Diz eklem ağrısı için doğal çözümler sebepleri ve önleyici i̇puçları

Uzman SühaN

Administrator
Diz eklem ağrısı için doğal çözümler sebepleri ve önleyici i̇puçları
Çoğumuz hayatımızın bir noktasında diz ağrısıyla karşılaşmışızdır. Diz ağrısı bir kaç durumdan kaynaklanabilir. En sık karşılaşılan sorunlardan bazıları burkulan bağlar, menisküs yırtığı, tendinit ve koşucu diz ağrıları , tedavi edilmemiş eski bir diz yaralanmasıdır. Diz yaralanmaya en yatkın eklemlerden biridir. Kronik diz ağrısı, bir veya iki dizde uzun süreli ağrı , şişlik veya hassasiyettir . Diz ağrınızın nedeni, yaşadığınız semptomları belirleyebilir . Diz ağrısı, dizin belirli bir bölgesine lokalize olabilir veya diz boyunca yayılabilir.Diz ağrısının tedavisi altta yatan nedene bağlıdır. Makalemizin devamında diz ağrısı nedenleri ve tedavisi tüm detayları ile ele alınacaktır. Daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.


diz ağrısı neden olur nasıl geçer.jpg








Diz ağrısı neden olur ve nasıl geçer ? Diz ağrısı her yaştan insanda sık görülen bir semptomdur. Bir yaralanma veya egzersizden sonra aniden başlayabilir. Diz ağrısının farklı nedenleri olabilir. Fazla kilolu olmak sizi diz problemleri için daha büyük risk altına sokar. Dizinizin fazla kullanılması, ağrıya neden olan diz sorunlarını tetikleyebilir. Artrit geçmişiniz varsa, diz ağrısına da neden olabilir. Diz eklemini etkileyen farklı artrit tipleri vardır, bunlardan en yaygın olanı osteoartrit ve romatoid artrittir.Diz ağrısı, bir haftadan uzun süre devam ediyorsa, artrit , osteoartrit , osteoporoz ve diğer kemikle ilgili rahatsızlıklaa işaret edebilir.




diz ağrısına hangi doktor.jpg





Çömelince diz ağrısı neden olur ? Diz kapağı problemleri pozisyonel olarak ağrılara neden olabilir. Bu durumda koşarken diz ağrısı merdiven çıkarken diz ağrısı yaşayabilirsiniz. Hafif ve orta şiddette diz ağrısı evde başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Kronik diz ağrısı dizlerden birinin yada ikisinin uzun süreli ağrılı olmasına neden olur. Geçmeyen diz ağrısı dikkate alınmalıdır. Diz ağrınızı tedavi etmenin ilk ve en önemli adımı nereden kaynaklandığını bilmek . Yaralanma varsa, ciddi bir hasar veya özel bakım gereksinimi olmadığından emin olmak için hekime görünmekte fayda vardır.




çömelince diz ağrısı neden olur.jpg




Diz ağrısı , birinin işlevini ve fiziksel hareketlerini kısıtlayan en yaygın sorunlardan biri . Diz ağrısı, ağrının şiddetine bağlı olarak akut veya kronik olabilir. Dizlerdeki ağrı kişiden kişiye değişebilir. Osteoartrit nedeniyle dizlerinizde hafif ve orta derecede ağrı varsa, yürüme ve diğer egzersizler eklem sıvınızı harekete geçirmenize ve eklemleri yağlamanıza yardımcı olur. Yürüyüş ve diz eklemlerinizi hareket ettiren başka egzersizler yapmalısınız. Diz sağlığınız için doğru ayakkabılarıda tercih etmelisiniz. Yürüyüş yada egzersiz öncesi bacaklarınıza sıcak duş yapmak sizi rahatlatacaktır.Yürümek, eklem sağlığını korumanıza yardımcı olabilir. Diz ağrısı hangi doktor , bölüm bakar ? Ortopedi doktoruna gitmeniz gerekiyor. Hekim gerekli görürse fizik tedaviye yönlendirebilir.





Diz çevresindeki bir tendon sürekli, tekrarlayan kullanımdan dolayı tahriş ve iltihaplanırsa, incinmeye başlar. Etkilenen bölge genellikle şişer veya tendon boyunca bir şişkinlik gelişir. Başka bir işaret: Dizinizi hareket ettirdiğinizde ya da esnettiğinizde bölgedeki ağrı artacaktır.Enflamasyonu azaltabilir ve dolayısıyla dizinize buz koyarak ve uygulayarak ağrıyı hafifletebilirsiniz. Herhangi bir fiziksel eylemi gerçekleştirirken hem akut hem de kronik yaralanmalarolabilir.Menisküs yaralanmaları aktif insanlar arasında diz ağrısının en sık görülen nedenlerindendir ve dizinizi zorla büktüğünüz veya döndürdüğünüz her türlü aktivite sırasında ortaya çıkabilir. Bir ligamanın gerilmesi diz ağrısına neden olabilir. Diz eklemi çevresinde bir kasın gerilmesi veya yırtılması, o bölgede ağrıya neden olur . Artrit gelişimi diz ağrısının diğer nedenlerindendir.



Çeşitli diz ağrısı tedavisi seçenekleri mevcuttur. Ancak, ameliyatlardan veya ilaçlardan kaçınmak istiyorsanız, evde kolayca bulunabilecek malzemelerle diz ağrısını giderebilirsiniz. ronik diz ağrısından sorumlu fiziksel durumlar veya hastalıklar:



Diz ekleminin osteoartriti ağrı, şişlik ve iltihaplanmalara neden olabilir.
Tendinit - Tendinit tendonun tahriş olup iltihaplanması ve şişmesidir
Bursit - Tekrarlanan aşırı kullanım veya diz yaralanmasından kaynaklanan diz eklemi iltihabı.
Chondromalacia patella - Dizkapağının altındaki kıkırdak hasar görebilir.
Gut - Artritle sonuçlanan vücuttaki yüksek ürik asit seviyeleri.
Fırıncı kisti - Dizin hemen arkasında sinovyal sıvı birikmesi.
Romatoid artrit - Etkilenen eklemde ağrı ve şişmeye neden olan ve genellikle kemiğin erozyonuna neden olan bir otoimmün hastalık.
Menisküs yırtığı - Dizde bir veya daha fazla kıkırdak yırtılması .
Yırtık bağ - Dört diz bağının herhangi birinde bir yırtılma.
Diz yakınında gelişen kemik tümörleri.





Diz ağrısına sirke iyi gelir mi ? Elma sirkesi diz eklemi ağrılarıyla mücadelede yardımcı olur. Etkilenen bölgedeki ağrı ve şişliği azaltmaya yardımcı olan anti-enflamatuar özellikler sergileyen asetik asit içerir . Bir bardak suya iki çay kaşığı elma sirkesi ekleyin ve iyice karıştırın tercihen yemeklerden önce tüketin. . Zencefil güçlü bir anti-enflamatuar ve analjeziktir. Zencefili kaynatın daha sonra bu suya bir bez daldırın ve bezi dizinize uygulayın. - Zencefil , anti-enflamatuar özelliklere sahiptir; Bu nedenle zencefil yağının topikal olarak uygulanmasının yanı sıra düzenli olarak zencefil çayı içmek de yardımcı olabilir.Zerdeçal antiseptik ve iyileştirici özelliklere sahiptir. Ilık süt ile birlikte kullanıldığında , eklem ağrılarını giderir ve ayrıca iyileşme sürecini kolaylaştırır. Zerdeçal, ana bileşeni olan curcumin, güçlü bir anti-enflamatuar bileşiktir. Antienflamatuar özelliklerinden dolayı birçok çalışmada eklem ağrısı ve inflamasyon semptomlarını hafiflettiği görülmüştür.



Fazla kilolu olmak da sorunu ağırlaştırabilir, bu nedenle kilo yönetimi önemlidir. Diz ağrısını önlemek için fazla kilolarınızı vermeye çalışın. Dizinizi dinlendirmek sıcak uygulamak diz ağrısını giderebilir.Fazla kilolu veya şişman kişilerde diz ağrısı riski daha yüksektir. Sağlıklı bir diyet, dengeli beslemek demektir. Meyve sebze ve lif içeriği yüksek besinler tüketmeniz faydanıza olacaktır. Limon anti-enflamatuar özelliklere sahiptir diz ağrısına eşlik eden iltihap, ağrı ve şişliğin azaltılmasına yardımcı olur. Bir limonun suyunu sıkın ve içine bir çorba kaşığı susam yağı ilave edin. Bu karışımı ağrıyan dizlerinize uygulayın . Zeytinyağı güçlü anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Zeytinyağının aktif bileşenleri, hidroksi tirozol, tirozol, oleokanthal ve oleuropein gibi biyolojik olarak aktif polifenolleri içerir. Dizi,nize zeytin yağı uygulamak diz ağrısını giderir.



Hindistan cevizi yağı sayısız faydalara sahiptir. Saçtan tırnağa kadar fayda sağlıyor. Hindistan cevizi yağı, anti-enflamatuar ve analjezik özellikleri ile diz eklemi ağrısı ile ilişkili inflamasyon ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Hindistan cevizi yağını doğrudan etkilenen bölgeye uygulayın. Çemen otu anti-enflamatuar ve analjezik özelliklere sahiptir diz eklemi ağrılarıyla ilişkili ağrı ve iltihapların tedavisinde etkilidir. Çemen tohumlarını ıslatın ve macun şeklinde dizlerinize uygulayın.Karahindiba anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Bu özelliği diz ağrısını gidermektedir. Karahindiba yapraklarını iyice yıkayın. 5 dakika kaynatın ve süzün. Daha sonra bal ilave edip tüketin diz ağrınızın hafiflediğine şahit olacaksınız.Hardal yağının topikal uygulaması, etkilenen dizde ağrı ve iltihabı hafifletmeye yardımcı olabilir...

Hamilelik sırasında neden diz ağrısı oluyor? Hamilelik sırasında, vücudunuz birçok değişikliklere uğrar. Bu değişikliklerin bir sonucu olarak eklem ve kas ağrısının artması sık görülür. Kronik diz eklem ağrısından kurtulmak için D ve C vitaminleri yönünden zengin yiyecekleri diyetinize dahil edebilirsiniz. Kemik sağlığınızı iyileştirmek için D vitamini gereklidir, C vitamini, diz tendonlarınızda bulunan önemli bir protein olan kollajen üretiminden sorumludur.Diz eklemi ağrısı oldukça acı verici olabilir. Yukarıdaki çareler rahatlama sağlasa da, durumunuzun altında yatan bir neden olup olmadığını öğrenmek için doktorunuza danışmanız mantıklı bir karar olacaktır.
 
Geri
Üst