Diyabetik göz hastalığı nedenleri belirtileri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Diyabetik göz hastalığı nedenleri belirtileri ve tedavisi
Diyabetik retinopati diyabetin bir komplikasyonudur ve körlüğün önde gelen bir nedenidir. Diyabet, gözün arkasındaki ışığa duyarlı doku olan retinanın içindeki minik kan damarlarına zarar verdiği zaman oluşur. İyi görüş için sağlıklı bir retina gereklidir.Diyabetik retinopatiniz varsa, ilk başta görmede bir değişiklik göremeyebilirsiniz. Ancak zamanla diyabetik retinopati kötüleşir ve görme kaybına neden olabilir. Diyabetik retinopati genellikle her iki gözü de etkiler.Hem tip 1, hem de tip 2 diyabetli herkes risk altındadır, bu nedenle diyabetli herkes en az yılda bir kez kapsamlı bir göz muayenesinden geçmelidir.


diyabetik göz.jpg






Diyabet, körlük, kalp hastalığı, böbrek yetmezliği ve amputasyon gibi sorunlara neden olabilen çok ciddi bir hastalıktır. Ancak diyet, egzersiz ve özel ilaçlarla kendinize iyi bakarak şeker hastalığını kontrol edebilirsiniz. Diyabetik göz hastalığının herhangi bir uyarı işareti yoktur. Hastalığın görme kaybına veya körlüğe neden olmadan erken dönemde bulgulanması ve tedavi edilmesi, diyabetik göz hastalıklarının kontrol altına alınmasının en iyi yoludur. Şeker hastalığınız varsa, en az yılda bir kez genişlemiş bir göz muayenesi yaptığınızdan emin olun.Diyabetin bir komplikasyonu olan diyabetik göz hastalığı, görme kaybı olmadan önce tedavi edilebilir.

Diyabetik göz hastalığı nedir?

Diyabetik göz hastalığı, diyabetlilerin bu hastalığın bir komplikasyonu olarak karşılaşabileceği bir grup göz problemi anlamına gelir. Hepsi şiddetli görme kaybına veya hatta körlüğe neden olabilir.

Diyabetik göz hastalığı şunları içerir:

Diyabetik retinopati: Retinadaki kan damarlarında hasar.
Katarakt: Göz merceğinin bulutlanması.
Glokom: Göz içindeki sıvı basıncının artması optik sinir hasarına ve görme kaybına neden olur.

En yaygın diyabetik göz hastalığı nedir?

Diyabetik retinopati. Bu hastalık, erişkinlerde körlüğün önde gelen nedenidir. Buna retina kan damarlarındaki değişiklikler neden olur. Diyabetik retinopatisi olan bazı insanlarda retinal kan damarları şişebilir ve sıvı sızdırabilir. Diğer insanlarda, anormal yeni kan damarları retinanın yüzeyinde büyür. Bu değişiklikler görme kaybına veya körlüğe neden olabilir.

Belirtileri nelerdir?

Diyabetik retinopatinin erken evrelerinde genellikle hiçbir belirti yoktur. Ağrı yoktur ve hastalık şiddetlenene kadar vizyon değişmez. Bulanık görme, sızıntı yapan sıvıdan çıkan makula (retinanın keskin, merkezi görme sağlayan bölümü) şiştiğinde ortaya çıkabilir. Bu duruma maküla ödemi denir. Yeni damarlar retinanın yüzeyinde büyüyorsa, göze karışarak görüntüyü engellerler. Daha ileri vakalarda bile, hastalık belirti olmaksızın uzun bir yol kat edebilir. Bu semptomsuz ilerleme, diyabetliler için düzenli göz muayenelerinin neden bu kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Diyabetik retinopati tedavi edilebilir mi?

Evet. Göz doktorunuz, retina üzerine güçlü bir ışık demetinin hedeflendiği lazer cerrahisi uygulayabilir.Lazer cerrahisi ve uygun takip sonrası bakım körlük riskini yüzde 90 oranında azaltabilir. Bununla birlikte, lazer cerrahisi sıklıkla zaten kaybolmuş olan vizyonu onaramaz; bu nedenle diyabetik retinopati erken teşhis görme kaybını önlemenin en iyi yoludur.

Şeker hastalığınız varsa, gözlerinizi yılda en az bir kez muayene ettirmelisiniz


Diğer diyabetik göz hastalıkları ne kadar yaygın?

Diyabetiniz varsa, katarakt ve glokom gibi diğer diyabetik göz hastalıkları için de risk altındasınız. Diyabetli insanlar diyabetli olmayan insanlara göre daha erken yaşta katarakt geliştirmektedir. Katarakt genellikle ameliyatla tedavi edilebilir.

Şeker hastalığı olan bir kişi, diğer erişkinlerde olduğu gibi glokom a yakalanma olasılığının yaklaşık iki katı. Diyabetik retinopati gibi, şeker hastalığınız ne kadar uzun süre devam ediyorsa, glokoma yakalanma riskiniz de artar.

Hastalığın görme kaybına veya körlüğe neden olmadan erken dönemde bulgulanması ve tedavi edilmesi, diyabetik göz hastalıklarının kontrol altına alınmasının en iyi yoludur. Bu nedenle, şeker hastalığınız varsa, yılda en az bir kere kapsamlı bir göz muayenesi olduğunuzdan emin olun.
 
Geri
Üst