Doğum kontrol hapları hakkında bilinmesi gerekenler

Uzman SühaN

Administrator
Doğum kontrol hapları hakkında bilinmesi gerekenler
Günümüzde doğum kontrol yöntemlerinden en çok tercih edilen kontraseptif haplardan biridir doğum kontrol hapları. Düzenli olarak kullanıldığı zaman istenmeyen gebeliklerden korumaktadır.Haplar, her gün yutduğunuz küçük tabletlerdir. Çoğu hap iki tür sentetik (insan yapımı) kadın hormonu içerir: östrojen ve progestan. Bunlar normalde yumurtalıklar tarafından yapılan östrojen ve progesterona benzer. Bu haplara kombine oral kontraseptifler denir ve birçok farklı türü vardır. Makalemizin devamında doğum kontrol haplarına dair detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.



doğum kontrol hapı.jpg






Hapın içerisindeki hormonlar, yumurtalıktaki yumurtanın gelişimini ve salgılanmasını durduran (ovulasyon), hipofiz bezinizi bastırarak gebeliği önler . Progestan ayrıca spermlerin yumurtaya ulaşmasını önlemeye yardımcı olur ve uterusun astarını değiştirir. Bir başka hap türü ise yalnızca bir hormon progestan içerir. Yumurtlamayı durdurarak erkeğin sperminin de yumurtaya erişmesini önler. Doğum kontrol hapını kullanmadan önce mutlaka hekime danışın.



Doğum Kontrol Hapı, gebeliği önlemede ne kadar etkili?



Doğum kontrol hapı her gün düzenli olarak aynı saatte alınırsa gebelikten sizi koruyacaktır. İlacı aldıktan sonra kusma ishal olursa ilişki planı varsa mutlaka prezervatif gibi ek korunma yöntemleri tercih edin. Prezervatif ayrıca sizi cinsel yolla bulaşan hastalıklardan koruyacaktır. Hapı her gün aynı saatte alırsanız %99 etkili olacaktır.



Doğum kontrol haplarının olası yan etkileri nelerdir?



Çoğu kadının oral kontraseptif hap kullanırken hiçbir yan etkisi yoktur. Bununla birlikte, özellikle ilk birkaç ayda düzensiz dönemler, mide bulantısı, baş ağrıları veya kilo değişimleri görülebilir. Hapı başlattığınız ilk 1-3 hafta boyunca lekelenme olabilir. Kanama ağırlaşırsa ya da birkaç günden fazla sürerse mutlaka hekime danışın. Hapı almaya ilk başladığınızda mide bulantısı ortaya çıkar ve genellikle birkaç gün içinde gider. Hap, akşam yemeğinden sonra veya yatmadan önce alınan atıştırmalıkla alınırsa daha az ortaya çıkabilir. Doğum kontrol hapı kullanırken duygu değişimleri baş ağrıları olabilir. Bazen, göğüsleriniz şişebilir, hassasiyet olabilir. Doğum kontrol hapı kullananlarda kilo artışı görülmektedir. Bol su için ve egzersiz yapın. Doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda genelde az yada hiç bir problem görülmeyebilir. Aşağıdaki sorunlardan herhangi birine sahipseniz, derhal sağlık uzmanınızı arayın.




Şiddetli mide ağrısı


Şiddetli baş dönmesi, uyuşma


Bulanık görme, görme kaybı


Bacak ve uyruk ağrısı , konuşma problemleri




Bacağınızda veya akciğerinde kan pıhtısı çok nadir ancak ciddi bir yan etkidir. Aniden bacağınızda ağrı olursa nefes darlığı yaşarsanız mutlaka hekiminizle iletişime geçin. Ergen kızlara ve genç kadınlara sıklıkla tıbbi yardımlar için doğum kontrol hapları verilmektedir. PCOS , düzensiz menstrüel dönemler, menstruel kramplar , akne , PMS ve endometriyoz gibi birçok tıbbi sorun için güvenli ve etkili bir tedavi yöntemidir .Doğum kontrol hapları sadece gebeliği önlemekle kalmaz aynı zamanda tıbbi yardımları da vardır. Oral kontraseptif haplar adet döngüsünü düzenlemeye yardımcı olabilir. Doğum kontrol hapları menstrüel krampları azaltmaya yardımcı olabilir.



Doğum kontrol hapı kanser yaparmı ?



Hayır. Hap aslında yumurtalık kanseri ve rahim dokusunun kanserine karşı korur. Östrojen ve progestin olmak üzere iki hormona sahip doğum kontrol haplarına kombine haplar denir. Bunlar doğum kontrol hapının en yaygın türüdür. Çoğu kombinasyon hapları 28 günlük veya 21 günlüktür. Her gün 1 hap aldığınız sürece hamilelikten korunursunuz.





doğum kontrol hapları.jpg




Doğum kontrol hapı adeti ertelermi ?



Doğum kontrol hapını aralıksız kullanarak adetinizi erteleyebilrisiniz. Fakat bu süre zarfında yine lekelenme ve küçük çaplı kanamalarınız olacaktır.



Hap, cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruyor mu?




Hayır! Hap, gebeliği önlemede gerçekten iyi olsa da sizi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan korumaz.


Doğum kontrol hapının faydaları


Adet dönemini düzenler

Menstrüel krampları daha az şiddetli olabilir.

Ağır premenstrüel sendrom yaşamazsınız

Pelvik inflamatuar hastalığa karşı korunabilirsiniz

Yumurtalık kistleri, yumurtalık kanseri ve endometrial kanser riskinde azalma olabilir.



Hamile kalmak istediğinize karar verirseniz, hapı almayı bırakın. Ne tür bir doğum kontrolü hapı olursa olsun bıraktıktan sonra gebe kalabilirsiniz. Hapı bıraktıktan sonra bir kaç ay adet döneminizde değişimler olabilir. Hapı almak bazı yan etkilere neden olabilir. Doğum kontrol hapı başlatılırken göz önünde bulundurulması gereken en önemli şeylerden birisi, çoğu yan etkinin genellikle 2-3 ay içinde ortadan kalkmasıdır.


Çeşitli doğum kontrol hapları türleri vardır. Aldığınız doğum kontrol hapının etkilerden memnun değilseniz, sağlık uzmanınıza danışın. Doktor size farklı bir hap türünü reçete edebilir. Doğum kontrol hapları bir kadını cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan korumaz. Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanmak çok önemlidir . Doğurganlık hapları kullanıldığında doğurganlıkta herhangi bir değişiklik yoktur. Yani sizi kısır yapmaz. Doğum kontrol hapını bıraktıktan sonra kısa sürede gebe kalabilirsiniz.Hap doğum kusurlarına neden olmaz .
 
Doğum kontrol hapı kullanan kişilerde bir takım yan etkiler görülebilir. İlk defa doğum kontrol hapı kullananlarda mide bulantısı olabilir. İştahsızlık görülebilir. Bazı kullanıcılarda ise kilo artışı gözlemlenmektedir. Doğum kontrol hapı kullananlarda meme hassasiyeti olabilmektedir. Bu nedenle doğum kontrol hapı kullanırken tuz alımını azaltın. Gögüslerinizde yumru sertlik oluştuysa mutlaka bir hekime görünün. Doğum kontrol hapının diğer yan etkileri arasında baş ağrısı migren görülmektedir. Doğum kontrol hapındaki hormon veya hormonlar , bazı insanlarda cinsel dürtü veya libidoyu etkileyebilir .Doğum kontrol haplarının kullanılması uzun süreli sağlık sorunları riskini artırabilir. Doğum kontrol hapı kullanırken vücudunuzda sağlığınız da bir takım değişimler gözlemlerseniz mutlaka bir hekime görünün..
 
doğum kontrol hapını geçen ay bıraktım adet oldum bu ay adet olmadım test yaptım 0.1 çıktı hamilemiyim
 
doğum kontrol hapını geçen ay bıraktım adet oldum bu ay adet olmadım test yaptım 0.1 çıktı hamilemiyim

Merhaba, doğum kontrol hapı bırakıldıktan sonraki bir kaç ay adet düzensizliği adet gecikmesi görülebiliyor. Hcg değeriniz gebelik lehine değil. Bir hafta içinde adetiniz gerçekleşmez ise bir kadın doğum uzmanına görünün.
 
Doğum kontrol hapları , yumurtalıkların yumurta bırakmasını engelleyen östrojen ve progestin içerir. Ayrıca spermin yumurtaya ulaşmasını engelleyen servikal mukusu koyulaştırır. Düzenli olarak her gün aynı saatte alınmalıdır. İlacı aldıktan sonra kusma ishal görülmesi ilacın etkinliğini düşürür. Bu durumda ek bir korunma yöntemi tercih etmelisiniz. Düzensiz kullanıldığında ve sık sık unutulduğunda gebelik söz konusu olabilir, ayrıca düzensiz kanamalar olabilir.Yönlendirildiği gibi kullanıldığında çok etkilidir. Kullanımı kolaydır. Bazı haplar ağır ve ağrılı dönemleri azaltabilir. haplar sivilce üzerinde olumlu bir etki yaratabilir.Bazı kadınlarda baş ağrılarına ve ruh hali dalgalanmasına neden olabilir. Meme hassasiyetine, mide bulantısına, baş ağrısına, kilo almaya neden olabilir. Menstrüasyon döngüsünde değişikliklere neden olabilir. Yaygın değildir, ancak hapı alan bazı kadınlar da yüksek tansiyona neden olurlar.
 
Çoğu kadın hayatlarının bir noktasında bir tür doğum kontrolünü kullanacaktır. Farklı doğum kontrol türlerinin döneminizi nasıl etkilediğini öğrenin.Birçok doğum kontrolü formu, ovulasyonu ve implantasyonu önlemek için progestin veya östrojen hormonlarını kullanır. Bu hormonlar aynı zamanda uterus kaplamasını da etkiler ve dönemler arasında bazı lekelenmelere yol açabilir ve adet kanamasını azaltabilir.Bazı doğum kontrol yöntemleri kanamayı artırabilir ve bazıları onu azaltabilir. Doğum kontrol yöntemine bağlı olarak, dönemler daha uzun, daha kısa, daha ağır veya daha hafif olabilir.Her kadının vücudu bu doğum kontrol yöntemlerine farklı tepki verdiğinden, düzensiz kanamanın anormal olduğunu bilmek zor olabilir. Anormal kanamalarla karşılaşırsanız doktorunuzu görmelisiniz. Herhangi bir hormonal doğum kontrolünü kullanırken yan etkiler yaşayabilirsiniz. Bunlar, kullandığınız türden doğum kontrolüne bağlı olarak biraz değişir. Doktorunuzu rahatsız eden herhangi bir yan etki hakkında bilgilendirin.Nadir görülmesine rağmen, hormonal doğum kontrol yöntemleri, özellikle de östrojen içerenler, bacağınızda kan pıhtısı oluşma riskinizi artırır (derin ven trombozu). Nefes almakta güçlük çekerseniz derhal tıbbi yardım alın. Doğum kontrol haplarını kullanmadan önce mutlaka hekime danışın..
 
Geri
Üst