E Vitamini Eksikliği Nasıl Giderilir?

Uzman SühaN

Administrator
E Vitamini Eksikliği Nasıl Giderilir?
Antioksidan özelliği ile vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlayan E vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirir. Göz ve cilt sağlığı için faydalıdır. Vücudun cinsel gelişimi açısından da oldukça önemlidir. E vitamini eksikliğinde vücutta ödem oluşur. Kansızlık, halsizlik ve göz rahatsızlıkları meydana gelir.


Ergenlik döneminde çocukların cinsel gelişimi sağlıklı bir şekilde gerçekleşmez. Adalede bozukluk, kansızlık gibi rahatsızlıklar E vitamini eksikliği belirtileridir. Bu eksiklikler tahıllarla, bitkisel tohumlarla ve onlardan oluşturulan yağlarla giderilir. Bebeklerde 5-6 mg, çocuklarda 7 mg ve 12 yaşından büyüklerdeyse 8-10 mg E vitaminine ihtiyaç duyulur.



5.Jpeg







Yağda çözülen vitaminlerden biri olan E vitamini, antioksidan etkisiyle hücre tahribatına yol açan serbest radikallere karşı koruma sağlar. Ayrıca E vitamini ve diğer antioksidanlar kalp hastalıkları ve kanser gibi hayati hastalıkların oluşmasına karşı vücudun direncini arttırır. E vitamini aynı zamanda kırmızı kan hücresi üretimine yardımcı olur ve vücudun K vitaminini efektif olarak kullanmasını sağlar. E vitamini eksikliği genellikle, gıdalar yoluyla alınan yağın çeşitli nedenlerle vücut tarafından işlenemediği kişilerde görülür. Kas zayıflığı, gözlerde istek dışı hareketler, görme sorunları, yürüyüş problemleri ve kas kütlesinin azalması ilerlemiş E vitamini eksikliğinin belirtileri arasındadır.

Ne Kadar E Vitamini Almalıyım?
Sağlıklı kişiler için günlük olarak alınması önerilen E vitamini miktarları şu şekildedir. 0-6 aylık bebekler 4 mg, 7-12 aylık bebekler 5 mg, 1-3 yaş arası çocuklar 6 mg, 4-8 yaş arası çocuklar 7 mg, 9-13 yaş arası çocuklar 11 mg. 14 yaşından büyükler içinse günlük tavsiye edilen E vitamini miktarı 15 mg’dır. Emzirme döneminde ise günlük ihtiyaç 19 mg’a kadar yükselebilmektedir.


E Vitamini Eksikliğini Gideren Besinler


Fındık: Günde 1 avuç fındık E vitamini eksikliğini giderir. Enerji verir.
Fıstık: Günlük 100 gram fıstık E vitamini ihtiyacının % 35'ini karşılar. Fıstık yüksek miktarda kalsiyum, demir, magnezyum, çinko mineralleri içerir.
Badem: Günlük 100 gram badem E vitamini ihtiyacının 2 katını karşılar. Aynı zamanda potasyum, çinko, fosfor mineralleri bakımından da zengindir.
Toz acı biber: Günlük 1 çay kaşığı acı biber E vitamini eksikliğinde önemlidir. Yemeklerde kullanılıyorsa tekrar tüketilmesine gerek yoktur. Demir, magnezyum mineralleri açısından zengindir. Tuz tüketimini kontrol altında tutmak zorunda kalan kişiler toz acı biber kullanımına dikkat edilmelidir. Çünkü içerisinde sodyum bulunur.
Çam fıstığı: Günde 100 gram çam fıstığı E vitamini ihtiyacının yarısını karşılar.


Buğday tohumu yağı
Ayçekirdeği: Günde 100 gram tüketilen ayçekirdeği E vitamini ihtiyacının 2 katını karşılar. Yağı da tüketilebilir. Yemeklerde ayçekirdeği kullanılıyorsa onun dışında kullanılmasına gerek yoktur.


Tüm bu takviye besinler ile E vitamini eksikliği giderilir. Bu besinler dışında gün içerisinde tüketildiğinde etkili olabilecek besinler de vardır. Patates, domates, balık yağı, ton balığı, yumurta sarısı, ceviz, kivi, brokoli, kuşkonmaz, ıspanak, kulkas kökü, kuru kayısı, kurutulmuş fesleğen, keten tohumu, marul, lahana, kabaktır. E vitamininin fazla tüketilmesi risk oluşturur. %22 oranında beyin kanamasına neden olduğu belirtilmiştir. Kanın pıhtılaşması konusunda da E vitaminin fazla tüketilmesinin etkisi vardır. Erkeklerde prostat kanseri etkileri görülmüştür. E vitamini fazla alındığında ishal, uykusuzluk, halsizlik, kanama, bulanık görme gibi etkiler görülür.
 
Geri
Üst