Doğumdan sonra ilk adet kanaması ne zaman başar ?

Uzman SühaN

Administrator
Doğumdan sonra ilk adet kanaması ne zaman başar ?
doğum,doğum sonrası adet kanaması,doğumdan sonra ne zaman adet olunur,doğum yaptım ne zaman adet olurum,doğum sonrası adet düzeni,



doğum sonrası adet.jpg



Hamilelikten sonraki ilk dönem (adet dönemi ) doğumdan sonraki en önemli anlardan biridir. Menstrüasyon ve özellikle hamilelikten sonraki ilk adet dönemi, ana kadın sağlığı kriterlerinden biridir. Ve yeni anneler sıklıkla soruyu soruyorlar: Doğumdan sonra adet kanaması ne zaman başlar ? Bir çok kadın, sıklıkla doğum sonrası kanamayı menstruasyonla karıştırır . Ama aslında, bunlar farklı fenomenlerdir. Bebeğin doğumundan sonra, annenin organizması tekrar hormonal değişiklikler yaşar. Bu değişikliklerin laktasyondan sorumlu olan prolaktindir. Artmış bir prolaktin seviyesi yumurtalık fonksiyonunu baskılamaktadır ve bu nedenle doğumdan sonra menstruasyon ( adet kanaması ) yoktur. Tabii ki, hamilelikten sonra ilk adet kanamasını etkileyen stres , hastalık, hormonal seviye gibi pek çok özellik var. Ama bunların en önemlisi laktasyondur. Herkesin farklı olduğu dönemlerin tekrar başlayacağı kesin.Bebeğinizi biberonla beslerseniz veya biberonla beslemeyi emzirerek birleştirirseniz, ilk döneminiz doğumdan 5 ila 6 hafta sonra başlayabilir.






İnsanlarda süt üreten hormon olan prolaktin, yumurtlamayı engeller. Bu nedenle, bebeğini sadece anne sütüyle sık besleyen kadınların adet dönemi 6-8 ay sonra başlamaktadır.Unutmayın, döneminiz başlamamış olsa bile hamilelik bir olasılıktır. Prolaktin ayrıca doğurganlık hormonları olan östrojen ve progesteron üretimini de engeller. Bu doğumdan sonra yumurtlamayı ve adet döngüsünü bastırır. Bebeğinizi ne kadar sık beslerseniz hipofiz bezi tarafından prolaktin salınımı miktarı ve sıklığı artar. Yani, esas olarak, prolaktin düzeyiniz hamilelikten sonraki ilk döneminizin ne zaman başladığını belirler. Eğer anne sütünde önemli bir eksiklik varsa ve formülü kullanmanız gerekiyorsa, adet dönemi doğumdan 4-5 ay sonra başlayabilir . Bazı anneler sağlık sorunları nedeniyle emziremiyor ve bazılarında maalesef emzirmeyi reddediyorlar. Bu gibi durumlarda, doğumdan sonra 1-1.5 ay içinde adet döneminiz başlayacaktır.Sezaryen sonrası, adetin başlangıcı da bebeğin beslenmesine bağlıdır.


Bebeğiniz anne sütünün beslenme gereksinimine tamamen bağımlıysa, 6-8 ay boyunca veya şişeyi veya katı yiyecekleri sunana kadar dönemlerinizin olmayabilir. 2 Bu boşluk, genetik faktörlere, bebeğinizi ne sıklıkta ve ne kadar süreyle beslediğinize ve eşsiz hormonal profilinize göre büyük ölçüde değişir. Ve, yaşam tarzınız ve diyetiniz , yaşınız, kronik hastalıklarınız, duygusal durumunuz gibi dikkate almanız gereken başka faktörler de vardır . Her organizma bireyseldir, bu nedenle hamilelikten sonraki ilk dönemin kesin zamanını bulmak imkansızdır. Emziren annelerde bulunan Prolaktin hormonu süt üretimi için gereklidir. Bu süt üreten hormon, üreme hormonlarını bastırır. Bu nedenle, üreme hormonlarının yokluğunda, döllenme için yumurta bırakılmaz. Yumurta olmadan, adet görülmeyecektir.



Doğumdan sonraki ilk adet döneminiz bebeğinize nasıl baktığınıza bağlıdır. İlk doğum sonrası adet döngüsünün zamanı, süresi ve akışı emziren anne ve bir biberonla beslenen anne arasında değişir. Döngününüzü önceden tahmin edebileceğiniz bir yol yoktur. Bazı emziren anneler altı aydan sonra adet kanaması görmeyebilir. Emzirmiyorsanız ve üç aylık bir doğumdan sonra adet kanamanız başlamaz ise mutlaka bir kadın doğum uzmanına görünün.Aynı zamanda gebe de olabilirsiniz. Bu nedenle mutlaka gebelik testi yapın.Son dönem ve ilk doğum sonrası dönem arasında çok fazla zaman geçtikten sonra, daha ağır ve daha uzun süreye sahip olmak normaldir. Bundan sonra, vücudunuz normal adet rutinini yeniden kuracaktır ve sonraki döngüler hamilelikten önceki dönemlere benzer olacaktır.




Doğumdan sonra ilk adet kanaması



Normal dönemlerden daha ağır

Normalden daha uzun süreler

Önceki devirlerden daha ağrılı.




Hamilelik ve bebeğinizin gelişi vücudunuzu ve hayatınızı değiştirdi. Doğumdan sonraki ilk dönemi normal den biraz farklı olabilir.Hamilelikten sonraki dönemde bazı değişiklikler yaşayabilirsiniz. Bunun nedeni vücudunuzun doğumdan sonra rutin döneminize göre ayarlanmasıdır.Döneminiz, önceki adet dönemlerine göre daha ağrılı olabilir.Her zamanki döneme göre hamilelikten sonra ağır bir süre geçirebilirsiniz.Normal döneminizden daha az ya da daha az adet akışına maruz kalabilirsiniz.Her zamankinden daha fazla veya daha az kramp yaşarsınız. Kanınızda daha fazla pıhtı oluşumu görebilirsiniz. Düzensiz döngülere sahip olabilirsiniz.Doğumdan sonra daha ağır bir süre nedeni artmış uterus astarıdır. Bu astarın dökülmesi daha ağır kan akışına yol açar. Çok nadir durumlarda adenomyoz veya tiroid, doğumdan sonra ağır kanamaya neden olabilir.



Aşağıdaki durumlarda mutlaka hekime görünün !



Öte yandan, hamilelik öncesi endometriozis geçiren kadınlar, doğumdan sonra daha az kan akımına maruz kalabilirler. Daha hafif kanamaya neden olabilecek Asherman Sendromu veya Sheehan sendromu gibi bazı nadir tıbbi durumlar vardır.Doğumdan sonraki ilk dönem, alışık olabileceğiniz beş ila yedi gün kadar sürebilir. Bununla birlikte, bazı kadınlar doğumdan iki ila üç hafta sonra vajinal kanama yaşayabilirler. Üç haftadan fazla vajinal kanama yaşarsanız, bunun için tıbbi yardım almanız önerilir.


Ateşiniz var

Hijyen pedini her saat değiştiriyorsunuz

Bir haftadan uzun süredir sürekli kanama

Şiddetli sancılı kanama

Kötü kokulu akıntınız var

Daha büyük kan pıhtılarınız var

İdrar yaparken herhangi bir acı hissediyorsunuz

Nefes almakta zorlanıyorsunuz
Şiddetli baş ağrınız var


Bir çok kadın doğumdan sonraki vajinal kanamaların doğumdan sonraki 1. periyot olduğunu düşünmektedir. Bu onların ilk dönemi değil, doğumdan sonra vücuttan ekstra sıvı, doku ve kanın atılmasını içeren doğum sonrası kanamadır. İlk doğum sonrası döneminizi deneyimlemek, vücudunuzun normal şekilde yumurtlamaya başladığını gösterir; Bununla birlikte, bu mutlaka aylık döngülerin düzenli olacağı anlamına gelmez. Normal ovulasyon emzirerek bozulabilir.Bir diğer yaygın yanlış anlama, emzirmenin hamileliği engellemesidir. Aslında, emzirme hamilelikten sadece yüzde 60 oranında koruma sağlar, böylece doğumdan sonra birkaç hafta veya ay içinde tekrar gebe kalma şansınız olur.Dönemler henüz tekrar başlamadıysa bile bebeğinizin doğumundan 3 hafta sonra hamile kalabilirsiniz.


Doğumdan sonra adet döneminizi etkileyen genetik ve hormonal faktörleri önceden tahmin edemeyebilirsiniz, ancak fiziksel ve zihinsel sağlığınıza kesinlikle odaklanabilirsiniz. Bildiğiniz gibi, fiziksel, diyetsel ve duygusal faktörlerin karmaşık bir kombinasyonu her yaşta ve özellikle doğum sonrası dönemde yumurtlama ile ilişkili süreci etkiler. Vücudunuz hamilelikte çok fazla değişime uğrar ve bu nedenle vücudunuzun normal dönemlerdeki normal rutine göre ayarlanması biraz zaman alabilir. Ancak, adet döneminizle sıradan bir şey yaşarsanız, herhangi bir komplikasyondan kaçınmak için aynı şekilde tıbbi yardım almak en iyisidir.Vücudunuz doğumdan sonra çok değişir. Bazı değişiklikler fiziksel ve diğerleri duygusaldır.Bebeğinizden sonra vücudunuzda birçok şey oluyor. Hamilelik sırasında vücudunuz çok değişti. Bebeğinizi güvende ve sağlıklı tutmak için çok çalıştı. Bu değişikliklerin bazıları, göğüslerinizin sütle dolması gibi fizikseldir. Diğerleri ise fazla stres hissetmek gibi duygusaldır.Doğumdan sonra birçok rahatsızlık ve vücut değişiklikleri normaldir. Ancak bazen tedaviye ihtiyaç duyan sağlık sorununun belirtileri veya semptomlarıdır .Bu nedenle doğum sonrası düzenli olarak doktor kontrolünde olun.


Döngünün geri dönüşü emzirmeye ve hormonların ne kadar çabuk normale döndüğüne bağlıdır. Östrojen, progesteron ve insan koryonik gonadotropin (HCG) hormonlarının düzeyleri hamilelikten sonra düşüyor. Sezeryanın ve normal doğumun adet döneminin ne zaman başlayacağı ile ilgisi yoktur.Bununla birlikte, emziriyorsanız hormon prolaktin seviyesi düşmez. Böylece üreme hormonlarını bastırır ve dölleme için yumurtayı döver veya üretemezsiniz. Emzirme, yumurtlamayacağınızın garantisi olmadığından doğum kontrol yöntemi olmayabilir. Doğumdan sonra vücutta meydana gelen hormonal değişiklikler ilk birkaç dönemde önemli bir etkiye sahip olacaktır.Hamilelikten önce yaşadığınız sağlık sorunları , Hormon seviyelerinin değişmesi, Hamileliğinizden önce düzensiz adet kanaması gibi. İlk döneminizi etkileyen birkaç faktör daha var.Sres, kilo kaybı veya kilo alma, yorgunluk, düzensiz fiziksel aktivite ,tiroid bozukluğu gibi..C bölümünün ilk döneminizin başlangıcını etkilemediğini unutmayın, ancak kanama şeklinizi değiştirir. Aylık süreniz sadece hormonal değişikliklere bağlıdır. Eğer dönemleriniz bir kaç ay sonra bile normale dönmezse ve bazı olağandışı değişiklikler fark ederseniz, doktorunuza danışmalısınız.
 
Geri
Üst