E vitamini eksikliği nedenleri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
E vitamini eksikliği nedenleri ve tedavisi
E vitamini eksikliği semptomları birçok açıdan karşımıza çıkar, çünkü bu antioksidan vitamin sağlığınızda oynayabilecek çeşitli rollere sahiptir bağışıklık fonksiyonunu güçlendirmekten toksinlere maruz kalmadan günlük hasara karşı mücadele eder. Güçlü antioksidan güçlere sahip yağda çözünen bir vitamin olan E vitamini, kimyasallar, duman, gıdalardaki diğer maddeler ve vücuttaki metabolik süreçlerin yan ürünleri gibi toksinlerden kaynaklanan serbest radikal hasarının etkilerini önler. Serbest radikal hasarına bağlı kanser ve kalp hastalığı gibi bazı kronik hastalıkların bile önlenmesine neden olabilir.


e vitamini.Jpeg







Vücudun çalışması için E vitamini gereklidir, bu da onu temel bir vitamin haline getirir. E vitamini, merkezi sinir sistemi için önemlidir. Bir eksiklik, Purkinje nöronları olarak adlandırılan bazı nöronların sinyalleri iletme kabiliyetlerine zarar vermelerine neden olabilir.Sinir liflerine verilen zarar, sinirlerin sinyalleri doğru bir şekilde iletmesini engelleyerek, periferik nöropati olarak da adlandırılan bu hislerle sonuçlanabilir .



E vitamini yağda çözünen bir vitamindir ve antioksidan özelliklere sahiptir. Vücuda oksidatif stresi önleyebilen 8 vitaminli bir gruptur. Vücudumuzun bağışıklık sistemini virüslere ve bakterilere karşı güçlü tutmaya yardımcı olmak için E vitamini ihtiyacı vardır.Vücuttaki vitaminlerin gerekli miktarları karşılanmadığında, E Vitamini eksikliğine yol açabilir.E vitamini için günlük alımınız tavsiye edilen seviyelerin altındaysa, vitamin çok sayıda hayati bedensel işlev için gerekli olduğundan E vitamini eksikliğine yol açar.Bu nedenle, uygun miktarı tüketmeli veya ek almalısınız. Esansiyel vitamin eksikliği genellikle kötü beslenme alışkanlıklarından kaynaklanır.




E Vitamini eksikliğine neden olabilecek diğer faktörler şunlardır:



Karaciğer, safra kesesi veya pankreas ile ilgili hastalıklar.


Düşük yağlı ve işlenmiş gıdalar.



Yenidoğan bebekler, özellikle erken doğanlar, E Vitamini eksikliğini de gösterebilir.



Düşük E vitamini seviyeleri, sindirim sisteminden besinlerin yetersiz emilmesine yol açacak birçok sindirim sistemi sorunlarına neden olabilir. Bu pankreas, karaciğer, safra kesesi vb. Hastalıklara yol açar.


Sinir sistemi ile ilgili eller, bacaklar, kollar ve ayaklarda problemler.


Ağrı, karıncalanma, his kaybı, hastalıklar.


Saç dökülmesi


Kas zayıflığı.


Yavaş doku iyileşmesi.


Bacak krampları.




Anemi, kanda bulunan düşük miktarda alyuvar hücresine bağlı olarak ortaya çıkan bir kan bozukluğu olarak açıklanabilir. Hemoglobin için oksijenin vücudun diğer bölgelerine taşınması için kırmızı kan hücreleri (RBC ler) gereklidir. Oksijen, hücresel solunum için gereklidir. E vitamini eksikliği, doğum kusurlarına, hemolitik anemiye ve kırmızı kan hücrelerinin bozulmasına neden olabilir.Bir E vitamini eksikliği, el, ayak ve kollarda sinir hasarı ile sonuçlanan bir durum olan periferal nöropatiye bağlıdır. Sinir hasarının bu şekli, periferal sinirlerde, bir miktar E vitamini olan tokoferolün yetersiz seviyeleri ile ilişkilidir. Ataksi, vücudunuz için birden çok kaynaktan aldığı E vitamini kullanmayı zorlaştıran nadir görülen kalıtsal bir hastalıktır. Durum, nörolojik sorunlara neden olabilir, bu da kendi bacaklarınızın hareketlerini koordine etmenizi ve kontrol etmenizi zorlaştırır.

E vitamini eksikliği ile birlikte Ataksi, bazen görme problemleri de doğurabilir. Spesifik olarak, , görme kaybına bile neden olabilecek bir göz bozukluğu. Bu sorunun belirtileri ve semptomlarına dikkat edin:Kötü gece görüşü veya gece görüşü kaybı, Sürüş zorluğu, okuma, yüzleri tanıma,görme bozukluğu vs gibi. E vitamini cilt sağlığı için mükemmeldir ve yeterince almamak cildinizin oluşturduğu koruyucu bariyeri yoksun bırakabilir. Cildiniz kuru ve tahriş olabilir. E vitamini, kanın saç derisine dolaşımını artırabilir, içten besler. Bu önemli antioksidan vitaminin bir eksikliği de, bağışıklık sisteminizin sizi etkileyerek zayıf ve enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale getirmesine neden olabilir.

Düşük yapma, yetersiz alımı olan kadınların gebeliklerini etkileyebilecek bir E vitamini eksikliğinin oldukça talihsiz bir sonucudur. Araştırmacılar bunun, E vitamininin fetusun vücut kısımlarının normal gelişimindeki hayati rolünden kaynaklandığını düşündürmektedir. Görme bozukluğu: Bir E vitamini eksikliği, retinadaki ve gözdeki diğer hücrelerde ışık reseptörlerini zayıflatabilir. Bu, zaman içinde görme kaybına yol açabilir.

Bağışıklık sistemi problemleri ; Bazı araştırmalar E vitamini eksikliğinin bağışıklık hücrelerini inhibe edebileceğini düşündürmektedir. Daha yaşlı yetişkinler özellikle risk altında olabilir.Kas güçsüzlüğü ve koordinasyondaki zorluklar, merkezi ve periferik sinir sistemlerine verilen hasarı gösteren nörolojik belirtilerdir. Periferik sistem, beyin ve omuriliğin ötesinde bulunan sinir ağlarıdır. Bu nöronlar vücut boyunca mesajlar iletir.


E vitamini de büyük bir antioksidandır; eksikliği, hücreler veya dokularda oksidasyon stresine neden olabilir. Bu, vücudun birçok bölümüne zararlıdır. E vitamini eksikliği merkezi sinir sistemi bozulmasına, zayıf reflekslere, el ve ayaklarda sinir dejenerasyonuna, bozulmuş koordinasyona ve denge kaybına neden olur.İyi kan dolaşımı için E vitamini hayati önem taşır. İyi dolaşım kafa derisini, saç köklerini besler ve sağlıklı tutar. Eksikliği saç kaybına neden olabilir. E Vitamini, zeytin ve kanola yağı, soya fasulyesi, fındık ve tohumlardan elde edilebilir. E vitamini yaygın olarak bilinir ve tüm losyonlarımızda ve nemlendiricilerimizde önemli maddelerdir. E vitamini eksikliği kuru cilde neden olabilir.


E vitamini gibi antioksidanlar yan etkileri azaltabilir veya radyasyon ve kemoterapinin etkinliğini artırabilir. Uzamış bir E vitamini eksikliği, kanser, özellikle de meme ve ağız kanserleri insidansını büyük ölçüde artırabilir.E vitamini eksikliği, kas liflerinin işlev görmediği ve zayıf kaldığı yerlerde miyopatiye neden olabilir.


Bacak krampları, kasların ani, ağrılı ve istemsiz kasılması olarak açıklanabilir. Hem erkek hem de kadınlarda ayak ve bacak krampları yaygındır. Sıkışma genellikle baskı uygulandıktan sonra görülür. Gece bacak krampları genellikle geceleri veya kaslar dinlendiğinde gözlemlenir.Kişi E vitamini eksikliği bazen kalp hastalığı ile ilgilidir. E vitamini eksikliği çocuklarda ateroskleroza yol açabilir.E vitamini eksikliği görme sorunlarına da neden olabilir. Bu, gözün astarlanmasına zarar veren retina incelmesi veya dejenerasyonunu içerir. E Vitamini eksikliği de bazen bulanık görme ve gece görmede zorluklarla sonuçlanabilir.

E vitamini üreme sisteminin sağlığını korur. E vitamini eksikliği, düşüklere, düşüklere ve kısırlığa yol açabilir. Erkekler genişlemiş prostat, iktidarsızlık ve kısırlıktan muzdarip olabilirler. Sağlıklı bir bağışıklık sistemi için E vitamini önemlidir. E vitamini bağışıklık sistemini iyileştirmek için yararlıdır. Selenyum ile antikorlar oluşturur. Bu vitaminin eksikliği enfeksiyöz hastalıklara neden olabilir ve hasta hastalıktan kurtularak daha zor bir zaman geçirir.

E vitamini de bağışıklık sistemi işlevinde yer alır. Güçlü antioksidan özellikleri ile birleştiğinde, vitamin hem kronik hem de akut hastalıkların önlenmesinde birincil savunma mekanizması olarak görev yapar. Ayrıca, E vitamini eksikliği olan bireyler, hem bulaşıcı hastalıklar hem de tümörlerin gelişimi için daha fazla risk altındadır . Bu risk faktörleri yaşlanma sürecinde artmaktadır.

Nörolojik olarak, E vitaminlerinin eksikliğinin sinir sistemi üzerinde etkileri olabilir. Nörologların özel bir endişesi, motor becerilerin belirgin azalmasıdır. Sonuç olarak, yetersiz E vitamini seviyeleri el ve ayaklarda sinir dejenerasyonuna, reflekslerin bozulmasına, kötü koordinasyona ve denge kaybına neden olabilir. Şiddetli E eksikliği olan bireylerin koordinasyonla ilgili problemler yaşama ihtimalinin daha yüksek olduğuna inanılmaktadır.

Cildimizin belirli membranları, serbest radikallerin, özellikle de deri hücrelerimizin lipitlerine karşı hassastır. Cilt lipidleri, özellikle UV ışınlarına ve kirleticilere karşı hem iç hem de dış hasara karşı hassastır. Yağda çözünen bir antioksidan olarak, E vitamini, cilt lipidlerine potansiyel zarar vermede çok etkilidir.
 
E vitamini eksikliği vücudun işlevini bozabilir. Besinlerden ve takviyelerden eksiliği giderilebilir. Ben genelde saçlarıma ve yüzüme E vitamini kullanıyorum. Hem saçımı onarıyor hemde cildimi genç tutuyor.
 
Geri
Üst