Dünya tarihine yön veren sümerler

Uzman SühaN

Administrator
Dünya tarihine yön veren sümerler
Sümerler, 5000 yılı aşkın bir süre önce Güney Mezopotamya da dünyada ortaya çıkmış en eski kent topluluklarından biriydi. Kama şeklinde vuruşları, önümüzdeki 3000 yıl boyunca aynı coğrafi bölgedeki senaryoları etkileyecek bir yazı sistemi geliştirdiler. Sonunda, hem logofonik, alfabe ve hem de heceyle ilgili sistemleri kapsayan bu çeşitli yazı sistemleri, çivi yazılı olarak bilinir hale geldi .

M.Ö. 3500-1750 yılları arasında Ziraat, ticaret ve müzik çalmayı içeren zengin, çeşitli kültürleri ile tanınmıştı ve bazı araçları arkeologlar tarafından keşfedildi . Uygarlıkları sona ermeden önce, Sümerler birkaç önemli icatdan sorumluydu.


sümerler.jpg







Yazı

Yazı, M.Ö. 3100 yıllarında Sümerler tarafından keşfedildi. Ticari olarak kayıt tutmaya başladı ve yasaları ve hikayeleri yazmak için sembollerin kullanımına dönüştü. Çivi yazıları nın temeli piktogramlar ya da gerçek şeyleri temsil eden çizimlerdi. Erken piktogramlar temsil ettikleri nesneleri andırıyor ancak zaman içinde tekrar tekrar kullanılmasıyla daha basit, hatta soyut görünmeye başladılar. Bu işaretler nihayetinde kama şekli haline geldi .

Sulama

Sulama sistemi çiftçilere kontrol edilemeyen sel suyunu kendi lehlerine kullanmalarını sağladı. Çiftçiler, suyunu, ihtiyaç duydukları her yerde mahsulleri için kullandılar. Bu insanlara sağlıklı ve güçlü bitkiler yetiştirmelerinde yardımcı oldu.


Metinli kil tableti

Sümerler, taş üzerine çizilmiş resim ve olan piktogramlar olarak bilinen bir iletişim formu icat ettiler. Resimli yazılar, çivi yazılı olarak bilinen bir yazı sistemi haline geldi. Bu sistemde, kama şeklindeki darbeler ıslak bir kil yüzeyi üzerinde semboller yaratmak için etkilendikten sonra kalıcı bir izlenim bırakmak için pişirildi. Sümerler sonradan temsil ettikleri nesneye benzer semboller yaratarak bir tanımlama sistemi geliştirdiler. Sümer yazı sistemi başlangıçta yukarıdan aşağıya doğru yazılmış, ancak soldan sağa değişti ve M.Ö. 2800 de fonetik kullanımı dahil edildi.

Zaman kavramı ve matematik

Uygarlıklar, çok özel özelliklerinden yola çıkılarak, soyutlama ve zamanın fikirleri ile yakından ilişkilidir. Medeniyet söz konusu olduğunda zamanla çalışmak, gelecek ve kader gibi fikirlerin tartışıldığı ve zaman algısı konulu sohbetlerle sonuçlanır. Tartışmalar genellikle doğrusal karşı dairesel, ritüel vs. sosyal hatta gerçek vs. doğaüstü zamana göre yapılır.

Mezopotamya uygarlığı temelde zaman kavramları üzerinde çok sayıda görüş açısı sunar. Mezopotamya uygarlığı, medeniyet felsefesinden gizlenmiş kayıtları almanın bir yolu olarak geliyor; geçmiş zamanlardaki, günümüzdeki ve gelecekteki ve manipülasyona ve yeniden yorumlamaya tamamen açık olan bakış açısına göre faaliyetler hakkında detaylar sunar. Sümerliler , 60 saniyelik dakika, 60 dakikalık saatler ve 24 saatlik gün kavramını ortaya çıkardı; Sümerler ilk okulları kurdu ve ilk tekerlekli araçlar, çocuklar için oyuncaklar ve 360 derece daire fikrini yarattılar. Babiller, Sümerler tarafından verilen temel-60 sisteminde de aynı şekilde önemli hesaplamalar yapmışlardır.

Astroloji ve Astronomi Keşfi

Astroloji fikrinin başlaması Sümerler döneminde başlamıştır. Gündelik olaylar dini bir önem taşıyordu. Belli bir sebepten dolayı, her kötülüğün ve iyiliğin gerçekleştiği varsayılmıştır. Astrologlar, gezegenimizin hareketini keşfetti ve zenginleri politik ve sosyal seviyelerde bilgilendirdi. Dahası, güneş, ay, gökyüzü ve yıldızların gerçek hareketi eşlemiş ve tutulmalar gibi göksel olayları öngörmüşlerdir.

Hukuk

Sümerler, çatışma çözme ve cezanın ilk sistemini, kanun olarak da bilinen bir yasal makam aracılığıyla keşfettiler. Sümer Ur-Nammu yasası, tarihteki en eski yasalar dizisidir ve 57 kod içermektedir. Kanunlar cinayet, soygun, kaçırma, zina, tecavüz, sihir uygulama, yalancılık ve edepsizlik cezasını kapsamaktaydı. Sümer toplumunda, nihai hükümdarlar olarak tanrı ve tanrıçalar görüldü, ancak normal vatandaşlar mecliste karar alma yetkisine sahipti. Uyuşmazlıklar, birçoğu en zayıf ve en savunmasız üyeleri zengin ve güçlülerden korumak için yazılmış yasalarla çözüldü.


Sümerler, hükümet ve orduya sahip büyük şehirler olan ilk şehir devletlerini de icat etti. Bu şehirler ülkeler olarak işletildi ve genellikle vergiler toplayan ve yasayı yürüten krallar tarafından yönetildi. Sümerler ayrıca kemer olarak bilinen mimari tasarımı icat ettiler, ilk yelkenli gemileri yaptılar. Sümerler de diğer icatlar ve kazanımlarla ilgileniyorlardı.. Sümerler ahşap tekerlekli sepetler yaptılar ve taşımak için atlara bağladılar. Ayrıca, savaş için savaş arabaları yapmak için tekerlekler kullanmakta ustaydılar.İlk araba M.Ö. 3200 yıllarında Mezopotamya da ortaya çıktı.Pulluk ve araba, ilk tekerlekli araçlardı. Çanak çömlek gibi yararlı öğeleri yaparak çömlekçilik yapmaya başladılar.


Mezopotamya da pulluğun icadı, avcı-toplayıcı grupların avda değil, aynı yerde kalmalarına ve tarıma gıdaya bağımlı olmalarına yardımcı oldu. Medeniyet beşiği olarak da bilinen Mezopotamya, kentleşme kavramını geliştirdi. Tarihte ilk kez insanlar belirli bir yere yerleşmeye başladılar. Tarım icadı, aynı yerde yaşayan daha fazla insanın ve hayvanların beslenmesini mümkün kıldı. Mezopotamya, güneşte kurutulmuş tuğlalarla inşa edilen dünyanın ilk şehirlerinden biri olarak ortaya çıktı. Mezopotamya kentleşmesi, MÖ 4300-3100 başlamıştır. Tekerlek, matematik, çanak çömlek, araçlar, takvim, sulama ve yazma sistemi Sümer teknolojisinin ana kısımlarıydı ve bugün hala çok önemlidir.Bütün bu buluşlar, dünyanın dört bir yanındaki teknolojinin genel gelişimine yol açtı.

Sümerlerin insanlığa verdikleri armağanlar arasında tarımda sulama, hayvanların evcilleştirilmesi ve kuşatma savaş kavramı da bulunmaktadır. Sümer sayıları sistemi de bir ilk oldu.Tekerleğin icadı, toplumu geliştirmek için Sümerlilerin en önemli katkıları arasındadır, çünkü modern otomobil de dahil olmak üzere bir dizi yeniliğe izin vermiştir. Sümerler, çarpma, çıkarma, bölme ve toplama bilgisi ile matematiğin ilerlemesini de yaptı. Sümerler inşaat projelerini takip etmek için matematik kullandılar. Sümerliler tarafından keşfedilen buluş ve buluşların çoğu daha sonraki uygarlıklarda daha ileri bir hale geldi. Yazı, tarım ve şehir uygarlığı gibi temel şeyler sümerlilerin armağanıdır.
 
İlk medeniyet ilk devlet ve ilk sosyal toplum sümerliler. Dünya tarihine adını yazdıran , bir çok icada imzasını atan sümerliler günümüz insanlarına çok katkıda bulunmuştur. Yazının, arabanın, zaman kavramının, çeşitli alet ve erdevatın icadı bugün geliştirilerek insan hayatını kolaylaştırmıştır. Bu ilk medeniyet bilim teknik ve tarih alanlarında da pek çok yol katetmişlerdir. Toplumsal gelişmişliğin yanın da metematiğin temeli olan 4 işlemi bulmuşlardır. M.Ö 3500 yıllarda mezopotamyaya ayak basan sümerliler M.Ö. 2350 yılında yıkılmıştır. Sevgili okurlarımız sümer tarihi ile ilgili yorumlarınızı ve ek bilgileri bu başlık altın dan bizlerle paylaşabilirsiniz.
 
çokkkkkkkkk teşekkürlerrrrrrrrrrrrr sayenizdeee iyi not aldımm muahhhhhhh
 
Geri
Üst