Doğumda suni sancı neden verilir ?

Uzman SühaN

Administrator
Doğumda suni sancı neden verilir ?
9 aylık sürecin sonlarına doğru artık bebeğinizle karşılaşmanızın hayalini yaşıyorsunuz . Doğumun yaklaşması ile bir takım endişelerinizde oluyor. Bebeğim nasıl dünyaya gelicek,sezeryanmı olucam,suni sancı verilecekmi,dikişli doğummu yapıcam gibi sorular kafanızı kurcalıyor.



Doğum şekliniz gebeliğinizin son haftalarına doğru belli olur. Bebeğin pozisyonu ve sizin sağlık durumunuz göz önünde bulundurulup değerlendirildikten sonra ne şekil doğum yapacağınız belirlenir. Doğum esnasında süprizler de olabilmektedir. Bebek istenilen pozisyonda değilse çektiğiniz sancılar size kâr kalarak birde sezeryana girebilirsiniz.

Beklenen doğum gününüz de doğuma dair hiç bir belirtiniz olmayabilir. Bu durumda hemen hekime başvurmak gerekir. Miadı geçmiş gebeliklerde genelde ya sezeryan yapılır , yada suni sancı verilerek normal doğum gerçekleştirilir. Suni sancı anne adayının yeteri kadar doğum sancısı çekmediği için , doğum indiksiyonu sıvı anneye serum yoluyla verilir. Bu ilacın verilmesi ile annenin rahmi kasılmaya başlar ve doğum gerçekleştirilir. Suni sancı nedir,sunu sancı neden verilir,sunu sancı hakkında tüm merak edilen soruların yanıtını makalemizin devamın da bulabilirsiniz.

Öncesi ; Suni sancının zararı varmıdır?

Suni sancıyla doğum zormudur?

Suni sancı bebeğe zarar verirmi? Adlı konularımızı da incelemenizi
öneriyoruz.



suni sancı.jpg



Doğum esnasın da bebeğin dünyaya gelmesi için anne karnında miadını doldurmuş ve henüz doğmamış ise veya anne de doğum anı ile ilgili bir belirti bulunmuyorsa anneye doğum indüksiyonu yani suni sancı verilir. Kimi hamile bayanlar doğum yapabilmek için yeteri kadar sancı çekememekteler bu durumda suni sancı verilir.


Suni sancı ile normal doğumun kaç saat süreceği kaçıncı doğum olduğuna ve hastaneye başvuru anında açıklığın ne kadar olduğuna ve diğer bir çok faktöre göre değişebilir. Örneğin hastaneye 5-6 cm açıklıkla başvurmuş bir hastanın 2. doğumu ise suni sancı ile 1 saat içerisinde bile doğurabilir. Hastaneye başvurduğunda 1-2 santimetre açılması olan bir hastanın ilk doğumu ise suni sancı başlansa bile bebeğin doğması 5-10 saatten fazla sürebilir. Kısacası bu konuda standart bir süre söylemek mümkün değildir. Suni sancının (oksitosin, indüksiyon) ana verilme amacı doğumun daha çabuk gerçekleşmesini sağlamak değildir, önemli olan doğumun çabuk olması değil sağlıklı ve problemsiz gerçekleşmesidir; bu nedenle suni sancıdan fayda beklenecek hastalara verilir, örneğin kendi sancıları yetersiz olan hastalar gibi.


Doğumda suni sancı neden verilir?
Doğum indüksiyonun (suni sancı) kullanılmasın da anneye veya bebeğe bir zarar vermemektedir. Bu yöntemin uygulanış şekli basit ve maliyet açısından düşük olduğundan ülkemizde sıklıkla kullanılır. Bu yöntemin genelde uygulanmasında ki temel amaç doğumu başlatabilmek veya başlamış olan doğuma yardımcı olup doğumun daha çabuk sonlandırılmasına yardım eder. Bu yöntem genelde sıvı bir şekilde hastaya oksitosin ilacı ile takviye edilir. Bu yöntem her doğumda kullanılmaz, gerekli anlarda gerektiği kadar verilir, fazlası anne ve bebeğe zarar verebilir.

Suni sancı doğum anında hangi rahatsızlara göre kullanılır
Bebeğin anne karnında miadını doldurmuş olduğu zamanlar.
Doğumun gerçekleşmesi için gereken suyun erken zaman da gelmiş olması.
Anne rahmin de görülen enfeksiyonel hastalıklar
Bebeğin gelişiminde yaşanan sorunlar
Kan uyuşmazlığının yaşanması
Bebeğin anne karının da hayatını yitirmesi
Annenin tansiyon hastası olması,
Dekolmen plasenta
Annede bazı genetik hastalıkların olması gibi faktörlerde doğum indüksiyonu kullanılır.
Suni sancının verilmemesi gereken durumlar;
Anne doğum öncesi uterin insizyon içeren bir operasyon geçirmiş olması. Verilen sancı anne rahminde yukarıdan zemine doğru bir daha ki doğumlar da uterin rüptür yırtılmalara neden olur.
Plasente previa
Bebeğin rahimde duruşunun yan olması.
Bebeğin kilosunun fazla olması,
Bebeğin başının normalinden daha büyük olması, gibi durumlarda doğum indüksiyonun verilmesi doğru olmaz anne ve bebeğe zarar verir.
Doğumda suni sancı nasıl kullanılır?
Normal doğum anında anneye sıvı bir şekilde oksitosin ilacı serum yolu ile aktarılır. Oksitosin aslında bayanların beyin de normalde salgılanan bir hormondur, bu hormon rahim kasılmalarına neden olur. Bu sayede doğum daha hızlı gerçekleşmiş olur. Suni sancının bir başka nedeni ise annenin karnın da miadını doldurmuş ve doğum vakti geçmiş olan bebeklerdir. Bilinen her hangi bir zararı bulunmamaktadır.

Anneye verilen suni sancı sayesinde doğum ağrılarının daha sık olması mümkün müdür?

Bu her bayanda olması beklenilen bir sonuç değildir. Kimi annelere suni sancı verildiği halde acı hissetmezler kimi anneler suni sancısız çok acı hissedebilirler veya ikisinin de zıttı da olabilir. Suni sancı yardımı ile verilen oksitosin ilacı bayanın vücudunda bulunan hormonun aynısıdır. Epidural anestezi (ağrısız doğum) uygulanmışsa suni sancı varsa veya yoksa anne doğum ağrılarını pek hissetmez.

Suni sancı dışında doğum esnasında rahim ağzının yumuşaması, rahim ağzının incelmesi, rahim ağzının açılması için ender olarak kullanılan birtakım uygulamalar vardır. Bazıları şöyledir;

-AMNİYOTOMİ: Bebeğin bulunduğu su kesesinin açılması, doğum bir an önce gerçekleşmesi için uygulanan bir yöntemdir.

-MEMBRAN STRİPPİN: Rahmin açılması için rahim ağzında bulunan zarların parmak yardımı ile açılması.

-PROSTAGLANDİN E1 ve E2: ilaç kullanılan yöntemdir (günümüz koşullarında suni sancıdan sonra en çok tercih edilen yöntemdir) tablet, jel veya ovül rahim ağzından veya vajina içerisine koyularak uygulanan bir yöntemdir.

Suni sancının yan etkileri ve riskleri
Doğum indüksiyonu (suni sancı) ile yapılmış operasyonlar da ne anneye ne de bebeğe bir yan etkisi olmamıştır. Doğum indüksiyonu kullanımı takip edildiği ve kullanma alanının doğru olduğu sürece bir ziyandan söz edilemez. Normal doğum sürecinde oksitosin kullanımının bir sakıncası bulunmamaktadır. Doğum indüksiyonu anneye sıvı bir şekilde serum yardımı ile verilir, serum içerisinde bulunan oksitosin rahimde kasılmalar yapar bu sayede doğum süreci hızlanır.

Suni sancıda kullanılan oksitosin yan etkileri;
Taşsistol ve hiperstimülasyon
Partus precipitatus (hızlı doğum)
Fetal distres
Başarı seviyesi düşük doğum indüksiyonu
Çok verildiği zaman yan etkisi yükselir.
Gerekmediği zamanlarda verilirse bebeğin sezaryen ile doğumunun yapılmasına neden olur.
Bu nedenle uzmanlar doğum vakti gelmiş anne adaylarının öncelikli olarak kendi sancılarının oluşmasını beklerler ve nadir olarak bazı hayati fonksiyonlarda bebeği ve anneyi korumak adına doğuma müdahale eder ve suni sancıyı verirler.
 
Her kadının hamileliğinde, doğum zamanı geldiğinde sancısı gelmeyebilir. Bebeğin de canını tehlikeye atmamak için anneye sağlıklı doğum yapılması için suni sancı verilir. Bu hiç de zor ve tehlikeli bir durum değildir. ben yaşadığım için çok iyi biliyorum. Doğum vaktim geldiğinde her hangi bir problemle karşılaşmamak için bir gün önceden hastaneye yattım.


Sancım hala gelmemişti. Ertesi gün damar yolumdan serum şeklinde suni sancı verdiler. Aynı zamanda epidural doğum yapacağım için gereken her şey yapıldı. Sancılar bir süre sonra 10 dakika arayla gelmeye başladı. Ben tabi bir şey hissetmedim ama makinadan her şey belli oluyordu. Anlayacağınız asla korkacağınız bir durum söz konusu değil.
 
Bebeğin beklenen tarihte gelmemesi gibi durumlarda suni sancı veriliyor ama bazen suni sancıya rağmen doğum gerçekleşmeyebiliyor. Anneyi o zaman sezeryana alıyorlar. Suni sancıda çektiğiniz sancılarda size kar kalıyor. Gelinimize suni sancı verdiler kız yarım saat çekti doğuramadı sezeryana aldılar. Bebek bayağı iriymiş. Gelininde rahim çatısı darmış .Demekki suni sancı her zaman işe yaramıyor.
 
merhaba ben yeni doğum yaptım. önce suni sancı verildi olmayınca sezeryan yapıldı . dikişlerimde sarı akıntı var bu normalmi birde çok ağrıyor
 
Merhaba, dikişleriniz muhtemelen enfeksiyon kapmış . Havalar sıcak dikişler sıcaktan etkilenebilir geç iyleşebilir. Size tavsiyem serin yerde dinlenin ve en kısa zaman da durumu doktorunuza bildirin . Doktorunuz , Antibiyotik reçete edebilir.
 
Geri
Üst