Doğum öncesi ve doğum sonrası bakım

Uzman SühaN

Administrator
Doğum öncesi ve doğum sonrası bakım
doğum,doğum öncesi,doğum öncesi bakım,doğum sonrası,doğum sonrası bakım , doğum öncesi ve sonrası bakım hakkında bilgiler


Gebelik bakımı, hamilelik öncesi (doğumdan önce) ve doğum sonrası sağlık bakımından oluşur.Doğum öncesi bakım, gebelik sırasında riskleri azaltmaya yardımcı olur ve güvenli ve sağlıklı bir doğum yapma şansını artırır. Düzenli prenatal ziyaretler, doktorunuza hamileliğinizi izlemesine yardımcı olur ve herhangi bir sorunları veya komplikasyonları ciddi olmadan önce tespit eder.



doğum öncesi ve sonrası bakım.Jpeg






Doğum öncesi bakım eksikliği olan annelere doğan bebekler düşük doğum ağırlıklarında doğma şansını üç katına çıkarır. Düşük doğum ağırlığına sahip yenidoğanların annelerine doğum öncesi bakım yaptıranlara kıyasla beş kat daha fazla ölüm vakası vardır.

Doğum öncesi bakım, gebe kalmaya başlamadan önce en az üç ay önce başlar. Bu dönemde takip edilecek bazı sağlıklı alışkanlıklar şunları içerir:

Sigara bırakma ve içki içme
Günlük folik asit takviyeleri (400 ila 800 mikrogram)
Tıbbi durumunuz, diyet takviyeleri ve aldığınız reçeteli ilaçlar hakkında doktorunuzla konuşmak
Evdeki veya işyerindeki zehirli maddeler ve kimyasal maddeler ile temastan kaçınılması

Hamile kaldıktan sonra, hamileliğinizin her aşamasında düzenli sağlık hizmeti randevuları planlamanız gerekir.Bu ziyaretler sırasında doktorunuz sağlığınızı ve bebeğinizin sağlığını kontrol edecektir.

Ziyaretler arasında şunlar olabilir:

Anemi, HIV ve kan türünün kontrol edilmesi için kan testi gibi rutin testler ve taramalar yapılması
Kan basıncınızı izleme
Kilo almanızı ölçmek
Bebeğin büyümesini ve kalp atış hızını izleme
Özel diyet ve egzersiz hakkında konuşmak


Daha sonraki ziyaretler, doğum için bebeğinizin konumunu kontrol etmeyi ve vücudunuzdaki değişiklikleri not etmeyi de içerebilir.Hamileliğiniz yaşınız veya sağlık durumunuz nedeniyle yüksek risk taşıdığı düşünülürse, daha sık ziyaret ve özel bakım gerektirebilir. Ayrıca, yüksek riskli gebeliklerde çalışan bir doktor görmeniz de gerekebilir.

Gebelik bakımına en fazla dikkat, dokuz aylık gebeliğe odaklanırken, doğum sonrası bakım da önemlidir. Doğum sonrası dönem bebek doğduktan sonra altı ila sekiz hafta sürer.Bu dönemde, anne yenidoğan için bakım öğrenirken pek çok fiziksel ve duygusal değişikliğe uğrar.

Doğum sonrası bakım uygun dinlenme, beslenme ve vajinal bakım gerektirir. Dinlenmek, gücünü yeniden inşa etmeye ihtiyaç duyan yeni anneler için çok önemlidir. Lohusalık dönemin de uygun beslenmenin yapılması, vücudunuzun gebelik ve doğum sırasında geçtiği değişiklikler nedeniyle çok önemlidir.Hamilelik sırasında kazandığınız ağırlık, emzirmek için yeterli miktarda beslenme olduğundan emin olmanıza yardımcı olur.Uzmanlar emziren annelerin aç hissettiklerinde yemek yemelerini tavsiye etmektedir. Sadece aç olduğunuzda yemeye odaklanmak için özel bir çaba gösterin
 
Geri
Üst