Endometriozis hastaları için beslenme önerileri

Uzman SühaN

Administrator
Endometriozis hastaları için beslenme önerileri
Endometriozis, tüm kadınların yaklaşık % 10 - 15'ini etkileyen en yaygın jinekolojik durumlardan biridir. En sık olarak, büyüme fallop tüpleri, yumurtalıklar veya pelvik astar üzerindedir, ancak bazı durumlarda pelvik bölgenin dışına da yayılabilir. Üreme bölgenizde ağrı ve rahatsızlık hissederseniz, endometriozis nedeni olabilir. Endometriozisin en sık görülen semptomları arasında, menstrüel döngünün başlangıcında şiddetli ağrı, kabızlık ve şişkinlik, ağrılı ilişki , idrar sorunları, bel ağrısı ve kronik yorgunluktur. Bazı kadınlar da anormal vajinal kanamayı bildirir.Endometriozis kısırlığın en yaygın nedenlerinden biridir . Bazı kadınlar semptomları olmadan endometriozise sahip olabilirler, ancak gebe kalma zorluğu yaşadıklarında problemleri olduğunu keşfederler. Endometriozisli kadınların % 30-40'ı doğurganlık problemleri yaşayacaktır. Bu makalemizde endometrioz hakkında bilgiler vereceğiz. Ayrıca Endometriozisi doğal yollarla tedavi etmenin yolları hakkında önerilerde bulunacağız.




Endometriozis beslenme.jpg







Dişi üreme sistemi, vajina, uterus, fallop tüpleri ve yumurtalıklarını içerir. Normal bir adet döngüsü sırasında, yumurtalıklar, rahim tabakasının kalınlaşmasını işaret eden hormonlar üretir. Buna endometrium denir - rahmin iç mukozası. Endometriyum, döllenmiş bir yumurtayı almak için hazırlanır. Yumurta asla döllenmezse, bu durum adetlere veya astarın dökülmesine neden olur. Endometriozisi olan kişiler için, astar dokusu rahmin dışında büyür. Endometriozisi olan kadınlar yukarıda yer alan septomlara sahiptir. Endometriozis sadece acı dönemler ve infertilite ile ilgili değildir . Diğer semptomlar ağrılı yumurtlama, cinsel ilişki sırasında veya sonrasında ağrı, anormal kanama, kronik pelvik ağrı ve yorgunluğu içerir.



Endometrioz Belirtileri



Yaygın endometriozis belirtileri şunlardır:

ağrılı dönemler (ayrıca dismenore olarak da bilinir ) veya düzensiz dönemler
acı verici ilişki
bağırsak hareketlerinde artan ağrı
idrar yaparken artan ağrı
aşırı kanama
dönemler arasında lekelenme ve kanama
ağrılı sindirim
kabızlık
mide bulantısı
kronik alt sırt ve karın ağrısı
Pelvik ağrısı
kısırlık
eklem ağrısı
sinir ağrısı
kronik yorgunluk
şişkinlik

Endometriozis semptomları özellikle döneminiz boyunca pelvik ağrı, cinsel ilişkiyle ağrı, bağırsak hareketleri veya idrara çıkma, düzensiz (ve genellikle ağır) dönemler, yorgunluk ve kısırlıktır. Endometriozisli kadınlar şişkinlik, IBS, kabızlık ve bulantı gibi gastrointestinal semptomlara sahip olabilirler. Endometriozis ayrıca bir kadının yumurtalık kanseri geliştirme riskini artırır .Endometriozis nedeni ile ilgili farklı teoriler vardır, ancak tam etiyolojisi belirsizdir. Enflamasyon, hormonal dengesizlikler, kan şekeri dengesizlikleri, bakteriler ve çevresel toksinler, endometriozis gelişimine ve ilerlemesine katkıda bulunduğu gösterilmiş faktörlerdir.Endometriozis için geleneksel tedaviler genellikle etkisizdir ve olumsuz yan etkilere sahiptir. Neyse ki, endometriozis önlemek ve geliştirmek için çok sayıda doğal stratejiler vardır.



Endometriozisin en yaygın ve genellikle ilk semptomu pelvik ağrıdır. Endometriozisli kadınlarda, ağrılar öncesinde ve sonrasında ağrı ile birlikte çok ağrılı dönemler vardır . Onların periyotları genellikle düzensizdir ve döngüleri arasında lekelenme ve kanamalar olabilir.Endometriozisin diğer yaygın semptomları yorgunluk, bağırsak hareketleri veya idrara çıkma, ağrılı ilişki, eklem ve sinir ağrısı ve irritabl bağırsak sendromu (IBS), mide bulantısı, şişkinlik ve kabızlık gibi gastrointestinal semptomlardır.Endometriozisin en zor belirtilerinden biri infertilitedir. Yumurtalıkların içindeki yapışıklıklar, hafif bir endometriozis olgusu olsa bile, kısırlığa neden olabilir. Endometriozisi olan kadınların yaklaşık % 30-40'ı doğurganlık sorunları yaşayacak ve infertilite yaşayan kadınların yaklaşık % 50'si endometriozise sahip olacaktır. Endometriozis ayrıca over kanseri riskinin artmasıyla da ilişkilidir.Endometriozis hormonlardan etkilenirken, premenstrüel sendrom (PMS) veya polikistik over sendromu (PKOS) gibi hormonal bir durum değildir. Endometriozis ve PKOS semptomları sıklıkla örtüşebilir ve kadınlar genellikle her iki durumdan da muzdariptir.


Bir başka olası neden, düzensiz bir bağışıklık sistemidir . Bir kadının bağışıklık sistemi vücudunun rahmin dışında büyüyen endometriyal dokuları tanıyamaz ve yok edemez.Açık bir neden olmamasına rağmen, endometriozise katkıda bulunabilecek çeşitli faktörler vardır. Bu faktörler enflamasyonu, hormonal dengesizlikleri, kan şekeri dengesizliklerini, bakterileri ve toksinleri içerir. Bu faktörleri ele almak endometriozis geliştirmek için kritik öneme sahiptir. Endometriozis östrojene bağlıdır. Östrojen, hem endometriozis gelişiminde hem de bakımında çok önemli bir rol oynar.Östrojen baskınlığı gibi hormonal dengesizlikler endometriozise yol açabilir. Estradiol (E2) 'nin endometriozis büyümesini düzenlediği ve desteklediği bulunmuştur . Düşük progesteron seviyeleri de vücudunuzdaki daha yüksek östrojen seviyelerine katkıda bulunabilir.Kan şekerindeki dengesizlikler endometriozise katkıda bulunabilir.



İhtiyacım olan tüm besinleri aldığımdan nasıl emin olabilirim?



Çok fazla meyve ve sebze, kepekli tahıllar, bitkisel bazlı proteinler , yağsız etler ve sağlıklı yağlarla dengeli bir diyet yapmak , bağışıklık sisteminizi ve vücudunuzu sağlıklı tutmak için ihtiyacınız olan tüm vitaminleri, mineralleri ve diğer besinleri almanıza yardımcı olabilir.

Endometriozun neden olduğu iltihap ve ağrılarla savaşmak için, öncelikle bitki bazlı ve vitamin ve minerallerle dolu, besleyici-yoğun ve dengeli bir diyet tüketmek en iyisidir. Bunları diyetinize ekleyin:


meyveler, sebzeler, baklagiller ve tam tahıllar gibi lifli gıdalar

koyu yapraklı yeşillikler, brokoli, fasulye, zenginleştirilmiş tahıllar, fındık ve tohumlar gibi demir açısından zengin gıdalar

somon, sardalye, ringa balığı, alabalık, ceviz, chia ve keten tohumu gibi esansiyel yağ asitleri bakımından zengin besinler

portakal, çilek, bitter çikolata, ıspanak ve pancar gibi renkli meyve ve sebzelerde bulunan antioksidanca zengin gıdalar




Kırmızı et bazı çalışmalarda daha yüksek endometriozis riski ile ilişkili bulunmuştur. Ayrıca östrojen seviyelerinin artmasına da yol açabilir. Aslında, yüksek lif alımı östrojen seviyelerini azaltabilir . Meyveler, sebzeler ve kepekli tahıllar en iyi diyet lifi kaynaklarıdır. Bu gıdalar ayrıca inflamasyonla mücadeleye yardımcı olabilecek antioksidanlar da sağlar.Bazı araştırmalar, kafein ve alkolün endometriozis riskini artırabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca, yüksek kafein alımı östrojen seviyelerini artırabilir.İşlenmiş gıdaların alımını en aza indirmek neredeyse herkes için iyi bir fikirdir ve bunu yaparken endometriozis tedavisine de yardımcı olabilirsiniz.Endometriozis için bir tedavi yoktur ve bu durumu yönetmenin en etkili yöntemleri cerrahi veya medikal tedavilerdir.Bununla birlikte, diyet değişiklikleri yapmak bazı kadınların semptomlarını yönetmelerine yardımcı olabilecek tamamlayıcı bir yaklaşımdır.








Endometriozis için doğal stratejiler bağışıklık fonksiyonunu iyileştirir ve inflamasyonu azaltır. Odaklandığımız stratejiler arasında bir anti-inflamatuar diyet, stres azaltma ve anahtar takviyeleri bulunmaktadır. Endometriozisi önlemek ve iyileştirmek için en iyi stratejilerden biri, anti-enflamatuar ve şifalı bir diyet tüketmektir . Bu beslenme stratejisi, enflamasyona neden olan ve organik, GDO olmayan sebzeler, meyveler, sağlıklı yağlar ve temiz protein gibi anti-enflamatuar gıdaları içeren gıdaları ortadan kaldırır.Bu iyileştirici diyet iltihabı azaltır, kan şekerini stabilize eder, toksik yükü azaltır, gerekli besinleri sağlar ve sağlıklı kan pH seviyelerini destekler. Endometriozis inflamatuar bir durumdur, bu nedenle yüksek inflamatuar gıdalardan kaçınmak önemlidir. Endometriozis inflamasyon, pelvik ağrı ve hormonal dengesizlikler ile ilişkilidir. Omega-3 yağ asitleri inflamasyonu azaltmaya, ağrıyı hafifletmeye ve hormon üretimini düzenlemeye yardımcı olur. Bu önemli yağ asitleri ayrıca kan şekerinin dengelenmesi için önemli olan insülin duyarlılığını da artırır.Endometriozisli kadınlar, östrojen baskınlığına bağlı olarak sıklıkla düşük magnezyum seviyelerine sahiptir.Magnezyum, vücuttaki 300'den fazla fizyolojik süreci veya işlevi destekleyen çok önemli bir besindir. “Ana mineral” olarak adlandırılır ve hormon düzeylerini düzenlemede önemli bir rol oynar. Bu nedenle magnezyum alımına dikkat edin.. Magnezyumun en iyi besin kaynakları, pazı ve ıspanak, deniz sebzeleri, filizler ve avokado gibi yapraklı yeşilliklerdir. Bbalıklar, magnezyum açısından zengindir. Kabak çekirdeği, fındık, bitter çikolata ve kahve de iyi bir magnezyum kaynağıdır.



D vitamini birçok kronik hastalığın önlenmesi ve tedavisinde önemli bir faktördür. Düşük D vitamini seviyeleri endometriozis ile ilişkilidir. Endometriozisi olan kadınlar daha düşük çinko seviyelerine sahiptir. Bu nedenle çinko içeren besinler tüketin.. Zerdeçal, bol sağlık yararları ile güçlü bir bitkidir. Çeşitli koşulların tedavisi için yüzyıllardır kullanılmıştır. Zerdeçal, antioksidan, anti-trombotik ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Endometriozis semptomlarını gideren güçlü bir anti-inflamatuardır.Endometriozis, yüksek bir iltihaplanma derecesini içerir, bu da vücudun her tarafında bir bağışıklık reaksiyonu dizisine yol açabilir. Bu nedenle, bu sorunları tetikleyebilecek bazı gıdaların alınması hayati önem taşımaktadır. En enflamatuar gıdalar şunları içerir: glüten, süt ve şeker, bu yüzden bunları diyetten çıkarmak çok önemli bir ilk adımdır.



Omega-3 yağ asitleri , somon, uskumru, sardalye ve hamsi gibi balıklarda bulunur. Bir çok çalışma, omega-3 yağ asitlerinin endometriozisli kişiler için yararlı olabildiğini göstermiştir.Kortizol stres tepkisinde rol oynayan bir hormondur ancak progesteron gibi diğer hormonları da yapmak için gereklidir. Uzun süreli stres kortizolde yükselmelere yol açabilir. stresi azaltmak için çinko, magnezyum c vitamini içeren besinler tüketin. Magnezyum açısından zengin besinler, aynı zamanda rahimi yatıştırmaya ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. Bunlar kabak çekirdeği, ayçiçeği çekirdeği, siyah fasulye, avokado, badem, muz, pazı ve ıspanaktır. Demir açısından zengin besinler de önemlidir çünkü fazla kanama sonucu vücuttaki demir kaybını yenilerler.Endometriozis şiddeti mutlaka bir kadının sahip olduğu ağrı veya diğer semptomların miktarı ile ilişkili değildir.Endometriozis her kadını farklı etkiler. Endometriozise sahipseniz tedavi seçenekleri ile ilgili bilgi edinmek için hekiminize danışın.
 
Geri
Üst