Diyabet belirtileri ve yeni tedavi seçenekleri

Uzman SühaN

Administrator
Diyabet belirtileri ve yeni tedavi seçenekleri
Şeker hastalığı özellikle kalıtsal olarak aktarılan bir hastalıktır. Kandaki glikoz (şeker) düzeyinin düzgün bir şekilde ayarlanamaması sonucunda ortaya çıkar. pankreas hormonlarından olan insülin mekanizmasının bozukluğu hastalığın oluşumunda etkilidir.


Şeker Hastalığı Kimlerde Görülür, Belirtileri Nelerdir?
Şeker hastalığı genellikle orta yaş üzerinde ve ailesinde şeker hastalığı olanlarda daha sık görülür. Fakat bazen çocuklarda ve gençlerde de görülmektedir. Şeker hastalığının en büyük belirtileri; aşırı su içme ve sık sık idrar yapmaya çıkma, acıkma hissi ve kilo kaybıdır. Şeker hastalığı başta böbrek ve göz olmak üzere çeşitli organlar üzerine etki eder.


Bunun neticesinde bu organlardaki sorunlara bağlı belirtiler görülebilir.
Şeker Hastalığı Öldürür mü, Tedavi Yolları Nelerdir?
Şeker hastalığının tedavisinde başlangıç aşamasında diyet programı ve ilaç tedavisi etili olurken şeker hastalığının ilerlemesi durumunda ise insülin tedavisi gerekmektedir. Şeker hastalığı tek başına öldürücü olmasa da hayatı olumsuz etkilemekte ve diğer organlara etki ederek çok daha büyük sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Özellikle ailesinde şeker hastalığı olan bireyler düzenli olarak 35 yaşından sonra kan tahlili yaptırmalı ve beslenmeye dikkat etmelidir.


2.jpg






Şeker hastalığının iki türü vardır.Farklı şekillerde kontrol altına alınmakla birlikte, her ikisinin de amacı aynıdır: Glikoz düzeyini kontrol altına tutmak ve komplikasyonları önlemek.
İnsülin bağımlı şeker (tip 1) pankreas insülin üretmediği zaman meydana gelir.Bu hastalar her gün insülin iğnesi olmalıdır.Tip 1 şeker hastalığı genellikle 20 yaşına gelmeden başlar.
İnsüline bağımlı olmayan şeker (tip 2) daha sık görülür ve vücut insülini gereğince çalışmadığı zaman meydana gelir.Bu hastaların çoğu hastalığı perhiz ve egzersizle kontrol eder.Bazıları ağızdan ilaç alır veya insülin kullanır.Tip 2 şeker hastalığı çoğu kez kalıtımsaldır.



Şeker Hastalığı Tedavi Planı
Doktorunuzun sizin ihtiyaçlarına göre bir tedavi planı hazırlar.Her gün bu planı uygulamak ve gerekli yaşam tarzı değişikliğini yapmak sizin sorumluluğunuzdadır.Kan ve göz tahlilleri de dahil, bütün tıbbi muayenelere zamanında gidin.



Kendi kendine glikoz ölçümü
Amaç, kandaki glikoz düzeyini kontrol etmek ve bunu mümkün olduğu kadar normal düzeyde tutmaktır.
Araştırmalar iyi bir glikoz kontrolünün komplikasyonların oluşmasını büyük ölçüde engellediğini göstermiştir.Doktorunuz sizin için hangi düzeyin normal olduğunu ve ölçümü nasıl yapacağını öğretir.Şeker hastalığınızın cinsine göre günde 1-4 kere ölçüm yapmanız gerekebilir.Egzersiz veya perhiz planınız değişirse, yolculuğa çıkarsanız, akut bir hastalık oluşursa veya glikoz düzeyi çok yüksek ya da çok düşük olursa, ekstra test yapmanız talep edilebilir.Ölçümlerini bir deftere yazın ve doktora gittinizde birlikte götürün. Doktorunuz glikosilat hemoglobin veya hemoglobin A IC adı verilen özel bir kan testi tlep edebilir.Böylece son 3-4 aydaki glikoz değerlerinizin ortalamasını alıp planınızın iyi işleyip işlemediğini ortaya çıkarır.


Perhiz
Doktorunuz yemekerinizin miktarını, içeriğini ve sıklığını gösteren bir plan hazırlanmasına yardım eder.Bu plana titizlikle uymak, aşırı yüksek ya da glikoz düzeyi riskini artırır.Aşırı kilolar sizin insülin ihtiyacınızı artırdığı için kilonuzu kontrol etmek veya zayıflam yararlı olabilir.Yağı, şekeri ve kalorileri sınırların.Dengeli beslenin.Yüksek kolesterollü, çok yağlı veya tuzlu yemekleri azaltarak kalp krizi ve yüksek yansiyon riskini azaltın.Alkolü azaltın.


Egzersiz Yapın
Fiziksel dinçlik kalbi güçlendirir, dolaşımı iyileştirir, metabolizmaya yardımcı olur ve kilonuzu kontrol altında tutmanızı sağlar; bütün bunlar şeker hastası için çok önemlidir.Doktorunuza size bir egzersiz programı vermesini söyleyin.Genellikle iyi bir plan 3-4 kere yarım saat yürümeyi, koşmayı, yüzmeyi veya bisiklet sürmeyi içerir.Egzersiz yapmadan yarım saat önce birşeyler atıştırın ve egzersiz yaparken vücudunuzda karbonhidrat bulunmasına önem verin.



İlaçlar
İnsüline bağımlı şeker hastasıysanız, her gün insülin iğnesi yapmanız gerekebilir.Bu iğnelerin kaç defa yapılacağı, sizin durumunuza ve yazılan insülinin cinsine göre değişir.İnsüline bağımlı olmayan ve glikoz düzeylerini perhizle ve egzersizle kontrol edemeyen şeker hastaları, ağızdan hipoglisemik(şeker düşürücü) ilaçları alır.Bunlar vücudun insülin üretimini ve kullanımını artırır.
 
Geri
Üst