Doğum korkusunu nasıl yenebilirsiniz?

Uzman SühaN

Administrator
Doğum korkusunu nasıl yenebilirsiniz?
Günümüzde anne adayları daha eğitimliler ve kitle iletişim araçları sayesinde doğum konusunda bilgiye ulaşarak daha bilinçli olabiliyorlar. Baba adayları da eşlerine daha yakın ve ilgililer. Bunu yanı sıra doğuma hazırlık eğitimleri de anne adayının doğum korkularını azaltmak da baş vurulan bir yöntem haline geliyor. Özellikle normal doğumla çocuk sahibi olmak isteyenlerin ve doğum sancılarından korkan tüm kadınların bu tür kurslara katılmaları öneriliyor.

Bu tür kurslarda bebek bekleyen diğer çiftlerle bir araya gelerek benzer endişelerin başkaları tarafından yaşandığı görmek ve bunu paylaşma fırsatı bulmak yalnızlık hissini ortadan kaldırarak iç huzuru sağlayabilir. Bu kurslarda özel olarak öğretilen geliştirilmiş gevşeme, dikkatin uzaklaştırılması, kas kontrolü ve solunum teknikleri ağrı algısının azalmasını sağlar, anne adayına dayanma gücü verir. Ayrıca bu kurslara çift olarak katılmak baba adayının hamilelik sürecine daha fazla katılmasını ve bebek bekleyen çiftlerin birlikte daha fazla vakit geçirmelerini sağlar.


5.jpg





Tüm bu çabalar sonuç vermezse...
Doğum korkusunun günlerini kabusa çeviren anne adaylarının, mutlaka bir uzman tarafından psikolojik destek görmesinde yarar var. Çünkü, doğuma yönelik bu kaygıların, asıl nedeni farklı olabilir. Bu farklılığı ortaya çıkarabilecek ve tedavi edebilecek kişiler ise ancak psikiyatri uzmanlarıdır.


Epidural normal doğum tercih edilmeli
Çevresindekilerin, eşinin, doktorunun desteğine ya da aldığı eğitime rağmen anne adayı doğum korkusunu yenememişse yapacak tek şey, normal doğumu epidural anesteziyle gerçekleştirmeyi tercih etmek. Epidural anestezide, belden yapılan bir iğne ile omuriliği saran zarların içine ince plastik bir tüp konuyor. Bu tüp yoluyla, belirli aralıklarla anestezik ilaç veriliyor. Rahim kasılmalarını etkilemeyen bu yöntemle, anne adayı ağrısız doğum gerçekleştirebiliyor.


Öncelikle gebelik ve doğum konusunda doğru kaynaklardan yeterli ve düzgün bilgi sahibi olmalıyız. Aklınıza takılan ve sizi endişelendiren her konuya eş, dost ve arkadaşlarınızın doğum hikayelerini dinleyerek değil doktorunuzla konuşarak açıklık getirin.


Eşinizle ve yakın akrabalarınızla olan sıcak ve samimi ilişkiler sizi daha güçlü ve güvenli kılacaktır. Kaygılarınızı eşinizle ve sevdiklerinizle paylaşın ve onlardan destek alın. Gerekirse eşinizin de rızasını alarak uygun hastanelerde doğum anını beraber paylaşabilirsiniz.


Doğum öncesi hazırlık kurslarına katılmak doğum korkunuzu yenmenize yardımcı olacaktır. Burada öğretilen gevşeme ve doğru nefes alma teknikleri ile doğum anında yaşanan ağrı düzeyini azaltabilirsiniz.
Doğum zamanı ile ilgili hazırlık yapın. Doğum yapacağınız hastane, doktora nasıl ulaşacağınız, hastaneye hangi yollardan gideceğiniz, yanınızda neler götüreceğiniz, doğum anında sizinle kimlerin olacağı, hastanede kimlerin kalacağı, eve döndükten sonra kimlerin destek olacağı gibi konuları önceden açıklığa kavuşturun.
Kaygılarınız yoğunlaştığında psikolojik destek almaktan çekinmeyiniz.



Doğum fizyolojik bir olaydır. Her kadın vücudu bebeği büyütmeye ve zamanı geldiğinde doğurmaya programlanmıştır. Doğum sancısı güçlü bir sancıdır, evet, ama dayanılmayacak bir sancı değildir. Yoksa hiçbir kadın bir daha doğum yapmazdı. Doğum sancısı bebeği doğum kanalında ilerletir, yani her sancı ile siz bebeğinize biraz daha yaklaşırsınız. Ayrıca hiç bitmeyen bir sancı değildir, aralıklıdır. Bu dönemlerde anne dinlenip, rahatlayabilir.


Günümüzde pek çok anne adayı doğum sancısı korkusu nedeni ile sezaryenle doğum yapmak istemektedir. Bu çok yanlış bir karardır. Artık modern anestezi teknikleri ile ağrısız normal doğum yapılmaktadır.
 
Geri
Üst