Emzirme döneminde memede kaşıntı neden olur ?

E

Esraburak

Forum Okuru
Emzirme döneminde memede kaşıntı neden olur ?
Merhaba doğum yapalı 15 gün oldu bebeğmii emzirirken çok zorlanıyorum meme başında aşırı kaşıntı ve yanma oluyor acaba nedeni nedir yardımcı olurmusunuz ?
 
Merhaba, sorunuzu ayrıntılı bilgilerle cevaplandıralım..

Emzirmek zorluklar doğurabilir, ama aynı zamanda büyüyen bir bebeği beslemek için en iyi yoldur. Emzirme döneminde bir çok kadın kaşıntılı meme uçlarından şikayetçidir. Çoğu zaman, bir sorun değildir, bazen emzirmeye müdahale edebilir. Anne sütü bebeğin beslenmesi için gerekli olduğundan, buna herhangi bir engel derhal ele alınmalıdır. Emziren annelerin emzirme döneminde kaşıntı yaşamasının bir kaç nednei vardır.Meme başı enfeksiyonu varsa, septom olarak kaşıntı yaşayabilirsiniz. Meme başı enfeksiyonu bakteriyel veya fungal olabilir. Meme başı hasarlı ve irin görülebiliyorsa, bir bakteri enfeksiyonu büyük olasılıktır. Böyle bir durumda tıbbi tavsiye alınmalı ve topikal antibakteriyel merhem genellikle reçete edilmelidir. Emziren anneler meme başı ağrısını emzirme esnasında yada emzirme sonrasında , yaşayabilir. Kaşıntılı memelerin bir başka potansiyel nedeni egzamadır. Nipel egzama , çoğu zaman önceden egzema veya hassas cilt öyküsü olan emziren annelerde ortaya çıkabilir.


Meme uçlarında pamukçuk gelişebilir.. Biyolojik adı Candida'dır ve bir çeşit mantardır. Candida genellikle zararsızdır ve vücudun çeşitli bölgelerinde bulunur . Ancak, mantar, nipel etrafındakiler gibi vücudun nemli bölgelerinde çoğalabilir ve enfeksiyona neden olabilir. Pamukçuk, genellikle emziren annelerdeki kaşıntılı memelerin ve meme uçlarının yaygın nedenidir.Maya esas olarak nemli kalmaya eğilimli olan meme başı ve areola bölgesini etkiler. Özellikle bebeği emzirdikten sonra, meme ucunda kaşıntıya bir yanma hissi eşlik eder. Ayrıca göğüs dokusunda derin bir zonklama ağrısı yaşayabilirsiniz.Pamukçuk olup olmadığını anlamanın bir yolu, bebeğin ağzını kontrol etmektir. Eğer bebeğin dili beyaz ise büyük ihtimalle pamukçuktur. Enfeksiyonu bebeğinizden almış olabilirsiniz. Mastitis, süt kanallarındaki sütün tutulması nedeniyle memenin tıkanmasıdır . Bakteriler süt kanallarına çatlak veya delinmiş bir nipelden girerek süt kanallarını ve yağ dokusunu enfekte ederek meme enfeksiyonuna neden olabilirler . Acı, dolgunluk hissi ve memelerin şişmesi, kaşıntı ile birlikte fark ettiğiniz diğer belirtilerden bazılarıdır.


Egzama, göğüs cildi ve nipelleri de etkileyebilir. Egzama, iltihaplanmaya, kaşınmaya ve cildin kızarmasına neden olabilen bir grup hastalıktır . Egzama cildin kurumasına ve hassaslaşmasına neden olur. Egzama nipel ve areola üzerinde ise kuru pul pul bir döküntü gzölemleyebilirsiniz.Egzama bulaşıcı değildir, bu yüzden bebeğinize iletme konusunda endişelenmenize gerek yoktur. Emzirme döneminde memeleriniz sütle doluyor, bu da etraflarındaki cildin hızla genişlemesine ve kaşınmaya neden olabilecek çatlaklara neden olabilir. Bir çok cilt enfeksiyonu cildin kaşınmasına neden olabilir. Birkaç örnek, memelerdeki deriyi etkileyebilen uyuzdur. Kaşıntılı göğüslerin tedavisi, durumun temel nedenine bağlıdır. Çoğu vaka en az müdahale gerektirir ve kendi başlarına çözülebilir. Bununla birlikte, bazı ciddi vakalarda ilaç tedavisi gerekecektir. Memenin bakteriyel bir enfeksiyonu varsa, antibiyotik reçete edilebilir. Egzamanınız varsa, doktor bu durumu hafifletmek için krem ve losyon önerebilir.Egzama genellikle ilaçsız olarak yönetilebilir ve doktorunuz size bunun için ipuçları verebilir.


Göğüslerinizi kuru tutun. Sütyeninize ped yerleştirin.Ayrıca, bölgeyi kuru tutmak ve mantar gelişimini önleyecektir. Her emzirme sonrası meme başınızı ılık suyla silip kurulayın. Eğer nipeliniz kurumaya ve çatlamaya eğilimliyse, doktorun önerdiği nemlendirici kullanın.Gevşek giysiler giyin. Egzamanınız varsa, ciltte tahrişe neden olabilir. Bu yüzden gevşek ve rahat kıyafetleri tercih edin. Havalandırmaya izin verdiği için pamuk gibi doğal bir kumaş seçin.Bu adımlar, memenin kaşıntısının nedenlerinden biri olan mastit / meme enfeksiyonu riskini en aza indirmeye yardımcı olur. Pamukçuk emzirmeyi etkileyebilen mantar enfeksiyonu (Candida albicans) 'dir. Pamukçuk, meme uçlarınızda ve bebeğinizin ağzında gelişebilir .Emzirme, pamukçuk için mükemmel ortamı yaratır. Ağızda pamukçuk, bebekler için yaygın bir sorundur, çünkü bağışıklık sistemleri hala gelişmektedir.Siz veya bebeğiniz bir antibiyotik tedavisine sahipseniz pamukçuk daha olasıdır, çünkü bunlar kandida mantarını kontrol altında tutan sağlıklı bakterileri bastırır . Vajinal pamukçukunuz varsa, meme uçlarınızda pamukçuk için daha savunmasızsınız .



Emziren annelerin karşılaşabileceği sorunlardan biri, ağrılı ve rahatsız edici bir durum olan süt kanallarının tıkanmasıdır. Tıkanmış süt kanalları da meme uçlarında ani bir ağrı hissine neden olur.Kanalların bakteri istilası tıkalı süt kanallarının sık görülen bir komplikasyonudur. Tıkanmış süt kanalları enfekte olduğunda, mastitis olarak adlandırılan daha şiddetli bir duruma yol açar.Pamukçuk, mantar Candida albicans'ın neden olduğu tahriş edici bir maya enfeksiyonu. Bu mantar tüm insan bedenlerinde doğal olarak meydana gelse de, bazı koşullar kontrolsüz büyümesine izin verir, bu da pamukçuk enfeksiyonuna yol açar. Bebekler normalde özellikle beslendikten sonra dillerinde beyaz bir kaplamaya sahiptir. Ancak pamukçuk ile bebekler, yanakların içinde, diş etlerinde, dillerde ve dudaklarda görülen kremsi beyaz noktalar veya lekelere sahip olacaktır. Meme başındaki kaşıntının nedenini öğrenmek ve uygun tedaviyi almak için mutlaka bir hekime görünün..
 
Geri
Üst