Doğum sonrası beslenme önerileri

Uzman SühaN

Administrator
Doğum sonrası beslenme önerileri
doğum,doğum sonrası beslenme,doğumdan sonra nasıl beslenmeli,doğumdan sonrası beslenme önerileri,


doğum sonrası beslenme.jpg






Yeni anneler doğumdan sonra diyet gereksinimlerine dikkat etmelidir . Doğumdan sonraki ilk bir kaç gün için besleyici yemekler yemek, annelerin daha çabuk iyileşmesine ve enerji seviyelerini artırmasına yardımcı olabilir.Hamilelik sırasında fazla kilo almış olabilirsiniz. Ve bebeğinizi doğurduktan sonra bu ekstra kilolardan kurtulmak istiyor olmanız gayet normal.Ama kilo kaybına odaklanmaktan daha önemli bir şey olduğunu fark ettiniz mi? Diyetinizde hangi besinlerin olması gerektiğini bilmeniz önemlidir. Sağlıklı ve dengeli bir diyet sağlıklı bir kilo aralığına sahip olmanız dışında enerjinizi yükseltecek ayrıca bebeğinizin ihtiyaç duyduğu besinleri karşılayacaktır.Vücudunuz doğumdan sonra muazzam fiziksel ve hormonal değişiklikler geçirir. Bu nedenle vitaminler, mineraller, proteinler, demir, kalsiyum, ve omega -3 bakımından zengin besinleri tüketmeniz gerekiyor. Makalemizin devamında doğum sonrası beslenme ile ilgili detaylı bilgileri paylaşacağız. Daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin..





Yeni annelerin doğumdan sonra diyet ihtiyaçlarını iyi bir şekilde almaları gerekmektedir. Gün boyunca besleyici gıdalar yemek, enerji seviyenizi artırmaya yardımcı olacaktır. Hamilelik sonrası, emziren anneler diğer günlük besin gereksinimlerine ek olarak günde 74 gram protein almalıdır. Kaliteli proteinler yağsız et, balık, yumurta dahil edilerek tüketilebilirken, vejeteryanlar, fındık, tohumlar, süt ürünleri ve baklagiller ile birlikte pirinç, buğday, darı veya diğer tahıllar günlük protein ihtiyacınızı karşılayan tamamlayıcı proteinler sağlar. Kalsiyum ihtiyacı günde yaklaşık 600 mg artmaktadır . Koyu yeşil yapraklı sebzeler, bademler, soya fasulyesi, vb. Gibi ek gıdalar, bu ek ihtiyaçları karşılamanıza yardımcı olabilir. Annelerin emziriken enerji gereksinimi artar. En hızlı ve en iyi enerji kaynağı, yeni doğmuş bebeğiniz için süt üretmenize yardımcı olan karbonhidratlardır. Yulaf ezmesi, kinoa, tam buğday, darı pirinç, kahverengi pirinç, arpa sağlıklı bir bağırsağa sahip olmanıza yardımcı olan, lipit seviyenizi kontrol altında tutan ve kilo alma riskini azaltan yüksek lifli enerji sağlar.



Beslenme sonrası diyetinizde sebze ve meyvelerin önemli bir yeri olmalıdır. Onlar sizin ve bebeğiniz için gerekli olan mükemmel bir vitamin, mineral ve bitki besin kaynağıdır. Pestisitler tarafından kontamine olmayan meyve ve sebze aldığınızdan emin olun. Süt, peynir veya yoğurt gibi süt ürünleri, emzirme döneminde diyetin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Bunlar mükemmel bir kalsiyum, protein ve B vitamini kaynağıdır. Bebeğiniz, kalsiyumun anne sütünden kemik gelişimi için emer. Bu nedenle, kalsiyum açısından zengin besinler tüketin.Demir, protein ve B12 vitamini açısından zengin oldukları için yağsız etleri alın ve enerji seviyenizi artırmaya yardımcı olun.Bakliyatlar iyi dengelenmiş bir diyette birincil elementtir. Bunlar iyi protein, lif, vitamin ve mineral kaynaklarıdır.Barbunya fasulyesi ve siyah fasulye gibi koyu renkli baklagiller, hayvansal olmayan bir protein kaynağıdır. Emzirme döneminde enerjinin yenilenmesine yardımcı olurlar ve vejetaryenler ve vegan anneler için mükemmeldirler.




Altın Kurallar



Hormonlarınızı çinko (kırmızı et, fındık ve tohumlar, yumurta sarısı ve yulaf) ve B6 vitamini (brokoli ve muz) ile dengeleyin.


Sigara içmemek, alkol ve kafein alımını sınırlamak ve organik yemeklerle vücudunuzu kimyasallardan arındırın.

Stresten uzak durun. Meditasyon yapmayı, sıcak bir banyo ya da yoga yapmayı deneyin.


Kan şekeri dengesini düşük Glisemik yiyeceklerle koruyun. Rafine ve şekerli karbonhidratlardan kaçının.


Meyve ve sebzeler, kepekli tahıllar ve baklagiller gibi lifli gıdaları tüketin


Yeşil sebzeler, fasulye ve baklagillerle diyetinizde çok fazla folik asit alın.


Bağışıklık sisteminizi soğan, sarımsak, çavdar ve probiyotik gibi prebiyotiklerle destekleyin.


Herhangi bir enflamasyonu azaltmak için fındık ve yağlı balıkta bulunan bir dizi temel yağ tüketin.




Kimyon tohumları popüler olarak baharat olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte, sindirim sisteminden bağışıklık gücüne, kan dolaşımına kadar her şeyi geliştirdikleri için sağlık yararları sonsuzdur. Antioksidanlar içerdiğinden, vücudun enerjiyi korumasına ve taze ve sağlıklı olmasına yardımcı olurlar. Narenciye meyveleri, bağışıklık sistemini güçlendirmek için emzirme için süt üretimini artırmaya kadar çok miktarda fayda sağlar . Yeşil sebzeler iyi miktarda demir sağlamak için iyi bilinmektedir. Zerdeçalın yaralar ve genel sağlığı destekleyen iyileştirici özellikleri iyi bilinmektedir. Aynı zamanda karaciğer toksisitesini azaltmaya yardımcı olur ve kilo kaybını artırır. Özellikle kuru zencefil tozu birçok anti-enflamatuar özellik içerir ve gazı azaltmaya da yardımcı olur. Emziriyorsanız, yediğiniz yiyecekler bebeğinizin de güçlü ve sağlıklı büyümesine yardımcı olur. İyi beslenme alışkanlıkları ve egzersiz, kazandığınız kiloları kaybetmenize yardımcı olacaktır. Çeşitli yiyecekler yiyin. Her gün meyve, sebze, tahıl, proteinli yiyecek ve günlük dengeli bir diyet yemeye çalışın.



Bol sıvı tüketin. Özellikle bebeğinizi emziriyorsanız vücudunuzun çok fazla sıvıya ihtiyacı vardır (günde yaklaşık 6-10 bardak). Çoğunlukla su, süt ve meyve suyu için. Süt, peynir, yoğurt, et, balık ve fasulye gibi proteinleri olan yiyecekleri yiyin. Bebeğiniz doğduktan sonra güvenli bir şekilde kilo vermek konusunda doktorunuzla konuşun. Çok hızlı kilo vermek, anne sütü tedarikinizi etkileyebilir. Diyet hapları almayın. Bebeğinize anne sütünden geçebilecek zararlı maddeler içerirler. A ve C vitaminleri, demir ve diyet kalsiyumunun mükemmel bir kaynağıdır. Yeşil sebzeler de kalorilerden düşüktür ve antioksidanlar bakımından zengindirler, bu da gebelik sonrası kilo kaybına yardımcı olur. Ispanak, brokoli ve İsviçre pazı gibi yapraklı yeşillikler, sizin ve bebeğiniz için bol miktarda A vitamini içerir. Kilo vermek için karbonhidratı azaltmayı düşünebilirsiniz. Ancak ağırlığınızdaki sert değişiklikler süt üretiminizi etkileyebilir. Enerji seviyenizi artırmak için kahverengi pirinç gibi bütün tahıl karbonhidratlarını seçin.



Portakal gibi turunçgiller, emzirirken bol miktarda ihtiyacınız olan C vitamini sağlar. Meyve veya meyve suyu içebilirsiniz.Emziren anneler için, susuzluğu gidermek ve yeterli anne sütü üretmek için günde 10 ila 15 bardak su gerekir.Hamilelik sırasında kazanılan kilodan kurtulmak için, bununla başa çıkmak için sağlıklı ve uygun bir yol bulmak zorundasınız.Bir bebek sahibi olduktan sonraki ilk altı ayda belirlediğiniz yeme alışkanlıkları, hayatınızın geri kalanı için sağlıklı beslenmenin temelini atmanıza yardımcı olabilir. Doğru yiyecekleri yemek, ruh halinizi geliştirmeye, hormonlarınızı dengelemeye ve kendinizi eski benliğiniz gibi hissetmenize yardımcı olabilir. Anne sütünün kalitesi, sağlığınıza ve günlük olarak yediğiniz yiyeceklere bağlıdır. Emzirme döneminde, bir kadının vitamin ve mineral ihtiyaçları, her zamanki gereklilikleri iki katına çıkarır. Emzirme hamilelikten daha fazla enerji kullanır. Özellikle emziren anneler için diyet türü son derece önemlidir. Emzirirken ve hamilelik sırasında yüksek proteinli, düşük karbonhidratlı diyetler önerilmez. Bu nedenle diyet gereksiniminiz için mutlaka bir uzmandan yardım alın.


Badem diyetinize dahil etmek için başka ideal bir besindir lif, B12, E, magnezyum, manganez, bakır, çinko, kalsiyum ve potasyum bakımından zengindir. Zencefil B6 ve E vitaminleri, magnezyum, demir, potasyum, manganez ve selenyum içerdiği için, hamilelik sonrası diyetinize eklemeniz gereken bir diğer ortak içeriktir. Anti-inflamatuar kullanımları ile bilinir.Zerdeçal, vitamin B6 ve C vitaminleri, potasyum, manganez, magnezyum ve lif gibi gerekli vitamin ve mineralleri içerir. Zerdeçal iltihapları tedavi etmede yardımcı olur ve bu nedenle gebelik sonrası yaraları ve mide rahatsızlıklarını iyileştirmeye yardımcı olur . Emzirirken dehidratasyon riski vardır. Bu nedenle, süt üretiminize ve enerji seviyelerine ayak uydurmak için kendinizi nemlendirmeniz gerekir. Meyve suyu ve süt yardımcı olabilir, ancak bol miktarda su içmenizide öneririz. Mevcut soğuk tahılların çoğu, günlük gereksinimlerinizi karşılamada yardımcı olan vitaminler ve minerallerle doludur. Yulaf mükemmel bir kalsiyum, demir, protein ve karbonhidrat kaynağıdır. Kabızlığı rahatlatmaya yardımcı olan lif bakımından yüksektir mutlaka diyetinize dahil edilmelidir.



Susam tohumlarındaki bol demir, kalsiyum, magnezyum, bakır ve fosfor seviyeleri, bunları gebelik sonrası diyet için uygun hale getirir. Vücut sisteminizi temel mineraller ile takviye etmeye ve bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olurlar. Çemen otu tohumları zengin bir kalsiyum, demir, vitamin ve mineral kaynağıdır. Diyetinize mutlaka dahil edin.Bebeğinizin vücut sistemini etkileyeceği için gaz, asit ve asit üreten gıdalardan uzak durun. Bebekte kolik yaratan gıdalar arasında süt ürünleri, soğan, turpgiller (lahana, brokoli, brüksel lahanası ve kuşkonmaz), soya fasulyesi, lahana ve lima tohumu da dahil olmak üzere baklagiller yer alır.Ayrıca yumuşak peynir, yulaf, fasulye, dondurma ve gazlı içeceklerden uzak durun.Kafein, Alkol ve Nikotini tamamen diyetinizden uzaklaştırın . Sağlık uzmanınıza veya bebeğin çocuk doktoruna danışmadan ilaç kullanmayın. İlaçlar ve bileşikleri bebeğinize anne sütü ile geçecek.Bununla birlikte, diyetinize herhangi bir yiyecek eklemeden önce, sağlık gereksinimlerinizi ve bebeğinizin özelliklerini de dikkate almanız gerekir.
 
Doğum sonrası dönemde, vücut önemli değişikliklere uğrar. Fiziksel iyileşmeden ve emzirme taleplerinden hormonal kaymalara ve zihinsel değişikliklere kadar, bu muhtemelen hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınızın en kritik zamanlarından biri olabilir.Talepler yüksektir, uyku genellikle düşüktür ve odak noktanız şu an için sorumlu olduğunuz küçük bebeğinizdir. Doğum sonrası dönemde sağlığınızı ve iyileşmenizi bebeğiniz için optimal beslenmeyi teşvik etmek için sağlıklı ve dengeli beslenmelisiniz. Kısacası, odak noktanız, hem anne hem de bebek için yüksek talep gören besinleri sağlamanın yanı sıra, bol miktarda enerji sağlayan yiyecekler olmalıdır.Bir omega-3 yağ asidi ilavesinden zeytinyağına fındık ve tohumlara kadar, yağlar hem anne hem de bebek için gereklidir. Protein bu dönemde önemlidir. Protein iyileşme ve yumuşak dokuların gelişimi için gereklidir . B vitaminleri doğum öncesi ve sonrası gereklidir. Bebeğinizin gelişimi sizin optimal sağlığınız için çeşitli besinleri diyetinize dahil edin.
 
Bazı yiyecek kısıtlamalarından dokuz ay sonra, en sevdiğiniz yiyecek ve içeceklerin tekrar tadını çıkaracaksınız. Bununla birlikte, siz ve bebeğinizin ihtiyacınız olan besinleri almasını sağlamak için yapmanız gereken bazı önemli değişiklikler var özellikle de emziriyorsanız. Emzirme diyetinin bir numaralı odağı , doğru miktarda kalori almak olmalıdır. Bebeğiniz sizden önce kalorileri ve besinleri alacak, bu nednele yağ , karbonhidrat ve protein içeren besinler tüketmelisiniz. Yeterli kalsiyum almak bebeğinizin kemikleri için hala önemlidir ve hatta bebeğiniz sizden ihtiyaç duyduğu şeyi alacağından kalsiyum siizn içinde önemlidir. Bu nedenle Kalsiyum alımınızı bu dönemde artırmanız gerekecek. Neyse ki, hamilelikte sınırlı olan tüm yiyecekler emzirirken menüye geri dönüyor. Listeriya, toksoplazmoz ve salmonella gibi patojenler sizi kesinlikle hasta edebilir, oysa anne sütüne giremez ve bebeğinize zarar veremezler (oysa hamilelik sırasında plasentadan geçebilirler ve doğmamış bebeğinize zarar verebilirler).Doğumdan sonraki günlerde demir, yeni anneler için önemlidir. Yağsız kırmızı et, fasulye, mercimek, yulaf ezmesi, kepek ve demir takviyeli tahıllar gibi kaynaklardan günde en az 18 mg demir alın. Çok çeşitli yiyecekleri tüketmek, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu lifi, vitaminleri ve mineralleri sağlar. Hem size hemde bebeğinize faydalı olur.
 
Geri
Üst