Doğum kontrol hapı adet gecikmesi yaparmı ?

Uzman SühaN

Administrator
Doğum kontrol hapı adet gecikmesi yaparmı ?
Doğum kontrol hapları hamileliği önlemek ve bir kadının adet döngüsünü düzenlemek için kullanılır.Hap, farklı hormonları sisteminize sokarak işe yaradığından, adet döngüsünü etkileyebilir ( adet gecikmesi ) . Bazı kadınlarda daha hafif kanamalar olabilir ve diğerlerinde periyodlarını tamamen atlayabilir. Aylık menstruasyonda anormal bir atım amenore olarak adlandırılır . Yine de doğum kontrol hapları sırasında döneminizi kaçırmanın başka nedenleri vardır. Bu makalede ; doğum,doğum kontrol hapı,doğum kontrol hapı ve adet gecikmesi,doğum kontrol hapı adet gecikmesi yaparmı , doğum kontrol hapı hakkın da detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.



doğum kontrol hapı adet gecikmesi.jpg




Birçok kadın, doğum kontrolündeyken kaçırılan bir dönem yüzünden genellikle şaşırır ve hatta korkar. Doğum kontrol hapı bırakıldıktan sonra ilk bir kaç ay adet gecikmeleri olabilir. Doğum kontrol hapı bırakıldıktan sonra gebe kalmak mümkündür anacak her adet gecikmesi gebelik kaynaklı değildir.Bir kadının doğum kontrol yöntemi veya bireysel adet döngüsü de dahil olmak üzere dönemini kaçırabileceği birçok farklı sebep vardır. Bir kadının dönemini kaçırmasının nedenleri arasında şunlar bulunur:


Stres veya duygusal sıkıntı


Diyet veya diyette değişiklik


Uyku ya da dinlenme eksikliği


Artan aktivite


Spor, koşu ya da dans gibi normal ağır faaliyetler


Belirli antibiyotik formları dahil olmak üzere ilaçlar


Grip veya baş soğuk algınlığı gibi hastalıklar


Gebelik


Doğum kontrol hapıyla birlikte C vitamini alınırmı ?




1. Stres




Aşırı stres zihin sağlığınızı etkileyebilir. Çok fazla stres hipotalamusunuzun işlevini bozabilir . Bu, hormon düzenlemelerini kontrol eden beyninizin parçasıdır. Bu durum da adetinizde gecikme olabilir.Stres zihin ve bedeni büyük ölçüde etkileyebilir.




2. Diyet değişiklikleri



Yeme alışkanlıklarınızı değiştirmek ve çok hızlı kilo vermek, adet dönemlerini kesebilir. Anoreksiya ve bulimili kadınlar daha fazla risk altındadır.




3. Egzersiz



Ilımlı bir egzersiz programı genel sağlığınız için olumlu sonuçlar doğurur.Çok fazla egzersiz de hormon seviyelerini bozabilir ve döneminizi durdurabilir. Uzun egzersiz saatleri ayrıca hormon seviyelerini bozabilir ve adet döngüsünü durdurabilir.




4. Kullanılan ilaçlar



Doğum kontrol hapları dışında başka ilaçlar alıyorsanız, bu ilaçların periyodunuzu kaçırmanıza neden olup olmayacağını doktorunuza sorun.




5. Hastalıklar



Tümörler, yalancı gebelik, tiroid hastalıkları, yumurtalık kistleri, depresyon ve böbrek hastalığı veya kistik fibroz gibi kronik hastalıklar adet gecikmesine neden olabilir.



6. Yaşam tarzındaki değişiklikler



Yaşam tarzınızda ani kilo kaybı veya kazanç, stres ve diyet veya yaşam koşullarındaki değişiklikler gibi ani değişimler, bayanlardaki adet döngüsünü etkilediği bilinmektedir.




7. Doğum kontrol hapları ve gebelik




Nadir olsa da, doğum kontrol hapları sırasında hamile kalmak mümkündür. Doğum kontrol haplarının düzenli olarak alınmasına rağmen, kadınların küçük bir kısmı gebe kalmaktadır. HCG Kan testleri hamilelik testi için mükemmel bir yoldur. Hamileliğin yaygın belirtileri şunlardır:


doğum kontrol hapları.jpg





1- Kaçırılan Menstrüel Döngü


2- Mide bulantısı


3- Sık idrara çıkma


4- Göğüs Hassasiyeti


5- Yorgunluk


6- Alt Sırt Ağrısı




Stres, vücudu birçok farklı şekilde etkileyebilir ve ilacın vücudunuzda farklı tepki göstermesine neden olabilir. Birçok kadın stres nedeniyle adet düzensizlikleri yaşar ve bunlar da doğum kontrolünüzü etkileyebilir.Stres, adet döngüsünü etkileyerek erken, geç veya hatta atlanan periyotlara neden olabilir.

Anormal vajinal kanama, polikistik over sendromu, endometriozis, pelvik organ enfeksiyonları veya belirli kanserler gibi daha ciddi faktörlerden kaynaklanabilir. Doğum kontrol hapları, implantlar, enjeksiyonlar veya östrojen hormonu ve progesteronun sentetik bir formunu içeren halkalar, bu durumlardan kaynaklanan anormal vajinal kanamayı tedavi etmek için kullanılabilir. Bu düşük dozda hormonlar, adet döngüsünü düzenler, anormal kanamayı azaltır veya ortadan kaldırır.Anormal vajinal kanama artar veya şiddetlenirse, tıbbi tavsiye için bir hekimi görmek önemlidir



Birçok kadın arasında doğum kontrol haplarının vücut ağırlığının artmasına katkıda bulunduğunun bir yanılgısı var. Ancak, çeşitli çalışmalar bunun aslında mümkün olmadığını ortaya koymuştur. Uzmanlara göre, doğum kontrol haplarının vücut ağırlığı üzerindeki etkileri minimaldir. Bununla birlikte, haplar vücudun daha fazla sıvı tutmasını sağlayabilir, böylece kilo alıyormuşsunuz gibi hissetmenizi sağlar. Bu etki özellikle kalçalar, ve göğüsler üzerindedir.



Doğum kontrol hapları sırasında dönemlerinizi kaçırmamak mutlaka hamile olduğunuz anlamına gelmez. Hormon bazlı doğum kontrol hapları kullanan bayanlar için normaldir ve birkaç ay boyunca hafif kanama veya hiç kanama yaşamayabilir. Bu tür kontraseptifler alıyorsanız ve ay boyunca herhangi bir hapı atlamamışsanız ve göğüste hassasiyet, yorgunluk, kusma, bulantı, idrara çıkma veya göğüs büyütme gibi başka bir hamilelik belirtiniz yoksa, endişelenmenize gerek yoktur.


Bir kadının doğum kontrolünde iken dönemini kaçırması için birçok açıklama vardır. Adet gecikmesi gerçekten bireysel durumlara bağlı. Bir kadının döngüsü, günlük aktivitelerinden , duygusal durumundan , kullandığı ilaçlardan veya sahip olduğu diğer sağlık sorunlarından etkilenebilir.Doğum kontrol haplarının etkinliği, tutarlı kullanımla büyük ölçüde artmaktadır. Diğer bir deyişle, bunları her gün aynı zamanda almak istenmeyen gebelikten % 99 koruyacaktır.Dozları kaçırdığınızda veya atladığınızda, lekelenme veya düzensiz kanamanız olabilir. Birçok kadın, doğum kontrol haplarını düzensiz ve eksik kullandığın dan gebe kalabilmektedir.
 
bir yıldır doğum kontrol hapı kullanıyordum geçen ay bıraktım adet oldum bu ay olmadım hamile olabilirmiyim?
 
Merhaba , doğum kontrol hapı bırakıldıktan sonra adet gecikmesi görülebilmektedir. Adet döngüsü değişime uğrayabilir yada gebelik söz konusu olabilir. Tedbiren gebelik testi yapın ve sonuca göre bir kadın doğum uzmanına görünün.
 
3 yıldır yasmin kullanıyordum geçen ay bıraktım bu ay adet olmadım kan testi yaptırdım 0.1 çıktı doktora göstermedim tam olarak durum nedir yardımcı olurmusunuz
 
Doğum kontrol hapları bırakıldıktan sonra bir kaç ay adet düzensizliği olabiliyor. Durumunuz gebelik kaynaklı değil, hcg testi sonucunuzda gebe olmadığınızı belgeliyor. Bir kadın doğum uzmanına muayene olmanızı tavsiye ediyorum..
 
Doğum kontrol hapı kullanmaya başladım 1 hafta oldu 3 gün önce adet olmam gerekiyordu olmadım haptan dolayı gecikme olabilir mi
 
Doğum kontrol hapı 1 hafta kullanılmaz. İlacın tamamiyle bitmesi lazım. İlaç bittikten bir kaç gün sonra adet kanaması başlar.
1 hafta kullanmıycam zaten yeni başladım 1 hafta oldu uzun süre kullanıcam hapı ama 3 gün önce adet olmam gerekiyordu olmadım bunu merak ediyorum
 
Geri
Üst