Doğumdan Sonra Adet Düzensizliği Neden Olur?

Uzman SühaN

Administrator
Doğumdan Sonra Adet Düzensizliği Neden Olur?
Doğum, kadınların hayatındaki en önemli olaylardan bir tanesidir. Her ne kadar tüm aileyi etkilese de en sıkıntılı durumlarla kadınlar yüzleşmekte ve belki de bu olayın en keyifli yanını da kadınlar yaşamaktadır. Dünyaya bir bebek getirmek hem anne hem de baba adayları için büyük bir mutluluk kaynağı olsa da annelerin yaşadıkları ve alışıl olmadıkları yeni değişiklikler doğum ile birlikte bitmemek sureti ile doğum sonrasında yaşanan lohusalık dönemi ile devam etmektedir. Doğumdan sonra sürekli ya da kesintili kanamalar görülebilmekte ve kontrol altına alınabilmesi için jinekologlara ya da uzmanlara başvurulmaktadır.


d.jpg


Doğumdan sonra başlayan bu kanama yaklaşık olarak 30 ila 40 gün azalarak devam etmektedir. Bu yaşanılan kanama bir adet kanaması değil fakat loşi denilen rahim bölgesinde doğumun türünden bağımsız olarak kalan artık kanların atılabilmesi ve bedenin temizlenmesi için gerçekleşmektedir. Kadınların normal adet döngülerine başlamaları 6 ay ila 1 yıl süresinde emzirmeye bağlı olarak değişebilmektedir. Bu süre zarfında doktorların uygun gördüğü ilaçlar ya da bitkisel takviyeler kullanılabilmektedir.

adet-bozuklugu Doğumdan önceki gebelik döneminde genel olarak adet görülmediğinden ve doğum olayının kadınların tüm metabolizmasını değiştiren bir durum olduğundan sonrasında düzene oturması ya da bir süre düzensiz olarak devam etmesi gayet normal bir süreç olarak belirtilmektedir. Bu sebeple kadınların paniğe kapılmadan döngünün düzene girmesini beklemeleri aynı zamanda da doktor kontrollerini aksatmamaları önerilmektedir. Genellikle emzirmenin sonlandırılmasından sonra düzene kavuşabilen adet döngüsünün emzirme sırasında da düzenli bir hal alabildiği gözlemlenmekte ve bu da tamamen kadının metabolizması ile alakalı bir durum olarak belirtilmektedir.

Adet-DuzensizligiHerhangi bir olumsuz sonuca sebebiyet vermemek adına tedbirli olunması ve olağan dışı bir durumla karşılaşıldığı takdirde derhal bir uzmana başvurulması önerilmektedir. Bu düzensizlik ya da emzirme durumu annenin bir daha hamile kalmamasını garantilememekle birlikte ailelerin bu durumlara karşın da dikkatli davranması gerekmektedir. Hem anne hem de emzirilen bebek sağlığı açısından doğumdan hemen sonra hamile kalmak önerilmemekte ve bu sürecin dikkatle takip edilmesi gerektiği konusunda doktorlar tarafından açıklamalar yapılmaya devam edilmektedir.
 
Geri
Üst