döşemelikler hakkında bilgiler!

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
döşemelikler hakkında bilgiler!
vizon rengi koltuk vizon rengi ile uyumlu renkler renk koltuk
fay0163.jpg
Geometrik desenler, şal desenleri ve çiçek motifleriyle, canlı renkler yaşanan mekânlara sıcaklık katmaya hazırlanıyor. Siyah, kırmızı, fuşya, mor ve limon şansı favori renkler. Beyaz cilalı ahşap okuma koltuğundaki geometrik desenli renkli kumaş ile yaratabileceğiniz canlı mekânlar oluşturmaya hazır mısınız?

Dekorasyonda tek bir akıma kapılıp gitme dönemi artık yerini birbiriyle uyumlu farklı parçaları bir araya getirmeye bıraktı. Bu akımda elbette ki kumaşlar da yerini alıyor ve mevsimsel değişimler kumaşlarda da kendini gösteriyor.

Bu yıl doğal dokuların, doğadaki renklerin hâkimiyeti söz konusu. Saten ve şönillerin yerini kadifeler, rafyalar, kalın ketenler alıyor. Ve modern ile klasik bir araya geliyor. Dokulu rafya kumaşın üzerinde kullanılan antik görünümlü ipek yastıklarla, farklı köşeler oluşturmak mümkün. Bir döneme damgasını vuran kapitone geri dönüyor.

Özellikle duvar ve koltuklarda artık kapitone uygulamaları daha çok göreceğiz. 1970'lerin retro çizgisi de kendini iyiden iyiye hissettiriyor. Geometrik desenler, şal desenleri ve çiçek motifleriyle, canlı renkler yaşanan mekânlara sıcaklık katmaya hazırlanıyor. Siyah, kırmızı, fuşya, mor ve limon şansı favori renkler. Beyaz cilalı ahşap okuma koltuğundaki geometrik desenli renkli kumaş ile yaratabileceğiniz canlı mekânlar oluşturmaya hazır mısınız?

Dekorasyonda tek bir akıma kapılıp gitme dönemi artık yerini birbiriyle uyumlu farklı parçaları bir araya getirmeye bıraktı. Bu akımda elbette ki kumaşlar da yerini alıyor ve mevsimsel değişimler kumaşlarda da kendini gösteriyor. Bu yıl doğal dokuların, doğadaki renklerin hâkimiyeti söz konusu.

Saten ve şönillerin yerini kadifeler, rafyalar, kalın ketenler alıyor. Ve modern ile klasik bir araya geliyor. Dokulu rafya kumaşın üzerinde kullanılan antik görünümlü ipek yastıklarla, farklı köşeler oluşturmak mümkün. Bir döneme damgasını vuran kapitone geri dönüyor.

Özellikle duvar ve koltuklarda artık kapitone uygulamaları daha çok göreceğiz. 1970'lerin retro çizgisi de kendini iyiden iyiye hissettiriyor. Geometrik desenler, şal desenleri ve çiçek motifleriyle, canlı renkler yaşanan mekânlara sıcaklık katmaya hazırlanıyor. Siyah, kırmızı, fuşya, mor ve limon şansı favori renkler. Beyaz cilalı ahşap okuma koltuğundaki geometrik desenli renkli kumaş ile yaratabileceğiniz canlı mekânlar oluşturmaya hazır mısınız?

Kumaşlarla minik dokunuşlar
Kanepe ve koltuğunuzda yapacağınız değişikliklerde onu ne sıklıkla kullandığınız çok önemli. Az kullanılan bir koltuğu, diğerlerinden daha kolay yıpransa da şıklığı ön plana alıp, değerli bir kumaş ile kaplayabilirsiniz. Ancak unutmayın ki, ortalama bir kumaşın ömrü beş yıldır.

Tabii ki bu süreden daha önce yıpranacak ya da daha uzun yıllar kullanılabilecek kumaşlar da var. Alacağınız kumaşı mutlaka büyük bir parça olarak kestirin ve görün. Çünkü kataloglarda yer alan küçük parçalar yanıltıcı olabiliyor. Kumaşınızı almadan önce muhakkak evinizde prova edin.

Halılarınız, perdeleriniz ve duvarlarınızla uyumunu ancak böyle anlayabilirsiniz. Sonucu görmek için mümkünse önce tek bir uygulamaya gidin. Bir koltuğu kaplayıp, sonucu gördükten sonra eğer memnun kalırsanız diğerlerini de değiştirin. Sık kullandığınız koltukların kumaşlının uzun ömürlü olmasını istiyorsanız, leke tutmayan ve yıkanabilen modelleri tercih edin.

Yaz aylarında yıkanabilir, keten kılıfları tercih edebilirsiniz. Kışın ise koltuk şalları ve battaniyelerle hem sıcak bir görüntü yaratabilir hem de kumaşı koruyabilirsiniz.

Oturma grubunuzun sadece bir parçasını farklı bir kumaşla kaplayarak tüm odanın havasının değiştirebilir; kumaştan panolar yapabilir ya da farklı kumaşları birleştirerek oluşturacağınız tablolarla fark yaratabilirsiniz. Ayrıca evinizde değişiklik istiyorsanız duvarlarınızı kumaşla giydirebilirsiniz. Bunun için eşyalarla uyumlu, ipek ya da dokulu bir kumaş seçebilirsiniz. Yastıklar ve abajurlarda kullanacağınız farklı kumaşlar da, renkli ve şık bir mekân yaratmanızda size yardımcı olabilir.

Hangi kumaşlar nereye uygun?
Kumaşlar dekorasyonun önemli unsurlarıdır. Bu sebeple, evde hangi kumaşı nerede, nasıl kullanabileceğinizi bilerek hareket etmenizde fayda var. Hazırladığımız küçük tekstil sözlüğü sayesinde geleneksel ve teknik özellikleriyle kumaşların dekorasyondaki yerini ve kullanım alanlarını keşfedebilirsiniz.

Alkantra: Yüzde 60 polyester ipliğin yüzde 40 poliüretan iplik ile karıştırılmasından elde edilen alkantra sağlam yapısı ile ön plana çıkıyor. Alkantra ağırlıklı olarak perde, duvar kaplamaları, örtü, kanepe ve koltuklarda kullanılıyor.

İşlemeli: Elde veya makinede yapılan işlemelerle süslenen kumaş genellikle koton veya ipek ipliklerden üretiliyor. Perde, duvar kaplamaları ve örtüler için ideal.

Kaşmir: Çin, Tibet ve Mongolya'daki kaz ve keçi tüyünden elde edilen ipliklerle üretiliyor. Sıcak ve yünlü bir dokusu var. Perde, battaniye ve yastıklarda kullanılıyor.

Emprime: Resimlendirilen hafif koton kumaş. Duvar kaplaması, perde, kanepe, masa örtülerinde.

Damasko: Avrupa'da XV. yüzyıldan beri üretilen kumaş ağır olmasıyla tanınıyor. Genellikle iki taraflı olarak dokunan kumaşta desenler mat saten iplikler üzerine parlak saten dokuma kombinasyonu ile oluşturuluyor. Duvar kaplamaları, perde, koltuk ve yastıklarda kullanılıyor.

Yapay Deri: Sıvı PVC'nin gözenekli, ince dokulara dönüştürülmesiyle üretiliyor. Soğuduktan sonra sıcak etkili emprime makinesi ile istenilen deri çeşidi dokusu kumaşa kazandırılıyor.

Yapay Kürk: Tüylerin bir araya getirilmesi ile elde edilen doku. Farklı renklerdeki tüylerin bir arada kullanılması ile ayı, tilki veya vizon görünümü elde ediliyor. Koltuk, örtü, yatak örtüsü ve yastıklar için ideal bir kullanıma sahip.

Jakar: 1801'de Joseph-Marie Jacquard'in keşfettiği bu dokuma şekli, yaratıcısının adını taşıyor. Bu yöntemle geliştirilen tüm kumaşlar onun adıyla anılıyor. Koltuk, kanepe, duvar kaplamaları ve perdelerde kullanılıyor.

Yünlü: Koyun yapağının işlenmesiyle elde ediliyor. Yün dokunurken pek çok farklı görünüm kazanıyor. Sandalye, perde, duvar kaplaması ve yastıklarda geniş bir kullanım alanına sahip.

İran ipeği: İran'dan gelen ipek kumaş, en görkemli döşemelikler arasında yer alıyor. Hiçbir zaman tek renk olarak kullanılmayan kumaş, çoğu zaman işlemeli olarak üretiliyor.

Keten: Tarih öncesinden beri kullanılan bu kumaş türü koton ile kolayca karıştırılabilir. Ev tekstili, perde, kılıf ve yastıklarda kullanım alanı buluyor.

Moher: En iyi yapağı anlamına geliyor. Bu çok ince ve parlak hayvan lifi, genellikle keçi yünü angoradan Yılda iki kez elde ediliyor. Perde ve sandalyelerde kullanılıyor.

Hareli: Doğal ipek, koton ve viskondan üretilen pırıltılı, hareli bir kumaş türü. Hareli kumaş, çizgili ve emprime olarak da dokunabiliyor. Duvar kaplaması, perde ve koltuklarda kullanım alanına sahip.

Osmanlı: Eskiden Osmanlı İmparatorluğu'nda viskon ve koton karışık üretilen kumaşta çoğu zaman çizgili desen kullanılıyor. Kumaş; ipek, yün ve koton karışımından oluşuyor. Duvar kaplaması, perde ve koltuklarda kullanılıyor.

İpek: Çinliler tarafından keşfedilen ipeğin çok çeşidi bulunuyor. Perde, duvar kaplaması ve yastıklar için ideal.

Tafta: Sık dokunmuş ipek görünümlü kumaşı parlak görünümünden tanıyabilirsiniz. İpek iplik yerine viskon ile dokunduğu için daha ucuz. Perde ve duvar döşemelerinde kullanılıyor.

Kadife: Kadife kumaşın pek çok çeşidi bulunuyor. Koton, ipek, yün ve keten kadifeler gibi... Motiflerine göre farklı biçimlere sahip olanları da var. Koltuk, duvar kaplaması ve perdelerde geniş bir kullanım alanına sahip.

Koton kumaş: İpek kumaş ile tersten dikilerek desenlendirilen koton kumaşın ipek olan tarafı ipek iplikle tekrar dokunuyor. Böylece kumaş işleme etkisi kazanıyor. Perde, duvar kaplaması, koltuk ve yastıklar için ideal.

Bukle kadife: Üretimin değişik çeşitleri bulunuyor. Ön yüzü çok sıkı bir bukle etkisi gösteriyor. Motif ile kumaşın fonu arasında bir yükseklik farkı bulunuyor. Koltuk, perde ve yastıklarda kendine kullanım alanı buluyor.

Döşemeliklerin bakımı
Koltukların sürekli yoğun güneş ışığına maruz bırakılması çok yanlıştır.
Sık sık elektrik süpürgesi ile tozunu alın.
Kesinlikle çamaşır suyu ve deterjan kullanmayın.
Leke olan yeri Islak bez ile saf sabun kullanarak silin ve su ile durulayın. Gerekirse saç kurutma makinesi ile fazla yaklaştırmadan kurulayın. Koltuklan silerken (kadife ve tüylü dokumalarda) son durulama suyuna sirke koyarsanız (az miktarda) kumaşların daha çok parladığım görebilirsiniz.
Döşemelik kumaşlar Arap sabunu, beyaz sabun ya da özel şampuanlar ile hav yönüne doğru silinmeli, kendi kendine kurumaya bırakılmalı ve kuruyana kadar üzerine oturulmamalı.
Kadife kumaşlarda ürünün doğası gereği, döşeme yapılırken astar kullanılması gerektiğini unutmayın.
Yastık kılıflarının yıkanabilmesi için fermuarlı olanlarını tercih edin.
Gerektiğinde çıkarıp yıkayabilmek için koltuk döşemelerini portatif yaptırabilirsiniz.
Kuru temizleme sıvısı veya özel temizleyicinizi uygulamadan önce bir deneme yapmanızda fayda var. Bu uygulama için kumaşın fazla görünürde olmayan bir yerini; örneğin söz konusu minder ise minderin ilk bakışta görünmeyen alt kısmını seçmemiz uygun olacaktır.
Döşemeliklerinizi, koltuk minderlerinizi birkaç haftada bir yerlerinden çıkartarak kontrol etmekte fayda var. Minderleri daha yakından kontrol ederek aşınma ve yıpranma etkilerini daha yakından izleyebilme imkânına sahip olursunuz.
 

Benzer Diğer Konularımız !

Geri
Üst