Doğum kontrol hapını 1 kez yutmayı unuttum ne yapmalıyım?

Uzman SühaN

Administrator
Doğum kontrol hapını 1 kez yutmayı unuttum ne yapmalıyım?
doğum kontrol hapını yutmayı 1 kez unutmak,doğum kontrol hapını yutmayı 2 kez unutmak,doğum kontrol hapını yutmayı unuttum,doğum kontrol hapını içmeyi unuttum,doğum kontrol hapı kullanımı hakkında bilgiler


dd.jpg


Doğum kontrol hapını kullanan birçok kadının başına gelen bu durum hakkında sizin için uzmanlara danıştık. Her ne kadar bu bilgilerin size yardımcı olacağını umsak da unutmamalısınız ki her ilacın kendine göre bir doz düzeni var ve doğum kontrol hapınızı almayı unuttuğunuzda, yapmanız gereken en doğru hareket kadın doğum uzmanınıza sormak olacaktır.Her doğum kontrol hapının kendine göre hormonal formülleri vardır ve bu sebeple de unutuldukları zamanki etkileri de birbirlerinden farklı olabilmektedir. Bazı ilaçlarda, ilacınızı almayı unuttuğunuz günden sonra, hiç bir şey olmamış gibi, normal hap alma düzeninize devam edebilirken, bazı ilaçlarda ise bir tane ilacı almayı bile unutmak (ya da placebo aldığınız dönemi uzatmak), doğum kontrolünüzü ciddi anlamda tehlikeye atabilmektedir. Bu, aldığınız ilaca göre değişen bir durumdur. Bazı ilaçlar çok fazlı özelliğe sahiptirler ve bu, her hapın farklı bir hormon düzeyi olduğu anlamına gelir. Bu tip ilaçlarda, atladığınız ilaca göre doktorunuz size ilaca nasıl devam etmeniz gerektiği hakkında farklı önerilerde bulunacaktır. Biz bugün size en sık kullanılan doğum kontrol haplarını baz alarak bilgiler vereceğiz.
İlacınızı almayı ne zaman unuttuğunuz ya da kaç tanesini almayı unuttuğunuza bağlı olarak hamile kalma riskiniz artabilir ya da çok büyük bir risk altında olmayabilirsiniz. Araştırmalara göre, 7 ya da daha fazla gün boyunca ilaç almayı unutursanız bu sizin hamile kalma riskinizin çok yüksek olduğu anlamına gelir. Bu, ilacınıza doğru zamanda başlamayı unuttuğunuz zaman olabilir (ya da placebonuzu aldıktan hemen sonraki gün ilacınızı almayı unuttuğunuzda olabilir) ya da ilaç paketinizdeki son birkaç ilacı almayı unuttuğunuzda olabilir.
İşte size ilacınızı almayı unuttuğunuz zaman ne yapmanız gerektiği hakkında önemli notlar:
Eğer paketin başındaki ilk ya da 1-2 ilacı almayı unuttuysanız, hatırlar hatırlamaz ilk ilacınızı almalı ve sonrasında normal düzende ilaçlarınızı almaya devam etmelisiniz. Eğer böyle bir durumla karşı karşıya kalırsanız, ilaca başladığınız ilk 7 gün ekstra bir önlem almanızda fayda var.
Eğer 3. gününüzden sonra 21. güne kadar 1 ya da 2 adet ilacı almayı unuttuysanız, hatırlar hatırlamaz ilacınızı almanız gerekir ve bir diğer ilacı da normal bir şekilde almaya devam etmelisiniz. Böyle bir durumda ekstra bir doğum kontrol yöntemi uygulamanıza gerek yoktur.
Eğer paketinizin ilk 2 haftasında 3 ya da daha fazla ilacı almayı unuttuysanız, hatırlar hatırlamaz bir ilaç almalı ve bir sonrakini normal düzeninize göre almaya devam etmelisiniz. Böyle bir durumda 7 gün ekstra bir doğum kontrol yöntemi kullanmanız mantıklı olacaktır.
Eğer paketinizin 3. haftasında 3 veya daha fazla ilacı almayı unuttuysanız, paketinizi bitirmeyin ve çöpe atın. Ardından hemen yeni bir pakete başlayın ve 7 gün boyunca ekstra bir doğum kontrol yöntemi kullanın.
Böyle durumlarda doktorunuzun ofisine gitmeden, sadece bir telefon açarak bilgi alabilirsiniz. Ayrıca doğum kontrol hapınızın içinden çıkan bilgilendirici kağıttan da bilgi alabilirsiniz.

Umarız bu bilgiler işinize yarar. Yine de doğum kontrol hapınızı almayı unuttuktan sonra doktorunuza telefon açmanız her zaman daha kesin bilgiye sahip olmanızı sağlar.
 
doğum kontrol hapını her gün alıyordum düğüne gittik unuttum sonra aklıma gelince aldım hep lekelenmem oldu adet olmadım 4 defa test yaptım negatif çıktı
 
Merhaba, gecikmeden sonra 4 defa test yapmışsınız negatif bu durum da gecikmeniz gebelik kaynaklı değil. Doğum kontrol hapını atlamanız lekelenmeye yol açmış. Gecikmeniz de muhtemelen bundan kaynaklı. Pazartesine kadar döneminiz başlamaz ise hekime görünüp muayene olun.
 
Geri
Üst