Emzirme döneminde memede ağrı, yanma ,karıncalanma neden olur ?

Uzman SühaN

Administrator
Emzirme döneminde memede ağrı, yanma ,karıncalanma neden olur ?
Emzirme, sevgi, sabır ve doğru yöntemle birleştiğinde keyiflidir.Vücudunuz, doğumdan önce göğüslerinizi emzirmeye hazırlar. Anne sütü, bebeğiniz için hayatının ilk altı ayı boyunca tek gıda olacaktır. Süt kanalları ve beyin hormonları süt üretmek için 24 saat çalışır. Bu nedenle, göğüslerde karıncalanma hissi gibi , bir kaç bedensel değişiklik yaşayabilirsiniz. Emziren annelerde memede ağrı ve sertlik normal olsada bazı durumlarda tıkanmış süt kanallarından, mastitisten, meme apsesinden , meme başı çatlaklarından kaynaklanabilir. Emzirme döneminde göğüslerinizde ağrının çeşitli sebepleri vardır. Emziren anne memede iğne batması gibi bir hissi deneyimleyebilir. Bu his normaldir ve emzirme sonrası ortadan kalkacaktır. Emzirirken memede acı emziren annelerin karşılaştığı ortak bir sorundur. Ağrı meme uçlarıyla sınırlı olabilir veya memeye yayılabilir. Meme ağrıları nadiren pek çok soruna neden olur. Meme ucunuz emzirmenin ilk birkaç günü boyunca gerilir ve uzar. Hassas meme başı ve areola derisi, bebeğin besleme sırasındaki emme hareketi nedeniyle ağrılı hale gelebilir. Bu yaygın bir fenomendir ve nihayetinde azalır.Makalemizin devamında emzirme döneminde sık yaşanan sorunlar hakkında deaylı bilgiler vereceğiz, daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin..



emzirme döneminde memede karıncalanma.jpg





Emzirme hem anne hemde bebek için çok faydalıdır. Anne ve bebek arasındaki bağı kuvvetlendirir . Anne sütü bebeğin gerek duyduğu tüm besinleri sağlar. Düzenli ve sık emzirme bebeğin bağışıklığını güçlendirir ve hastalıkalra karşı dirençli kılar. Bebeğinizi emzirirken bir kaç sorunla karşılaşabilirsiniz. Memelerde ağrı, topaklık, sertlik, karıncalanma hissi, yanma gibi septomlar emzirme döneminde sıklıkla görülür. Emziren annelerde memede ağrı uzman tv bu durumu bir kaç rahatsızlıkla ilşkilendirmiştir. Bunlardan biri meme iltihabıdır bu durum annenin bebeğini emzirmede güçlük yaratabilir , en kısa zamanda tedavi edilmelidir. Emziren annede memede ağrı çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir. Makalemizin girişinde buna değinmiştik. Emzirirken memede morarma anne adayını endişelendirebilir, süt verme sırasında bu tip değişiklikler olabilir ancak anne adayının mutlaka bir meme cerrahına görünmesi gerekir.




Emzirme döneminde beslenme nasıl olmalıdır ?








Emzirme döneminde memede ağrı yanma neden olur ? Kronik meme ağrınız varsa şüphelenilen ilk şeylerden biri bebeğin meme başını doğru bir şekilde kavrayamamasıdır. Bu durum meme başının kızarmasına ve hatta çatlamasına ve ağrıya neden olabilir . Bebeğin dudaklarının sadece meme ucu değil, tüm areola bölgesine sarılı olup olmadığını kontrol edin. Bebeğiniz doğru bir şekilde kilitlenmeye başladığında ağrı ve acı azalır. Pamukçuk, Candida mantarının neden olduğu bir maya enfeksiyonudur ve ağrılı acı veren meme uçlarının yaygın bir nedenidir. Maya meme başı ve areoladaki beyaz lekeler gibi görünür. Bebeğinizin ağızında pamukçuk varsa, teşhisi onaylayabilirsiniz.





emzirme dönemi memede iğne batması.jpg




Mastitis, anne sütü kanallarında süt birikimidir . Memenin ağrılı bir şekilde büyümesine neden olur. Bakteri süt kanallarına çatlak meme ucundan girerse, o zaman enfektif mastitis emzirirken aşırı rahatsızlık ile birlikte göğsün ağrısına yol açabilir. Medikal olarak dermatit adı verilen egzama, enflamatuar cilt hastalıkları grubudur. Egzema varyantlarının çoğunda, kontakt dermatit, sürekli sürtünme nedeniyle elde edebileceğiniz bir hastalıktır. Meme emzirme nedeniyle sürekli sürtünmeye maruz kalır, bazen egzamayı tetikler, bu da göğsün ağrımasına neden olur . Mastitis veya pamukçuk gibi bir enfeksiyon gibi diğer faktörler, göğüslerde yanma hissi ve ağrı ile birlikte karıncalanmaya neden olabilir. Karıncalanma sıklıkla, nadir görülen bir meme kanseri formunun doğrudan bir belirtisidir ve memenin Paget hastalığı olarak adlandırılır . Paget hastalığı, meme ucunun kızarması ve areolanın yoğun kaşınması gibi diğer semptomlara neden olur.




Emzirirken memenin kanaması nadiren bir rahatsızlık kaynağı veya bir problemin göstergesidir. Emzirme konusunda daha fazla deneyim kazandıkça, sorun olmaktan çıkacaktır. Ancak normal olmadığından şüpheleniyorsanız ve emzirmeye engel oluyorsa derhal doktorunuza gidiniz. Sütü süt bezlerinden meme ucunuza taşıyan dar tüpler olan çeşitli süt kanalları vardır. Bu kanallardan biri tamamen boşaltılmazsa, tıkalı bir kanal oluşturabilir . Bu tıkalı kanallar göğsünüzde topaklara neden olabilir. Cilt bu alanda kırmızı olabilir. Tıkalı bir kanalı olan memeden sık sık beslemeSıcak kompresler, sıcak duşlar kanaldan gelen sütün serbest akışına yardımcı olur.Bazı anneler ağrılı veya çatlamış meme uçları nedeniyle emzirirken şiddetli ağrı yaşayabilir . Bebeğin bir besleme sırasında doğru şekilde yerleştirildiğinden emin olun.Beslemeden sonra meme uçlarının kuru olduğundan emin olun.



emzirme dönmeinde memede ağrı.jpg





Genellikle nadir görülen bazı durumlarda, mastitisin neden olduğu enfeksiyon tedavi edilmezse, meme apsesi olarak bilinen bir duruma neden olabilir. Bu durumda, irin oluşumu ile bir kaynama bulabilirsiniz. Ağrılıdır ve rahatsızlığa neden olabilir. Apsenin önlenmesi için alınacak önlemlerden biri mastitisin gecikmeden tedavi edilmesidir.Bu gibi durumlarda, bir doktora danışmalısınız. Bununla birlikte, bazı ciddi durumlarda cerrahi drenaj gereklidir. Emzirme sırasındaki dayanılmaz ağrı, memedeki pamukçuk veya kandida enfeksiyonundan kaynaklanabilir. Bebekler bu enfeksiyonu ağızlarında da geliştirebilirler. Bu enfeksiyon, çatlamış bir meme ucunuz olduğunda ortaya çıkabilir . Temizliği sağlamak çok önemlidir. Ellerinizi, özellikle bez değiştirdikten sonra uygun şekilde yıkayın ve enfeksiyonun yayılmasını önlemek için ayrı havlu kullanın.Doktorunuz , bebeği besledikten sonra meme uçlarına uygulamak için bir krem önerebilir .



Süt bittiğinde emzirirken karıncalanma, emzirirken iğneleme hissi veya göğüs ağrısı hissedebilirsiniz. Şiddetli ağrı yaşarsanız, doktorunuza danışmanız ve enfeksiyon olup olmadığını kontrol etmeniz önerilir. Bununla birlikte, eğer bir enfeksiyon değilse, aşırı süt nedeniyle olabilir. Bu nedenle, diğer memeyle beslenmeden önce bebeği bir memede daha uzun süre beslemeniz önerilir.Emzirme döneminde ağrı bir sorunun işaretidir ve göz ardı edilmemelidir. Emzirme ya da hassas meme uçları emzirmenin ilk bir kaç gününde yaygın olmasına rağmen, iyileşmesi gerekir. Meme uçları hassastır ve emzirme sırasında çok kururlarsa çatlayabilir ve kanayabilir.Meme uçlarınızı temiz ve kuru tutmak için de nemlendirmeniz gerekebilir. Eczanede çeşitli meme kremleri bulabilirsiniz .



Emzirmenin anne ve bebek için faydaları nelerdir ?







Acılı bir emzirme deneyimi emzirme yolculuğunuzdan tamamen vazgeçme konusunda düşüncelere bile yol açabilir. Tıkalı süt kanalları ağrılı yaygın bir emzirme sorunudur. Süt kanalda sıkışıp kaldığında iltihaplanma ve tıkanmaya neden olurlar. Bu durum tedavi edilmediğinde bir mastitis deneyimi yaşayabilirsiniz . Göğüsleriniz ağrılı, dokunurken sıcak, sert ve hatta şişmiş olacağından, semptomlar tıkalı kanallara veya pamukçuklara göre oldukça şiddetlidir. Mastitis de sıklıkla, göğsünüzde kırmızı renkli çizgilerle karakterizedir. Bakteriyel bir enfeksiyon olduğundan, nezle ve grip geçirmiş gibi hissedeceksiniz. Bu durumda doktora görünmeniz gerekir doktor antibiyotik önerebilir, ancak en azından etkilenen göğsünüzü mümkün olduğunca sık boşaltmanızı ve yeterli dinlenmenizi sağlamanızı teşvik edecektir.



Emzirme döneminde meme ağrısından kaçınmak için şu adımları izleyin. Bebeğinizi emziriken doğru konumlandırdığınızdan emin olun. Emzirirken diğer gögüse geçmeden diğerinin boşaldığından emin olun. Meme ucunda uygulama için güvenli olan ve areolanın çatlamasını ve kurumasını önlemeye yardımcı olan saflaştırılmış lanolin krem kullanın . Yüzde yüz saflaştırılmış lanolin, herhangi bir katkı maddesi veya koku içermez, bebeğe zarar vermez. Ayrıca, emzirmeden önce kremi meme ucunuzdan çıkarmanıza gerek yoktur.Meme uçlarını kuru tutmak için emzirme pedleri kullanın , çünkü emzirme işleminden sonra küçük bir miktar süt damlayabilir. Mantarların çoğalmasına izin veren nemli bir ortama neden olabilir. Sütü hapsetmek ve fazla nemi önlemek için emzirme pedleri kullanın.Göğüsleri hafif sabunlu suyla yıkayın: Sabunlar tahriş edebilir ve meme ucunun kuruluğunu kötüleştirebilir. Meme cildinin ve areolanın nemli kalmasını sağlamak için özellikle hassas ciltler için ve ilave nemlendirme ile önerilen yumuşak bir sabun kullanın. Göğüslerinizde egzama varsa, özellikle yararlı olabilir.Rahat sütyen ve giysilerle giyin. Emzirirken memelerde ağrı ve acı geçicidir ve nadiren kalıcı komplikasyonlara neden olur. Durumu evde idare etmek genellikle semptomları hafifletir ve daha iyi hale getirir. Önlemlerin alınması ve meme hijyeninin korunması olası riskleri en aza indirebilir.
 
Geri
Üst