Disk kayması Fıtık nasıl tedavi edilir ?

Uzman SühaN

Administrator
Disk kayması Fıtık nasıl tedavi edilir ?
Çevremizde birçok kişinin bel veya boyun ağrısından muzdarip olduğunu görürüz. Bunlardan bir kısmının sebebi sorulduğunda; fıtık olduğu anlaşılır. Bel veya boyun fıtıkları, omurgayı oluşturan ve omur adı verilen kemiklerin arasında bulunan ve disk adı verilen oluşumlardaki bir probleme bağlı olarak gelişir. Diskler omurlar arasında bulunması gereken yerden dışarı doğru taşarsa genellikle çevresindeki sinirlere baskı yaparak ağrıya sebep olur. Ağrının yanı sıra, problemli diskin bulunduğu yere göre, kol veya bacaklarda uyuşma ve güçsüzlük meydana gelebilir. Bazı kişilerde ise fıtık hiç belirti vermeyebilir. Bu sebeple çoğu kişi fıtık olduğunun farkında değildir. Bel ve boyun fıtıklarının oluşum mekanizmaları aynı olduğu için yazımızda her ikisi için de fıtık terimi kullanılacaktır.



Fıtık belirtileri nelerdir ?

Kol veya bacaklarda ağrı: Boyunda meydana gelen fıtıklarda ağrı omuz ve kolda, belde meydana gelen fıtıklarda ise bel, kalça ve bacaklarda ağrı hissedilir. Çekilen ağrının birkaç sebebi olabilir: Diskin hasar görmesine bağlı ağrı, diskin sinirlere baskı yapmasına bağlı ağrı veya bölgedeki hasara vücudun vermiş olduğu tepkiye bağlı ağrı.

Uyuşma: Fıtık nedeniyle sıkışan sinire bağlı olarak, o sinirin etkilediği bölgede uyuşma hissedilir.

Kas güçsüzlüğü: Sıkışan sinire bağlı olarak, etkilenen kaslarda güçsüzlük meydana gelir. Bu sebeple kaslar birtakım işleri yapamaz hale gelirler.

Fıtık sebepleri nelerdir ?

Yaşlanma: Omurlar arasında bulunan diskler, yaş ilerledikçe özelliklerini kaybetmeye başlar. İçerdikleri sıvı içeriği azalan disklerin esnekliği ortadan kalktığından küçük bazı zorlama hareketleri bile disklerin zarar görmesine yol açabilir.

Ağır kaldırma: Ağır cisimleri kaldırırken bacak kasları yerine bel kaslarının kullanılması da disklerin zedelenmesine yol açan sebeplerdendir.

Şişmanlık: Vücut ağırlığının fazla olması disklere olan baskıyı artırır ve zarar görmelerine sebep olabilir.

Meslek: Fiziksel olarak vücudunu kullanarak çalışan kişilerde disklerin zedelenmesine daha çok rastlanır.

Genetik: Bazı kişilerde disk kayması genetik olarak daha fazladır.




7.jpg





Fıtık teşhisi nasıl konur ?

Doktorunuz şikayetlerinizi dinledikten sonra fizik muayene yapar. Muayenesi sırasında reflekslerinizi, kaslarınızın gücünü, yürüyüşünüzü ve duyularınızı kontrol eder. Bunların yanında aşağıdaki testleri de isteyebilir:

Röntgen: Röntgen filmleri disklerin fıtıklaşmasını belirleyemez ancak, fıtık dışında ağrılara ve şikayetlere sebep olan enfeksiyon veya tümör gibi diğer nedenleri ortaya koyabilir.

Tomografi: Bu test ile omurlar ve çevresindeki yapılar belirlenebilir.

MR: Bu test ile zedelenmiş veya fıtıklaşmış olan disk belirlenebildiği gibi etkilenen sinirler de anlaşılabilir.

Myelogram: Omurlar arasından beyin-omurilik sıvısına verilen bir boyar madde sayesinde çekilen filmlerde omurilik ve sinirlere olan bası tespit edilebilir.

EMG: Elektrik uyarılarının sinirler boyunca nasıl hareket ettiğini anlamak için bu test yapılır. Bu şekilde sinir hasarının yeri konusunda fikir sahibi olunur.

Fıtık nasıl tedavi edilir ?

Ağrı kesiciler: Ağrıları azaltmak için çeşitli ağrı kesiciler kullanılabilir.

Narkotik ilaçlar: Ağrı kesicilerin işe yaramadığı durumlarda kodein gibi narkotik ilaçlar reçete edilebilir.

Sinirsel hasar ilaçları: Narkotik ilaçlara göre daha az yan etkisi olan gabapentin gibi ilaçlar sinir hasarına bağlı ağrılarda etkilidir.

Kas gevşeticiler: Kas spazmlarını çözmek için kullanılırlar.

Kortizon: Hap şeklinde veya iğne yapılarak hasarlı bölgenin çevresine kortizon yapılabilir. Bu şekilde bölgedeki sıvı toplanması engellenebilir.

Fizik tedavi: Çeşitli fizik tedavi yöntemleri ile disk kaymasının sebep olduğu ağrı ortadan kaldırılmaya çalışılır.

Cerrahi tedavi: Denenen tedaviler 6 haftadan uzun sürede sonuç vermezse ve aynı zamanda kas zayıflığı, uyuşukluk, yürüme güçlüğü, ayakta duramama gibi sorunlar da baş gösterirse cerrahi tedavi yapmak gerekebilir. Cerrahi tedavide genellikle diskin kayan parçası çıkarılır. Nadiren de olsa diskin tamamı çıkarılmak zorunda kalınabilir. Bu durumda arasından disk çıkarılan iki omur birbirine kenetlenmek zorunda kalınabilir.



Fıtık oluşmasını engellemek için neler yapılabilir ?

Egzersiz: Omurların etrafındaki kasların güçlendirilmesi omurganın düzgün durmasını sağlayarak disk kaymasını engelleyebilir.

Düzgün duruş: Kamburlaşmadan düzgün bir duruşa sahip olmak, omurga ve diskler üzerindeki yükü azaltır. Düzgün oturmak da son derece önemlidir. Özellikle uzun süreli oturmak gerekiyorsa dik olarak oturulmalıdır.

Boya uygun bir vücut ağırlığı: Şişmanlık omurlar ve diskler üzerine olan baskıyı artırarak disklerin fıtıklaşmasına sebep olabilir.

Ağır yüklerin uygun taşınması: Ağır cisimler yerden kaldırılırken belden kıvrılarak değil, bacaklardan güç alarak kaldırmaya dikkat edilmelidir.
 
Geri
Üst