Diş lekelerinden kurtulmak için

  • Konbuyu başlatan Misafir
  • Başlangıç tarihi
M

Misafir

Forum Okuru
Diş lekelerinden kurtulmak için
dişteki beyaz lekeler nasıl geçer diş lekeleri dişteki beyaz lekeler diş lekeleri nasıl geçer dişlerdeki
Diş problemleri sadece sağlık açısından değil, görsellik açısından da oldukça önemlidir Melek'lerim.
Sağlıklı dişler için, düzenli olarak diş fırçalamak mı gerekiyor sadece? Elbette ki hayır Melek'ler.

Gün içinde içtiğimiz kahve, çay gibi kafein içerikli bir çok içecek dişlerde leke oluşmasına neden oluyor Melek'ler. Peki diş lekeleri için ne yapmak gerekir; buyrun uzmanından tavsiyeler alalım.


84d373890d8fed.jpg


Diş Hekimi Çağdaş Kışlaoğlu birçok kişinin rahatsızlık duyduğu diş lekeleri hakkında önemli bilgiler verdi.

Diş Lekesi Nedir?
Dişlerin mine ve dentin tabakasında oluşan yediğimiz ve içtiğimiz besinlerden kaynaklanan ayrıca tedavi sürecinde kullanılan antibiyotiklerden de oluşabilen lekelerdir. Diş lekeleri kişiyi görünüm açısından rahatsız edicidir. Fakat kısa süreli tedavi işlemleri sayesinde kolaylıkla temizlenebilir.

Hangi Besinler Diş Lekelerine Sebep Oluyor?

Dişlerde lekelenmelere sebep olan besinleri şu şekilde sıralayabiliriz.

Soda ve Kola: İçecekler içerdikleri yoğun asit sebebi ile diş minesinde leke yaparlar.

Kımızı ve Beyaz Şarap: Kırmızı şarap dişlerde yoğun rengi sebebi ile beyaz şarap ise içerdiği asit nedeniyle dişlerde leke yapar.

Kahve ve çay: Çay ve kahve ülkemizde oldukça tüketilen bir içecek fakat içerdikleri kafein ve doğal renklendiriciler nedeni ile dişlerde leke bırakır.

Havuç suyu ve vişne suyu gibi içinde ‘kromojenic’’içerikli gıdalarda diş lekelerine sebep olur.
Hazır gıdalar: Enerji içecekleri ve hazır gıdalarda bulunan gıda boyaları da leke oluşumunu hızlandırır.


Diş Lekelerinin Tedavisinde uygulanan teknikler neledir?

Diş Beyazlatma: Diş lekelerinde en çok uygulanan tedavi diş beyazlatma işlemidir. Bu işlemde iki farklı beyazlatma yöntemi vardır. Birinci yöntem ev tipi beyazlatma yöntemidir. Diş Hekimi tarafından dişlerinizin üzerine takmanız için ağız ölçünüze uygun kalıplar hazırlatılır. Bu kalıbın içerisine Amerikan FDA onaylı bir ilaç konularak ve beyazlatılacak dişlerin üstüne yerleştirilir. Günde ortalama 4–6 saat takılması gerekir. İkinci ise muayenehanede uyguladığımız beyazlatma işlemidir. Dişlerdeki gözeneklerin temizlenmesinde “Hidrojen peroksit” yani oksijenli su veya türevi “ Karbamid peroksitli jeller kullanılıyor. Bu maddeler 45 dakika süreyle lazer ışığı verilerek aktive edilip beyazlama gerçekleşiyor. Bu uygulamada dişeti ve dokular özel koruyucularla korunduğundan zarar görmemektedir. Kişinin diş minesinin rengine bağlı olarak beyazlama oranı değişmektedir.

Yaprak Porselen Uygulaması: Renklenmelerde, bleaching (diş beyazlatma) gibi metotlarla sonuç alınmayan ileri derecedeki antibiyotik, flor lekelerinde kalıtsal yapı ve renk bozukluklarında son derece etkilidir. Laminate venerler ince porselen yapraklardır. Materyalin ışık geçirgenliğinden dolayı oldukça doğal bir görünüm sağlayan porselen venerler kişinin dişlerinde sadece 0,15 ile 0,30 mm aşındırmayla dişlerin ön yüzeylerine yapıştırılırlar. Bu sayede bireyler dişlerinde beğenmedikleri şekil ve rahatsız oldukları renkleşmelerden kurtulabilirler.
 
evet var olan alışkanlıklarımız dişlerimizin rengini değişkenlik göstermesinde yardımcı olur.
 
DİŞ beyazlatmak için bir yöntemde LR aleoverali dış macunu kullanmaktır. 1 haftada gözle görülür sonuç alırsınız.
 
Diş lekelerini tamamiyle evde gidermek mümkün değil. Ancak bir diş hekimi diş temizliği yapabilir. Fakat leke görünümünü daha aza indirmek için karbonat ve limon karışımı kullanabilirsiniz. Bu işlemi haftada 1 yapı ama diş etinize temas ettirmeyin.
 
Diş lekelerim için yılda bir defa diş hekimine gidiyorum. Çok fazla çay ve sigara tükettiğim için diş lekeleri çabuk oluşuyor. Günde 3 defa dişlerimi fırçalıyorum. Haftada bir karbonat ve limon karışımı kullanıyorum. Sigara ve çay içtikten sonra leke oluşumunuz aza indirmek için ağzımı suylada çalkalıyorum.
 
Geri
Üst