Doğum sonrası kanamalar

Uzman SühaN

Administrator
Doğum sonrası kanamalar
Rahminizden gelen kan, mukus ve dokudan oluşan akıntı loşia olarak bilinir ve loğusalığın ilk üç günü adet kanaması kadar veya daha fazla bir miktarda kanama olur. Loşianın miktarı genellikle fazladır; azalmaya başlayana dek miktarı toplam olarak yaklaşık iki bardaktır. İlk günler yataktan ani kalkmaktan dolayı birdenbire yoğun bir şekilde akar. Ancak bu kaygılanacak bir durum değildir.

Loğusalığın ilk günlerinde loşianın içeriği kan ve kan pıhtılarından oluşur bu yüzden renginin ilk iki-üç gün kırmızı olması doğaldır. Daha sonra yoğunluğu azalır, rengi pembeye, kahverengiye ve daha sonraki haftalarda sarımsı beyaza döner. Bu dönemde tampon kullanılmamalıdır. Bu altı haftaya kadar uzayabilen akıntı döneminde hijyenik bağların kullanılması sağlıklıdır.

Bazı hekimlerin düzenli olarak verdikleri oksitosin hormonunun ve emzirmenin rahim kasılmalarını kolaylaştırması hem rahmin eski boyutuna dönmesine yardımcı olmakta, hem de loşianın miktarını azaltmaktadır.



8.jpg





GEBELİKLE İLGİLİ TÜM KONULAR AŞAĞIDAKİ LİNKTE
https://www.meleklermekani.com/forums/gebelik.59/



Rahmin kasılması plasentanın rahimden ayrılan yerindeki kan damarlarının daralmasını sağlayarak kanamayı önlemektedir. Rahim çok gevşekse ve kasılmıyorsa aşırı kanama olur. Hastanedeyken loğusalık kanamasının belirtileri olursa hemen hemşireye haber verin. Bu belirtiler evde olursa hekiminizi arayın; eğer hekiminize ulaşamadıysanız doğum yaptığınız hastane ile bağlantı kurun.Doğum sonrası kanamalar doğum son döneminde, yani bebeğin eşinin anneden ayrılmasını takiben 1000 ml den fazla kanama olmasıdır. Normal vajinal yolla doğumlarda kan kaybı sezaryen ile doğumlardan daha azdır. Gebelik sırasında meydana gelen değişiklikler sayesinde annenin kanı daha sulu olması nedeniyle yaklaşık 1-1,5 lt kan kaybı tolere edilebilmektedir. Gebeliğin takibinde yeterli ve dengeli beslenmeyen ve demir destek tedavisi almayan hastalarda bu durum daha sık görülür ek olarak daha az kan kaybının tolarasyonu zor olmaktadır.
Doğum sonrası kanama nedenleri
1- Rahim kaslarının kasılamaması (uterin atoni): Doğum sonrası kanamaların en önemli nedenidir. Rahmin aşırı gerilmesine neden olan durumlar polihidroamnion (suyun fazla olması), çoğul gebelikler, iri bebek, hızlı veya uzamış doğumlar, miyomlar bu tip bir kanamaya sebep olabilir.
2- Rahimde kalan ürünler: Bebeğin eşinden parça kalması veya eşinin yapışmasına bağlı olarak kanama görülebilir.
3- Genital bölgenin alt kısmının travmaları: Doğum kesisi (epizyotomi), müdahaleli doğumlar yani forceps veya vakumla doğuma bağlı olarak vajinal duvarlarda veya rahim ağzında oluşan yırtıklara bağlı kanamalar olabilir.
4- Rahim yırtılması (uterin rüptür): Geçirilmiş rahim ameliyatlarına (sezaryen, miyom ameliyatı, rahim içi perde ameliyatları) bağlı olarak bu ameliyatlardan sonra özellikle vajinal doğum denenmesi sonucu bu tip kanamaların olması mümkündür ve sonuçları oldukça zor olabilir. Bu sebeple daha önce rahim ameliyatı geçirmiş gebelerin doğumu vajinal yolla yapmak istemeleri halinde doktoruna muhakkak danışmaları gerekir.
5- Pıhtılaşma bozuklukları: Amniyon sıvı embolisi, gebeliğin arttırdığı hipertansiyon, plasenta dekolmanı (bebeğin eşinin zamanından önce ayrılması), ölü gebeliğin fark edilmeyip uzun süre annenin içinde kalması gibi nedenleri bağlı gelişen kanamalardır.
Nasıl tedavi edilir?
Doğum sonrası kanama yönetiminde ilk adım hastanın hayati bulgularını (tansiyon, nabız) düzeltmek ve kanamayı durdurmaktır. Bunun için hastaya öncelikle kaybettiği miktar serum, eritrosit veya tamkan yoluyla verilecektir, bu nedenle kliniğe başvuran tüm gebelerin kan grubu daha ilk vizitte bilinmelidir. Kanamanın asıl sebebine yönelik tedavi uygulanır. Buradaki temel amaç öncelikle rahmin korunmasıdır. Ancak rahimden kaynaklanan kanamalarda bazen en son çare olarak kanamanın durdurulabilmesi için rahim alınabilmektedir.
 
Geri
Üst