Doğum kontrol hapını bıraktım ne zaman hamile kalırım ?

Uzman SühaN

Administrator
Doğum kontrol hapını bıraktım ne zaman hamile kalırım ?
Bir çok kadın gibi, hamile kalmak için en iyi zamanı bekliyor olabilirsiniz. Doğum kontrol yöntemleri plansız gebeliklerin önlenmesine yardımcı olur.Birçok kadın tarafından kullanılan bir yöntem olan doğum kontrol hapı, hormonlarınızı değiştirerek çalışır. Prezervatifler, spermisidal kremler ve diyaframlar gibi, bu geçici doğum kontrol yöntemi de kadınların gebe kalmak istediklerinde karar vermelerine olanak tanır. Uzun veya kısa süre gebeliği önlemek için doğum kontrol hapını kullananlar genelde bizler sıklıkla şu soruyu yöneltiyor. Doğum kontrol hapını bıraktıktan hemen sonra hamile kalır mıyım ? Bu sorunun cevabını makalemizin devamın da tüm ayrıntıları ile bulabilirsiniz..



doğum kontrol hapı.jpg





Doğum kontrol hapları oral kontraseptif haplar, plansız gebeliği önlemek için çok popüler ve oldukça etkili bir yöntemdir. Hapı durdurduktan sonra, adet döneminiz önümüzdeki birkaç hafta içinde veya hatta birkaç ay içinde başlayabilir. Döngününüzden iki hafta önce yumurtlayacaksınız, bununla birlikte siklusunuz bir süreliğine düzensiz olabilir. Kombine doğum kontrol hapları en sık kullanılan oral kontraseptif haplardır . Bu haplar ovulasyonu önlemek için birlikte çalışan östrojen ve progestin hormonlarının düşük dozlarını içerir. Yumurtalıkların yumurta bırakmasını önlerler.



Bir doğum kontrol yöntemini kullanmayı bıraktıktan sonra ilk aşamada hamile kalmak kesinlikle mümkün olsa da, hemen gebe kalmamanız faydanıza olacaktır.Hamile kalmadan önce sağlığınızın kontrol altında olduğundan emin olun. Tiroid hastalığı, yüksek tansiyon, kilonuz, vb. Gibi kronik rahatsızlıklar varmı diye mutlaka bir hekime görünün.




Doğum kontrol hapı nasıl çalışır?




Doğurganlık çağındaki üç kadından biri yaklaşık üçte biri doğum kontrol hapı alır. En yaygın doğum kontrol hapı, iki hormon, östrojen ve progestojen içeren kombine olanıdır. Ana etkisi her ay yumurtlamayı durdurmaktır . Ve bir yumurta olmadan hamile kalamazsınız.Doğru şekilde alındığında, yani düzenli kullandığınızda hamile kalma şansınız nerdeyse sıfırdır.Doğum kontrol hapları, şunları içeren çeşitli amaçlara hizmet eder:tutarlı hormon seviyelerini korumak,ovülasyona neden olan östrojen zirvesini durdurmak,servikal mukusu kalınlaştırmak , bu nedenle sperm yumurtaya ulaşamaz.Hamileliğin önlenmesine ek olarak, doğum kontrol hapları almak kadınlara çeşitli faydalar sağlar. Bunlar, adet döngüsü sırasında azalan kanama ve krampları ve yumurtalık kistleri için azalmış riski içerir .Doğum kontrol hapları, kadınlar için en popüler hamilelik önleme araçları arasındadır. Akne ve rahim fibroidlerinin tedavisine yardımcı olmak için de kullanılabilirler. Hap, yumurtanın döllenmesini önleyen hormonlar sağlayarak çalışır.


Hem estrojen hem de progesteron içeren kombine kontraseptifler , en sık kullanılan oral kontraseptiflerdir. Belirli hormon seviyelerini koruyarak ve yumurtalıkların olgunlaşması ve salınması için yumurtalıkların uyarılmasını sağlayan diğer doğal hormonları baskılayarak yumurtlamayı önlerler. Kombine oral kontraseptifler alarak, bir yumurtanın gelişmesini veya bu döngü için salınmasını önlersiniz.Hapı tamamen almayı bıraktığınızda, yumurtlamayı bastıran sabit hormon seviyesi durur. Vücudunuzun kendi hormon üretimine başlaması gerekir ve bazen normal ritmi geri kazanmak için biraz zamana ihtiyacı olabilir. Yumurtalık, bir yumurtanın olgunlaşabilmesi ve serbest bırakılabilmesi için hazırlanmak zorundadır.


YANLIŞ: Hapı durdurduktan kısa bir süre sonra gebe kalırsanız, daha yüksek bir düşük riskiniz vardır.


Bir kadının tam doğurganlığının doğum kontrolünden çıktıktan sonra geri dönmesi için gereken süre, her kadına göre değişir ve kullandığı doğum kontrol yöntemine bağlıdır.Altı aydan bir yıla kadar hamile kalmamışsanız doktorunuza danışın.




Doğum kontrol hapları, kadınların istenmeyen gebelikleri önleyerek kendi doğurganlıklarını kontrol etmelerini sağlar. Doğum kontrol hapı ayrıca düzensiz dönemler, polikistik yumurtalık sendromu veya endometriyozlu kadınlar için yararlı olan adet dönemlerini düzenleyebilir. Doğum kontrol hapı yararları olmasına rağmen, istenmeyen yan etkilere de neden olabilir. Kilo alımı tüm doğum kontrol haplarının potansiyel bir yan etkisi olmasına rağmen, bazı hapların kilo alımının diğerlerine göre daha fazla olmasına neden olmaktadır. Doğum kontrol haplarında bulunan sentetik hormonlar ve hormonal RİA gibi başka kontrasepsiyon biçimleri kilo alımında en büyük etkenlerdir.

Her doğum kontrol hapı tipi, farklı bir oran ve östradiol ve progestin formülasyonunu içerir. Bir tür hapın formülasyonu kilo alımına neden olabilirken, başka bir hap olmayabilir.Doğum kontrol haplarından elde edilen kilo artışı, artan iştah ve sıvı tutulumuna bağlı olabilir. Doğum kontrol haplarındaki östrojen, kilo alımına neden olan sıvı tutulmasına yol açabilir. Doğum kontrol haplarındaki hormonlar da iştahınızı artırabilir ve daha fazla yemek kilo alımına neden olabilir.Egzersiz ayrıca doğum kontrolünden elde ettiğiniz kiloları kaybetmenize yardımcı olacaktır. Haftada en az beş gün 60 ila 90 dakika aerobik egzersiz yapmak daha iyi sonuçlar verecektir.

Doğum kontrol hapları ve hormonal doğum kontrolü olarak bilinen yöntemler , yumurtlamayı önlemek için bir kadın vücuduna düzenli bir östrojen ve progesteron dozu verir. Eklenen hormonlara bir yanıt olarak, bazı kadınlar doğum kontrol seçiminin bir yan etkisi olarak mide bulantısı geçirirler. Sizin için doğru olan doğum kontrol yöntemini bulmak biraz zaman alabilir. Mide bulantınız sadece aralıklı ve hafifse, bekleyin. Bir kaç hafta sonra vücudunuz hapa adapte olur ve bulantınız geçebilir.



Doğum kontrol hapı bırakılınca hemen hamile kalınır mı ?



Hapı durdurduktan hemen sonra hamile kalabilir misiniz? Bu bazı kadınlar için kesin bir olasılık. Kadınlar adet döneminin başlamasından iki hafta önce yumurtlarlar, bu nedenle bazı kadınlar hapı durdurduktan sonra yumurtlarlarsa hemen hamile kalabilirler.Doğum kontrol hapını bıraktıktan sonra 6 ay içinde gebe kalmazsanız mutlaka bir kadın doğum uzmnaına görünün.Döngününüz normalleşmesi zaman alabilse de, hapı durdurduktan sonraki ilk ay içinde hamile kalmak hala mümkündür.




Hapı durdururken dikkat edilmesi gerekenler




Tiroid bozuklukları, hipofiz bezi bozuklukları veya polikistik over sendromu (PCOS) gibi faktörler, gebe kalma şansını etkileyebilir. Obez veya aşırı derecede zayıf olan kadınlar da gebe kalmakta zorluk çekebilir.Pelvik enfeksiyon öyküsü olan, fallop tüpleri tıkalı olan endometriozisi olan kadınlar gebe kalmada zorluk çekebilir.Düşük sperm sayısı bir çiftin gebe kalma şansını etkileyebilir. Her gün cinsi münasebette bulunmak gebe kalma şansını düşürür. Kadınların 35 yaşına erişmesinden sonra hamilelik oranları düşer.


Bir kadının sağlıklı bir hamilelik sağlamak için alabileceği ek adımlar şunlardır . Doğum anormalliklerini önlemek için doğum öncesi vitaminler veya folik asit takviyeleri,sigarayı bırakmak,alkol içmekten kaçınmak,stresi minimumda tutmak.Doktorunuz hapı durdurmak ve hamile kalmaya çalışmak arasında bir bekleme süresi önerebilir. Gebe kalmak istiyorsanız doğum kontrol hapını ilaçlar bitmeden kesmek iyi fikir değildir. Bu durum adet düzensizliklerine yol açabilir.Hapı durdurduktan hemen sonra hamile kalmak, doğmamış bebeğinize herhangi bir tehlike oluşturmaz.Bazı doktorlar, hapı durdurduktan sonra gebe kalmaya çalışmadan önce tam bir döngüyü tamamlayana kadar beklemenizi önerir, ancak hamile kalmanız halinde bunu yapmanın ihmal edilmesi bebeğe zarar vermez.



Doğum kontrol hapını bıraktıktan sonra gebelik hemen yada bir kaç ay sora olabilir.Bunu tam olarak tahmin etmenin bir yolu yok. Doğum kontrol hapı durdurulduktan sonra, bazı kadınlar hamile kalabilirler, bazıları nın ise gebe kalması için birkaç ay sürebilir.Vücudun doğal hormonal seviyelerinin normale dönmesi için biraz zamana ihtiyacı var. Hapı kesildikten sonra yumurtlama ve doğurganlık normale dönmesi bir ila üç ay sürebilir. Gebelik, ancak ovülasyon meydana gelirse gerçekleşebilir. Doğurganlık da yaşla birlikte değişir. Kadınların gebe kalma yeteneği, yaşla birlikte yavaş yavaş azalır. Yumurtlama olup olmadığını öğrenmek için piyasada bulunan bir yumurtlama tahmin kiti kullanabilirsiniz. Bu idrarda artan lüteinizan hormon seviyelerinin varlığını algılar ve bu da sonraki iki gün içinde yumurtlamak üzere olduğunuzu gösterir.


Kombinasyon hapları, oral kontraseptiflerin en yaygın formlarıdır. Bunlar hem östrojen hem de progestin içerir. Her gün alındığında, bu haplar yumurtlama sırasında yumurtanın serbest kalmasını önleyerek hamileliğe karşı korurlar. Ayrıca spermin yumurtaya ulaşmasını önlemek için mukus bariyeri oluştururlar.Hapı paketinin ortasına almayı keserseniz hamile kalırsınız.Bu hapları durdurduktan sonra hamilelik oranı büyük oranda aldığınız kombinasyon hapının türüne bağlıdır. Üç haftalık aktif hapları olan konvansiyonel tipi alıyorsanız, menstürasyondan sonraki ay hamile kalmak mümkündür. Paketinizin ortasında bir dozu kaçırırsanız hamile kalmak da mümkündür .Hapı durdurduktan sonraki aylarda, doğurganlık seviyeniz sizin için normal olan seviyeye geri döner.
 
iki ay önce doğum kontrol hapını bıraktım adet olmadım test yaptım negatif böyle olan varmı acaba
 
Doğum kontrol hapı bırakıldıktan sonra adet düzensizlikleri , adet gecikmesi olabilir. Öncelikle tedbiren gebelik testi yapın ve bir kadın doğum uzmanına görünün.
 
Genelde doktorlar doğum kontrol hapını bıraktıktan hemen sonra gebe kalmayı tavsiye etmez. Bir kaç ay beklemenizi önerir. Zaten doğum kontrol hapı bırakıldıktan sonra hemen gebe kalmak mümkün. Ayrıca adet düzensizlikleri ve gecikmesi de olabiliyor. İyisimi doğum kontrol hapı bırakıldıktan sonra gebelik planı varsa doktora danışmak en doğrusu. Gebe kalmadan önce doktor muayenesinden geçmek olası gebelik problemlerini de önleyebilir.
 
Geri
Üst