Elle Bel fıtığı tedavisi nasıl yapılır?

Uzman SühaN

Administrator
Elle Bel fıtığı tedavisi nasıl yapılır?
Bel ve boyun fıtığı hastalarının yüzde 98’inde başarılı olan manipülasyon (elle tedavi) yöntemini Türkiye’de bilen ve uygulayan az sayıdaki tıp doktorları bulunur. Bu tedavinin uygulanması bilgi-beceri ve deneyim gerektirir. Masaj ile ilgisi olmayan bu tedavi yöntemi aynı zamanda klasik bir batı tıbbi tedavisi olup uygulama sırasında bel bölgesine ellerle birtakım bastırma, germe, döndürme, esnetme teknikleri uygulanır.
Günümüzde her türlü bel ağrısına "bel fıtığı" demek alışkanlık haline gelmiştir.




Oysa bel ağrısının çok çeşitli sebepleri bulunmaktadır. Çok bilinmeyen ağrı nedenlerinden birisi de "eklem blokajı" dır. Özellikle sakroiliak eklem dediğimiz leğen kemiği ile kuyruk sokumu kemiğinin yapmış olduğu eklemde ve omurgaların birbirleri ile birleşme yerlerinde bulunan eklemlerde sık görülür. Çok şiddetli bel ağrısı ile seyrederler. Hastalar sedyede bile gelebilirler. Bu bel ağrılarını bel fıtığı ağrısı ile karıştırmamak için hekimin çok dikkatli bir muayene yapması gerekmektedir. Şayet "eklem blokajı" tespit edilirse, manuel tedavi yöntemleri ile bir seansta bile tedavi edilebilme imkanı bulunmaktadır.



3.jpg





Manuel tedavi çok eski tarihlerden beri uygulanmakta olan bir tedavi yöntemidir. Günümüzde de geçerliliğini korumaya devam etmektedir. Özellikle eklem blokajlarına bağlı bel ağrılarında ve bel ve boyun fıtığının ameliyatsız tedavilerinde çok etkili olmaktadır.
Manuel tedavi, kırıklarda, eklemlerin romatizmal hastalıklarında, eklem iltihaplanmalarında, ilerlemiş kemik erimesi (Osteoporoz) olan hastalarda uygulanmaz. İleri yaşlardaki hastalarda ise çok dikkatli uygulanması gerekir. Ayrıca,kan sulandırıcı ilaçlar (Aspirin,coumadin vb) kullanan hastalarda da mecbur kalınmadıkça uygulanmamalıdır.

Manuel tedavi de ortalama 7 seansta iyileşme sağlanır. Kronik vakalarda ise 10-20 seans arasında iyileşme olabilir.

Kliniğimizde bel ve boyun fıtığının ameliyatsız tedavilerinde kullanmaktayız. Bazı vakalarda tek başına uygulanır. Ancak, bazı vakalarda da diğer tamamlayıcı tıp yöntemleri ile birlikte kullanılabilir. Mesela; sülük tedavisi, ozon tedavisi ve kök hücre tedavisi gibi.

Dikkat: Manuel tedavi MASAJ DEĞİLDİR. Tıp doktorları veya fizyoterapistler tarafından uygulanan bir tedavi yöntemidir. Özellikle eklemleri fizyolojik sınırlarına kadar çalıştırma işlemi olup BİR TIBBİ MÜDAHALEDİR.

Masaj ise; deri, kaslar, dolaşım ve lenf sistemlerinin mekanik olarak uyarılması sonucu uygulama bölgesinde kan dolaşımını artırmaya ve kasılan adale sisteminde rahatlamayı sağlamaya , ağrıları azaltmaya ,belirli bölgelere yapılan basılar sonucunda rahatlamayı sağlayan bazı hormonları artırmaya yönelik bir işlemdir.

Masaj; masör belgesi alan kişiler tarafından uygulanabilir. Masör belgesi ilk okul mezunu olan, 18 yaşını bitirmiş ,isteyen ve kabiliyeti olan herkes tarafından , Milli Eğitim Bakanlığı kontrol ve izni ile düzenlenen birkaç aylık kurslar sonucunda alınabilen bir belgedir.

Bu nedenle; masör belgesi olan kişilerin tıbbi tedavi yapmaya yönelik ehliyet, bilgi ve becerilerinin olmadığı konusunda ve yaptıkları işlemlerden tıbbi olarak sorumlu olmadıklarını özellikle hatırlatmak isterim.


Elle tedavi bel fıtıklarında hafif vakalarda birkaç seans, ileri vakalarda 8-10 seans kadar sürdüğü görülür. Bu yöntemin dünyada çok yaygın olarak kullanılmasına karşın Türkiye’de az sayıda fizik tedavi uzman doktorunun bilip uyguladığını ve hızla yaygınlaşmasına ihtiyaç duyulur.


Bel fıtığı hastaları cinsel birleşme ( seks ) yaparken pozisyonlara dikkat etmeliler, hekim tarafından verilen egzersiz hareketlerine örnekle yataktaki pozisyonlarını göz önünde değerlendirebilir, buna uygun pozisyonlar bulabilirsiniz. Kas fıtığı ve bel fıtığı hastaları çarpraz pozisyonlar ve partnerini ayakta kucağına alma gibi durumlardan kaçınmalıdır.

Mümkün mertebe bel ve bacaktaki disklere ağırlık yapmayacak pozisyonlar tercih edilmeli, bu konuda partnerinizinde sizi düşünmesi gereklidir, eşinizin fıtığı var ise o sex esnasında bunu unutabilir, siz unutmamalı ve ciddi sakatlıkları önlemelisiniz.
 
Geri
Üst