Dondurma Hakkında Bilmedikleriniz!

TİTAN

*Melekler Mekanı*
Dondurma Hakkında Bilmedikleriniz!
dondurma hakkında, dondurmanın faydaları, dondurmanın yararları


Sevgili melekler, yaz sıcaklarının bastırdığı şu günlerde en çok rağbey edilen gıda maddesi dondurma. Sağlığa faydaları bilinen dondurma kimi zaman beraberinde zarar da getirebiliyor.Satın alırken ve tüketirken son derece dikkatli olmamaız gereken dondurmayla ilgili bilinmeyenleri, Diyetisyen Rabia Kaya ayrıntılarıyla bizlerle paylaşıyorz...



dondurma.jpg





Katkısız dondurmaların yararları neler?

Besin değerleri düşünüldüğünde, katkısız doğal bir dondurma, süte göre 3-4 kat daha fazla yağ, yaklaşık yüzde 15 daha fazla protein ve 3-4 kat daha fazla karbonhidrat içerir. Aynı zamanda katkısız bir dondurma, kemiklerin başlıca yapıtaşlarından olan kalsiyum ve fosfor yönünden oldukça zengindir. Sütteki kalsiyum ve fosfor miktarı, yapılışındaki yoğunlaşmadan dolayı doğal dondurmada süte göre daha fazla bulunur. 100 gram dondurmada 135 mg kalsiyum bulunurken, sütte bu miktar 115 mg'dır.

Fabrikasyon usulü dondurmalar zararlı mı?

Toplu halde, fabrikasyon usulü üretilen dondurmaların yapımında kullanılan malzemelere baktığımızda, dondurmanın yapımında süt veya süt tozunun yanı sıra; şeker, glikoz şurubu gibi tatlılık verici maddeler, bitkisel yağ ve süt yağı, çeşidine göre çikolata, kakao, meyve, fındık-fıstık, karamel gibi besinler, sahlep, kıvam verici, doğal ve doğala özdeş aromalar bulunur. Tükettiğiniz dondurmanın içinde, sütten daha çok süt tozu, meyveden daha çok tatlandırıcılar varsa; bu dondurmanın faydalarından öte zararından bahsetmek daha doğru olur. Çünkü bu şekilde tükettiğiniz dondurmanın bize getirisi, daha çok katkı maddeleri ve tatlandırıcılar olacaktır.

Zayıflamak isteyenler dondurma tüketmeli mi?

DİYETTE OLANLARA ÖZEL DİYET DONDURMA TARİFİ İÇİN TIKLAYIN

Yaz aylarında zayıflamak isteyen veya formuna dikkat eden bireylerin, günlük beslenme planlarında, aşırıya kaçmamak kaydıyla dondurma tüketmesi uygundur. Dondurmanın kalori değeri; baklava, pasta gibi hamurlu tatlılara oranla çok daha düşüktür ve daha besleyici bir seçimdir. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme programında haftada 1-2 kez dondurma tüketimi önerilebilir. Eğer sağlıklı ve dengeli besleniyorsanız, egzersizinizi yapıyorsanız; abartmadığınız sürece, dondurma tükenmenizde hiçbir sorun yoktur.

Çocuklarda dondurma tüketimi nasıl olmalı?

Doğal katkısız dondurma; süt, yoğurt, peynir gibi gıdaları sevmeyenler için iyi bir seçenektir. Özellikle çocuklarda fazla olan kalsiyum ihtiyacının karşılanmasında ve enerji açığı olanlarda dondurma tüketimi önerilir. Ancak çocuğunuz bir yaşın altındaysa ve tüm besinlerle tanışmamış ise dondurma tüketimine dikkat etmelisiniz. Böylece çocuğunuzda gelişebilecek besin alerjilerini önlemeniz mümkün olur. Günde 100 gramdan daha fazla dondurma tüketilmesi, çocuklarda şişmanlığa neden olabilir. Özellikle anne ve babaların, çocuklarının dondurma tüketimini kontrol altında tutması yararlı olur.

Dondurmayı nasıl tüketmeliyiz?

Solunum enfeksiyonu sırasında, yutak ve bademcik iltihaplarının tedavi sürecinde dondurma önerilmez. Dondurma aç karnına tüketildiğinde, iştah kapanmasına neden olabileceği için ara öğün olarak tüketilmelidir. Dondurmayı soğuk olduğu için aniden yutmak mide kramplarına ve kasılmalara neden olur. En doğrusu dondurmanın, ağızda eritilerek yavaş yenmesidir.
 
Geri
Üst