Epidural ağrısız doğum nedir avantajları nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Epidural ağrısız doğum nedir avantajları nelerdir ?
Gebeliğin son aylarına doğru anne adayını doğum korkusu sarmaya başlar. Etrafından duyduğu doğum efsaneleri anne adayının korkularını tetiklemektedir. Öncelikle anne adaylarına korkularının yersiz olduğunu , doğum olayınına bartılıcak düzeyde ağrılı olmadığını belirtelim. Zira doğum olayı bu kadar zor olmuş olsaydı sanırım kadınların hiç biri tekrar tekrar hamile kalmaya yeltenip doğum yapmazdı .

Peki doğumu ağrısız yapmak mümkünmü , ağrısız doğum yapılırmı ?

Sevgili anne adayları , doğum çok yönlü olarak kendine has bir ağrıdır. Adet sancısının en şiddetlisi sıkılıkla gidip geldiğini düşünün. Doğum ağrısını günümüzde azaltmak ,kolay doğum yapmanız mümkündür. Doğum ağrısını azaltmak için genellikle farklı yöntemler kullanılsada en etkili ve güvenli ağrısız doğum , epidural doğum tekniğidir.

Epidural doğum anne adayının doğumdan önce belinden anestezik madde verilerek belden aşağısında ağrının hissedilmesini engelleyen bir işlemdir. Anneye uygulaan bu işlemde anne ağrıyı sancıyı hisstemez. Sadece karnında basın ve kasılmalar hissedebilir. Bu yöntem sayesinde anne adayı bebeğini doğum esnasında görebilmektedir. Bir çok bayanın tercih eettiği epidural doğum hakkında tüm ayrıntıları sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz.

Öncesi ; Epidural anesteziyle ağrısız doğum !

Epidural doğum hakkında tüm merak ettikleriniz ! adlı konularımızı da incelemenizi öneriyoruz.



epidural doğum.jpg




Annelik duygusu gebeliğin ilk aylarında başlayıp doğum anında en yüksek düzeye ulaşır. Her anne adayının doyasıya yaşamak istediği bir süreç olan doğum, anne olanların tanımladığı olağanüstü bir duygudur.

Bu süreci tam olarak yaşamak isteyen anne adayı çekeceği doğum sancılarının korkusunu da içinde taşır."Doğum sancısı" doğum için vazgeçilmez olan rahim kaslarının kasılması sonucu ortaya çıkan çok şiddetli bir ağrıdır hatta pek çok kadın tarafından yaşamlarındaki en şiddetli ağrı olarak tanımlanır.

Hissedilebilecek ağrı ya da sancının şiddeti bebeğin boyu, bebeğin pozisyonu, pelvis (çatı) genişliği, kasılmaların gücü, geçmiş deneyimler ve beklentiler, ağrı eşiği ve henüz çözülmemiş pek çok nedenler gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Ne kadar ağrı duyacağınızı doğumu yaşamadan önce tahmin etmek güçtür

Annenin yaşamındaki belki de en güzel deneyim olan doğum sürecini tatsız bir deneyime dönüştürebilen bu sancıların doğumun seyrini olumsuz yönde etkilemeden önleyebilmek için pek çok araştırma yapılmış ve pek çok yöntem denenmiştir.

Doğum sancılarının hafifletilmesi veya giderilmesi için damar yolu ile verilen ilaçların bazı dezavantajları ve yan etkileri olabilir. Bu yan etkilerin en önemlisi sersemlik ve uyku hali yaratmasıdır. Ayrıca bulantı, kusma, solunum güçlüğü, kaşıntı, kabızlık ve mesanede idrar birikmesi gibi yan etkiler de görülebilir. Anne sütünün gelmesi ve emzirmenin başlaması gecikebilir. Bu nedenle alternatif arayışlar içine girilmiştir.

Epidural analjezi ile doğuma (ağrısız doğum) halk arasında "prenses doğum" da denilmektedir.

Epidural analjezi anne adayının normal doğum öncesinde bel kısmından omurga aralığından bir kateter yardımıyla anestezik madde verilerek belden aşağısında ağrının hissedilmesini engelleyen bir işlemdir. Doğum sancıları karında ve kasıklarda kasılma ve basınç olarak hissedilir, ağrı ve acı hissedilmez.

Sezaryen öncesi ise buna benzer şekilde "spinal anestezi" yapılır çoğunlukla. Sezaryende de epidural analjezi yada kombine epidural-spinal yöntem uygulanabilir. Anne sezaryen sırasında vücudunun alt kısmı ile ilgili hiç ağrı duymaz. Anne bebeğini operasyon sırasında doğar doğmaz görebilir.

Normal doğumda ahim ağzı açıklığı yaklaşık 4 cm olduğunda ve anne sancıları düzenli oluşmaya başladığında işlem uygulanmalıdır, daha önce yapılması kasılmaları azaltarak doğumu yavaşlatabilir. Bazen uygun zamanda yapılmasına rağmen yine de doğumun ikinci evresinde uzamaya sebep olabilir.

Uygulama sırasında anne belini dışarıya çıkaracak şekilde oturur. İşlemin yapılacağı bölge antiseptik solüsyonla temizlenir ve lokal anestezi ile uyuşturulur. Daha sonra özel çok ince iğne ile bel bölgesinden omurilikteki epidural aralığa ilaç verilir. Genellikle daha sonra tekrar ilaç verebilmek için bu aralıkta bir kateter bırakılır. Bu kateter normal doğumdan hemen sonra sezaryenden 1 gün sonra çekilir. Normal doğumda uygulanan epidural anestezide sezaryendeki epidural anesteziye göre daha az ilaç verilir bu sayede anne bacaklarını da hareket ettirebilir. Sezaryende ise bacaklarını hareket ettiremez.

İşlem sonrası nadiren geçici başağrısı olabilir. İdrar yapmada geçici bir zorluk olabilir.

Ağrısız doğum amacıyla anneye verilen ilaçların bebeğe zararı dokunur mu?
Bu ilaçlar özel bir bölgeye uygun dozda verildiğinde bebeğe zararı olmaz. Tersine anne bağırıp çağırmaktan vazgeçtiği ve düzgün nefes alıp vermeye başladığı için bebeğe giden oksijen miktarı da artar. Bebek doğduğunda daha canlı ve hareketli olur.

Ağrısız doğum yaptırılan annelerin ‘sakat kalabileceği’ iddiası doğru mudur?
Ağrısız doğumda kullanılan kateterler omuriliği örten zarların dışına yerleştirilir. Yani annenin belinden ‘su’ alınmaz. Tekniğine uygun olarak yapıldığında ağrısız doğumun anneye hiçbir zararı yoktur. Aksine anne ağrı hissetmediği için doğum sırasında hırpalanmaz , yorgun düşmez . Bebek doğarken uterus kasılmalarıyla birlikte nefesini tutup ıkınarak bizzat kendiside doğuma yardımcı olur. Doğumdan sonra da en kısa zamanda bebeğine bakacak hale gelir
 
İkinci doğumumu epidural yapmayı düşünüyorum.Epidural doğum yapan arkadaşlarım avantajlarını anlata anlata bitiremedi. Biraz korkuyorum tabi belden uyuşturmadan falan.Allah korusun insan felç kalabiliyormuş . Allah tüm hamişlere sağlıklı doğumu nasip etsin. Ne güzel bir duygu insanın bebeğinin dünyaya geliş anına şahit olması :hamis:
 
Geri
Üst