Doğumdan sonra ne zaman korunmaya başlamalıyım?

Uzman SühaN

Administrator
Doğumdan sonra ne zaman korunmaya başlamalıyım?
Doğum yapan kadınların ilk adet kanaması genellikle doğum yaptıktan sonraki 3. Ayda başlar. Doğum yaptıktan sonraki ilk 1-2 ayda kırk sonu şeklinde tabir edilen adet kanaması ile karıştırılabilecek bir kanama görülebilir. Bu kanamanın yaşanması adetlerin başladığı anlamına gelmemektedir. Bebeğini düzenli olarak emziren annelerde çoğunlukla doğumdan sonraki ilk 6 ay içerisinde adetlerin yeniden başlaması be düzenli olması beklenen bir durum değildir. Bu sebeple anneler telaşa kapılmamalı ve sakin olmalıdır. Bu durum zaman içerisinde düzelen bir durumdur. Emziren annelerin bir kısmında 1 sene boyunca adet kanaması yaşanmayabilir. Kimi zaman bu süreç daha da uzun olabilir. Ancak annelerin bazılarında da doğum sonra emzirme dönemi olması rağmen adetler düzenli şekilde yaşanabilir. Bu durum annenin bünyesi ile ilgili bir durumdur. Her kadında farklı şekilde yaşanabilir.

Ancak unutulmaması gereken, adet görmemek ve emzirmek hamile kalmayı engelleyen bir durum değildir. Bu sebeple de adet döngüsü başlamasa da, emzirme devam etse de korunma yöntemlerine başvurmak gerekir.

Korunmaya ne zaman başlamalıyım?

Gece olmak üzere oldukça düzenli emziren anneler: Doğum yaptıktan sonraki 3 ay sonra korunma yöntemlerine başvurulmalıdır.

Aralıklı olarak ya da düzensiz şekilde emziren anneler: Doğum yaptıktan 3 hafta sonra korunma yöntemlerine başvurmalıdır.

Doğum sonrası adet düzensizlikleri nedir?

Lohusalık şeklinde tabir edilen süreç tamamlandığında düzenli olarak adet döngüsüne girilmez ise bu durumda adet düzensizliği söz konusu olur. Emzirme, emzirmenin sıklığı, annenin özellikleri gibi birçok durum, adet düzensizliğine sebep olabilir.



9.jpg


GEBELİKLE İLGİLİ TÜM KONULAR AŞAĞIDAKİ LİNKTE
https://www.meleklermekani.com/forums/gebelik.59/







Adet düzensizliklerim için doktora gitmeli miyim?

İlk olarak lohusalık dönemi sona erdikten sonra her doğum yapan kadının doktoruna gitmesi gerekir. Yaptırması gereken jinekolojik muayenelerini yaptırması, pap smear testini yaptırması ve korunma yöntemleri ile ilgili doktoruna danışması gerekir. Şayet bu süre zarfında emzirmediği bittiği halde adetler başlamadı ise ya da düzensizlikler mevcut ise emzirme döneminde şiddetli kanama gibi sorunlar söz konusu ise mutlaka doktoruna görünmesi gerekir.

Gebelikte neden adet görülmez?

Hamilelik sürecinde emzirme döneminde ve menopoz süreçlerinde kadın adet görmez. Bu dönemlerde yumurtlama olmaz bu sebeple de adet kanaması yaşanmaz.

Doğum yaptıktan sonra ilk adet kanaması ne zaman yaşanır?

Doğum yaptıktan sonra adetlerin ne zaman başlayacağını birçok faktör belirler. Emzirme ile oldukça yakından alakalı bir durumdur. Emzirmeyen annelerin adet kanamaları daha erken başlarken, emziren annelerin adet kanamaları daha geç başlar.

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, doğum sonra yaşanan kanama ile adet kanamasını karışmamak gerektiğidir. Bu kanamaya “Loşia” denilmektedir. Normal adet kanamasından daha farklı bir yapıdadır. Uzun süre yaşanabilir. İlk zamanlarda rengi kırmızı olan bu sıvı, daha sonra pembeye ve pembeden de kahverengine döner. Loşia bittikten sonra da emzirme sürdürülüyor ise adet kanaması daha geç yaşanabilir. Buna neden olan durum emzirme sebebiyle salgılanan hormonlardır.

Adet kanaması, çoğunlukla doğum yaptıktan sonra 8-16. haftalar arasında tekrar başlar ancak emzirme dönemi sürüyorsa daha geç yaşanır. Bebek sadece anne sütü ile besleniyorsa, çoğunlukla ilk 6 ayda adetlerin başlaması ya da başlar ise de düzenli olması söz konusu değildir.

Bu süreçte yaşanan adet düzensizliği çeşitli faktörler sebebiyle yaşanır. Bu faktörler:

Emzirme sıklığı,

emzirme süresi,

bebeğin yalnızca anne sütünden beslenip beslenmediği gibi.
 
Geri
Üst