Doğumdan sonra baş ağrısı neden olur ?

Uzman SühaN

Administrator
Doğumdan sonra baş ağrısı neden olur ?
baş ağrısı, doğum sonrası baş ağrısı, doğumdan sonra baş ağrısı neden olur, doğum sonrası baş ağrısı nedenleri,

baş ağrısı.jpg



Baş ağrısı postpartum dönemde sık görülen bir bulgudur altta yatan neden benign veya hayatı tehdit edici olabilir. Postpartum dönemde baş ağrısının nedeninin belirlenmesi zor olabilir ve daha ciddi bir tanı önerilebilecek nörolojik belirtilerin varlığına ya da yokluğuna odaklanarak kapsamlı bir öykü ve kapsamlı bir incelemeye dayanır . Tüm kadınların yaklaşık yarısı hamilelik sırasında ve sonrasında meydana gelen eşsiz hormonal ve biyolojik değişimler nedeniyle doğumun ilk ayında baş ağrısı yaşarlar. Hormonal değişiklikler , dehidratasyon, anestezi ve uyku düzensizliği, baş ağrısına neden olabilmektedir. Genellikle, sıvı alımı , dinlenme, gevşeme ve bir anti-inflamatuar ilaç rahatsızlığı giderir. Ancak doğum sonrası kadınlarda bazen 24 saatten uzun süren baş ağrıları, normalden daha şiddetlidir ve tipik önlemlerle rahatlatılmaz. Böyle bir durumda, doğum sonrası döneme özgü bir tıbbi durumu işaret edeceğinden mutlaka hekime görünmekte fayda vardır.


Doğum sonrası baş ağrılarını deneyimlemeyen yoktur. Emzirmek annelikten ayrılmaz bir parçasıdır. Yeni anne için yoğun tatmin edici bir deneyim olabilir. Bununla birlikte, emzirme Bazı emziren anneler bebeği beslerken bazen baş ağrısına bile maruz kalabilirler. Bu baş ağrıları için olası nedenlerin listesi, dehidratasyon ve stresden yorgunluğa, hava değişikliklerine ve alerjilere kadar değişen faktörlerdir.Bazen, doğumdan sonra bir kadında meydana gelen hormonal değişiklikler bu baş ağrılarını da tetikleyebilir.Emziren anneler tarafından alınan bazı ilaçlar, olası bir yan etki olarak baş ağrısına neden olabilir. Bu ilaç daha yüksek dozlarda alındığında oluşabilir. Örneğin, yüksek bir B6 vitamini dozu bazı emziren annelerde baş ağrısına neden olabilir.Emzirme sırasında baş ağrısının olası nedenlerini tespit etmek şarttır. Muhtemel tetikleyicileri göz önünde bulundurursanız, bunları önlemek için uygun adımlar atılabilir. Ancak, emzirirken şiddetli baş ağrısına maruz kalmaya devam ederseniz, doktora veya nöroloğa danıştıktan sonra güvenli ağrı kesiciler tercih edebilirsiniz.


Hormonlar ve Migren Baş Ağrıları



Östrojen hormon düzeylerinin kadınlarda migren baş ağrılarını tetikleyebileceği kanıtlanmıştır. Normalde migren baş ağrılarından muzdarip olan bazı kadınlar, östrojen seviyeleri en yüksek olduğunda, 2. ve 3. trimesterde daha az baş ağrısı yaşarlar.

Migrenleri tetikleyebilen indirgenmiş östrojen seviyesi değişiklikleri şunları içerir:

Menstrüasyon veya aylık dönemde daha düşük estrojen seviyeleri

Oral kontraseptif veya hap

Hormon değişim terapisi

Doğumdan sonra düşük estrojen seviyeleri

Hormonal değişikliklere ek olarak, baş ağrısının ve migrenlerin doğumdan sonra ortaya çıkabileceği veya daha da kötüleşebileceği birçok başka neden vardır.
Uyku yoksunluğu migren için iyi bilinen ve güçlü bir tetikleyicidir.

Stres sık sık göz ardı edilen bir tetikleyicidir


Doğum sonrası baş ağrısı doğum sonrası dönemde büyük bir sorun haline gelmiştir. Sürekli uyku eksikliği, yeni bir yaşam ritmi ve kronik yorgunluk sağlık sorunlarına neden olur. Bütün bu süreçler, ruh halinin durumunu ve genç annenin ruh halini olumsuz olarak etkiler . Emziren kadınlarda baş ağrısı çok yaygındır.Ağrı, beslenme seansından sonra azalabilir veya bir süre devam edebilir. Kendiliğinden ortaya çıkıyor gibi görünüyor, ama bunun altında yatan birkaç sebep var.Migren için genetikten yaşam tarzına kadar çeşitli karmaşık nedenler vardır.Vücudun östrojen hormon seviyelerinde bir düşüş, bebeği beslediğiniz her seferde baş ağrısına neden olabilecek baş ağrısının ve depresyonun temel nedenidir. İlginçtir, emzirme, vücuttaki östrojen seviyelerini stabilize ettiğinden baş ağrısının şiddetini hafifletebilir . Ancak, baş ağrısını tedavi etmez ve ilacı almanız gerekir. Postpartum depresyonun neden olduğu bir laktasyon baş ağrısının tedavisi psikoaktif ilaçlar ve danışmanlık tedavisi gerektirir.


Kadınlarda hormonal değişim, migrene eğilimli olanlar için yaygın bir tetikleyicidir. Doğumdan sonra tükenme, dehidratasyon, düzensiz uyku ve düşük kan şekeri hepsi bir rol oynayabilir.Mastitis, memedeki süt kanallarının tıkanmasıdır. Bu durumun semptomları arasında, ateşin eşlik edebileceği meme hassasiyeti, yorgunluk ve baş ağrısı bulunur . Bebeğin zamanında beslenmesi, ve bir doktor tarafından reçetelenen iltihap önleyici ilaçlarla antibiyotik alınması, rahatsızlığın giderilmesine yardımcı olabilir.Emzirirken su kaybı yaşarsınız. Ek sıvı talebinin karşılanması için yeterli suyun içilmesi önemlidir. Susuzluk ciddi baş ağrılarına neden olabilir. Taze sıkılmış meyve suyu ve su tüketin. Kafeinli içeceklerden kaçının.Yeterli su içmemek, hafif ve şiddetli dehidrasyona yol açabilir, bu da sık sık baş ağrısına neden olabilir.


Son istatistiklere göre, kadınların yaklaşık % 50'sinde doğum sonrası baş ağrısı var. Sebepler çeşitli doğal veya patolojik faktörlerde yatmaktadır.Baş ağrısı genellikle doğumdan yaklaşık bir kaç hafta sonra başlar. Sağlıksız beslenme de bir etkendir. . Çok nadirdir ama annelerin yanlış bir diyet seçmesidir. Bu olasılık küçüktür, çünkü annenin beslenme alışkanlıkları anne sütünü doğrudan etkiler. Sağlığınızı korumak için diyetinizi sürekli olarak izlemelisiniz. Doğum yaptıktan sonra füme balık, fındık, sert peynir, kuru meyve, cips, sakatat ve hatta çikolata yememelisiniz. Aşırı yorgunlukta baş ağrısının nedenidir. Bir bebeği büyütmek, birden fazla görevle uğraşmak, yeteri kadar uyumamak uyku yoksunluğu baş ağrısını tetkilleyebilir. Kötü dinlenme, bebeği beslemek gibi aktiviteler sırasında sıkıcı bir kronik baş ağrısına yol açan yorgunluğa neden olur. Emzirme sırasındaki sert pozisyonunuz, aynı zamanda, yorgunluk hissini birleştiren, gövde kaslarına da bir zarar verebilir. Yorgunluğa bağlı baş ağrısını önlemenin en iyi yolu geniş bir dinlenmeye sahip olmaktır. Sorumluluklarınızı mutlaka eşinizle paylaşın..


Bazen, emziren anne tarafından tüketilen ilaçlar yan etki olarak baş ağrısına yol açabilir. Emzirme sırasında güvenli olan ilaçlar bile yüksek dozlarda tüketildiğinde baş ağrılarını tetikleyebilir. Örneğin, piridoksin olarak da bilinen B6 vitamini doz aşımı, ciddi bir baş ağrısına ve meme ağrısına neden olabilir . Bu gibi durumlarda, doktorun önerdiği doza geri dönülmesi veya daha az konsantrasyonlu bir versiyonun seçilmesi rahatlama sağlayabilir.Uzmanlar, gün boyunca biraz dinlenmenizi önerir.Daha fazla temiz hava alın, yürüyüşe çıkın, stres ve endişeyi en aza indirin.Postpartum baş ağrısı, yanlış hormon üretimi nedeniyle ortaya çıkabilir. Böyle bir süreç 4 aya kadar sürebilir . Uzmanlar, migren nedeninin emzirmeyi reddetme olabileceğini iddia ediyor. Doğum sırasında, anestezi almak yaygındır. Miktarı kadının yaşına ve durumuna bağlıdır. Genç annelerin yaklaşık % 70'i doğum sırasında anestezi aldıktan sonra migrene sahip olabilir.


Bebek doğduktan sonra, genç anne sürekli olarak aşırı derecede zorlanır. Servikal omurganın durumunu olumsuz etkiler. Gerilim ne kadar büyük olursa, doğum sonrası baş ağrısında daha sık görülür. Genellikle uzuvlarda kramplar eşlik eder . Sinüs ve kulak iltihapları doğrudan emzirme ile ilgili olmayabilir, ancak hala emzirmeyi etkileyebilecek bir baş ağrısına yol açabilir. Sinüs baş ağrıları öne doğru eğildiğinizde daha kötüleşir.Bu durumda genelde bebeğinizi emzirirken olur.İlgili antibiyotik tedavisi, enfeksiyondan kurtulmanıza yardımcı olabilir. Doktorunuz size emzirme döneminde uygulayabileceğiniz bir antibiyotik reçete edecektir.Emziren bir baş ağrısının tedavisi, durumun altında yatan nedenin ele alınmasında yatmaktadır. Ağrı kesici ve bazı jenerik ilaçlar ağrının hafifletilmesine yardımcı olabilir ve annenin daha iyi hissetmesini sağlayabilir. Ancak, tüm ilaçlar güvenli değildir, çünkü anne sütüne geçebilir ve bebeğe zarar verebilir.





Bazı durumlarda aşırı gerginlik iç organlarda birtakım rahatsızlıklara neden olur. Bazen bir nevroz gibi görünüyor. Bir nörologdan yardım almanız, daha temiz hava almanız ve yaşam alanlarını sürekli olarak havalandırmanız tavsiye edilir. Baş ağrısı, Farklı baş ağrısı tipleri vardır ve bunlar herhangi bir sayıda faktör tarafından tetiklenebilir. Baş ağrısı hamilelik sırasında ve emzirme döneminde bile gelişebilir . Genel olarak, baş ağrıları hayatın bir parçasıdır çoğu insan sıklıkla baş ağrısı yaşamaktadır. Yeterince yemek yemezseniz veya öğünleri atlarsanız kan şekeriniz düşebilir. Her gün yeteri kadar sıvı almazsanız, susuz hale gelebilirsiniz. Bu iki durum da zayıflığa, yorgunluğa ve baş ağrısına yol açabilir. İyi dengelenmiş bir diyete devam edin , günde en az üç öğün yiyin, çeşitli sağlıklı atıştırmalıkları deneyin. Uyku ve yorgunluk eksikliği baş ağrısının başlamasına katkıda bulunabilir. Ayaklarınızı kaldırmaya ve biraz dinlenmeye veya bebek uyurken kestirmeye çalışın. Yeterince dinlenebiliyorsanız baş ağrılarından korunabilirsiniz.



Alerjiler, saman nezlesi ve sinüs enfeksiyonları kafanızda ağrı ve baskıya neden olabilir. Alerjiden muzdaripseniz ya da bir enfeksiyonu olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuzla tedavi hakkında konuşun.Bolca su için. Kendinizi nemlendirin, susuz kalmanın neden olduğu baş ağrılarını önlemenin en iyi yoludur. Fazladan bir bardak su içmek zarar vermeyecek ve sizi taze hissettirecektir. Masaj yaptırın. Masaj sizi rahatlatacaktır. Ilık bir duş alın yada sıcak su dolu küvette yarım saat dinlenin. Kanıtlar, riboflavin açısından zengin olan ve aynı zamanda vitamin B2 olarak da adlandırılan besinleri yemenin özellikle migrenlerin neden olduğu baş ağrılarının yoğunluğunu azaltabileceğini göstermektedir . Ispanak, marul, elma ve süt gibi birçok yaygın gıda maddesi doğal olarak riboflavin açısından zengindir. Sinirleri yatıştırmanın yorgunluğu gidermenin en iyi yolu uyumaktır. Uyumak enerji seviyenizi yükselteceği gibi sizi gevşetecektir.
 
Geri
Üst