Engelliler yaşam köyü

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Engelliler yaşam köyü
İnsan hakları beyannamesinin ilk beş maddesinde herkesin eşit sosyal ve fiziksel şartlarda yaşayabilmesi öngörülmüştür. Demokratik yönetim düzeni son iki yüzyılda evrimin tamamlayarak, evrensel insan hakları temelleri üzerinde yükselmiş ve bütün dünya milletlerinin yaşatmak istediği ideal düzen haline gelmiştir. Bu ön bilgiye sahip olunmasına rağmen modern hayatın gelişimi sürecindeki zamansal ve bölgesel eşitsizlikler sonucunda, demokrasi yolculuğuna geç adım atan ülkeler; çarpık kentleşme, eğitim sistemlerindeki bozukluklar ve sosyal adaletin sağlanamaması gibi problemlerle yüz yüze kalmaktadır. Bu tür sorunlardan en çok etkilenen kesimler dezavantajlı gruplar dediğimiz, engelliler, göçebeler, kadınlar, hastalar, işsizler, ve çocuklar olmaktadır.

Ankara Güçlü İş Adamları Derneği olarak, “demokrasiler, herhangi bir sınıfsal, ırksal yada biyolojik ayrım gözetmeksizin tüm bireylerin toplum hayatına katıldığı sistemlerdir ve Türkiye demokratik bir ülkedir” fikrinden yola çıkarak, kanayan bir yara olan özürlü vatandaşlarımızın toplum hayatına katılması ve el ele Türkiye’mizi müreffeh seviyelere getirilebilmesi amacıyla özürlü vatandaşlarımızın potansiyel yeteneklerini geliştirebilmeleri ve iş hayatına katılabilmelerini sağlayacak seviyeye gelmelerini hedefleyen derneğimiz, T.C. Başbakanlık Özürlüler İdaresi’nin de desteğiyle, Avrupa Birliği’ne başvuru yaparak AB Eğitim Fonlarından yararlanma hakkını kazanmış Ankara’daki Tek Sivil Toplum Kuruluşu olmanın onuru ve gururunu taşımaktadır. Bu bağlamda, bu fondan kazanmış olduğumuz 134.000 Euro ve derneğimizin maddi katkılarıyla hayata geçicek olan, özürlü vatandaşlarımızın gelişimi için kurulması planlamış, mimari çalışmaları İstanbul Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesince üstlenilen Ankara'da kurulması hedeflenen Engelliler Yaşam Köyü projesi için gerekli ön hazırlıkları yapmış bulunmaktayız. Bu proje kapsamında 24 öğrenci 39 hafta ile 52 hafta boyunca eğitim almak üzere İngiltere ve Almanya’ya gönderilecek ve dönüşlerinde kurulacak olan Engelliler Yaşam Köyünde uzman personel olarak çalışacaklardır. Derneğimizin kuruluş yıldönümü olan Mayıs 2007’de Engelliler Yaşam Köyünün bilfiil hayata geçirilmesi için çalışmalarımız tüm hızıyla devam etmektedir.

Engellilerin toplumsal kaynaklara ulaşması konusunda bir proje hazırlamaya karar verirken bir çok nedenimiz vardı.

Birincisi AGİAD üyelerinin çoğunluğunun kentsel mimari ve tasarım konusunda uzmanlaşmış olması ve günümüz çarpık kentleşmesine duyduğumuz tepkidir. Vahim bir kentleşme anlayışı yüzünden insanların oluşturduğu fiziksel çevre şartları, yaşamamız için gerekli olan elemanlar insanların ve özellikle engelli kişilerin hayatını kolaylaştıracağı yerde mimari bariyerler yüzünden zorlaştırmaktadır.Örnek vermek gerekirse; engelli bir insan için bina girişindeki küçük bir yükselti veya görkemli bir merdiven aynı anlama gelir ve aşılmaz birer engel teşkil eder. Bunun yanında merdiven basamakları ne kadar az olursa olsun, tekerlekli sandalye kullanan insan için hiç de kullanışlı değildir.

AGİAD engelliler için bir Yaşam Köyü kurma projesini kurgularken, özellikle örgün eğitim alma şansını daha önceden kaybetmiş ve meslek edinememiş engelli vatandaşlarımızın toplum dışına itilmemeleri, topluma ekonomik ve sosyal yönden entegre olmaları ve özellikle “sorunsuz insanlar gibi” yaşayabilmelerini amaç edinmiştir.

AGİAD Yaşam Köyü; bakım, eğitim, üretim, rehabilitasyon, spor ve rekreasyon alanlarıyla, bedensel ve zihinsel engellileri, yaş, cinsiyet ve engelli kategorilerine bakılmaksızın sadece engellilik dereceleri dikkate alınarak; mesleki eğitimlerini, iş üretimini, fiziki ve sosyal rehabilitasyonlarını sağlayarak, engelli vatandaşlarımızı topluma entegre etmek için düşünülmüş ve tasarlanmış, ve hayata geçirilmesi yönünde çalışılmaktadır.

Köyümüzde kurulacak olan kültür ve spor tesislerinden, engellilere yönelik hizmet veren alt birimlerin yanı sıra diğer kamu kuruluşlarıyla spor kulüplerinin ve Avrupa kökenli engellilerin de yararlanması sağlanacaktır. Böylece bu tarz faaliyetler için gerekli yer ve tesis talepleri de karşılanmış olacak ve AGİAD kurumsal koordinasyon ve iş bölümüne öncelik tanımış olacaktır.

Bütün bunlara ek olarak, kurmayı düşündüğümüz yaşam köyünde onlarca üniversite mezunu genç insan ve uzman Avrupa standartlarında bir eğitim alma şansına sahip olacaklar ve bu aldıkları eğitimi kullanarak engelli vatandaşlarımıza kaliteli yaşamın kapılarını açacaklardır.

Bütün bu faktörler göze alındığında bu dev projenin amacı da ortaya çıkmaktadır: “Yaşam kalitesini yükseltmek ve toplumu bilinçlendirerek insanlarımıza Avrupa standartlarında yaşama şansı tanımak” . Bu nedenle gerek ulusal, gerekse uluslar arası platformda çok önemli bir yere sahip olan bu projenin tüm duyarlı kesimler ve kurumlar tarafından maddi ve manevi olarak desteklenmesinin gerekliliği ortadadır.


PROJENİN YERİ VE İNŞAASI:

a) BİRİMLER

1) İŞ ATÖLYELERİ: Engelli vatandaşlarımızın rehabilitasyonu ve toplum entegrasyonunda mesleki eğitimin yeri kuşkusuz çok büyüktür. İş atölyeleri bu eğitimin pratik boyutu için tasarlanmış 8 birimden oluşacaktır. İş atölyelerinde ahşap, çiçekçilik ve tarım, bilgisayar, tekstil-dokuma, muhasebe, seramik-resim, grafik, tesisat ve çinicilik gibi konularda mesleki eğitim verilecek, engelli yurttaşlarımızın el ve zihin becerilerini artırarak gelecekte de profesyonelce ifa edebilecekleri birer meslek edinmeleri sağlanacaktır. İş atölyelerinin bir diğer özelliği ise engelli yurttaşlarımızın ürettiği ürünlerin satışı yardımıyla kendi kendilerine yetmelerinin sağlanmasıdır.

2) KÜTÜPHANE: Okumanın engelli olsun yada olmasın tüm insanların zihinsel ve ruhsal gelişimleri için olumlu etkileri tartışılmaz. Bunun için Yaşam Köyü bünyesinde geniş kapasiteli bir kütüphane de oluşturulacaktır. Büyük bir alana yayılacak olan bu kütüphanede görme engelli yurttaşlarımızın kitap okumalarını sağlamak amacıyla Breille yazı tekniği ile yazılmış olanların yanı sıra seslendirilmiş kitaplar da yer alacaktır.

3) CEP SİNEMASI: Sosyal bir merkezde ne varsa bu yerleşkede de olmalıdır fikrinden yola çıkılarak Yaşam Köyü içinde bir cep sineması konumlandırılacaktır. Yaklaşık 100 seyirci kapasiteli olması düşünülen cep sinemasının; fuayesi, büfesi, gişeleri, engelliler için özel bir mimari planı ( tekerlekli sandalyeye bağımlı olanlar için özel bir balkon, özel rampa ve asansör...) ve en önemlisi gösterime sokulması planlanan filmlerle modern bir sinema kompleksinden hiçbir farkı olmayacaktır. Ayrıca bu birim, çok amaçlı toplantıların gerçekleştirilebileceği bir mekan olarak da değerlendirilebilecektir.

4) POLİKLİNİK MERKEZİ: Engelli yurttaşlarımızın fiziki rehabilitasyonları ve tıbbi bakımlarının eksiksiz yapılabilmesi için her türlü gereksinim saptanmış ve tasarlanmıştır. Engelli yurttaşlarımızın rahatça tedavi olabilmeleri için tasarlanmış doktor odaları da bu gereksinimlerden bir tanesidir. Birden fazla poliklinik binasında tasarlanmış doktor odaları ve hemşire odalarından oluşacak bu birim sayesinde engelli yurttaşlarımız gayet rahatlatıcı bir ortamda uzman doktorlar tarafından ayakta tedavi edilebilecektir. Engelli yurttaşlarımız ayakta tedavi olabilecekleri gibi gerektiği durumlarda yatarak da tedavi olabileceklerdir. Yatma ünitelerindeki tüm mobilya ve birim çözümleri, tekerlekli iskemle kullanan engelli yurttaşlarımızın her türlü fiziksel hareketlerini rahatlıkla yapabileceği, dünya normlarındaki antropometrik boyutlandırmalar ile çözümlendirilmiştir.

5) SPOR KOMPLEKSİ: En önemli birimlerden birisi olacak olan spor kompleksinde engelli yurttaşlarımızın tıpkı sağlıklı bireyler gibi spor yapabilmeleri için her şey düşünülmüştür. Kapalı spor kompleksi, 500 seyirci kapasiteli kapalı yarı olimpik yüzme havuzu, 500 seyirci kapasiteli kapalı spor salonu ve jimnastik salonundan oluşacaktır. Engelli yurttaşlarımızın fiziki rehabilitasyonları için sportif faaliyetlerin tamamlayıcı etkisi ortadadır. Bunun için Yaşam Köyü projelendirilirken sportif faaliyetlerin üzerinde hassasiyetle duruldu. Engelli yurttaşlarımızın fiziksel handikaplarını hissetmeyecekleri tek sporun yüzme oluşu, projeye yarı - olimpik bir yüzme havuzunun dahil edilmesine neden oldu. Açık alanlarda iki adet basketbol sahası ve bir adet halı saha planlanacaktır. Bu sahalarda engelli yurttaşlarımız spor müsabakaları yapabilecekler ve antrenman olanağı bulabileceklerdir. Jimnastik salonu beden eğitiminde en temel hareketlerin yapılabilmesi için gerekli donanıma sahip olacaktır.Salon özellikle engelli vatandaşlarımızın fiziksel hareketlerini rahatça geliştirmeleri için dairesel formda tasarlanmıştır. Salonla birlikte özel duş ve soyunma alanları da tasarlanmıştır. Ortak alan olarak, bütün engellilerin yararlanabileceği kondisyon odası bulunacaktır.

6) ÖZEL OYUN ALANLARI: Özürlü çocuklarımızın da çocukluklarını eksiksiz olarak yaşaması için tasarlanmış olan bu bölümde çeşitli engel gruplarına ve derecelerine göre her çocuğun yararlanması için oyun grupları bulunacaktır. Bu oyun gruplarından çocuklarımız engel kategorilerine ve derecelerine göre yararlanabileceklerdir.

7) SOSYAL TESİS: Engelli yurttaşlarımızın sosyalleşmesi için tasarlanmış olan bu sosyal tesis, her türlü konforu içinde barındıran, dışarıdaki sosyal mekanlara benzer bir donanıma sahip olacaktır. Kafeterya binası, kapalı ve açık oturma grupları, mutfak, antre, W.C, sergi salonu ve toplantı salonundan oluşacaktır. Aynı mekanda engelli ve engeli olmayan yurttaşlarımız yan yana omuz omuza oturacak aynı ortamda sosyalleşme imkanı doğuracaktır. Sosyal tesiste yatılı öğrenciler velileri ve yakınlarınca ziyaret edilebilecekler, öğrencilerin üretimi sergilenme imkanı bulacak ve engelli eğitimi ile ilgili ulusal ve uluslar arası düzeyde akademik toplantılar düzenlenecektir.

8) İŞ EĞİTİMİ: Eğitim bahçeleri, engelli vatandaşların açık hava ve doğa ortamında rehabilite olmaları amacıyla tasarlanmıştır. Bu bahçelerde çeşitli engel kategorilerindeki vatandaşlarımız gerek kümes hayvancılı ile uğraşacak, gerekse sera ve çiçekçilik alanlarında çalışarak hem mesleki eğitim alacak hem de hoşça vakit geçireceklerdir.

9) YATAKHANE: Engelli yurttaşlarımızın özellikle belli bir yaş grubu üzerindeler ise veya ailelerini kaybetmişlerse düştükleri mağdur durum ortadadır. Bu yüzden Yaşam Köyü bünyesinde bir yatılı öğrenci merkezi planlanmıştır. Merkezde konaklama engellilerin engel kategorileri, cinsiyet ve yaş grupları göz önüne alınarak gerçekleşecektir. Yatakhane içerisinde engel kategorilerine göre uygun nöbetçi sağlık personel odası, güvenlik, idari büro, banyo,W.C, ve rampalar ile sesli uyarı sistemleri ve kimlik kontrol sitemleri uygulanarak engellilerin hiçbir güvenlik eksiği yada sağlık riski olmaksızın, kendilerini yuvalarında hissettirecek bir ortam hazırlanacaktır.

10) MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ: Bu merkez, engelli yurttaşlarımızın engel kategorileri, istekleri ve dereceleri göz önüne alınarak yerleştirilecekleri sertifika programlarının – bilgisayar programcılığı, grafik ve web tasarımı, seramik-resim, ahşap ustalığı, tarım ve hayvancılık, tesisat, imalat ve spor - temel eğitimlerinin yürütüleceği; dershanelerin, bilgisayar laboratuarlarının ve özel durumu olan engelliler için özel eğitim merkezinden oluşacaktır. Bu binada ayrıca eğitimciler için bir oda ve yönetim odası tasarlanarak engellilerin eğitmenleriyle birebir görüşmeleri için olanak sağlanacaktır. Yine bu binada öğrencilerin temel ihtiyaçları için kantin, özel WC ve rampalar tasarlanacak, görme engelli yurttaşlarımız için kimlik tanımlama sistemi kullanılacaktır.


B) YARDIMCI BİRİMLER:

1)PARK YERİ: Engelli yurttaşlarımızın ulaşımı için tasarlanacak gündüz servisleri, personel ve ziyaretçiler için tasarlanacak park yeri alanı için tamamen engelli yurttaşlarımızın güvenliği için gerekli rampa ve dizayn (yürüyen merdiven, asansör) tasarlanacaktır.
2)RAMPA: Engellilerin bir yerden bir yere ulaşırken karşılaştıkları; özellikle merdiven çıkarken ve tekerlekli sandalyeyle hareket ederken yaşadıkları sıkıntılar göz önüne alınarak gerekli düzenlemeler tasarlanmış olup hayata geçirilecektir. Giriş kat ve üst kat arasında ulaşımı sağlamak amacıyla, geniş bir merdiven, %7 eğimli ideal rampa yol, geniş bir fotosel kapılı asansör konulacaktır. Ayrıca yangın ve deprem gibi acil durumlarda binayı kolayca terk edebilmeleri için Avrupa’da uygulaması yapılan bir adet kay kay merdiven düşünülmüştür.
3)ISLAK HACİMLER: Kompleks içinde yer alacak olan tıbbi bakım bölümünde, kendi kendilerine duşlarını alıp, tuvalet ihtiyaçlarını karşılayamayacak nitelikteki ağır hastaların, refakatçi eşliğinde bakımlarının gerçekleştirileceği soyunma birimi-müstakil duş ve WC-lavabo birimi düşünülmüştür.Yatarak tedavi birimlerindeki ıslak hacimler ise kalan hastaların kendi başlarına ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde düzenlenmiştir.
 
Geri
Üst