Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde tüp yırtılabilir, ciddi durumlara ve ağrılara sebep olabilir.

Dış gebeliği kan testi ile tespit etmek mümkündür.

Dış Gebeliğin Belirtileri:
Tek taraflı karın ağrısı:ağrı dış gebeliğin olduğu tarafta olmayabilir. Devamlı ve çok fazla olabilir.

Omuz başı ağrısı: İç kanamadan kaynaklanan diyafram üzerindeki basınçtan kaynaklanır.

Anormal kanamalar: Kanama hafif yada çok olabilir .veyahut uzun sürebilir.kanama koyu renkli ve daha suludur.idrar ve bağırsak sorunları ve ağrılı dışkılama görülebilir.

Yığılma bayılma: Renk solar, nabız hızlı atar, kusma, ishal, tansiyon düşmesi ile baş dönmesi ya da bayılma görülür

Bu Gibi Durumlarda Ne Yapılmalıdır?

Derhal kadın hastaneye götürülmelidir. burada yapılan ultroson ve kan tetkikleri sonucunda ,rahim boş ancak hamilelik testi pozitif ise(hamileliğin erken dönemi ve düşük dışında)dış gebelik büyük olasılıktır. Eğer kadın iyi ise hormon testleri birkaç gün daha yapılarak sonuç netlik kazandırılır.kadının duruma kötüye gidiyorsa laporoskopi yapılır şayet kesin bir dış gebelik söz konusu ise kadın ameliyata alınır.

Dış gebelikte bebeğin yaşama şansı hiç yoktur. Tedavi annenin en az zarar görmesi için yapılır.

Doktor laporoskopi kullanarak tüpü keserek gebeliği sonlandırabilir. Bir başka seçenek de dölü öldüren ilaç kullanabilir.

Risk Altında Olanlar:
Doğurgan cinsel açıdan aktif her kadın risk altında olabilir.Fakat dış gebelik riskini arttıran faktörleri şöyle sıralayabiliriz:Kadın hastalıkları, spiral takılmasıdır.

Kadının tüplerden birinin yırtılması hamile kalmayı engellemez. Fakat olasılık yarıya düşer. Yapılan ameliyatların tipide bize tekrarlama riskiyle ilgili bilgi verebilir.Yapışmadan dolayı fallaop tüplerinden biri zarar gördüyse, ikinci tüpün zarar görme olasılığı artar. Hamile kalma olasılığı azaldığı gibi tekrar dış gebelik tekrar etme riski fazladır. Spiralle ilgili olaylarda spiralin çıkarılması gelecekte dış gebelik olasılığı artmaz.Yeni bir hamileliği düşünmeden önce kadının kendisini fiziksel ve ruhsal açıdan iyileşmeye fırsat tanımalıdır. Her kadın duygusal anlamda farklılık gösterir. Bazıları tekrar hamile kalmayı isterken bir kısmı hamilelik fikrinden ürkebilir.Doktorlar genellikle dış gebeliğin sonlandırılmasından sonra hastalarının üç ay dinlenmelerini tavsiye etmektedirler.
 
Geri
Üst